Sony Xperia P

poruka: 900
|
čitano: 346.064
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Sony Xperia P
maxym kaže...

- moraš biti 100% siguran da znaš što radiš (i kako točno to treba napraviti), ako nisi siguran ili nagađaš što treba uraditi lako se možeš naći u problemima ili nešto napraviti krivo

Napomena: unlock bootladera ti treba samo ako želiš stavljati ROM baziran na custom (dakle 'non-stock') kernelu ('stock' kernel je onaj koji isporučuje Sony u svojim službenim frimware-ima), a za unlock bootladera moraš biti u mogućnosti otključati ga, što je uglavnom slučaj sa uređajima koji nisu kupljeni kod telekom providera zaključani na njihovu mrežu, ali obrati pažnju na to da nepovrtano gubiš DRM ključeve, koji su potrebni određenim preinstaliranim aplikacijama (što ti uglavnom nije toliko bitno), i mogućnost OTA (Over The Air) updatea (službenih update-a OS-a), što je dobro dok imaš custom ROM, ali loše ako se naknadno odlučiš zalockati bootloader (zbog prodaje uređaja).

nisam siguran da znam sto radim jer sam totalno zbunjen.

ovo drugo ne kuzim, znaci ako izađe jb onda ga sluzbeno necu moc stavit? i ako ga stavim dal gubim root i sve ostalo?

wh15tler kaže...
Genoxxx kaže...

ima li tko volje objasnit mi cemu sto sluzi i sto prvo moram radit: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2107775 iz ovog linka, cilj mi je stavit na xperiu custom rom. Dosad se jos nisam susretao sa tim i nemam blage veze oko toga.

EDIT: sad sam dosta toga procitao na xda i zbunjen sam, sto prvo moram radit?

I nemoj da te bude trta. Sony-a je teško nepovratno zbrickat {#} 

Iz većine situacija ga možeš vratit ulaskom u fastboot/flashmode, vraćanjem na štok kernel i kretanjem ispočetka {#}

May The Source be with you...

trta me jer se nikad nisam susretao sa tim, samo sa iphone jb i ostalo... znaci ako sam dobro skuzio, prvo stavljam CWM Recovery Installation pa ga rootam pa flashtool pa unlocking bootloader i onda custom rom. 

I'm sooooo fuc*ing confused! {#}

the sound of engine is cure for everything!
15 godina
neaktivan
Genoxxx kaže...
maxym kaže...

- moraš biti 100% siguran da znaš što radiš (i kako točno to treba napraviti), ako nisi siguran ili nagađaš što treba uraditi lako se možeš naći u problemima ili nešto napraviti krivo

Napomena: unlock bootladera ti treba samo ako želiš stavljati ROM baziran na custom (dakle 'non-stock') kernelu ('stock' kernel je onaj koji isporučuje Sony u svojim službenim frimware-ima), a za unlock bootladera moraš biti u mogućnosti otključati ga, što je uglavnom slučaj sa uređajima koji nisu kupljeni kod telekom providera zaključani na njihovu mrežu, ali obrati pažnju na to da nepovrtano gubiš DRM ključeve, koji su potrebni određenim preinstaliranim aplikacijama (što ti uglavnom nije toliko bitno), i mogućnost OTA (Over The Air) updatea (službenih update-a OS-a), što je dobro dok imaš custom ROM, ali loše ako se naknadno odlučiš zalockati bootloader (zbog prodaje uređaja).

nisam siguran da znam sto radim jer sam totalno zbunjen.

ovo drugo ne kuzim, znaci ako izađe jb onda ga sluzbeno necu moc stavit? i ako ga stavim dal gubim root i sve ostalo?

wh15tler kaže...
Genoxxx kaže...

ima li tko volje objasnit mi cemu sto sluzi i sto prvo moram radit: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2107775 iz ovog linka, cilj mi je stavit na xperiu custom rom. Dosad se jos nisam susretao sa tim i nemam blage veze oko toga.

EDIT: sad sam dosta toga procitao na xda i zbunjen sam, sto prvo moram radit?

I nemoj da te bude trta. Sony-a je teško nepovratno zbrickat {#} 

Iz većine situacija ga možeš vratit ulaskom u fastboot/flashmode, vraćanjem na štok kernel i kretanjem ispočetka {#}

May The Source be with you...

trta me jer se nikad nisam susretao sa tim, samo sa iphone jb i ostalo... znaci ako sam dobro skuzio, prvo stavljam CWM Recovery Installation pa ga rootam pa flashtool pa unlocking bootloader i onda custom rom. 

I'm sooooo fuc*ing confused! {#}

pa ono...imaš sve sastojke, ali krivi redoslijed. prvo unlock bootloadera, zatim kernel, ujdeš u CWM i pukneš mu ROM koji si prethodno kopirao na mob. većina custom romova tako funkcionira... neki još dodaju pokoji korak, malo zakompliciraju, ali u suštini to je to.

Daklem... unlock bootloadera imaš ovdje http://unlockbootloader.sonymobile.com/.

Nakon toga pronađeš ROM koji ti se sviđa. Ja osobno sam dosta visio na FXP (cyanogen..sorta..kinda), možeš naći ovdje: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1876924 .drugi post ti opisuje kako se instalirava, a u potpisu lika koji je otvorio temu imaš linkove na download sekciju. Kao što možeš vidjeti nije ništa pretjerano teško.. Jedino što bi te možda moglo obeshrabrit je što za gotovo svaki korak moraš naći objašnjenje ili način na koji se radi (npr. 3) fastboot flash boot boot.img (from cm10 zip)..."the fck is that" pitaš se vjerojatno)

Da ne duljim previše bitno je jedino da se pripremiš i znaš što pojedini korak otprilike radi. Jasno ako imaš neke appove i podatke na mobu čiji gubitak ne bi želio riskirati, bilo bi poželjno backupirat ih. 

I da zezneš negdje, zapneš u boot loop ili takvo što bezazleno.. nije teško restorat mobitel. 

EDIT: ne znam da li baljezgam ili ne, ali koliko ja znam sa romovima dolazi root sam po sebi. pa ti onda valjda nije potrebno rootanje. neka me netko ispravi ako griješim (maxym po mogućnosti, pošto čoek očigledno zna više neg ja {#})

Hello, IT. Have you tried turning it off and on again?
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.4.2013 13:43 (wh15tler).
13 godina
Sony Xperia P

Ako staviš prerooted kernel onda imaš root. Sa većinom kernela dobivaš i CWM recovery.

[url]http://exclusiveapplications.blogspot.com/[/url]

0 0 hvala 1
16 godina

Eto kolege su već sve odgovorile, a ja ću samo nadodatI slijedeće.

Zasebna CWM instalacija je potrebna ako ne želiš otključavati bootloader.

Kada imaš custom ROM na mobitelu onda ti u principu i ne odgovara dobivanje OTA upgradea jer bi se sa njim vratio na 'stock'  ROM, ali ako vratiš srandardni ROM upgrade ćeš moći raditi isključivo preko PC-a (PCCompanionom, SUSom ili FlashBootom.

15 godina
Sony Xperia P
Sad mi je jasnije, probat ću sutra ako uhvatim vremena to pokušat napraviti… znaci bootloader ne moram otkljucavati za custom rom? I ako nešto pođe po zlu, kako ću to popraviti?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Sony Xperia P

Kako se u ICS-u miču i brišu ikone na homescreenu? Postoji samo opcija za dodavanje i ništa više... :S  

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Sony Xperia P
Dugo ih drzis i kad ti mob zavibrira povuci ih dole u smeće pri dnu ekrana

1 0 hvala 1
16 godina

Bootlaodaer ne moraš otključavati samo ako želiš instalirati custom ROM-ove bazirane na 'stock' (originalnom Sonyevom) kernelu.

Ako ne otključaš bootloader šanse da zabrickaš (brick=cigla=izraz za mobitele koji su zbog pogrešne procedure flashanja neupotrebljivi) uređaj su gotovo nepostojeće. U slučaju da nešto pođe po zlu samo sa Flashtoolom flešaš 'stock' ROM i sve se vrati na normalu.

16 godina
Sony Xperia P - Jelly Bean update

Eto, konačno je došao i taj dan... :-)

Izašao je update za Xperiu P na Jelly Bean (verzija firmwarea 6.2.A.0.400) pa tko hoće može ga instalirati, za sada samo preko PC Companion-a i SUS-a na PC-u i odgovarajućeg softvera na Mac-u (veličina download-a je cca. 500 Mb).

Ima nekih novosti, neke su stvari malo brže, neke druge malo sporije (barem meni se tako čini), UI je malo redizajniran i sada inkonzistentniji nego prije (telefon i SMS applikacije su sa crno-bijelim prikazom, a glavnina GUI-a je i dalje bijelo-crna), ali eto, barem smo dobili Jelly Bean.

0 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
Re: Sony Xperia P - Jelly Bean update

hvala na info :)

13 godina
maxym kaže...

Eto, konačno je došao i taj dan... :-)

Izašao je update za Xperiu P na Jelly Bean (verzija firmwarea 6.2.A.0.400) pa tko hoće može ga instalirati, za sada samo preko PC Companion-a i SUS-a na PC-u i odgovarajućeg softvera na Mac-u (veličina download-a je cca. 500 Mb).

Ima nekih novosti, neke su stvari malo brže, neke druge malo sporije (barem meni se tako čini), UI je malo redizajniran i sada inkonzistentniji nego prije (telefon i SMS applikacije su sa crno-bijelim prikazom, a glavnina GUI-a je i dalje bijelo-crna), ali eto, barem smo dobili Jelly Bean.

de nabaci screenshootove :)

Kupujem kućište do 300 kn (polovno) s što boljim cable managmentom i sa što više ventilatora . Ponude na pp.
16 godina

Vrlo rado ali nemam vremena (poso-kuća-kuća-poso)... :-)

17 godina
maxym kaže...

Vrlo rado ali nemam vremena (poso-kuća-kuća-poso)... :-)

Evo i meni update dostupan, počelo je skidanje, vidjet ćemo kako će to na kraju izgledati

Ima netko neku besplatnu apliakciju za slikanje ekrana, da nemoram stalno s onom kombinacijom tipki radit?

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
13 godina
Sony Xperia P

Pa s njom ti je najednostavnije . Za većinu aplikacija koje mogu pravit sh-ove treba root stoga ako ga nemaš drži se te metode .

Kupujem kućište do 300 kn (polovno) s što boljim cable managmentom i sa što više ventilatora . Ponude na pp.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Sony Xperia P

U JB su vratili i stari način slikanja (dugim pritiskom PowerOn tipke i odabirom Screenshoot opcije) ali ostao je i stari sistem iz ICS-a (On+VolDown) jer ovaj prethodni ne radi uvijek (ne može slikati Notification pull down menu jer ga tipka Power On zatvara.

1 0 hvala 0
15 godina
Sony Xperia P

meni preko pc companion nema updejta

2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Genoxxx kaže...

meni preko pc companion nema updejta

Ni meni. : S

Pc Companion/Support Zone  kaze : "Your phone / tablet is up to date."

Moja verzija je 4.04 / Otkljucan mob

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.4.2013 18:00 (fade).
16 godina
Sony Xperia P

Probajte poći na službene stranice Sonya pa odabrati Xperiu P i onda ići na Support pa tamo u web browseru odabrati Čheck for updates.

Moj aparat je sa zaključanim bootloader-om vezan na T-mobile, pa sam dobio update, ali svojevremeno sam ga flashao sa CentralEurope verzijom pa možda zbog toga radi ovako.

U krajnjoj liniji uvijek možete flashati ftf sa xda-developers foruma (ovo je Worldwide verzija firmware-a).

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Sony Xperia P

Meni isto ne zeli novi update.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo za one koji su zainteresirani za ručno apdejtanje (ne da im se čekat)

Central Europe .ftf

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2249344

World Generic .ftf

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2250189

Tu su linkovi. Nema nekih komplikacija. Opali flashtool i piči brale.

Za one koji žele više tu je i kernel z rootom (THP JB kernel http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1894463)

A ostatak razreda neka čeka dok ih ne zapadne apdejt {#}

16 godina
neaktivan
Sony Xperia P

Je flashat pa izgubit garanciju 

Moj PC  
1 3 hvala 0
13 godina

Fleshanjem službenog software-a (dakle original od sonya koji je pušten za upotrebu) se ne gubi garancija. Šta misliš ako dođeš sa strganim mobitelom na servis šta oni prvo rade? Flešaju zadnji dostupni ROM flashtoolom sličnim kakav se može skinut sa neta. Dakle, još jednom FLASHANJEM SLUŽBENOG ROMA SE NE GUBI GARANCIJA.

16 godina
neaktivan
bed-boy11 kaže...

Fleshanjem službenog software-a (dakle original od sonya koji je pušten za upotrebu) se ne gubi garancija. Šta misliš ako dođeš sa strganim mobitelom na servis šta oni prvo rade? Flešaju zadnji dostupni ROM flashtoolom sličnim kakav se može skinut sa neta. Dakle, još jednom FLASHANJEM SLUŽBENOG ROMA SE NE GUBI GARANCIJA.

Pa nisan zna ja to jer po svim stranicama vidim da pisu nesto da bi moga izgubit garanciju pa zato.

15 godina
neaktivan
PITBULL kaže...
bed-boy11 kaže...

Pa nisan zna ja to jer po svim stranicama vidim da pisu nesto da bi moga izgubit garanciju pa zato.

Očigledno ne čita s razumijevanjem :P 

http://unlockbootloader.sonymobile.com/ 

"Please note that you may void the warranty of your device and/or any warranty from your operator if you unlock the boot loader."

Tu zapravo gubiš garanciju. I to još nije sigurno koliko sam skužio. Nekad te ni ne zafrkavaju previše ako doneseš mob sa otključanim bootloaderom, ali to su samo priče koje sam čuo...

Flashnut službeni rom na zaključani uređaj možeš i bez otključavanja bootloadera koliko sam ja skužio (svog sam otključao tjedan dana od kupovine pa ne bih znao)

Ukratko ak te trta flashat i ne znaš onda bolje nemoj. Strpi se koji dan, tjedan i pusti onda update service da odradi taj posao. Ako hoćeš naučiti zaputi se na xda forum :) tamo je sve više manje objašnjeno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.4.2013 15:19 (wh15tler).
16 godina
neaktivan
wh15tler kaže...
PITBULL kaže...
bed-boy11 kaže...

Očigledno ne čita s razumijevanjem :P 

http://unlockbootloader.sonymobile.com/ 

"Please note that you may void the warranty of your device and/or any warranty from your operator if you unlock the boot loader."

Tu zapravo gubiš garanciju. I to još nije sigurno koliko sam skužio. Nekad te ni ne zafrkavaju previše ako doneseš mob sa otključanim bootloaderom, ali to su samo priče koje sam čuo...

Flashnut službeni rom na zaključani uređaj možeš i bez otključavanja bootloadera koliko sam ja skužio (svog sam otključao tjedan dana od kupovine pa ne bih znao)

Ukratko ak te trta flashat i ne znaš onda bolje nemoj. Strpi se koji dan, tjedan i pusti onda update service da odradi taj posao. Ako hoćeš naučiti zaputi se na xda forum :) tamo je sve više manje objašnjeno.

Jedino sta mene trenutno nervira je to sta oni nisu odma stavili da svi mogu update skinit nego ce neki imat odma a drugi za misec dana.

15 godina
neaktivan

Eeeee znam kak ti je.. doduše mene pokraj toga iritira sony-eva podrška. Primjera radi Samsung Galaxy s2 koji je izašao godinu dana prije Xperie P je dobio update na JB 4.1.2 malo prije Xperie P.

Izašao je sa gingerbreadom (SGS2 je izašao u 4/2011, a gingerbread koliko vidim na wikipediji u 12 mj. 2010.). Nakon toga je redovito apdejtan do dana današnjega.

Dok je primjerice Xperia P izašla u petom mjesecu 2012 (najavljena u drugom) sa PROKLETIM GINGERBREADOM (daklem godinu i pol starim OS, a informacije radi ICS je izašao polovicom 12 mjeseca 2011. - također wikipedia).

ICS je dobila u 8. mjesecu i tek sada prije par dana JB (i to 4.1.2, a ne 4.2).

I ako uzmemo u obzir njihovu politiku apdejtanja (18 mjeseci od izlaska uređaja ako me pamćenje služi) i glasine sa foruma kako napušta tu "platformu", velika je mogućnost da drugih apdejta neće ni biti. 

iiii prigodna sličica za kraj 

eh.... eh....
16 godina
neaktivan
wh15tler kaže...

Eeeee znam kak ti je.. doduše mene pokraj toga iritira sony-eva podrška. Primjera radi Samsung Galaxy s2 koji je izašao godinu dana prije Xperie P je dobio update na JB 4.1.2 malo prije Xperie P.

Izašao je sa gingerbreadom (SGS2 je izašao u 4/2011, a gingerbread koliko vidim na wikipediji u 12 mj. 2010.). Nakon toga je redovito apdejtan do dana današnjega.

Dok je primjerice Xperia P izašla u petom mjesecu 2012 (najavljena u drugom) sa PROKLETIM GINGERBREADOM (daklem godinu i pol starim OS, a informacije radi ICS je izašao polovicom 12 mjeseca 2011. - također wikipedia).

ICS je dobila u 8. mjesecu i tek sada prije par dana JB (i to 4.1.2, a ne 4.2).

I ako uzmemo u obzir njihovu politiku apdejtanja (18 mjeseci od izlaska uređaja ako me pamćenje služi) i glasine sa foruma kako napušta tu "platformu", velika je mogućnost da drugih apdejta neće ni biti. 

iiii prigodna sličica za kraj 

Da sad se kajem sto sam ga kupio iako je uredaj super i sve al opet ovo me pocelo zivcirat samo tako bolje da san kupia neki samsung.

13 godina
Sony Xperia P

Samo da malo bolje razjasnim to oko garancije. 

Garancija se gubi samo otključavanjem bootloadera.

Flashtoolom se može flešat službeni software iako je bootloader zaključan. Ne postoji način kojim se može otkriti da li je službeni software instaliran SUS-om, PC Companionom ili flashtoolom.

Kada je bootloader zaključan mobitel "brani" instalaciju bilo kojeg kernela koji nema specifičan sonyev potpis. Dakle nemoguće je instalirati custom kernel, ali može se i rootat i instalirati custom ROM temeljen na stock kernelu. 

Ako treba na servis samo se SUS-om popravi software i nemoguće je otkriti da je po mobu prčkano.

Kod otključavanja bootloadera brišu se tzv. drm keys koji se ne mogu vratiti niti ponovnim relockom. Dakle nemoguće je "sakriti" da je bootloader bio otključan.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.4.2013 21:23 (bed-boy11).

2 0 hvala 0
16 godina

Konačno jedan pravi odgovor, a ne 'znanje' na temelju: rekla-kazala, priča se...

Bravo kolega.

Inače otključavanjem bootloadera se ne gubi garancija po automatizmu, nego se (kako i piše na službenim stranicama) može izgubiti garancija (dakle može i ne mora).

Još jedna mala nadopuna, mobitel sa zaključanim bootloader-om je praktično nemoguće zbrickati (neopreznim flashanjem pretvoriti u beskorisnu ciglu) jer nije moguće obrisati/oštetiti kernel, pa je uvijek moguće vratiti 'stock' ROM ako nešto zariba.

12 godina
neaktivan
Sony Xperia P

Ovo čekanje mi zaista nije jasno. Imam otključanu Xperiju P - radi na svim mrežama i ne mogu napraviti (regularno) update na JB! Kupljena u Zagrebu i pod garancijom. PCC javlja "Your phone/tablet is up to date"!

SUS isto tako. Provjerom na Sony-jevim stranicama isto!

Zašto to Sony radi? Nekima dozvoljava nadogradnju na JB a nekima ne. Strašno.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice