Šest jezgri iz Intela

poruka: 45
|
čitano: 5.457
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Šest jezgri iz Intela".
17 godina
neaktivan
Šest jezgri iz Intela

I onda netko tvrdi da ce AMD s vremenom biti bolji..daljte ljudi stvarno, tu nema rasprave..

Intel rula definitivno..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Šest jezgri iz Intela

ahhhh   san svakog geeka ja bi 6ojezgrene htio imat hmmmmmmmmmmmmmm

tako je dobro

Došla Severina u crkvu i kaže:
- Oče, zgriješila sam.

A na to će otac.
- Znam, gledao sam.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Šest jezgri iz Intela
Još kad bi mi netko razuman mogao objasnit šta će mu?
Jedva da ima programa koji znaju koristit 4 jezgre a svi bi već 6.
Bravo ljudi.
Nepotrebno bacanje love
17 godina
neaktivan
Šest jezgri iz Intela

prokleti marketing, ništa drugo...

0 0 hvala 0
17 godina

Istom logikom će programer reći "A zašto bih ja pisao program koji bi mogao iskoristiti više od X jezgara, kada takvih procesora još nema?", samo, kada bi ljudi koji usmeravaju razvoj računarstva delili takav stav, sve bi tapkalo u mestu. Postoje brojne vrste "poslova" koje se veoma uspešno mogu paralelizovati - razni matematički proračuni, obrada slike i videa, igre (po jedna nit za svaki aktivni objekat (npc), obrada nekih fizičkih efekata) i stvari se već par godina kreću upravo u tom smeru.

17 godina
neaktivan
Svaka nova riječ tehnologije je sama po sebi dobra,jer dolaze nove mogućnosti,a izlazak novog 6 jezgrenog procesora je odlična stvar.
--
AMD je jedva prešao na 4 jezgrene,a Intel već ide na šesticu,dobar-jako dobra posao za Intel.
--
Kome ne treba neka ne kupuje,ali kao što sam već rekao naravno da će kad tad biti potrebno imat 6 jezgrene procesore.
--
A još kada dođe Nahalem...Intel definitivno vlada na ovom području barem za sada...
17 godina

Po mom mišljenju nove tehnologije u ovom slucaju 6 jezgreni CPU bi trebao natjerati proizvođace software-a da pocne praviti aplikacije koje ce biti sposbne iskoristiti te mogucnosti koje im se nude, to je sigurno. U kojoj mjeri i koliko brzo niko od nas nije u stanju predvidjet ali bi trebalo dati polena programerima.

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.2.2008 23:30 (Remijus).
17 godina
Šest jezgri iz Intela

Možda AMD nije toliko dobar, ali imao sam u rukama Quad procesor i razlika između njega i nekog AMD-a je praktički neprimjetna. Jednostavno, još par godina to će biti bačen novac i dobar marketinški trik... imam 4 .. 6 .. 8 procesora. Pa 99% ljudi još uvijek vrti 32-bitni OS, a kamoli da zna kako pametno iskoristiti 4 ili više procesora...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
LUXX kaže...
Još kad bi mi netko razuman mogao objasnit šta će mu?
Jedva da ima programa koji znaju koristit 4 jezgre a svi bi već 6.
Bravo ljudi.
Nepotrebno bacanje love

A ti uvijek imaš upaljen jedan program, i vrti ti se u pozadini samo jedan proces, koji pripada toj aplikaciji?
17 godina
neaktivan

Ma konkurencija Intel-AMD je odlična stvar, jedino što bi ATI/AMD trebao malo 'stisnuti gas' i smanjiti razliku u performansama kako bi Intel održao 'edge' i ostao 'budan'.

Sve više jezgri je zanimljiv koncept koji otvara mnoge mogućnosti i potencijale o kojima smo prije par godina mogli samo sanjati..

Intel Core2 Duo E8400, 4GB OCZ 800, GF8800GTS 640MB, nForce650iUltra
17 godina
neaktivan
Šest jezgri iz Intela

Ovo je samo izvlačenje love na marketing. 6 jezgri je ok, ali i beskorisna kupnja prije kraja godine za kada su najavljeni 8-core.

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Šest jezgri iz Intela

A što nitko ne spominje Fusion, AMD-ov procesor sa integriranom  grafičkom jezgrom koji dolazi tamo negdje u 2009-toj. Mišljenja sam da će tek tada nastati hajka za performanse. Jest da sam vjernik Intelu i, ako ovakva situacija ostane, dugo ću još biti ali jedva čekam kako će Intel odgovoriti na ovaj AMD-ov procesor.

0 0 hvala 0
17 godina
ali ljudi vi stalno govorite tko če iskoristitite jezge ali stvarno te jezgre bi trebale samo tamo stajat jer ao bi to netko stalno iskorištavao do maximuma stalno bi morali mjenjat nove procesore za još jaće
kužite me?
17 godina
neaktivan
Šest jezgri iz Intela

Meni je osobno dosta 4 jezgre...  a tko bi to uopce i kupovao, kad 2-3 mjeseca nakon toga izlazi Nehalem??

Ja cu se uvijk drzat niza 2,4,8,16,32,64...... sta se jezgri tice

Ovo spada u kategoriju onog AMD-ovog "pametnog" 3 jezgrenog proca...

A sta se tice integrirane grafike u procesoru... pa zasto?... zasto!!  mislim integrirana grafika na maticnoj je smece, ili drugim rjecima sranje... kakva bi tek bila na procesoru? smece^16. To zanima samo one koje bi to strpali u laptope.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Šest jezgri iz Intela

Apsolutna gluparija!

Ne samo da ne postoje programi koji koriste 4 jezgre, nego većina programa ne koristi ni 2.

Ovo je samo jedan od potpuno bespotrebnih poteza koji je namjenjen samo tome da se ubere lova. Mislim da ovo polako postaje natjecanje u broju jezgri itd. koje nitko živ ne može iskoristiti.

Apsolutno bespotrebna akvizivicija koju niti neću ostvariti. Bar ne do onog dana kada ću htjeti napraviti vlastiti centar tipa NASA i sl.

Šest jezgri - NE!

Don't you see their bodies burning
Desolate and full of yearning
Dying of anticipation
Choking from intoxication

0 0 hvala 0
17 godina
Danny_HR kaže...

Apsolutna gluparija!

Ne samo da ne postoje programi koji koriste 4 jezgre, nego većina programa ne koristi ni 2.

Ovo je samo jedan od potpuno bespotrebnih poteza koji je namjenjen samo tome da se ubere lova. Mislim da ovo polako postaje natjecanje u broju jezgri itd. koje nitko živ ne može iskoristiti.

Apsolutno bespotrebna akvizivicija koju niti neću ostvariti. Bar ne do onog dana kada ću htjeti napraviti vlastiti centar tipa NASA i sl.

Šest jezgri - NE!

tu si u pravu no kad ovi procesori izađu nakon 2 godine će biti ista prića kaoi kod zime 2007
opet ćemo morat nadogradit kako bi barem mogli pokrenut crysis

Što kaže žena Bill Gatesu poslije prve bračne noći?
'Sad znam zašto ti se kompanija zove Microsoft.
17 godina
neaktivan
Lightning kaže...

Meni je osobno dosta 4 jezgre...  a tko bi to uopce i kupovao, kad 2-3 mjeseca nakon toga izlazi Nehalem??

A sta se tice integrirane grafike u procesoru... pa zasto?... zasto!!  mislim integrirana grafika na maticnoj je smece, ili drugim rjecima sranje... kakva bi tek bila na procesoru? smece^16. To zanima samo one koje bi to strpali u laptope.

Zašto?

1.Nema više problema u propusnosti sučelja - grafička jezgra je do procesorske i ima direknu pa time i najbržu komunikaciju.
2.Kada dođu procesori sa 32,64...  jezgre dio će obavjeti proračune za grafiku, a dio normalne - tu je i najveća bit da jezge procesora funkcioniraju kao GPU ili CPU procesori po potrebi programa i opterećenjima

17 godina
neaktivan

ROFL

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Apsolutna gluparija!

Šest jezgri - NE!

S navedenim se NIKAKO ne slažem iz razloga što sam ITEKAKO primjetio skok u performansama čitavog sustava prelaskom na 2 jezgre. Windowsi lakše 'dišu', sve se odvija potpuno glatko i kada je nekoliko aplikacija pokrenuto, nema više nekakvog zatrzavanja pri izvođenju ili prebacivanju (potpuni multitasking u pravom smislu te riječi). 4 jezgre isto nisu na odmet ako recimo istovremeno gledamo Divx, u pozadini enkodiramo neki film, vrtimo neki renderer i neki distributed computing client (tipa WCG), a još povrh svega nešto odpakiravamo ili zapakiravamo za backup (zip/rar). Sve se to vrti SAVRŠENO glatko i istovremeno bez ikakvih poteškoća u izvođenju na 4 jezgrenim procesorima današnjice. Volio bih vidjeti koliko bi se vremenski to sve produžilo na single coru, pa makar i večeg takta..   Treba prihvatiti činjenicu da se sve više podataka procesira u našim kantama, pa čak i pri 'kućnom' korištenju računala.

Intel Core2 Duo E8400, 4GB OCZ 800, GF8800GTS 640MB, nForce650iUltra
17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...
 Zašto?

1.Nema više problema u propusnosti sučelja - grafička jezgra je do procesorske i ima direknu pa time i najbržu komunikaciju.
2.Kada dođu procesori sa 32,64...  jezgre dio će obavjeti proračune za grafiku, a dio normalne - tu je i najveća bit da jezge procesora funkcioniraju kao GPU ili CPU procesori po potrebi programa i opterećenjima

Pa kao što rekoh, integrirano = pusiona.
1) Ionako sučelje nije problem... jesi dobio nesto extra sa AGP -> PCI Ex ?? nisi, ako i jesi onda je to u rangu 5%   nije to memorijski kontroler da je tako bitno integrirat.
2)Moderni GPU-ovi imaju po 500miliuna tranz.  Obicna integrirana grafika ce imat eventualno 20ak... pa sad iz toga vidis da ce integrirano bit uvijek smece...
3) cpu je optimiziran za sve... GPU za jednu operaciju.
U principu, hoću reć da ja to neću kupovat.
A sto se tice onih likova koji tu siju pamet da "je vec i 4 jezgre previse", oni vjerojatno jos igraju NFS 4 na PIII. Da koriste racunalo za koristan rad mozda bi i vidjeli razliku.
17 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...
4 jezgre isto nisu na odmet ako recimo istovremeno gledamo Divx, u pozadini enkodiramo neki film, vrtimo neki renderer i neki distributed computing client (tipa WCG), a još povrh svega nešto odpakiravamo ili zapakiravamo za backup (zip/rar).
 Šta 99.99% ljudi ne radi
17 godina
neaktivan
Lightning kaže...
2)Moderni GPU-ovi imaju po 500miliuna tranz.  Obicna integrirana grafika ce imat eventualno 20ak... pa sad iz toga vidis da ce integrirano bit uvijek smece...
3) cpu je optimiziran za sve... GPU za jednu operaciju.
U principu, hoću reć da ja to neću kupovat.
A sto se tice onih likova koji tu siju pamet da "je vec i 4 jezgre previse", oni vjerojatno jos igraju NFS 4 na PIII. Da koriste racunalo za koristan rad mozda bi i vidjeli razliku.

Zaboravljaš da su GPU-i realno najjači matematički procesori na svijetu. Integracija GPU-a na isti komad slicija ne znači da će se brinuti (isključivo) za prikaz Start menua i prozora, ili 3D view. Dapače, GPU kao GPU u tom smislu preuzeti će sve složene matematičke operacije koje izlaze iz okvira mogućnosti ALU i FPU jedinica današnje CPU arhitekture. A da to nije nova stvar pokazuje "stari dobri" Intel i960 procesor koji se i danas koristi kao XOR procesor u modernim RAID kontrolerima. I da ne bude zabune, Intel i960 (punim imenom iAPX 80960) je RISC procesor s integriranim GPU-om nastao 1989. godine. Ne brini, nisam falio godinu. Štoviše, spominjao sam ga u mom maturalnom radu (1990.) :-)

Želim samo reći da ne treba(š) gledati usko - GPU je puno više od NFS-a.
17 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...
 S navedenim se NIKAKO ne slažem iz razloga što sam ITEKAKO primjetio skok u performansama čitavog sustava prelaskom na 2 jezgre. Windowsi lakše 'dišu', sve se odvija potpuno glatko i kada je nekoliko aplikacija pokrenuto, nema više nekakvog zatrzavanja pri izvođenju ili prebacivanju (potpuni multitasking u pravom smislu te riječi). 4 jezgre isto nisu na odmet ako recimo istovremeno gledamo Divx, u pozadini enkodiramo neki film, vrtimo neki renderer i neki distributed computing client (tipa WCG), a još povrh svega nešto odpakiravamo ili zapakiravamo za backup (zip/rar). Sve se to vrti SAVRŠENO glatko i istovremeno bez ikakvih poteškoća u izvođenju na 4 jezgrenim procesorima današnjice. Volio bih vidjeti koliko bi se vremenski to sve produžilo na single coru, pa makar i večeg takta..   Treba prihvatiti činjenicu da se sve više podataka procesira u našim kantama, pa čak i pri 'kućnom' korištenju računala.

Ne ne, nisi pažljivo pročitao.
Nisam u niti jednom trenutku rekao odnosno napisao da nije bilo skoka u performansama sa prelaskom na 2 jezgre. Što ne znači da ja nemam 2-jezgreni proc i da nije sve brže. Sigurno da je.
Ono šta sam rekao je da dobar dio radnji koje se odvijaju na našim računalima ne koristi 2 jezgre. A da o 4 jezgre niti ne pričam.
Samim time, kada smo ovo usvojili, postaje jasno da je proc sa 6 i više jezgri glupost. Odnosno bačen novac koji bi se mogao utrošit na nešto pametnije i potrebnije.

Dying of anticipation
17 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...

Nisam u niti jednom trenutku rekao odnosno napisao da nije bilo skoka u performansama sa prelaskom na 2 jezgre. Što ne znači da ja nemam 2-jezgreni proc i da nije sve brže. Sigurno da je.
Ono šta sam rekao je da dobar dio radnji koje se odvijaju na našim računalima ne koristi 2 jezgre. A da o 4 jezgre niti ne pričam.
Samim time, kada smo ovo usvojili, postaje jasno da je proc sa 6 i više jezgri glupost. Odnosno bačen novac koji bi se mogao utrošit na nešto pametnije i potrebnije.

EDIT: Isprika moderatorima, vjerojatno je došlo do nekakve greške, zato ova 2 jednaka posta.

Dying of anticipation
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.2.2008 22:57 (Danny_HR).
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Molim te, prestani pričati gluposti. Previše puta si napisao glupost, pa je teže to prikazati kao lapsus. Zato radije nemoj opet... :)

Apsolutno je smiješno reći da skoka u performansama nema, kao što je totalni apsurd napisati da rijetko što koristi više jezgara, a totalno smiješna izjava da je proc sa 6 jezgri glupost zbog broja jezgri (glupost je jer nema smisla s obzirom na 8-core izlazak).

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.2.2008 23:21 (naxeem).
17 godina
neaktivan
Šest jezgri iz Intela

A gdje sam ja napisao da nema skoka u performansama???

Prvo mi to nađi.

Drugo, daj mi pokaži program koji koristi dvije jezgre u potpunosti... Pliz, volio bi ga vidjeti. Osmijeh

Dying of anticipation

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Što znači "koristiti dvije jezgre u potpunosti"? Rijetko koja aplikacija jedan cpu drži na 100% ako na to misliš. (niti jedna osim benchmark aplikacija).

Što se više jezgara tiče, danas manje-više sve aplikacije koriste više threadova, a da ne govorim koliko ih sve više može dizati hrpe procesa.

Igre jedine imaju donekle problema jer mogu koristiti tek nekoliko jezgara za neke osnovne zadaće. Međutim, postoje tipovi igara gdje ni 64-core procesor uopće nebi bio na odmet. Zamisli situaciju gdje možeš sve zadaće na sceni podijeliti na zasebne jezgre... npr strategije gdje svaka jedinica može paralelno s ostalima izvršavati svoje AI algoritme... PARALELNO.

Ako ti izvršavaš neki linearni algoritam nad slikom, tu ti multicore ne može previše pomoći. Ako izvršavaš algoritam koji može raditi nad blokovima podataka (npr. konverzija slike u JPEG) onda možeš iskoristiti hrpu jezgara.

Poanta višejezgrenih procesora nije u bržem izvršavanju tvog tipkanja u wordu. Serveri, radne stanice, igre... sve to može vrlo fino iskoristiti ne dvije, ne četiri, ne osam, već i do 64 jezgre i više.

Dignit neki analizator sistema i pogledaj koliko threadova diže bilo koja aplikacija. Svaki thread može se izvršavati na svojoj jezgri.

Zamisli situaciju iz neke strategije kao što je npr. Medieval. Imaš 7-8 grupa jedinica koje mogu djelovati neovisno. Ako imaš jednojezgreni CPU, te grupe jedinica djeluju jedna za drugom. Ili je igra napisana da se u nekoj linearnoj funkciji parsira svaka grupa jedinica jedna za drugom ili je napravljeno da svaka grupa ima svoj thread koji je obrađuje posebno (manje vjerojatno jer je na jednojezgrenom procesoru to besmisleno).

Sam pogledaj što su threadovi na Internetu, jer je koncept prekompliciran za detaljno objašnjavanje, ali uglavnom, threadovi su kao zasebni procesi koji se izvršavaju neovisno (iako ih OS izvršava isprepleteno).

U slučaju da žene grupe razbiti u 10,000 zasebnih jedinica, imamo problem. Funkcija bi morala izvršavati iste algoritme nad 10,000 zasebnih entiteta, što bi rezultiralo u užasnim usporenjima i bilo neupotrebljivo.

Ako pak imamo 8 jezgreni CPU, možemo praktički izvršavati 8 puta više paralelnih zasebnih operacija bez usporavanja (bez međusobnih čekanja).

Nema smisla da ti sada crtam efekt koji paralelno procesiranje koje sam ti objasnio ima na gameplay, ali nadam se da si uhvatio poantu.

Što se tiče poslovnih aplikacija, zamisli koliko efekta ima duplanje jezgara za svaki web server koji ima makar jadnih 16 zahtjeva u sekundi.

A da o drugim primjenama i ne govorim...

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.2.2008 1:03 (naxeem).
17 godina
neaktivan
Lightning kaže...

koliko se sjecam intel je najavljivao takvu opciju prije nekih godinu dana.. znaci i oni to imaju u planu ali koliko se sjecam prije su najvaljivali da ce takva opcija doci kad budu postojali procesori s 8+ jezgri.
a za ostale komentare.. nema veze koriste li to aplikacije ili ne.. bitno je da tehnologija napreduje.  i to poprilicno brzo u ovome trenutku. to ce doprinjeti smanjenju cijena procesora za "obicne" korisnike koji ipak ne umiru da imaju najnovije i najbrze.
software se iovako polako mijenja i pocinje koristiti vise jezgri... naravno pri tome ne mislim na winamp i slicno.. ali "ozbiljniji" software da. :)
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

A gdje sam ja napisao da nema skoka u performansama???

Prvo mi to nađi.

Drugo, daj mi pokaži program koji koristi dvije jezgre u potpunosti... Pliz, volio bi ga vidjeti. Osmijeh

Pa...jedan od najčešće korištenih je WinRAR. Možeš čak i testirati procesor (Tools -> Benchmark and Hardware test) i u opcijama staviti da koristi Multithread. A za poslovne aplikacije recimo SQL Server - koristi bez problema i više od 2 jezgre. =)

Pozdrav
17 godina
neaktivan
Šest jezgri iz Intela

paralelizacija procesa je prije 30 (ako ne i prije) godina dokazana kao brži način obrade podataka na računalima (onih koje je moguće paralerizirati). od prije je poznato da veći broj izvršitelja završava neki posao u kraćem vremenu. Ono o čemu ovdje vrijedi raspravljati je eventualno zašto kupiti najnoviji procesor, koji košta 1000 €. Ja mislim da je to besmisleno, dok postoji nešto slabiji procesor kojeg dobiješ za 200 €. Sad se treba pojaviti 6 jezgreni procesor koji će skinuti cijenu 4 jezgrenom i 2 jezgrenom što samim time omogućuje integreciju jeftinijih sustava s više jezgri. Ista je stvar i s GPU svaka nova generacija GPU dozvoli meni korištenje one starije generacije. Ne koristim stvar od 3000 kuna nego od 500 kuna, a snaga procesora je jednaka jedina je razlika da je u trenutku kad je koštala 3000 kuna bila perjanica tehnologije dok s 500 kuna to je igrač druge lige, vrijeme koje treba pričekati da se ovo dogodi je nekoliko mjeseci.

gdje da potpišem

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice