Nakon groma

poruka: 31
|
čitano: 7.414
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen
Nakon groma

Pozdrav svima,

danas kad je grmilo u isto vrijeme kad je grom udario(koliko ja znam nigdje blizu moje kuće) iz kompa se čulo nešto kao iskra/kratki spoj. Dobio sam bijelu sliku na ekranu i nakon nekih 5 sekundi mi se slika polako počela vraćati. Izbacio mi se error da fale neki fajlovi za neki OpenGL i vidio sam da nema neta(spojen sam kablom od 10m), na početku sam mislio da se i ruter resetirao ali nije. Stavio sam odmah da se komp gasi al pošto me je još jedan grom usrao, izvukao sam samo kabal iz struje i to je to.

Kasnije sam upalio komp, komp se normalno upalio al opet nije bilo neta. Dovuko sam komp u hodnik i spojio ga kablom od nekih 70 cm, ili pola metra nisam sad siguran koliko je dug i opet nije bilo neta... Apdejtovo sam drajvere i opet ga nema -,.,- Isto tako sam zamjenio ruter(neki Tompson bijelo-sivi, isto kao moj ruter koji je bio kad je grmilo, pljunut on) i na mobu imam neta a na kompu ne. Pregledao sam kabal(taj od 10m da vidim možda se negdje zapalio) i uredu je.... Otvorio sam komp i pogledao tu kockicu gdje se uključuje kabal, ona je normalne boje, ne vidi se da je u njoj bio kratki spoj. Kad uključim kabal i na ruteru i na komp mi ne svijetli lampica za LAN(komp = narančasta; ruter = zelena) ni kad sam spojio s kablom od 10m i kablom od pola metra.

Jel mi možete reći dali mi je otišao čip za LAN ili je problem negdje drugdje? Hvala i ako sam postao u krivi forum nemojte mi dati žuti, hitno mi je jako. Hvala još jednom :)

@ EDIT: Ja još sumnjam da je do toga što je drugi ruter pa se ne može spojiti, 14. ovog mjeseca ću rušiti Windows pa ću onda vidjeti...

Na ruteru mi svijetli Power, WiFi, Phone 1, Broadbend i Internet.... S kablom bi trebao još svijetliti i Ethernet a sad ne svijetli(logično), riječ je o ADSLu iz T-Coma.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 18:51 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Nakon groma

Pošto si probao s drugim modemom/routerom i dalje ne radi (čak i da su postavke za internet na tom routeru skroz pogrešne, barem bi se lampica kod utikača na mrežnoj kartici uključila), vrlo vjerojatno je stradao LAN kontroler na matičnoj ploči.

Najjeftinije rješenje je kupnja mrežne kartice (50-ak kuna ako se ne varam), ako sve drugo u PC-u normalno radi.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 18:54 (KaeR).
14 godina
odjavljen

Ta mrežna kartica ide u PCI ako se ne varam...
Hvala ti još jednom, pogledat ću u linksu za mrežnu

@ EDIT: Jel ova mrežna može ići na Windows 8.1 x64(ili x86), ne mogu vidjeti na njihovoj stranici. neće mi otvoriti

http://www.links.hr/?naziv=mrezna-kartica-pci-tp-link-tf-3239dl-10-100mbps-za-zicnu-mrezu&option=artikl&id_artikl=053.503.033

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 19:04 (Dex.pwn).
15 godina
neaktivan

Ako ti je odapeo samo mrežni kontroler smatraj se sretnim, to je lako nadomjestivo (vidi što je KaeR napisao). Dobro testiraj PC nakon ovoga kako bi bio siguran da sve ostalo radi.

Ubuduće, kada grmi, minimum minimuma je barem izvući telefonski kabel iz routera, jer se u dugačkim kablovima lako inducira struja (s time na umu, možeš izvući i ethernet kabel iz PC-a), dakle dovoljno je da munja udari u blizini da bi bilo sranja. Ne bi bilo zgorega ni kupiti prenaponsku zaštitu za stotinjak kuna, to te neće spasiti od direktnih udara, ali bi trebalo spriječiti ovakve neizravne.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 19:07 (rustweaver).
14 godina
odjavljen

Jbg, mislio sam da neće ništa biti al et.... Testirao sam sve, CPU je na normalnoj temperaturi i sve radi ok, monitor, mobilni mi je bio na punjaču. Mada ne vjerujem u kratki spoj jer bi mi u cijeloj kući nestalno struje a sestra mi kaže da se nešto čulo glasno, kao da je netko piraticu zapalio.

Pročitajte post iznad, uredio sam ga

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 19:07 (Dex.pwn).
12 godina
neaktivan

otvori cmd i upisi sljedece, ping 127.0.0.1  i pogledaj da li ti radi mrezni adapter...

15 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Jbg, mislio sam da neće ništa biti al et.... Testirao sam sve, CPU je na normalnoj temperaturi i sve radi ok, monitor,

Kada kažem "sve" prvenstveno mislim na integrirane kontrolere na matičnoj ploči. Da je CPU oštećen to bi praktički odmah primijetio.

Dakle, USB, zvuk, sata, pata, mreža, diskovi...

Jer je nakon mrežnog kontrolera matična ploča prva na udaru, pa tek onda svi drugi uređaji spojeni na nju.

Dex.pwn kaže...

Mada ne vjerujem u kratki spoj jer bi mi u cijeloj kući nestalno struje a sestra mi kaže da se nešto čulo glasno, kao da je netko piraticu zapalio.

U kući se to čulo? Tj. zvuk je došao iz unutrašnjosti kuće?

14 godina
odjavljen
15 godina
neaktivan

Probaj radije pingati router. Adresa mu je vjerojatno 192.168.1.1 (a ako nije, valjda znaš točnu mrežnu adresu vlastitog routera :P). Pa vidi dobivaš li odgovor.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 19:18 (rustweaver).
14 godina
odjavljen
Nakon groma

pa ako on radi, u ćemu je problem onda?

@ onda kaže tako a ja sam čuo kao da je došlo iz kućišta

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Nakon groma

po ovome kaj si dobio, mrezna bi trebala raditi. probaj pingati router.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Uredio sam post, ponovno pročitaj. Uspješno pinganje localhost adrese (127.0.0.1) ne mora jamčiti ispravnost mrežnog kontrolera, budući da to driver odradi bez ikakve potrebe za komuniciranjem s hardverom.

Dex.pwn kaže...

@ onda kaže tako a ja sam čuo kao da je došlo iz kućišta

Pa čuj... eksplozija petarde nije baš tiha. Znaš valjda odakle je zvuk došao?

12 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Dex.pwn kaže...

Uredio sam post, ponovno pročitaj. Uspješno pinganje localhost adrese (127.0.0.1) ne mora jamčiti ispravnost mrežnog kontrolera, budući da to driver odradi bez ikakve potrebe za komuniciranjem s hardverom.

tako je, neznaci da NIC radi al znaci da su driveri ispravni i da je instalirana. pinganje svoje ip adrese daje rezultate da li je sam NIC ispravan. predlozio sam 127.0.0.1 posto je rekao da je probao reinstalirati pa da vidi dal nije doslo do conflicta negdje.
pingaj ruter i svoju ip adresu da vidis da li sve radi. ak imas wifi provjeri ak mozes da li ti net radi na mobu il necemu kaj imas pri ruci da eliminiras problem rutera...

14 godina
odjavljen
Nakon groma

na mobu mi radi wifi i sve, kako da vidim ip rutera?

@ Msm da je oz kućišta ali nisam siguran jer je u isto vrijeme lupio grom vani

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 19:32 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
apex13leo kaže...

tako je, neznaci da NIC radi al znaci da su driveri ispravni i da je instalirana.

Pa neće driveri odjednom postati neispravni i/ili se uninstalirati, ali nevermind...

Dex.pwn kaže...

na mobu mi radi wifi i sve, kako da vidim ip rutera?

WiFi ti radi... na kojem routeru? Onom koji je bio u uporabi u vrijeme udara, ili ovom drugom? Ako ne znaš koju ti IP adresu ima router onda je vrijeme da zaviriš u papire koje si dobio s njime (pogledaj i na dnu routera, ponekad piše na naljepnici).

15 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

@ Msm da je oz kućišta ali nisam siguran jer je u isto vrijeme lupio grom vani

Pa onda je munja lupila u blizini. Kažeš nije blizu kuće... e, pa očito je bilo dovoljno blizu :P

Kada čuješ kratki reski prasak (često i jako glasan) to su udari koji su dosta blizu, kada čuješ duboku tutnjavu koja traje neko vrijeme to su munje koje su relativno daleko.

14 godina
odjavljen
Nakon groma

ruter sam dobio 2010. i nzm jel to ispravna knjižica...

na onom drugom, prvi mi se upali power, wifi se upali i ugasi i broadbend se upali i to je to, stoji... Pa sam stavio drugi ruter...

zar nije 192.186.1.1?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...
zar nije 192.186.1.1?

Misliš valjda 192.168.1.1? To je neki default...

Ali slobodno ti pingaj i jednu i drugu adresu, neće ti ništa biti. Ako dobiješ odgovor znat ćeš 100% da mrežni kontroler radi, a ako ne dobiješ odgovor, onda može značiti ili da ne radi ili da pingaš krivu adresu (zato je potrebno znati točnu adresu).

Dex.pwn kaže...

na onom drugom, prvi mi se upali power, wifi se upali i ugasi i broadbend se upali i to je to, stoji... Pa sam stavio drugi ruter...

Nisam te to pitao. Kažeš da ti na mobu wifi radi... Ja te pitam na koji ti je router bio spojen mob kad si vidio da ti wifi na njemu radi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 19:49 (rustweaver).
14 godina
odjavljen
Nakon groma

da, taj ping

pingo sam 192.162.1.1 i poslana 4 paketa po 32 bajta i sve se izgubilo... Al nemam neta na kompu, neki monitor i crveni X

Pingo sam preko WiFi antene i opet 4x32 i sve izgubljeno

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 19:52 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Al nemam neta na kompu, neki monitor i crveni X

Ne moraš imati internet da bi pingao router jer je router dio lokalne mreže. Da bi pingao npr google.com onda bi ti trebao internet, ali to je sada nebitno.

Ova ikona što ti stoji... Da ne piše možda nešto u stilu "Network cable is unplugged"? Windowsi ti ne detektiraju uspješnu internet konekciju, nego uspješnu mrežnu konekciju sa nekim uređajem (u ovom slučaju konekciju sa routerom). Kada te konekcije nema, windowsi ti napišu da je kabel iskopčan (ne može OS znati što je točno od ovog ispod u pitanju).

Kada se to dogodi to može značiti nekoliko stvari:

• Kabel je stvarno iskopčan.
  • Kabel je neispravan (negdje je prekinut kontakt).
  • Tvoja mrežna kartica ne radi.
  • Uređaj na koji se spajaš je isključen.
  • Uređaj na koji se spajaš je u kvaru.
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 19:56 (rustweaver).
14 godina
odjavljen
Nakon groma

piše "veza nije uspostavljena - nema dostupnih mreža"

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

piše "veza nije uspostavljena - nema dostupnih mreža"

Lijeva ikona, mrežni kontroler koji se žali da kabel nije spojen (u mom slučaju i nije, jer koristim wireless). Ikona desno od nje, wireless ikona.

Dakle koja je od te dvije kod tebe u pitanju? Samo napomena, ovo na slici je sa windowsa XP, kod tebe će se te ikone vjerojatno malo razlikovati ako imaš novije windowse ali bi trebale biti dovoljno slične.

14 godina
odjavljen
Nakon groma

koristim win 8.1

nije ništa od toga, uslikat ću sliku kad jedem

malo se lošije vidi

http://imgur.com/8N7DQUe

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 20:11 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...
malo se lošije vidi

http://imgur.com/8N7DQUe

Pa to je to...

14 godina
odjavljen
Nakon groma

i šta je na kraju cvrknilo?

@ evo i frend mi javlja da mu je možda matična ošla, ja msm da je to bio visok napon ili pad napona...

Isto mu je radio kad je grmilo

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 20:53 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

i šta je na kraju cvrknilo?

Jel ti spojeno računalo kabelom na ispravan router? Ako je, i ako je kabel ispravan (gotovo sigurno je), onda ti je mrežni kontroler otišao na vječna lovišta. Toliko piskaranja bezveze. Pitali smo te možeš li pingati router samo kako bi to provjerio. Ali ako to ne možeš obaviti pravilno (nisi siguran u IP adresu routera), onda je najbolje da jednostavno kupiš mrežnu karticu unaprijed, jer je sitan trošak, a ovako, napamet govoreći, velika je šansa da je upravo ona krepala.

Fokusiraj se na problem. Zatrpavaš nas kojekakvim manje bitnim informacijama (jel munja bila blizu ili daleko, wifi na mobitelu, 2 routera, evo sad i frend kojem je matična krepala), a jedino što je bitno je imaš li ti komunikaciju između mrežne kartice i routera (ustanovili smo da to ne možeš provjeriti, jer ti fale potrebni podatci), te je li router ispravan (može li se spojiti na net, rade li svi ulazi na njemu i sl. Što je opet sporedno jer si upiknuo drugi router, koji je valjda ispravan).

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 21:01 (rustweaver).
14 godina
odjavljen
Nakon groma

pa ošla je isto kad i meni kontroler, vjv je HEP kriv opet -.-

pingo sam 192.186.1.1 i neće, a drugu IP adresu ne znam...

Kupit ću i Linksu neku, samo da ima driver za win 8 i da podrži 11 Mbps

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Odakle si sada HEP izvukao? Zar nije munja u pitanju?

14 godina
odjavljen
Nakon groma

pa po mojoj logici ovo nije bio kratki spoj nego je došao previsok napon i to vjerovatno iz neta.... A ovo za HEP povlačim

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

pa po mojoj logici ovo nije bio kratki spoj nego je došao previsok napon

Zbog munje. {#}

Odnosno munja je inducirala struju u obližnjim vodičima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2014 23:31 (rustweaver).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice