Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.836
|
čitano: 6.917.617
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

Pozdrav, slažem konfiguraciju za arhitektonski ured (Autocad, Archicad, PS, 3d rendanje iz archicada i sličnog software-a) pa bi trebao prijedlog za grafičku kacticu.

Ostale komponente su:
Intel core i7 4790
Kingstone 16 GB ddr3
120GB ssd Kingstone V300
2 TB WD Green
MSI H97 PC MATE
XFX 550W

Dali ubaciti Quadro K620 ili neku GTX karticu? Kolika je stvarno razlika obzirom na cijenu?
Hvala

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
Icefox kaže...

Pozdrav, slažem konfiguraciju za arhitektonski ured (Autocad, Archicad, PS, 3d rendanje iz archicada i sličnog software-a) pa bi trebao prijedlog za grafičku kacticu.

Ostale komponente su:
Intel core i7 4790
Kingstone 16 GB ddr3
120GB ssd Kingstone V300
2 TB WD Green
MSI H97 PC MATE
XFX 550W

Dali ubaciti Quadro K620 ili neku GTX karticu? Kolika je stvarno razlika obzirom na cijenu?
Hvala

Uzmi Quadro, za namjenu koja tebi treba nijedna gtx-ica se ne moze mjeriti sa k620

13 godina
jack8profile kaže...

Zdravo svima, trazim jednu malu pomoc oko izbora graficke za mene i moj pc.
Crkla mi graficka i trebam sad novu uzet, i evo konfg compa:
Imam plocu: abit IP35P (podrzava 8gb rama ddr2 1066mhz, i core2quad/extreme podrzava)
Trenutno na njoj se nalazi: procesor 3.0 dual core, 4gb rama , 500gb hdd i Vp- 500w napojna i graficka mi umrla bila starija neka pa sad treba nova. Usput i planiram jos 4gb rama da stavim i da ubacim quad qore procesor tj: da max ga nabudzim koliko i ploca dozvoljava.
Eh sad prvo sto mi treba je graficka pa procesor. Procesor trazim negdje jeftino polovan a graficku trazim novu i sa garancijom i tako kod mene imaju 2 shopa pa mi treba vasa pomoc pri izboru. Znaci kao savjet za malo para a dovoljna za moj pc, znaci ne treba mi graf da igram na ultra vec na low/normal i meni dovoljno. Eh sad evo ispod 2 linka i ko moze da pogleda graficke pa koja bi meni godila.
Najbolja s prvog linka i najbolja s drugog linka.

1) http://www.genelec.ba/graficke-karticec-186
2) https://www.shop.imel.ba/kategorija/00605-graficke-karte

Sapphire R7 260x 2Gb

Asus R7 260x 2Gb

13 godina
neaktivan
jack8profile kaže...

do jedno 300km (150eura)

Pogledaj na piku, imas 260x za 240km i jeftinije cak, ne isplati se iz radnje uzimati.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.2.2015 10:28 (chaselol).
11 godina
neaktivan

Drug na piku ne dobivam garanciju, ne uzima mi se na slijepo.
Ovako je 300km ali imam 3g garancije i rahat sam, po nekom mom misljenju.

Posto se sigurno od mene vise razumijes ev jedno pitanje za tebe i ostale pa da cisto i ja znam neke razlike izmedju ovih graficki.
Ovako zanima me ima li ogromne razlike izmedju te 260x i ove 250x:
https://www.shop.imel.ba/artikal/svga-pci-asus-r7250-1gd5
Ako ima koja je to sve razlika to me zanima da znam gdje treba gledat kak sam ja primjetio sto pise razlike u osnovama:
Ja sam primjetio po ovoj spec: samo ova je 1075mhz a ova slabija je 1024 i ova je 2gb a ova druga slabija 1gb. Jel samo to razlika i ima li jos neke ?
Mene iskljucivo zanima da li ova slabija 250 moze pokrenuti sve kao i ova 260x ? (bas me to zanima, a ako ne moze po cemu ne moze? to me nekakk zanima pa da ase razumijem u nesto u vezi toga xd)  Znam da je jaca kao i svaka serija posle nje je jaca logino ali mene zanima jel ogromna  jer ja ne vidim neku ogromnu razliku na 1024 i 1075 ili je to bas ipak ogromna razlika ?

Jack8
12 godina
neaktivan
FakeDeath kaže...

brijes da on ima 1080p monitor? moš misliti...pa više štete nego koristi bude napravio uzimanjem gtx970 a da ne pričam da se mogu kladiti da niti jedna poštana gtx970 mu ne stane u kućište...

ispravak, ipak očito ima U24 :D A i kako vidim ima 9000kn jer je trazio cijeli komp...pa ti sada budi pametan što čovjeku reči ali samo grafu kupovati i ostalo ostaviti, ja ne bi sigurno...

Imam dellov u2414h ips monitor :),a cijeli komp sam trazio jer je kolega ovdje napisao da mi je najpametnije sloziti komplet novu konfiguraciju,komponente su mi stare i ne znam sta mi je najpametnije za napraviti,uzeti novu grafu ili sve nove dijelove,zato postoji ovaj forum i zato sam dosao tu pitati nekog iskusnijeg u tom podrucju od mene,to da slozim novi komp mi se cini kao najbolja opcija pa sam zamolio da mi sloze nesto u tom rangu cijene da znam kolko bi love okvirno trebao skupiti,tebi su mozda moja pitanja glupa,ali sad bas da bi kupio graficku koja mi ne stane u kuciste eh tu si malo pretjerao...

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.2.2015 14:31 (Guinness987).
11 godina
neaktivan
jack8profile kaže...

Posto se sigurno od mene vise razumijes ev jedno pitanje za tebe i ostale pa da cisto i ja znam neke razlike izmedju ovih graficki.
Ovako zanima me ima li ogromne razlike izmedju te 260x i ove 250x:
https://www.shop.imel.ba/artikal/svga-pci-asus-r7250-1gd5
Ako ima koja je to sve razlika to me zanima da znam gdje treba gledat kak sam ja primjetio sto pise razlike u osnovama:
Ja sam primjetio po ovoj spec: samo ova je 1075mhz a ova slabija je 1024 i ova je 2gb a ova druga slabija 1gb. Jel samo to razlika i ima li jos neke ?
Mene iskljucivo zanima da li ova slabija 250 moze pokrenuti sve kao i ova 260x ? (bas me to zanima, a ako ne moze po cemu ne moze? to me nekakk zanima pa da ase razumijem u nesto u vezi toga xd)  Znam da je jaca kao i svaka serija posle nje je jaca logino ali mene zanima jel ogromna  jer ja ne vidim neku ogromnu razliku na 1024 i 1075 ili je to bas ipak ogromna razlika ?

Osim sto im je cijena skoro ista,asus 260x ima dva venta tj. bolje i tise hladjenje,bolji oc potencijal,1gb memorije vise...O pokretanju igara evo link  http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-r7-250x-graphics-card-review,3747-3.html pa pogledaj benchmark tj. koliko je 260x brza.

13 godina
neaktivan
jack8profile kaže...

Pogledaj malo bolje ljudi drze radnje sa svom opremom na piku i imas pouzdanih ljudi sigurnih sa preko 2000 trgovina zavrsenih preko pik-a. Iz radnji se NE isplati jer ces jednu 260X platiti 200-240km na piku s urednim papirima, novu, zapakovanu dok ces u radnji jedva naci ispod 300km. Ipak je to velika razlika, barem meni.
Pogledaj winwin.ba oni rade dostavu po bosni svuda, robu testiraju pa salju.

11 godina
neaktivan

Aham fps je upitanju znaci ova mnogo bolje kuca 260x.
Znaci sa 260x komotno mogu sve igre igrati ako budem imao dovljno rama i cpu dobar ?
Hvala ti puno i svima ostalim na pomoci.
Ovu 260x sam kontao uzet sebi na rate jer nisam s gotovim kesom pa et jos jedan razlog zasto kupujem u ova 2shopa i zast mi se ne kupuje na piku jer nisam dovoljno ni poznat ko jos daje na rate ili slicno a to nekako mi se tako isplati a i ne osjetim bas, nego da direktno odvojim 300km :D

Jack8
13 godina
neaktivan

da uzmi tu asus i uzivaj, dual fan znaci kod te grafe jer se grije 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mali update, sve sam spojio i na svoje napajanje, drugi 6pin sam dobio molexima, tako da je sve unutra, je živa adapterizacija, ali nekako, na teško muku, nađeno i spojeno.

E sad druga muka - driveri i artefakti. Kartica evidentno ima problema sa VRAM-ovima, pogotovo na defaultnih 7 000mhz. 

I tako instaliram ja zadnji GPU Tweak, instaliram drivere koji su došli sa karticom, opalim voltažu na 1.050, sa .950, i underclockam memoriju sa 7 000, na 6 000, što je još uvijek odličnih 288 gb/s.

Već kakvih 45min 2d radi kako spada, jubito, pokrenuo filmove, par puta restartao komp (stavio sam da mi se te postavke auto-učitavaju u W7 + GPU Tweaku).

3d me malo frka paliti haha  ali još večeras ću odigrati nešto, nadam se, i kakav Unigine Valley bar opaliti 2-3 puta. Mislim da i sa RAM-om na 6 000mhz imam performanse oko obične GTX 780tke / R9 290X-ice.

Evo dokaz u slici..

http://www.pohrani.com/f/v/o/FyfiOaz/780ti.jpg

Moram naći samo neki optimum memorijskih postavki, možda mi ni na 6 400 - 6 600 ne bi srušilo komp. Šteta živa, mislim da ću platiti reballing memorije ovoj kartici, definitivno se isplati pošto nije mrtva, a nova je bolesno skupa.

EDIT:

Prošla Valley na 6000mhz VRAM, woohoo.  Rezultat - za moje pojmove, boli glava. I to na i5 750 4g starom kilavcu.

http://www.pohrani.com/f/1w/lx/3fC4tPek/img20150218181418.jpg

In the name of tragedy...
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.2.2015 18:21 (thedream).
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina

Pozz forumaši! Možete li mi preporučiti neku Nvidia grafičku do 800kn?'Molim vas navedite mi linkove!Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
CPU kaže...

Pozz forumaši! Možete li mi preporučiti neku Nvidia grafičku do 800kn?'Molim vas navedite mi linkove!Hvala!

gtx 650 1gb ddr5 najjeftinija je 850kn u protisu ali vise ti se isplati uzeti amd r7 250x

13 godina
thedream kaže...

mislim da ću platiti reballing memorije ovoj kartici

javi rezultate ako ćeš raditi reballing, grafa i ovak je zvijer

13 godina
neaktivan

Pozdrav!

Potreban mi je mali savjet za kupnju nove graficke nakon sta je moja 7970 prdnula u rosu nakon niti 3 godine (24mj garancije ofc) i nazalost je doslo vrijeme ponovnog trosenja novca na skupi hobi.

Komp sluzi za povremeno photošopiranje, 3d Acad i u velikoj vecini gaming. Igre nisu nesto prezahtjevne koje trenutno peštamo (WorldofTanks, WarThunder, Diablo3 itd. , nikakve pucacine), al bi htio da moze zavrtit na pristojnim detaljima neke nove naslove za godinu il dve ili nesto tipa GTA5. Takoder dal je bitno 2Gb il 3Gb ukoliko se igra na jedan monitor i nemam nikakve namjere uzimati jos jedan?

Dal bi mi bila dovoljna 270x (GTX 960) ili da se protegnem do R9 280x, 290x il 770Phantom, GTX 970? Ovaj put cu malo bit pametniji i uzet garanciju od 36mj. :)

Ukoliko je moguce i neki link od webshop-a otkud vi kupujete da mogu usporedit sa cijenama u Linksu. 

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Uzmi Gigabyte Gtc 970 G1 Gaming.

Unatoc problemu s vramom,gtx 970 je i dalje dobra kartica koju ce taj i7 bez problema gurat.

Origin ID:Draksides,Steam ID:drakul101,Xfire-Darksides
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
drakula789 kaže...

Uzmi Gigabyte Gtc 970 G1 Gaming.

Unatoc problemu s vramom,gtx 970 je i dalje dobra kartica koju ce taj i7 bez problema gurat.

Ne samo da je dobra nego odlična unatoč problemu s VRAM-om. Trenutno je od nje samo bolja GTX 980 ali razlika u cijeni je prevelika da bi išao dalje od 970. Evenutalno da pričekaš nove Radeone R9 3xx pa da vidiš.

14 godina
Za igre koje je naveo mu je i gtx 750 ti dovoljna. Pa za 2 godine kupi drugu ako će mislit neke zahtjevne igre derat
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina

posto brat ima taj x3 450 koji ne mogu otkljucat a da je stabilan, al nema veze, kloknio sam ga na 3.6 i sad bolje radi.. ugl koja grafa bi bila onak dobra za njega? on nije nist zahtjevan... 

Imao je 5830, prodao i sad bi neku nvidiu.. 5830 nije lose radila, ali AMD driveri su zaista katastrofa... Nasao sam gtx560 obicnu za 600 kn, isla bi za 550, dal bi je proc kocio?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
exer1234 kaže...

posto brat ima taj x3 450 koji ne mogu otkljucat a da je stabilan, al nema veze, kloknio sam ga na 3.6 i sad bolje radi.. ugl koja grafa bi bila onak dobra za njega? on nije nist zahtjevan... 

Imao je 5830, prodao i sad bi neku nvidiu.. 5830 nije lose radila, ali AMD driveri su zaista katastrofa... Nasao sam gtx560 obicnu za 600 kn, isla bi za 550, dal bi je proc kocio?

Imaš boljih kartica za taj novac, npr. Ti verzija 560 kartice, ili ATi 6950/70, otišla je jedna čak HD7850 Sapphire 2G za 600kn.

GTX560 je samo naclockana GTX460tka, 810/4000 ako se ne varam.

Ako bi baš nVidiu, potraži mu Ti verziju 560 kartice.

Nisu ni najnoviji 34x... nVidia driveri puno bolji, pogledaj samo koje probleme ekipa ima sa serijom 7, Titanima, 9tkama itd., čak sam našao na par foruma da sumnjaju na driver da im je uništio karticu i da su ih zato morali reklamirati, prvi put čujem za takvo što, ali..

In the name of tragedy...
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.2.2015 14:55 (thedream).
13 godina
neaktivan
exer1234 kaže...

Ne isplati ti se ista jace od tipa 6670, jer dzaba ti 3.6ghz kad nemas cetvrtu jezgru.

Ja sam na x3 imao 7770 i uz sav OC, nisam mogao izvuci vise od 75% u igrama...

12 godina
chaselol kaže...

Ne isplati ti se ista jace od tipa 6670, jer dzaba ti 3.6ghz kad nemas cetvrtu jezgru.

...u igrama...

eto opet kao da je to u svim igrama, pa daj više kad ljude plašite botlleneckom bar im recite da to nije pravilo i da ovisi

ja sam imao e8400 dual core i gtx550ti koja je tek nešto slabija od te 7770 i uglavnom nisam imao bn, ali jegiba, ja ne igram bf4

eno, kolega 191x7, koji je pokrenuo cijelu religiju bottlenecka, nekidan priznao da ne igra ništa drugo nego bf4 i da ga nije briga što u drugim igrama možda i nema bn

pa brate, ako ti igraš samo jednu ili pet, nema veze, igara u kojima se može pojaviti bn, kako možeš nekom drugome savjetovati, a da ni ne znaš što on igra i hoće li imati bn

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.2.2015 15:39 (picajzla0707).
13 godina
neaktivan

Evo ti igre koje sam igrao:

Alan Wake

Alan Wake American Nightmare

Max Payne 3

Dota 2

Tomb Raider

Neverwinter

Metro 2033

Fear 3

Dirt

TES Skyrim

World of Warcraft

Ako se sjetim jos sta sam igrao napisem.

X3 450 je BIO odlican proc u svoje vrijeme, odlicno ce raditi i danas ali ako ne otkljucas cetvrtu jezgru ne kupovati jaku grafiku jer se ne isplati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.2.2015 16:04 (chaselol).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
chaselol kaže...
exer1234 kaže...

mozda proc nece izvuci max iz grafe, ali ce raditi bolje... 

evo jedan primjer, frend ima nekog dualca, imao je 4870 koja je ono recimo mozda i previse za taj proc.... nadogradio na 6850 , i porast performansi u igrama je bio veoma dobar 

12 godina
Postoji hrpa igara gdje neće biti bn ili će biti zanemariv i gdje će s jačom grafom itekako imati koristi, pa zašto onda to ne napomenuti pa neka zna
Uostalom neće mu zbog bn u nekim igrama ekplodirati komp ili se nešto oštetiti
Ako mu nije velika razlika u cijeni zašto ne uzet nešto jaču grafu, pa gdje ide više super jer može, nego uzet slabiju koja ne može nikad
10 godina
neaktivan

Pozdrav svima,ovako imam jedno pitanje,kupujem novi pc (za ugrice naravno,komponente pod moj pc) pa me nesto muci. Naime razmisljam da uzmem graficku r9 280 nekako mi izgleda najbolje sto se tice cijene i performansi. E sad moje pitanje je,imam monitor koji ima rezoluciju 1360x768 i neci sigurno ga jos godinu dvije mijenjat,međutim vidim da tu ljudi pisu (a i prijatelj mi je to tvrdio iako nije znao objasnit zasto) kako se ne isplati kupovat jaca graficka ako imas tako slabiji monitor,moje pitanje je zasto??? Za sve najnovije igrice treba jaka graficka i kad vec kupujem novi pc onda zelim kupit i graficku na kojoj cu moc stavit sve na high ili ultru i da sam miran par godina sto se tice igrica. Posto se ne razumijem bas nije mi jasno kakve veze ima rezolucija monitora sa zahtjevnoscu novih igri koje traze sve vece i vece performanse? Kupio ja ne kupio novi monitor svaka igra je sve zahtjevnija i zahtjevnija i nekako mi je logicno da treba uzet malo jacu graficku bez obzira na monitor. Jel ima neka caka zasto se ne isplati? Unaprijed vam hvala na odgovorima i ispricavam se ako ovo nije pravi topic za ovo pitanje

0 0 hvala 0
11 godina
odjavljen

Za monitor s tom rezolucijom bi ti i R9 270 bila dovoljna.Sad zasto nemam pojma.To cu ostaviti drugima da ti objasne.

13 godina
protjeran
Djuro900 kaže...

Pozdrav svima,ovako imam jedno pitanje,kupujem novi pc (za ugrice naravno,komponente pod moj pc) pa me nesto muci. Naime razmisljam da uzmem graficku r9 280 nekako mi izgleda najbolje sto se tice cijene i performansi. E sad moje pitanje je,imam monitor koji ima rezoluciju 1360x768 i neci sigurno ga jos godinu dvije mijenjat,međutim vidim da tu ljudi pisu (a i prijatelj mi je to tvrdio iako nije znao objasnit zasto) kako se ne isplati kupovat jaca graficka ako imas tako slabiji monitor,moje pitanje je zasto??? Za sve najnovije igrice treba jaka graficka i kad vec kupujem novi pc onda zelim kupit i graficku na kojoj cu moc stavit sve na high ili ultru i da sam miran par godina sto se tice igrica. Posto se ne razumijem bas nije mi jasno kakve veze ima rezolucija monitora sa zahtjevnoscu novih igri koje traze sve vece i vece performanse? Kupio ja ne kupio novi monitor svaka igra je sve zahtjevnija i zahtjevnija i nekako mi je logicno da treba uzet malo jacu graficku bez obzira na monitor. Jel ima neka caka zasto se ne isplati? Unaprijed vam hvala na odgovorima i ispricavam se ako ovo nije pravi topic za ovo pitanje

ako neces s sigurnoscu mijenjati monitor narednih 1-2godine, slobodno uzmi r9 280! s tim procesorom i tom grafom na toj rezi si spreman za GTA5 na ultra postavkama! a kaj se tice prica "slab monitor" tu bi se dalo svasta napisati, svakako da sto veci to bolji, no ako si odlucio prvo nadograditi gpu samo naprijed...lp

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.2.2015 18:49 (Stjepanj).
16 godina

Kupi tu R9 280. Ionako ćeš na kraju prijeći na Full HD monitor i dobro je imati jaču grafičku. A može ti npr. iznenada otići monitor i kada budeš kupovao novi, sigurno ćeš uzeti Full HD monitor. Dakle, dobro je osigurati se. Realno možeš uzeti R7 260 ili pak X verziju i isto igrati sve na najvećim postavkama. Ili GTX 750 ili pak Ti verziju ako želiš nVidia grafičku. Samo što je AMD isplativiji, i za cijenu tih GTX-ica možeš kupiti dosta jaču R9 270 ako se ne varam. Uglavnom, razmisli. Osobno bih uzeo nešto jače (kao tu R9 280).

11 godina
neaktivan

S obzirom da vec imas tako finu konfu,zasto ne.Od viska tj. jaceg glava ne boli.S r9 280 peglaj sve na max i uzivaj u najnovijim igrama.U biti sam si sve fino obrazlozio tako da ti savjet ni ne treba.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice