Anonimnost na mreži svih mreža

poruka: 2
|
čitano: 1.135
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav,

može li savjet i da otvorimo raspravu ( ako je već ima, molim da me uputite gdje se nalazi) o anonimnosti/ privatnosti na Internetu. Što poduzeti, kako i da li se uopće može biti sto posto siguran na mreži, koji softver ......objašnjenje kako u biti rade oni proxiji kad odeš preko topg proxy na neku stranicu, i općenito sve vezano za to.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Bespredmetno je razgovarati o postojanju anonimnosti i privatnosti na internetu uz sveprisutni Facebook, MySpace i ostale socijalne mreže koje danas postoje, uz tražilice preko kojih većina ljudi dolazi do 95% stvari koje konzumiraju preko Interneta, uz praktično pola života koji se vodi online...

Preokret koji se dogodio kod korisnika gore navedenih mreža mi nikako nije jasan. Prije su se ljudi bojali upisati svoju e-mail adresu na bilo koji servis na Internetu, a sada odjednom daju imena, prezimena i ostale podatke i to sve obznanjuju hordama "prijatelja" na socijalnim mrežama i sličnim servisima za čiji identitet nikako ne mogu biti sigurni da je onaj koji misle da je.

Kako ne bi ispalo da je post u cjelini liječenje mojih frustracija, evo nekoliko smjernica za koje smatram da su elementarne u održavanju nekog stupnja anonimnosti.

1) korištenje pseudonima gdje god je to moguće - ne mora svaki putnik i namirnik znati kako se zovemo i prezivamo

2) izostavljanje davanja osobnih podataka kao što su adresa, broj telefona i sl.   tamo gdje to nije potrebno

3) izostavljanje unosa informacija na različitim servisima koji povezuju sa drugim računima na Internetu gdje su se osobni podaci morali nužno unijeti

4) korištenje sigurnosnog softvera za minimizaciju rizika od krađe podataka

5) korištenje dodataka za Internet browser koji pomažu pri anonimnosti (npr. za Firefox - BetterPrivacy)

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice