sad imam neko smece od grafe HD 5450, pa mislim kupit R7 250 pa jel ima itko tu grafu ili ako znate dali valja uopce ?
Vodič za odabir grafičke kartice
- poruka: 41.839
- |
- čitano: 6.921.848
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

Hm oko grafi treba analizirati ali oko napajanje ne treba previše. Za rudarenje ti treba nešto iz vrha ponude napajanja sa platinum ili najmanje gold certifikatom efikasnosti.
safir je ok, msi je navodno bolji... gigabyte revizija 2 je isto super kolko vidim, no i svaka druga 280x daje min 710-720khs samo treba naći sweet spot. također, svaku možeš undervoltat da bi svejedno dobio 1040-1080mhz na jezgri gdje bi se u većini slučajeva nalazio taj sweet spot. nakon undervolta možeš proći i sa kvalitetnim 600W napajanjem (mora davat dovoljno ampera tj snage na 12V - što ćeš vidjet iz specifikacije napajanja, i obavezno ostavi malo prostora za disanje - ali biti oprezan kod podjele railova ili možda najbolje da je single rail, hm to je već filozofija).
sa prosječim undervoltom i kvalitetnih 650W ćeš biti OK.
znači pod kvalitetno mislim da je dovoljno jako na 12V, nije nužan zlatni ni srebreni certifikat učinkovitosti, pogotovo ako ne plaćaš struju, odnosno, ako ti struja nije faktor možeš proći i sa corsair vs serijom, isprobano.
znači pod kvalitetno mislim da je dovoljno jako na 12V, nije nužan zlatni ni srebreni certifikat učinkovitosti, pogotovo ako ne plaćaš struju, odnosno, ako ti struja nije faktor možeš proći i sa corsair vs serijom, isprobano.
kako to misliš, ako ne plaća struju i ako ti struja nije faktor????
ili plaćaju starci, pa ćeš njima iz džepa istjerat lovu da bi ti zaradio lagane kuniće

Moze preporuka graficke kartice od 600 max 650 kn.
Za neke zahtijevnije igre da mogu igrat barem na medium postavkama.
Maticna: Asus P5G41T-MLX3
Procesor: Intel Celeron E3400 2.6
Napajanje: platinum ms 400 atx p4 (pokusat cu cim prije nabavit novo kad kupim graficku)
RAM: 4 gb
Hvala :)

Moze preporuka graficke kartice od 600 max 650 kn.
Za neke zahtijevnije igre da mogu igrat barem na medium postavkama.
Maticna: Asus P5G41T-MLX3
Procesor: Intel Celeron E3400 2.6
Napajanje: platinum ms 400 atx p4 (pokusat cu cim prije nabavit novo kad kupim graficku)
RAM: 4 gb
Hvala :)
ukopa te taj celeron druze
inace 7750ka fina graficka al taj celeron je....
safir je ok, msi je navodno bolji... gigabyte revizija 2 je isto super kolko vidim, no i svaka druga 280x daje min 710-720khs samo treba naći sweet spot. također, svaku možeš undervoltat da bi svejedno dobio 1040-1080mhz na jezgri gdje bi se u većini slučajeva nalazio taj sweet spot. nakon undervolta možeš proći i sa kvalitetnim 600W napajanjem (mora davat dovoljno ampera tj snage na 12V - što ćeš vidjet iz specifikacije napajanja, i obavezno ostavi malo prostora za disanje - ali biti oprezan kod podjele railova ili možda najbolje da je single rail, hm to je već filozofija).
struja je jako bitan faktor, plaćam ju sam :-). svakako bi išao na kvalitetnu napojnu sa certifikatom, ostavio bi si mogućnost da danas, sutra pridodam još jednu grafičku. ovo sa undervoltanjem mi je malo " napeto ", ne bih htio riskirat. svejedno hvala na odgovoru ...
samo sam ti rekao neka svoja iskustva u najboljoj namjeri. undervolt je glupo ne napravit, samim time trošiš manje struje (i to dosta manje) i kartice ti je lakše ohladiti, ali to ćeš shvatit kad kreneš malo više u to. nađeš najnižu voltažu s kojom imaš traženi core i flešaš gpu jednom - miran si, nije nužno al kad ti je već struja bitna ovako možeš uštedit i 150W na dvije kartice, zavisi koji im je stock napon. ako ćeš dodavat treću karticu onda ti treba 1000W... takvo napajanje je oko 1500kn pa je isplativije uzet dva od 550 npr i tjerat ih skupa, ali eto, samo kažem iz nekog svog iskustva, sve zavisi šta ti je bitno, u kakvom okruženju će ti bit kartice, kako ćeš ih hladit, prostor... prošao sam to sve, nije da ne znam o čem govorim.
a ovo što se struje tiče, zanemari(te), ne želim ulazit u tu raspravu, ganjaj gold certifikat, šta drugo reći, npr. seasonic
zasto procesor ?
Mislim jer on usporava nes, smeta ?
A ta grafa je u linksu 900 kn pa sad heh
Da, bottleneck, grafu mozes stavit od 2000kn a imat ce užas performanse jer ju CPU "guši". Koju god grafu za 600kn uzmeš nećeš bit zadovoljan u kombinaciji sa CPU-om.
@ koorpa
šta se tiče undervolta, poslušat ću te, sigurno ću to napravit. ne bih ga radio da bi samo zbog toga uzimao slabije napajanje, to sam htio reć. na napajanju zbilja ne bih štedio ...
zasto procesor ?
Mislim jer on usporava nes, smeta ?
A ta grafa je u linksu 900 kn pa sad heh
usporava druze naravno pogotovo ako mislis igrat MP igre a ta graficka bi trebala bit jeftinija cak je kod nas u BiH nova DDR5 verzija 90 eura
A koji bi sad procesor trebo uzeta da nije skup a bolji od ovoga i da se uklapa u konfu ?
A koji bi sad procesor trebo uzeta da nije skup a bolji od ovoga i da se uklapa u konfu ?
neki core2quad mada je i njih pregazilo vrijeme druze
mislim ok C2Q bi ispratio nekako 7750ku al to je vec to nazalost i onda si opet zaglavio
ako vec mijenjas i procesor,bolje skupi keša i promjeni cijelu pratformu :/
neki core2quad mada je i njih pregazilo vrijeme druze
mislim ok C2Q bi ispratio nekako 7750ku al to je vec to nazalost i onda si opet zaglavio
ako vec mijenjas i procesor,bolje skupi keša i promjeni cijelu pratformu :/
meni je Q9300 uredno pratio HD 5850 koja je dosta jača od 7750 tako da neće biti problem
Hvala vidjet cu sto mogu, na kraju mi i jace napajanje treba a s novcima sam slab posto tek idem u srednju a starci nedaju pare za to hehe
Pozdrav svima. Uskoro kupujem grafičku karticu obzirom da mi je to trenutačno najslabija komponenta u računalu. Trenutačno imam XFX Radeon 7770, no to više ne zadovoljava moje potrebe. Stoga, trebao bih savjet oko kupnje nove grafičke. Trenutačno razmišljam o Sapphire R9 280x Vapor-X Tri-X grafičkoj (znam da je još nema, ali ne žurim). Ukoliko itko ima neku alternativu za preporučiti, slobodno. Preferiram AMD zato jer sam do sada imao samo njihove grafičke kartice i nikada nisam imao problema u radu. Zadnje dvije su od XFX-a, s kojim sam zadovoljan, iako vidim da ima dosta oprečnih informacija o tom brendu. Cijena grafičke može ići do nekakvih 2.500-2.700,00 kn. Jasno, primarna namjena je gaming. Hvala unaprijed svima koji odgovore.
Cijena grafičke može ići do nekakvih 2.500-2.700,00 kn. Jasno, primarna namjena je gaming. Hvala unaprijed svima koji odgovore.
Ako dobro vidim, nemaš ni SSD disk. Ja bih taj komp za 2700 nadogradio sa:
1. http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_4_84_229&products_id=14493
2. http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_319&products_id=12533
Dakle s MSI R9 280X i Kingston V300 120GB za 2.731,63 Kn @ ADM
Pa kolega, jel ima ijedan tvoj post oko nadogradnje a da ne spomeneš SSD disk ??
I to jos stavi problematican MSI model i V300 ssd svaka čast na diplomi možeš si s njom guzicu obrisat.
I to jos stavi problematican MSI model i V300 ssd svaka čast na diplomi možeš si s njom guzicu obrisat.
Za ssd ni meni nije jasno, to uzeti za gaming ni lud ali ta MSI je skroz dobra grafa u cemu je problem?
VRM se dosta pregrijava i vrlo visoke temperature oko 100 stupnjeva a uz to nije bas ni tiha, no moze biti da je to rijeseno sa novom verzijom biosa ali za malo vise ima Asus tako da ne vidim smisao da igra rulet sa tom karticom.
VRM se dosta pregrijava i vrlo visoke temperature oko 100 stupnjeva a uz to nije bas ni tiha, no moze biti da je to rijeseno sa novom verzijom biosa ali za malo vise ima Asus tako da ne vidim smisao da igra rulet sa tom karticom.
To što ti kolega spominješ za MSI grafu je iznimka. Inače je to vrhunksi cooler sa dobrim temperaturama i tihim radom.
@191x7
Imam SSD, nisam baš sve napisao u konfiguraciji :). Promaklo mi je, a i prvi puta sam ažurirao profil. Imam Samsung SSD EVO 120 GB za operativni i poneku igru koju konstantno igram. Planiram u dogledno vrijeme uzeti još jedan od 250GB. Glavni disk mi je Caviar Green od 1TB, e tu bi mi trebao Blue ili Black, no za to su fondovi osigurani.
Uglavnom, hvala na prijedlogu kolegi itomic009. Možda začudo, no nisam nikada imao ništa od Asusa, no svi ga godinama otkada bilo što slažem hvale. Možda se i odlučim za nju. Veličina nije problem zbog kućišta koje imam. Hvala.
I Kingston V300 ssd-ovi se nisu pokazali loši a jeftini su. Ne kvare se baš.
Imam pitanje bio sam se dosta narbijao na xfx r9 270 dd iz linksa al sam na tom's hardweru nasao da je dosta ljudi s r9 270 opcenito imalo problema..
E sad fora je u tome sto je meni max ti 1300kn sto cu dat za grqafu,jer pod a imam 33g i postao sam ajme casual gejmer ma i jos gore od toga tu i tamo ubijem malo neku igru recimo sve skupa 2h tjedno se igram.. 5850 je prodana jer mi je tada trebalo love.. Moram napisat da sam ogranicen na links zbog rba na rate...
U tom cjenovnom rangu/performasni nisam nasao nista...
najbliza ovoj mi je gtx 660