Doslovno ista stvar svaku godinu, kad se RAM i HDD samo izmjenjuju i uzroci su uvijek isti ili smanjivanje proizvodnje (neznam zašto ako je potraživanje još veliko) ili nevidljivih problema u proizvodnji.... tj. prevedeno čim uprava vidi da je marža preniska ajmo umjetno dignit cijene jer stoka ionako nema izbora!
Zašto je stariji DDR4 odjednom skuplji od novog DD
- poruka: 23
- |
- čitano: 4.278
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Svake generacije ista prica, apsolutno se nista nije promijenilo, koga briga za ddr4 i cijenu istogaako netko hoce staro a jeftino ima na njuskalu tona toga
Zbog istog razloga zbog kojeg je i DDR3 znatno skuplji od DDR4, kao sto je i DDR2 znantno skuplji od DDR3 po GB.
Sto je memorija starija, manje se kolicine proizvode ili se uopce vise ne proizvode i cijene idu gore.
Ddr4 2x16 71€, ddr5 2x16 81€. Smijesne cijene kakve su nekada bile za ram.
Bome, kad mi danasnji klinci krenu pricat o cijenama za PC, ja im samo kazem da ne znaju koliko su sretni u kakvom dobu zive. To je bagatela s obzirom koliko smo mi nekad placali za ram. Sjecam se da je nekad 2GB DDR2 bilo oko 400kn i vise. Danas za tu lovu dobijes 32GB i to daleko brze i kvalitetnije memorije.
Da, nadogradio Amigu sa 512KB na 1 MB je bilo 300DM 1989-e (tada je 300DM bilo znatno više po "vrijednosti" od današnjih 150€)
1991-e, isto tako 300DM sa 4MB na 8MB nadogradnja RAM-a za PC.
Ja bih rekao da danas imamo dosta dobar odnos cijena/kvaliteta što se tiče komponenti, jedino cijena grafičkih je nebulozno visoka.
A cijene rastu jer navodno kompletno prestaju proizvoditi DDR4.
https://www.tomshardware.com/pc-components/dram/leading-dram-makers-may-stop-producing-ddr4-and-ddr3-by-late-2025
Kažu da bi to moglo utjecati i na dizanje cijena za DDR5...
Ne slažem se za nisku cijenu RAM-a u odnosu na GPU-e, cijena RAM-a u GPU-ima je brutalno visoka .
Moj prvi komp je imao 64KB - C64. A barem pola ploče su mu bili memorijski čipovi.
Da, nadogradio Amigu sa 512KB na 1 MB je bilo 300DM 1989-e (tada je 300DM bilo znatno više po "vrijednosti" od današnjih 150€)
1991-e, isto tako 300DM sa 4MB na 8MB nadogradnja RAM-a za PC.
Da, 4 MB u to doba je bilo između 300 i 400 DEM, što je bilo više od prosječne plaće.
Dobar PC je bio skuplji od prosječne godišnje plaće.Kako smo u to doba kupovali, nije mi ni danas jasno.
krajem 80-tih, pocetkom 90-tih, dobar pc je bio oko 2000-2500 dem, sto naravno je bilo skupo, ali svakako ne godisnja placa. jasno,onda i nije bilo neke velike egzibicije s komponentama, niti tolikog izbora.
2002, vrhunski pc komplet s periferijom i monitorom je (mene) kostao cca 18000kn, ili oko 2500e (zaokruzeno).
danas.....2500e je cifra za samo 1 vrhunsku komponentu.

krajem 80-tih, pocetkom 90-tih, dobar pc je bio oko 2000-2500 dem, sto naravno je bilo skupo, ali svakako ne godisnja placa. jasno,onda i nije bilo neke velike egzibicije s komponentama, niti tolikog izbora.
2002, vrhunski pc komplet s periferijom i monitorom je (mene) kostao cca 18000kn, ili oko 2500e (zaokruzeno).
buraz pa nemos to tako gledat, 18 000 kn te 2002 godine ti je kao danas 5000 eura ako ne i vise..rijetki su to kupovali 2002 za te cifre
Bruto plaća 1991. je bila oko 240 DEM, uz inicijali omjer 1 DEM - 55 HRD. 1992. raste plaća, ali pada i omjer DEM - HRD.
Realno, za prosječnu plaću danas kupiš dobar PC, tad nisi mogao baš nikakav.
Gdje su takve cijene, ipak reda radi gledamo naše domače cijene? Uzmi Protis kao okvirno najeftiniji izbor, pa sad ti vidi te cijene prvo 2x16gb ddr4 kombinacija ili pakovanje.
https://www.protis.hr/products/index/memorija/106?filter=d5NAA2ADMAfAB-AHwAMQA1ADIANwAwADEAfAB-AHwARABEAFIANAB8AH4AfABVAHQAbwByAHwAJAB8ADMAMAA3ADEAfAB-AHwAMQA1ADAAMwAzADIAfAB-AHwASwBpAHQAIAAoADIAeAAxADYAIABHAEIAKQB8AH4AfABQAGEAawBpAHIAYQBuAGoAZQA%3D
https://www.protis.hr/products/index/memorija/106?filter=c9NAA2ADMAfAB-AHwAMQA1ADYAMAAxADEAfAB-AHwARABEAFIANQB8AH4AfABVAHQAbwByAHwAJAB8ADMAMAA3ADEAfAB-AHwAMQA1ADAAMwAzADIAfAB-AHwASwBpAHQAIAAoADIAeAAxADYAIABHAEIAKQB8AH4AfABQAGEAawBpAHIAYQBuAGoAZQA%3D
Okvirno gledano to je sve jeftino s obzirom na količinu, ali samo ako si zadovljan sa najeftinijim izborom(često je grancija samo 24mjeseca)memorije bez ikakvih RGB dodataka.Ja ne kupujem memoriju koja nema barem 5 godina garancije, pa još kad dodaš RGB opciju(mnog ljube taj dodatak)cijene rastu rapidno ddr4 ili dddr5 ista priča.
Sad baš gledam Corsair ponudu, ljute cijene 2x8 ddr4 meme ali očekivano za Corsair i pogotovo za RGB tehnikalije.Ja sam svoj Corsair RGB Pro SL 2x8gb platil 56eura, naravno 5 godina gare i to je 2023/12mjesec bilo na nekakvoj akciji.
https://www.protis.hr/products/index/memorija/106?filter=13LQAxADAANgB8AH4AfAAxADUAOAAwADUANAB8AH4AfABDAG8AcgBzAGEAaQByAHwAfgB8AFAAcgBvAGkAegB2AG8AEQFhAA0BfAAkAHwANAA2ADMAfAB-AHwAMQA1ADIANwAwADEAfAB-AHwARABEAFIANAB8AH4AfABVAHQAbwByAHwAJAB8ADMAMAA3ADEAfAB-AHwAMQA2ADAAMwA2ADYAfAB-AHwASwBpAHQAIAAoADIAeAA4ACAARwBCACkAfAB-AHwAUABhAGsAaQByAGEAbgBqAGUAfAAkAHwAMwAwADcAMQB8AH4AfAAxADUAMAAzADMAMgB8AH4AfABLAGkAdAAgACgAMgB4ADEANgAgAEcAQgApAHwAfgB8AFAAYQBrAGkAcgBhAG4AagBlAA%3D%3D
Bruto plaća 1991. je bila oko 240 DEM, uz inicijali omjer 1 DEM - 55 HRD. 1992. raste plaća, ali pada i omjer DEM - HRD.
ja se iskreno ne sjecam vremena kad je placa bila ekvivalent 240dem, a i ja sam spomenuo vrijeme kad hrd jos nije ni postojao, ne znam za prosjeke ili slicno,stari je u to vrijeme imao placu cca 1100dem, preracunato.

Moja mama je 90-e, radeći u tri smjene, imala protuvrijednost 350DEM plaću.
Gdje su takve cijene, ipak reda radi gledamo naše domače cijene? Uzmi Protis kao okvirno najeftiniji izbor, pa sad ti vidi te cijene prvo 2x16gb ddr4 kombinacija ili pakovanje.
https://www.protis.hr/products/index/memorija/106?filter=d5NAA2ADMAfAB-AHwAMQA1ADIANwAwADEAfAB-AHwARABEAFIANAB8AH4AfABVAHQAbwByAHwAJAB8ADMAMAA3ADEAfAB-AHwAMQA1ADAAMwAzADIAfAB-AHwASwBpAHQAIAAoADIAeAAxADYAIABHAEIAKQB8AH4AfABQAGEAawBpAHIAYQBuAGoAZQA%3D
https://www.protis.hr/products/index/memorija/106?filter=c9NAA2ADMAfAB-AHwAMQA1ADYAMAAxADEAfAB-AHwARABEAFIANQB8AH4AfABVAHQAbwByAHwAJAB8ADMAMAA3ADEAfAB-AHwAMQA1ADAAMwAzADIAfAB-AHwASwBpAHQAIAAoADIAeAAxADYAIABHAEIAKQB8AH4AfABQAGEAawBpAHIAYQBuAGoAZQA%3D
Okvirno gledano to je sve jeftino s obzirom na količinu, ali samo ako si zadovljan sa najeftinijim izborom(često je grancija samo 24mjeseca)memorije bez ikakvih RGB dodataka.Ja ne kupujem memoriju koja nema barem 5 godina garancije, pa još kad dodaš RGB opciju(mnog ljube taj dodatak)cijene rastu rapidno ddr4 ili dddr5 ista priča.
Sad baš gledam Corsair ponudu, ljute cijene 2x8 ddr4 meme ali očekivano za Corsair i pogotovo za RGB tehnikalije.Ja sam svoj Corsair RGB Pro SL 2x8gb platil 56eura, naravno 5 godina gare i to je 2023/12mjesec bilo na nekakvoj akciji.
https://www.protis.hr/products/index/memorija/106?filter=13LQAxADAANgB8AH4AfAAxADUAOAAwADUANAB8AH4AfABDAG8AcgBzAGEAaQByAHwAfgB8AFAAcgBvAGkAegB2AG8AEQFhAA0BfAAkAHwANAA2ADMAfAB-AHwAMQA1ADIANwAwADEAfAB-AHwARABEAFIANAB8AH4AfABVAHQAbwByAHwAJAB8ADMAMAA3ADEAfAB-AHwAMQA2ADAAMwA2ADYAfAB-AHwASwBpAHQAIAAoADIAeAA4ACAARwBCACkAfAB-AHwAUABhAGsAaQByAGEAbgBqAGUAfAAkAHwAMwAwADcAMQB8AH4AfAAxADUAMAAzADMAMgB8AH4AfABLAGkAdAAgACgAMgB4ADEANgAgAEcAQgApAHwAfgB8AFAAYQBrAGkAcgBhAG4AagBlAA%3D%3D
Domaca cijena mi je i na Amazonu :)
U svojih cca 25g racunalnog svijeta nisam dozivio da mi ram ne radi, pa mi 2 ili 5g jamstva ne igra ulogu kao ni rgb kerefeke. Ne kupujem najjeftinije niti noname a navedene okvirne cijene su se odnosile na Corsair u domacoj trgovini Amazon :)
ja se iskreno ne sjecam vremena kad je placa bila ekvivalent 240dem, a i ja sam spomenuo vrijeme kad hrd jos nije ni postojao, ne znam za prosjeke ili slicno,stari je u to vrijeme imao placu cca 1100dem, preracunato.
To je bilo početkom rata, HRD je uveden 1991., 1992. je 4 MB je bila normalna količina memorije.
80-ih (prije HRD-a) je 1 MB bio normalni setup. 4 MB se jako rijetko moglo vidjeti, samo na ozbiljnijim mašinama.
Plaće su bile tolike radi tranzicije, rata, 80-ih su bile bolje (radi Markovićevog omjera DIN - DEM), kasnije je inflacija "pojela" vrijednost. To je bilo doba kad sam počeo "službeno" raditi, imao sam više para kao fušer srednjoškolac u drugoj polovici 80-ih.
Uvik je tako bilo.
Probajte naci ddr2, kosta ko zlato
ako odemo malo dalje još je zanimljivije, sjećam se dobro da je negdje oko 1986. 286-ica koštala kao novi Golf, pa sam iskopao neke stare papire iz tog vremena.
1984. godine se originalni IBM PC5150 u Jugoslaviji mogao kupiti za 23000 DM. U to vrijeme je to bilo malo više od 6 godišnjih(!) prosječnih plaća u SFRJ. Radi se o PC sa 8088 procesorom, 16kB memorije i monokromatskim monitorom od 12". Istina, u Austriji je isti takav koštao 50000 šilinga tj 7000DM. Napominjem da to nije bio zadnji krik tehnike jer je IBM PC AT već izašao u Americi i preračunato je koštao od 11-17000DM. Tad najnoviji Golf II (tek je izašao!) je koštao 13500DM. Dakle PC je 1984. u Jugi koštao skoro kao dva nova Golfa!
Danas su dva nova golfa 50-60k €, a 6 prosječnih godišnjih plaća je 100k€. Toliko je nekad koštao novi PC, legalno kupljen u trgovini u Jugi.
Spectrume, Commodorce i Amstrade se švercalo ali niti to nije bilo baš jeftino uz prosječnu plaću od 300 maraka, a kad ubrza inflacija i manje. C64 je u Njemačkoj bio oko 1300DM, a Spectrum znam da je moj brat švercao i s frendom nabavljao iz Londona, pa su mu ih slali u Trst kamo je odlazio po njih. Koštali su ga oko 350 DM po komadu. Mislim da ih je inače u AT, DE, IT teško bilo naći ispod 500DM.
Imam ja ibm xt iz 83e, kupio ga za 100kn u bosni na sajmu od nekog dede prije 20 godina. Svakakve sam ponude dobivao za njega ali ne dam.
Uvik je tako bilo.
Probajte naci ddr2, kosta ko zlato
Lol, na aliexpressu se prodaje na kile i košta skoro pa džabe.
Tako da ne znam o čemu pojednci ovdje pričaju...
ako odemo malo dalje još je zanimljivije, sjećam se dobro da je negdje oko 1986. 286-ica koštala kao novi Golf, pa sam iskopao neke stare papire iz tog vremena.
1984. godine se originalni IBM PC5150 u Jugoslaviji mogao kupiti za 23000 DM. U to vrijeme je to bilo malo više od 6 godišnjih(!) prosječnih plaća u SFRJ. Radi se o PC sa 8088 procesorom, 16kB memorije i monokromatskim monitorom od 12". Istina, u Austriji je isti takav koštao 50000 šilinga tj 7000DM. Napominjem da to nije bio zadnji krik tehnike jer je IBM PC AT već izašao u Americi i preračunato je koštao od 11-17000DM. Tad najnoviji Golf II (tek je izašao!) je koštao 13500DM. Dakle PC je 1984. u Jugi koštao skoro kao dva nova Golfa!
Danas su dva nova golfa 50-60k €, a 6 prosječnih godišnjih plaća je 100k€. Toliko je nekad koštao novi PC, legalno kupljen u trgovini u Jugi.
Spectrume, Commodorce i Amstrade se švercalo ali niti to nije bilo baš jeftino uz prosječnu plaću od 300 maraka, a kad ubrza inflacija i manje. C64 je u Njemačkoj bio oko 1300DM, a Spectrum znam da je moj brat švercao i s frendom nabavljao iz Londona, pa su mu ih slali u Trst kamo je odlazio po njih. Koštali su ga oko 350 DM po komadu. Mislim da ih je inače u AT, DE, IT teško bilo naći ispod 500DM.
Je, prva 286-ica na kojoj sam radio u drugoj polovici 80-ih (negdje '85.-'86.) je bila nešto preko 17.000 DEM. Više od auta koji je vlasnik te firme kupio u skoro isto vrijeme.
C64 je u Njemačkoj bio mislim nešto jeftiniji, ta cijena je bila (koliko se sjećam) službena u YU preko onog slovenskog uvoznika, mislim da je bio Konim (dio plaćan u markama, dio u dinarima).