U firmi bih trebao raditi jednom tjedno backup cca 3-5 računala, pod backup mislim samo spremanje određenih foldera s dokumentima i outlook mail. Sad da neidem hardom jedno po jedno računalo pa smetam korisnicima, koja bi solucija bila da to mogu napraviti iz svog ureda sa svog računala putem mreže (na koju smo svi spojeni). Eto hvala unaprijed.
Backup putem mreže
- poruka: 15
- |
- čitano: 4.108
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Može mi netko pomoći? Samo tražim jednostavan program koji pokrenem s jednog računala i on radi backup na drugim (3-5 PC-a) putem lokalne mreže. Hvala unaprijed.
Postoji hrpa besplatnih backup utilityja ... mislim da ih je par bilo i u rubrici Program tjedna, na BOL-u pa pogledaj tamo (zadnji je bio AceBackup).
Obično se radi o definiranju "zadataka", odnosno odakle se i kamo kopira (datoteke, cijeli direktoriji (folderi), mogući izuzeci i sl.).
Jedan od solidnijih koje sam probao je i Cobian (http://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm).
Napisao si da trenutno radiš tako da ideš od kompa do kompa ... znači ti odlučuješ kad se radi backup ?
Pitam zato jer mnogi od takvih alata imaju opciju da rade backup po zadanom rasporedu ili pri nekom događaju (npr. shutdown, logout i sl.).
Ako je to svaki put u drukčije vrijeme onda ga možeš pokrenuti i na svom kompu da ne smetaš ljudima koji trenutno rade.
Jedino, problem može biti što neke aplikacije kao npr. Outlook zaključaju svoje datoteke dok ih koriste pa ih ne možeš u tom trenutku kopirati.
Aham, hvala pogledat cu to. A što se tiče stila backupa ne da šetam od računala do računala, nego da recimo instaliram nešto tipa client na njega a ja sa svoga računala tipa server radim backup putem mreže tih računala, tj određenih foldera (Desktop, My Documents).
Windows 7 ima prilično dobar Backup and Restore program. Kao i svugdje u Windowsima svu konfiguraciju odradiš kroz wizard i podesiš si backup kako želiš. Scheduled backup i backup na mrežnu lokaciju su, naravno, podržani. Kako uvijek gledam da koristim što manje third-party programa, ova stvar mi je odlična za backup vlastitog računala.
Samo windows xp imamo licence u firmi :S a ovo pokusavam srediti da ustedim odjel da nemoramo vanjskim suradnicima placati da to odrađuju za masne pare...
U tom slučaju ti preostaju ili besplatni programi ili malo trude oko konfiguriranja backup skripti na računalima. Dok je prvi način daleko jednostavniji, drugi nudi priliku za učenje i upoznavanje novih stvari.
Iz XP Resource Kita instaliraj robocopy.exe. Prouči sintaksu koju koristi, testiraj kopiranje i kada si zadovoljan, složi si skripte koje će backupirati željeni sadržaj prema nekom rasporedu. Admini dosta često koriste robocopy za kopiranja backupa preko mreže jer je zaista kvalitetan i jednostavan alat.
Evo ti primjer nekakve full osnovne skripte koja radi backup i dodaje event u log:
robocopy [source folder] [destination folder] /r:3 /w:5
eventcreate /t INFORMATION /id 31337 /d "Backup je uspješno izvršen."
U tom slučaju ti preostaju ili besplatni programi ili malo trude oko konfiguriranja backup skripti na računalima.
Treća opcija je: plati nekome da sve napravi umjesto tebe i servira ti potpuno konfigurirano rješenje za tvoj slučaj.
To uvijek stoji i iako sam možda propustio šansu za nekakav lagani fuš, on si bude složil inicijalni backup sam i sjetit će me se kada on ili firma budu željeli nešto kompleksnije. Reklama je bitna. :D
U tom je bit da sam složim da nemoram plaćati drugima :) u suprotonom bih tražio druge pa nebih pitao.
A slažeš sam tako da ti netko na forumu napravi nešto što trebaš samo c/p, po mogućnosti samo jednom?
Da ja bar tako sve mogu sam :)
A nije jednom, 1 tjedno treba za svako računalo (cca 30 komada).
Nisam na to mislio, ali nema veze.
Jel se naziru kakva rješenja?
A nije jednom, 1 tjedno treba za svako računalo (cca 30 komada).
Onda im svima veliš da se backupira My Documents folder, backup skriptu deployaš putem GPO-a i mirna Bosna. Taj mrežni folder za backup držiš na 2003 R2 ili 2008 serveru i koristiš FSRM za blokiranje empetrica, filmova i sličnih gluposti. Ne daš im da se razmašu s tim stvarima jer će ti pojesti diskovni prostor dok si rekao "keks".