WiFi HDD i router

poruka: 41
|
čitano: 5.441
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
WiFi HDD i router

Kupio sam disk WD MyCloud koji se spaja na router kabelom i tako postaje dostupan preko WiFi (više info).

Spojen je na smece od routera koje dobijete sa iskonTV. Prvo šta sam primjetia je bilo sporost pri prebacivanju podataka s laptopa na disk (oko 11MB/s). Potražia sam po internetu i vidia da se još ljudi žalilo na isti problem, a stvar je u tome da disk nije radia na 1000mbps nego na 100mbps. Problem je u routeru... Evo primjer jednog od ovih šta sam naša.

Uglavnom, kako se ne razumim u routere, zanima me samo mogu li kupit ovaj router i podrzava li on brzine od 1000 mbps? I oce li sve biti u redu s iskonTV i internet uslugom kad promjenim router?

0 0 hvala 1
17 godina
WiFi HDD i router

Koliko se ja kužim taj HDD ti ima gigabitni lan priključak, ali ga najvjerojatnije nema taj šrot od rutera nego ima 100Mbs, a pitanje je kakav ti je LAN i na laptopu.

I eto bottlenecka.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
WiFi HDD i router

pa nijedan router koji se dobije od isp-a (za adsl) nema  gigabitni lan prikljucak osim primjerice fritzboxa od h1. ako hoćeš da ti sve normalno radi i da bezboljno upgradeaš svoju mrezu moras zadrzat postojeci router tj kabelom spojis lan port na iskonovom routeru i wan port na novom routeru. naravno, tada imas dva routera, da li ti to odgovara?

1 0 hvala 0
16 godina
WiFi HDD i router

a ne odgovara mi nikako da imam 2 routera. Vec imam jedan router i jednu kutiju radi iskon TVa - to su dvi glupe kutije... još trecu da spojim... ne svidja mi se ta ideja.

Zar nije moguce u postavkama novog routera nekako namistit da radi s Iskonom?

kartica je - dell wireless 1703 atheros

Laptop je Dell inspiron 3521, Win 7 x64.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 9:42 (mateo).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: WiFi HDD i router

Daj se skoncentriraj...

Ne treba mu dodatni ruter, niti ustekavanje u wan port.

Ako zeli taj gigabit samo nek si uzme obican gigabitni switch i sve uredjaje usteka u taj switch ukljucujuci adsl ruter od isp-a.

Nema dodatnog konfiguriranja, sve radi cim se usteka.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 9:44 (Ante).
13 godina
WiFi HDD i router

tocno a sad neznam da li on hoce i da preko wifi-ja sharea fileove sa hdd-a (vjerojatno ne). u tom slucaju jeftini gigabitni switch ce radit

0 0 hvala 0
17 godina

Moze i dalje sherat preko wifi-a, zato ima taj izvorni ADSL ruter.

Nema smisla nablavljat dodatni wireless ruter, makar imao N standard jer ce mu i dalje bit brze uploadat stvari preko kabla.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
16 godina
peace_of_cake kaže...

tocno a sad neznam da li on hoce i da preko wifi-ja sharea fileove sa hdd-a (vjerojatno ne). u tom slucaju jeftini gigabitni switch ce radit

Kako mislis? Ne znam, mislim da se nismo razumili najbolje...

Ja zelim da npr. s laptopa prebacim 20GB podataka, u razumnom vremenu na taj HDD kojeg imam. 

Isto tako, ako su podatci na disku, želim da ih mogu prebacit na laptop... sve to preko WiFi, bez da laptop ustekavam u router kabelom.

Što je to gigabitni switch? Idem potrazit po internetu... - Connect multiple computers together within the same network and manages traffic between them

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 9:50 (mateo).
16 godina
WiFi HDD i router

Evo sad znam sta je gigabit switch. To je OVO, kosta 150kn i u to bi treba uštekat router i HDD.

Onda ce mi brzina izmedju njih biti 1Gbps??

0 0 hvala 0
13 godina
WiFi HDD i router

tako je, bit ce gigabitna brzina ali to vrijedi samo u slucaju da ces fileove prebacivat zicno te to nikako ne utjece na brzinu wifi-ja. brzina wifi-ja ce ostat 20 mbps kakva je i do sad (ako se radi o g routeru od iskona a sto je vrlo vjerojatno).

0 0 hvala 0
17 godina
mateo kaže...

a ne odgovara mi nikako da imam 2 routera. Vec imam jedan router i jednu kutiju radi iskon TVa - to su dvi glupe kutije... još trecu da spojim... ne svidja mi se ta ideja.

Zar nije moguce u postavkama novog routera nekako namistit da radi s Iskonom?

kartica je - dell wireless 1703 atheros

Laptop je Dell inspiron 3521, Win 7 x64.

Ako je to ovaj laptop

http://notebookplanet.blogspot.com/2012/12/dell-inspiron-15-3521-specifications.html

ili verzija sa i5 procom

Oba imaju 100Mb-ne LAN-ove tako da ništa od gigabita.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 10:58 (crozoki).
13 godina
WiFi HDD i router

sumnjivo mi je to, ima usb 3.0 a nema gigabit lan. pa moj low budget laptop sa athlonom II P340 ima gigabitni lan i nema usb 3.0

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 11:06 (peace_of_cake).

0 0 hvala 0
16 godina
WiFi HDD i router

moze li se zaminit taj wifi (kartica?)

neka USB verzija mi nije dobro rjesenje, vec mi previše stvari ionako strši iz laptopa, nervira me sve to skupa...

Malo sam kopa po internetu, stvarno izgleda da laptop tj. kartica u njemu ne podrzava tu brzinu... ne mogu virovat.

Ok, sta mogu u vezi toga napravit?

- moze li se prominit ta kartica u laptopu (vjerojatno ne moze, ali moram pitat)

- postoji li USB gigabit adapter ili nesto slicno, i koji bi preporucili, jer ocito nemam drugog izbora (osim uštekat kabel u laptop)

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 12:50 (mateo).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mateo kaže...

moze li se zaminit taj wifi (kartica?)

neka USB verzija mi nije dobro rjesenje, vec mi previše stvari ionako strši iz laptopa, nervira me sve to skupa...

Tvoj problem je WiFi. prvi problem je taj sta ti Router vrlo vjerojatno ne moze primati brzo. Drugi problem je taj sta Laptop ne moze slati tako brzo, treci problem je Wifi tehnologija sama od sebe koja nije napravljena da salje i prima po Gbps.

Kabelom isto imas veliki problem sa routerom i laptopom. Kako god okrenes moras kupiti novi komad mrezne opreme...

16 godina
WiFi HDD i router

OK, to sam svatia i napisa u proslom postu - znamo da router ne podrzava i sad znamo da ni laptop ne podrzava.

Zanima me sta trebam kupit da mi sve to proradi kako treba???

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
mateo kaže...

OK, to sam svatia i napisa u proslom postu - znamo da router ne podrzava i sad znamo da ni laptop ne podrzava.

Zanima me sta trebam kupit da mi sve to proradi kako treba???

daj nam model routera, model WD-a i model laptopa pa ce ljudi znati sto ti treba i sto ti je najbolje napraviti...

Predpostavljam da je WD jedan od ovih : http://www.wdc.com/en/products/personalcloud/consumer/ 

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 12:55 (Abomb).
13 godina
WiFi HDD i router

wifi karticu u laptopu možeš zamijenit sa modelom koji podrzava ac standard i onda moras kupit router koji podrzava ac. bilo kako bilo, ja to ne bi radio jer je neisplativo tj skupo. kupnja n routera je donekle isplativa i wifi kartica u laptopu ti vjerojatno podrzava n 300 mbps (iako sam vidio i laptope sa samo jednom antenom tj do 150 mbps).

ono što najprije napravi je da direktno povezes  wd disk sa laptopom putem lan kabela, pokreni task manager i pod network vidi kolika je uspostavljena brzina. tako sigurno znas da li imas gigabitni ili 100 megabitni lan na laptopu

lan karticu odnosno čip ne mozes mijenjat ali wifi karticu koja dolazi u obliku mini pcie kartice mozes mijenjat

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 13:36 (peace_of_cake).

1 1 hvala 0
16 godina
WiFi HDD i router

Pa napisa sam vec sve osim modela routera (to ne znam jer nisam doma i necu bit jos neko vrime)

Laptop DELL inspiron 3521, sa i3 procesorom

HDD WD cloud 3TB (info)

WiFI Dell Wireless 1703 (802.11 g/n)

Router je neki Zyxel bijeli, od Iskona (ako neko ima neka javi please)

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 13:29 (mateo).

0 0 hvala 0
16 godina
peace_of_cake kaže...

wifi karticu u laptopu možeš zamijenit sa modelom koji podrzava ac standard i onda moras kupit router koji podrzava ac. bilo kako bilo, ja to ne bi radio jer je neisplativo tj skupo. kupnja n routera je donekle isplativa i router ti vjerojatno podrzava n 300 mbps (iako sam vidio i laptope sa samo jednom antenom tj do 150 mbps).

ono što najprije napravi je da direktno povezes  wd disk sa laptopom putem lan kabela, pokreni task manager i pod network vidi kolika je uspostavljena brzina. tako sigurno znas da li imas gigabitni ili 100 megabitni lan na laptopu

lan karticu odnosno čip ne mozes mijenjat ali wifi karticu koja dolazi u obliku mini pcie kartice mozes mijenjat

Ma gleda sam po internetu, ne podržava ova kartica u laptopu brze od 100... tako da je tu zajeb.

i meni je pala napamet ideja sa PCIE, ali ovaj laptop nema port za umetnit takvu karticu. To obicno bude sa strane na laptopima, a na ovome ga ne vidim...

13 godina
WiFi HDD i router

pci kartica je zaserafljena sa jednim šerafom na maticnoj ploci. okreni laptop naopako i vjerojatno imas nekoliko poklopaca ispod kojih se skriva ram, hdd, bios baterija i ta wifi kartica. ona se lako zamijeni ali treba vidjet ako bi zamjenska radila jer nikad nisam mijenjao wifi kartice jer nije bilo potrebe. samo sam jednom na jednom prastarom laptopu umjesto modema (bio je u obliku pci kartice) stavio wifi karticu iz zyxel modema (onaj stari t-com wifi modem) i radilo je samo je signal bio los jer je antena bila rjesena na spartanski nacin, samo je malo potrajalo dok sam nasao odgovarajuci driver. sto se tice lana ti mozes kupit gigabitnu usb 3.0 lan karticu i to je to

0 0 hvala 0
16 godina
peace_of_cake kaže...

pci kartica je zaserafljena sa jednim šerafom na maticnoj ploci. okreni laptop naopako i vjerojatno imas nekoliko poklopaca ispod kojih se skriva ram, hdd, bios baterija i ta wifi kartica. ona se lako zamijeni ali treba vidjet ako bi zamjenska radila jer nikad nisam mijenjao wifi kartice jer nije bilo potrebe. samo sam jednom na jednom prastarom laptopu umjesto modema (bio je u obliku pci kartice) stavio wifi karticu iz zyxel modema (onaj stari t-com wifi modem) i radilo je samo je signal bio los jer je antena bila rjesena na spartanski nacin, samo je malo potrajalo dok sam nasao odgovarajuci driver. sto se tice lana ti mozes kupit gigabitnu usb 3.0 lan karticu i to je to

A znas li (mozes li saznat) je li se na ovom laptopu moze prominit ta kartica tj. je li meni zasarafljena jednim sarafom? Ja sam trazia, ali ne znam sta da trazim, glupe rezultate mi daje... cilo jutro trazim i nista.

Nasa sam za lan USB adapter, ali to mi ne treba. Nema mi smisla nista od toga ako trebam ustekavat kabel...

13 godina
WiFi HDD i router

najprije reci koliko novca namjeravas potrisit na upgrade. ocekuj preko 600 kuna sa najjeftinijim ac routerom i znaj da realna brzina nece nikad bit gigabit. ma ni blizu. Po mojoj nekoj procjeni, ja bi rekao da brzina sa 2 antene (2x2 mimo) sa ac standardom je oko 200 - 300 mbps (realno). Znam samo da sa n stadardom sa 2 antene ide najmanje 100 mbps (router nije imao gigabitni lan pa nije moglo brze ic) i to sam testirao. ac uređaje jos nikad nisam ni u rukama imao a kamoli testirao

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
peace_of_cake kaže...

najprije reci koliko novca namjeravas potrisit na upgrade. ocekuj preko 600 kuna sa najjeftinijim ac routerom i znaj da realna brzina nece nikad bit gigabit. ma ni blizu. Po mojoj nekoj procjeni, ja bi rekao da brzina sa 2 antene (2x2 mimo) sa ac standardom je oko 200 - 300 mbps (realno). Znam samo da sa n stadardom sa 2 antene ide najmanje 100 mbps (router nije imao gigabitni lan pa nije moglo brze ic) i to sam testirao. ac uređaje jos nikad nisam ni u rukama imao a kamoli testirao

802.11n ide max 300 Mbit/s (u praksi do 250 vjerojatno) sa dvije antene i dual-band karticom.

Po meni je to najbolji omjer ulozenog i dobivenog.koliko vidimu ovo malo vrimena(provjeriti) njegova kartica je dual-band tak da je investicija samo router

802.11ac koristi tri antene i po mom je to jos malo pre skupo.

Zicno neigra ulogu jer ne moze preko 100 Mbit/s. Jedno kad bi mogao ubacti Gbit PCiE karticu i spojati direktno na WD uredjaj.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 14:11 (Abomb).
13 godina
WiFi HDD i router

postoje routeri sa  1-4 antene (n standard) te 2-4 antene (ac), mozda postoje i sa vise antena ali su onda   rijetki.

0 0 hvala 0
16 godina
WiFi HDD i router

šta ocete rec? nisam toliko strucan da vas mogu razumit... jel to znaci da trebam kupit samo router? šta je s karticom u laptopu?

0 0 hvala 0
13 godina
WiFi HDD i router

reci   cijenu koju zelis izdvojit za opremu. racunaj da kvalitetni ac router kosta preko 1000 kn

0 0 hvala 0
16 godina
WiFi HDD i router

manje od 1000kn...

ali nije mi jasno sta cu s tim routerom ako smo ustanovili da mi je kartica u routeru shit...

0 0 hvala 0
13 godina
WiFi HDD i router

wifi karticu mozes zamjenit ali u konacnici je neisplativo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mateo kaže...

manje od 1000kn...

ali nije mi jasno sta cu s tim routerom ako smo ustanovili da mi je kartica u routeru shit...

da LAN ali govorimo za Wifi... Ako ti je Wifi kartica dual band onda ima nade za jeftino proci...

Uzet gbit router sa 802.11n dual-band antenama i rjesen problem...tj. rjesen koliko je realno moguce rjesit

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 14:49 (Abomb).
16 godina
WiFi HDD i router

jel mi mozete objasnit zasto bi kupova router bez da prominim karticu - ako ova kartica ne podrzava vece brzine?

a kako saznat je li dual band??

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2014 14:50 (mateo).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice