Wireless 500 - 700m

poruka: 6
|
čitano: 7.319
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Wireless 500 - 700m

Podijelio bih s bratićem internet, udaljen je od mene zračne linije 500-700m, bez prepreka.

Koja antena mi treba da hvatam njegov signal, s obzirom da on ne smije stavljati ništa po fasadi (usmjerenu antenu)?

Kako napraviti po kući wireless, jer mi treba za više računala pristup internetu. Može li mi poslužiti stari T-Com ruter?

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Wireless 500 - 700m

Pitanja takvog tipa je već bilo dosta. Prouči malo druge postove. Mala je šansa da ćeš kupnjom samo jedne usmjerene antene loviti dobar wifi signal (zbog udaljenosti). 500-700m je previše za običan wifi ruter. No, možeš probat. Kupi jednu usmjerenu antenu, a ako ne radi, još jednu (za bratića).

Postoje 3 rješenja za hvatanje wifi signala:
1) Kupiš ruter/access point i usmjerenu antenu koju ćeš spojiti na ruter.
2) Kupiš ruter/ap, a antenu si sam napraviš(kantena). Najjeftinije rješenje.

Prve dvije opcije preporučam samo ako će udaljenost ruter-usmjerena antena biti manja od 5m. Može bit i veća, ali računaj da kod wireless kabla dolazi do gubitka signala po svakom metru udaljenosti. Za wireless kable veće dužine morat ćeš se pozabaviti matematikom (kvaliteta signala od antene, gubitak na kablu, konačan rezultat).

3) Kupiš integrirano rješenje -> Ruter/ap/antena u jednom. Po meni najbolje i jednostavno rješenje, no nije baš jeftino.
Usmjerenu antenu ćeš postaviti negdje vani gdje postoji optička vidljivost. Ako nema optičke vidljivosti, zaboravi sve.

Za postavljenje wirelessa u kući trebat će ti još jedan ruter. Koji, to ovisi o tome što želiš. Uz promjenu firmwarea bi stari t-com ruter MOŽDA mogao poslužiti.

15 godina
protjeran
Wireless 500 - 700m

Znam da ima dosta tema, ali nisam našao konkretno ono što meni treba, a znam da ima dosta članova na forumu koji se kuže u mreže.

Ima bratić neku usmjerenu antenu (100kn nova), ali je problem što s njom hvatamo samo wirelesse maksimalno 100-200m zračne udaljenosti s optičkom vidljivošću, a ne možemo dobaciti jedan do drugoga.

S obzirom da nikad nisam imao potrebe, ni prilike raditi takvu vrstu mreže, a po oglasnicima ima nekih antenica na kojima piše da hvataju signal do 3km, a prema ovoj našoj izgleda kao igračkica, trebam savjet koje od gotovih antena su bolje, tj. imaju veći doseg?

Od rutera imam Thomson ST780i i Siemens gigaset SX763.

Koji su sve načini da se antena spoji na ruter (vrsta kabela i priključka...ruteri imaju samo USB i Ethernet priključke)?

0 0 hvala 0
15 godina

Oglase na Njuškalu i sličnim stranicama gledaj s VELIKIM oprezom, jer su stavljene nerealne vrijednosti! SX763 bi se mogao iskoristiti, jer je na njega moguće upucati dd-wrt firmware. Imaš na ovom podforumu post koji opisuje kako.

Antenu spajaš putem wireless kabla na r-sma konektor(priključak) na ruteru. Na taj priključak je spojena omni antena koja dolazi sa ruterom. Treba ti ruter kod kojeg je moguće odšarafiti(odvojiti) njegovu standardnu omni antenu. Ja ljudima preporučam drugačija, tj. integrirana rješenja kao što je ovo ili ovo. Vrlo kvalitetna rješenja! Da te slike nebi zbunile, to nisu samo antene, nego ruter i antena u jednom. Si na slikama primjetio kako grid "antene" imaju velike "noseve". Taj "nos" je ruter. Postaviš uređaj negdje vani i putem mrežnog (lan, ethernet) kabla spojiš u kompjuter. A ako želiš kućni wireless, spojiš u wifi ruter u lan priključak. Wifi ruter će zatim taj signal emitirati po kući. Tak da, nema gubitka signala i uređaj ima vlastiti operacijski sustav koji se brine da ti isporuči najbolji signal koji trenutno može.

Naravno, ti si odaberi rješenje koje ti najbolje odgovara(od ona 3). 

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.4.2013 11:55 (D1001).
15 godina
protjeran
Wireless 500 - 700m

Ovo mi se sviđa na prvu, djeluje pouzdano i kvalitetno. Ako radi svoj posao, onda nije ni preskupo. Koliki bi bio domet po tebi? Uz ovo ne bi trebalo biti problema s T-Com ruterom?

0 0 hvala 0
15 godina

Da naglasim, trebat će ti 2 manja AirGrid uređaja. Jedan za tebe, drugi za bratića. Razloge sam već naveo. Na toj web stranici su uređaji poredani jedan do drugog, pa možeš vidjet razliku u veličini. Radit će bez problema sa t-com ruterom(koji ima tvoj bratić). Sa manjim AirGridom možeš složit i 1,5 km PtP(point-to-point) linkove. Čak bi i Nanostation odgovarao koji je slabiji, ali je 200-300kn skuplji. Da ne kompliciram objašnjavajući zašto, ići ćemo s Airgridom.

Naveo si da si već probao sa usmjerenom antenom loviti signal, ali nije išlo. Postoji više razloga zašto je to tako. Jedan od njih je i što je moguće da u tvojem okruženju ima dosta interferencija, pa se signal gubi. Zato ću ići ću na sigurno i stavit ću opremu koja emitira u 5 GHz spektru. U tome spektru trenutno emitira mali broj uređaja, stoga nema interferencija. Prednost je i što baš nema uređaja koji love taj spektar. Bit ćeš sigurniji od pokušaja provale u tvoju bežičnu mrežu. Razlika u cijeni u odnosu na 2.4 GHz AirGrid su 2 kune. Dakle, zanemarivo. Trebaju ti dva AirGrid M5 HP-11x14”-23dBi (AGM5-HP-1114) uređaja. No, ako namjeravaš loviti i druge mreže osim bratićeve, tada ipak preporučam da uzmeš 2.4 GHz AirGrid. Znači, dva AirGrid M2 HP-11x14”-16dBi (AGM2-HP-1114) uređaja.

Dalje, potrebno je kupiti 2 mrežna kabla s-ftp tipa dužine 10m, 15m ili 30m. Dužina kabla ovisi o udaljenosti AirGrid od pc-a ili rutera. Odaberi onu dužinu koja ti treba. Napisao si da bratić nebi smio ništa po fasadi postavljati. Ne mora po fasadi. Možete staviti antene na stup od tv antene ili na balkon, verandu, tavan,... Bitno je da postoji optička vidljivost između antena. 

I to je lagani dio posla. {#}  Otiđi na službenu stranicu i počni proučavat manuale. Jer, nakon što kupiš uređaje, potrebno ih je konfigurirati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.4.2013 15:12 (D1001).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice