CRT ili LCD.Ako LCD koji?

poruka: 10
|
čitano: 4.902
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
CRT ili LCD.Ako LCD onda koji?

Ovako,moj ljubljeni CRT monitor mi se pokvario.
Želim kupiti novi monitor za moje gaming potrebe.

Problem je,neznam dal da kupim još jedan CRT ili LCD.

Primjetio sam da CRT ima svježije boje,veću refresh ratu,manje laga itd.
I plus,mrzim widescreen monitore.Zaljubio sam se u standard 1280x1024 i nikako se nemogu skinut sa toga.Čak sam jednom kupio widescreen monitor i koristio ga neko vrijeme,ali sam ga na kraju vratio.Bilo mi je neugodno igrat na njemu i sve je bio ravni downgrade sa mog CRT-a.

Sada,ima li igdje na hrvatskim web shopovima kupit nekakav isti CRT ili ima li neki bolji LCD koji je jednako dobar kao i CRT-ovi?
Stvarno mi treba,pogotovo sada sa dolaskom CoDBO.

Najviše smije koštat 1200kn iako mogu i na više po potrebi.

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Čini mi se da crt možeš kupit jedino u oglasnicima i to imas za 150kn.

Definitivno trebaš ići na LCD

Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
RE: CRT ili LCD.Ako LCD koji?
cuspajz kaže...

Čini mi se da crt možeš kupit jedino u oglasnicima i to imas za 150kn.

Definitivno trebaš ići na LCD

Bili mogao nešto dodati,kao zašto?
Zašto bi trebao preći na LCD?

16 godina
neaktivan

Osobine LCD prikaza

* Prirodna rezolucija

LCD monitori su napravljeni da najbolje prikazuju sliku na jednoj rezoluciji koja zavisi od veličine ekrana. Moguće je postaviti rezoluciju koja nije prirodna za neki LCD monitor, ali onda opada kvaliteta slike, kao i što se gubi pravilan geometrijski oblik slike.

* Brzina Odaziva (Response Rate)

Brzina odaziva označava brzinu kojom piksel može mijenjati boje, brže je bolje, prevelik odaziv znači da će slika "kasniti" te će se pojavljivati anomalije kao što je "ghosting" efekat koji se pojavljuje onda kada je promjena boja veoma česta najčešće u filmovima i 3D igrama. Mjeri se u milisekundama (ms).

* Ugao gledanja

Za razliku od CRT monitora, LCD monitori ne daju istu kvalitetu slike ako se u njih gleda iz različitih uglova. Obično ako gledamo LCD sa strane, boje gube kvalitetu, prikaz je zamračen ako ne i potpuno nečitljiv. Godinama se LCD monitori unaprijeđuju da bi se ova poteškoća smanjila, a shodno tome su predstavljeni widescreen ekrani koji su vodoravno produženi što prirodno odgovara čovječijem oku.

* Osvjetljenje i kontrast

Osvjetljenje kod LCD monitora se mjeri u Kandelama po kvadratnom metru (cd/m2), obično varira od 250 do 350 cd/m2. Kontrast mjeri mogućnost LCD-a da prikazuje bijele i tamne tonove, što je omjer veći to je bolje, obično današnji LCD monitori imaju omjer 450:1 pa sve do 6000:1.Recimo philipsov model 9731d uparavo ima rezoluciju 6000:1.

* Mogućnost podešavanja, integracija i priključci

LCD monitori se mogu veoma precizno podešavati jer postoji mnogo opcija. Slika se može okretati ili tiltovati, te se može mijenjati položaj slike (vodoravni ili uspravni). Također, neki monitori imaju ugrađene zvučnike, dodatne USB priključke, a sve više monitora dolazi sa digitalnim priključkom koji je svojevrsno budućnost, te nudi mnogo kvalitetniju sliku jer nema potrebe za pretvaranjem u analogne signale.

izvor: wikipedia

- glavni razlog prelaska na lcd je potrošnja struje i mjesto koje zauzima

Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.10.2010 22:16 (cuspajz).

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ili čak plazma....

Pro Deo Et Patria
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Zanimljivo.Možda kupim.

Dal neki preporučaš da ne user*m.

Ne želim kupit neki tamo koji ne valja i onda se teško zajebat.

Preferiram ADM,tako ako možeš odabrat neki koji tamo ima,super.

Samo molim te što da je manje widescreen.Recimo umjesto 1650x1050 da bude 1650x1200.

Hvala unaprijed.

17 godina
protjeran

ako imaš vremena, volje i malo znanja o crt monitorima možeš pogledat malo oglasnike. Uz malo sreće može uletjet jeftino npr neki uščuvan trinitron 19" ili 21" sa slikom kakvu niti jedan lcd nemože dati.

Ak ti se pak to neda za oko 2 soma kuna uzmi lcd sa ips panelom i bit ćeš zadovoljan, ali ne očekuj čuda kad se prikazuju mračne scene ili detalji u sjenama. Po tom pitanju lcd tehnologija još uvjek gadno kaska za crt tehnologijom. Ovo sve govorim iz vlastitog iskustva

3 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
dali bi se isplatilo da sad, kad kupujem novi komp, ne kupim ekran nego koristim stari crt, a monitor kupim poslje?
to do list: natjerat tnakira da vrati magare, saznat bufferovo ime, izvalit bolesniju foru od mentalista, dat ivi zuti karton (on je meni 4) skrsit dannya i pirata u bc2,natjerat logica da kupi iphone
15 godina
neaktivan

Jedan dobar, a sa IPS matricom i 16:10 omjerom stranica, za one koji ne vole 16:9, je LG W2220P, isto kao i Dell 2209wa koji je nešto skuplji!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

mislim si za jedno 2 mj kupiti novi monitor (lcd sada imam crt) i vidio sam u vemillu ovakav jel valja?

Monitor Acer LCD V223HQBOb, 21.5'' wide, Full HD, 300cd/m2, 50.000:1, 176/176, 5ms, crni za 1000 kn-a.

Hvala unaprijed.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.2.2011 10:43 (Kewin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice