Zanima me vezano uz HP, kako sam vidio na stranici od HP da su promjenili jednu stavku a to je u vezi "Small packet" tj. mali paket. U 2015. god je bilo da se na mali paket ne plača 4,5kn ako se podiže paket u poštanskom uredu, ali od 1.1.2016. piše da se plača 4,5kn za URUČENJE MALOG PAKETA, pa sam tako morao platiti u uredu za svaki mali paket na kojime piše SMALL PACKET tih 4,5kn. Jel zna netko jel je to zabuna ili je stvarno takav zakon stupio na snagu od strane HP? Jer to je stvarno nebulozno, kupim nešto za 1 dolar i platim jos 4,5kn na to poštarinu, neovisno što piše na Ebay FREE SHIPPING.
eBay - pitanja i odgovori
- poruka: 14.402
- |
- čitano: 5.366.615
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Zanima me vezano uz HP, kako sam vidio na stranici od HP da su promjenili jednu stavku a to je u vezi "Small packet" tj. mali paket. U 2015. god je bilo da se na mali paket ne plača 4,5kn ako se podiže paket u poštanskom uredu, ali od 1.1.2016. piše da se plača 4,5kn za URUČENJE MALOG PAKETA, pa sam tako morao platiti u uredu za svaki mali paket na kojime piše SMALL PACKET tih 4,5kn. Jel zna netko jel je to zabuna ili je stvarno takav zakon stupio na snagu od strane HP? Jer to je stvarno nebulozno, kupim nešto za 1 dolar i platim jos 4,5kn na to poštarinu, neovisno što piše na Ebay FREE SHIPPING.
Reci im da ti ne šalju kao mali paket nego kao pismo :) JBG, za pakete se plaća, a za pismo ne...
Ja mislim da ne plačaš ako preuzmeš pošiljku u pošti, ako ti je pošta blizu to ti nije problem.
Ja mislim da ne plačaš ako preuzmeš pošiljku u pošti, ako ti je pošta blizu to ti nije problem.
Nešto se piše da se to sad promijenilo... Trebaju ljudi javljati osobna iskustva.
Pisao sam prije pad dana mail HP i dobio danas odgovor:
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Poštovani,
prije svega dozvolite da iskoristimo priliku da Vam zahvalimo što pokazujete interes za usluge Hrvatske pošte i što nas informirate o našim uslugama, na način kako to vide sami korisnici.
Iz tako dobivenih informacija imamo mogućnost i obavezu poduzeti sve potrebite radnje s ciljem otklanjanja mogućih poteškoća i nesporazuma, povećanja kvalitete usluga i zadovoljstva korisnika.
Sukladno važećem cjeniku poštanskih usluga u međunarodnom prometu od 01. svibnja 2013. iznos za dostavu malog paketa je 4,50 kuna.
Želimo Vam napomenuti da se poštarina naplaćuje samo u slučaju kada pošiljka iz međunarodnog prometa mase do 2 kg prispije u poštanski ured sa oznakom "petit paquet" ili "small package", bez obzira što je pošiljatelj platio uslugu prijevoza.
Ukoliko pošiljku preuzimate u poštanskom uredu, poštarina se ne plaća.
S poštovanjem,
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Ali na stranici HP ima cijenik od 1.1.2016.
http://www.posta.hr/UserDocsImages/posta/Dokumenti/Cjenici/2016/Izvadak_medunarodni_promet_20160101.pdf
i u njemu piše URUČENJE MALOG PAKETA 4,5kn (druga stranica u sredini), dok je prije toga (u 2015.god) pisalo DOSTAVA MALOG PAKETA 4,5 kn.
Prijatelj je podizao pakete prije par dana i morao je platiti 4,5kn makar je podizao pakete u poštanskom uredu.
Stvarno bi volio da se jave ljudi sa svojim iskustvima koji su podizali pakete u ovoj 2016. god pa da vidimo šta to nakraju vrijedi od toga.
Nešto se piše da se to sad promijenilo... Trebaju ljudi javljati osobna iskustva.
Meni je sam poštar napomenuo da od nove godine se naplačuje tih 4,5kn neovisno dal on donio paket doma ili ga sam podigneš na pošti.
Nije eBay, al je slična situacija. Želim naručit smartwatch, pošto nisam nikad kupovao s tih kineskih stranica, ni toliko skupu, a opet jeftinu elektroniku, zanima me jel budem morao platit kakav porez i carinu na ovaj smartwatch? Ili plačam čistih 80 dolara ( cijena proizvoda ).
FAQ.
Meni je sam poštar napomenuo da od nove godine se naplačuje tih 4,5kn neovisno dal on donio paket doma ili ga sam podigneš na pošti.
Znači odgovor koji sam dobio od HP nije točan.
a gle, moze biti da je netko tu pokvareni telefon. jel to bio postar, hp ili netko treci, tesko reci.
To što naplačuju pdv i/ili carinu još ok ajde takav jez akon treba nahranit gladni državni lopovski aparat hajde.... ali poštarina.... djubrad mi od zagreba do moje adrese naplate dodatnih 50-100kn hp poštarine, koja je trebala biti besplatna! To je ono šta me smeta
Nemoguće. Ne može ti netko proizvoljno lupiti 50-100kn na paket. Što si naručio i odakle?
ali poštarina.... djubrad mi od zagreba do moje adrese naplate dodatnih 50-100kn hp poštarine, koja je trebala biti besplatna! To je ono šta me smeta
Morat ćeš to malo bolje pojasniti, jer drugi nemaju takva iskustva.
mogu li platiti carinu i pdv karticom prilikom preuzimanja pošiljke u poštanskom uredu?
Nisam vidio nigdje POS aparat u pošti...
mogu li platiti carinu i pdv karticom prilikom preuzimanja pošiljke u poštanskom uredu?
Ne. Sve dok ne platiš paket ostaje u carinskom uredu i ne šalje se prema lokalnom poštanskom uredu.
Nisam vidio nigdje POS aparat u pošti...
Slabo si gledao...
imam jednu situaciju pa molim za pomoc ako netko zna..
imam jednu situaciju pa molim za pomoc ako netko zna..
Prije skoro 2 mjeseca naruceno nekj i isto tak
Croatia, Item Arrived at Croatia
MPC PMIH (KLIA), Item Sent to CROATIA
MPC PMIH (KLIA), Item Posted Over The Counter to Croatia
MPC PMIH (KLIA), Dispatch PreAlert to Croatia
I od onda se ne mice,al paket je dosel 30.12.2015 (zguzvan)
znaci on bi trebao doci, samo je pitanje kad?
Nemoguće. Ne može ti netko proizvoljno lupiti 50-100kn na paket. Što si naručio i odakle?
I ja sam morao par puta platiti nesto vise od 50kn za postarinu, a to se dogodi kada ti ga carina otvori i trazi racun. Nakon toga placas postarinu od carine do tvoje adrese.
To je jedno, a on govori da su mu naplatili neku poštarinu koja je morala biti besplatna.
Ništa nije besplatno.
I ja sam morao par puta platiti nesto vise od 50kn za postarinu, a to se dogodi kada ti ga carina otvori i trazi racun. Nakon toga placas postarinu od carine do tvoje adrese.
Plaćaš poštarinu za onu pošiljku u kojoj su te tražili da dostaviš račun, pa onda prosljeđivanje pošiljke i računa na carinu i poslije toga slanje na tvoju kućnu adresu i na kraju još i slanje novaca u carinu uproračun :) da nebi neko pomislio da samo slanje od carine kod tebe kući košta 50kn.
Unazad par stranica sam ja napisa istu sitaciju sa SJ4000 kamerom,ugl moraš im napisat da su ti dužni vratit cijenu poreza i vratit će ti jer sve ide priko ebaya tako da oni kontroliraju ovako san in ja napisa
Dear super_cheap_city,
when i was looking for cameras,I was looking to be just from europe beacuse tax,and i payed you much much expensive than Chines sellers,and when camera arrived i was pay 163,37 kunas (15,5 GBP) for Tax improves.
Can you tell me what it is?!
Sorry for bring you any inconvenience.
We're trying to contact with post office to get more information about it.
In this case, we will partial refund the taxes to you first.
Please check.
Please feel free to contact us if you have any other questions.
Thanks.
I ja san posla da oću da mi vrate cijenu poreza i uplaćeno je nazad.
Eto, uzeli su mi 210 kuna. Sad sam im se javio na ebayu, nadam se da će i meni uplatiti tu razliku.
Unazad par stranica sam ja napisa istu sitaciju sa SJ4000 kamerom,ugl moraš im napisat da su ti dužni vratit cijenu poreza i vratit će ti jer sve ide priko ebaya tako da oni kontroliraju ovako san in ja napisa
Dear super_cheap_city,
when i was looking for cameras,I was looking to be just from europe beacuse tax,and i payed you much much expensive than Chines sellers,and when camera arrived i was pay 163,37 kunas (15,5 GBP) for Tax improves.
Can you tell me what it is?!
Sorry for bring you any inconvenience.
We're trying to contact with post office to get more information about it.
In this case, we will partial refund the taxes to you first.
Please check.
Please feel free to contact us if you have any other questions.
Thanks.
I ja san posla da oću da mi vrate cijenu poreza i uplaćeno je nazad.
Eto, uzeli su mi 210 kuna. Sad sam im se javio na ebayu, nadam se da će i meni uplatiti tu razliku.
Javi ishod

To je nekakva lokalna politka tvoje lokalne pošte. Moja pošta uredno dostavlja pakete iz inostranstva.
Probaj uhvatiti poštara kad ti hoće ostaviti ceduljicu - baš me zanima vozi li sa sobom paket ili ne.

Pozdrav ekipa. Imam jedan problem. Naime, naručio sam zvučnik preko Ebaya i dobio broj za praćenje pošiljke. Imam problem da zadnja obavijest koju imam na više stranica za praćenje glasi: Despatched from ShenZhen Yanwen Sorting Center-i tamo stoji ili što već od 31.12..Zna netko gdje bih mogao saznati više informacija? Probao sam 17track, track-trace, yanwen official stranicu, ali svugdje stoji. Naravno, preko pošte ništa ne piše. Kontaktirao sam sellera on kaže da pričekam još neko vrijeme, jer moguće da pošta ima nekakvih problema. Svaki savjet je dobrodošao..Hvala :)