Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 6.529
|
čitano: 1.212.406
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Rasprava o grafičkim karticama
picajzla0707 kaže...

... pa to i jest problem, da su bolji od nevidije ne bi im trebalo toliko vremena da ih srede

nekad se znalo čekat i po godinu i više da ti grafa proradi kako spada, a samo krajnji 'optimist' to može gledat kao 'bolje drajvere od konkurencije'

Kako beše, profesionalno napravljen software ima po jedan bag na svakih par desetina linija koda (u zavisnosti od jezika i nekih drugih okolnosti)? Jedino je pitanje ko se trudi da ih ispravlja. Uzgred, ni situacija sa NV driverima (a ni HW-om, mada trenutno nije tema) nije bila sjajna pri lansiranju trenutne generacije, i problemi su bili veći od toga da su kartice radile nekoliko procenata sporije nego što bi mogle, tako da da, rekao bih da je ovde AMD-ov tim bolje odradio posao na lansiranju, a onda u narednom periodu podigao efikasnost, win-win.

Ako kartica, kao kombinacija funkcionalnosti, performansi i cene, nema smisla na lansiranju, onda je to loše (no pohvalno je ako se vremenom stvar popravi, kao što je Intel radio). Ako kartica već radi lepo na lansiranju, toliko da ih gotovo pa nema na stanju i da idu iznad MSRPa, a onda ti nekoliko meseci kasnije dođe u proseku 10% bonus boosta performansi, to je super.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
8 0 hvala 1
11 godina

Dakle Lisica Su  je prebacila lopticu na zeleni pašnjak.Kaj kad Jenzen nalemi još 50% Vrama na kartice?!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
picajzla0707 kaže...
segregator kaže...

Zlobnici bi mogli reći da AMD nastavi raditi i na driverima i nakon što proda karticu

to je više fine vine mudologija, a zapravo je ovo što stevo kaže - raniji rdna4 drajveri nisu bilo dovoljno efikasni koliko su mogli biti

Nisu ni Nvidijini, samo ne rade više na njima pa to nitko ne zna.

Ali kladim se kad bi korisnicima dao na izbor

1. Nvidia driveri za 5070ti su od prvog dana savršeni

2. super, izašli novi driveri i donijeli 10% performansi i sad smo opet brži od 9070XT

da bi većina voljela opciju 2:)

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2025 15:00 (segregator).
4 tjedna
dery kaže...

Pitam te opet jesu li sad bolji?

Gledajući njegove komentare, rekao bih da će prije odabrati smak svijeta nego reći nešto negativno o Nvidiji. Fascinantno je čitati kako sve negativne stvari o Nvidiji pretvara u pozitivne, a o AMD-u sve pozitivne u negativne. Forumski političar kojeg se ni Plenki ne bi posramio.

12 godina
SilomPrilika kaže...

Gledajući njegove komentare, rekao bih da će prije odabrati smak svijeta nego reći nešto negativno o Nvidiji. Fascinantno je čitati kako sve negativne stvari o Nvidiji pretvara u pozitivne, a o AMD-u sve pozitivne u negativne. Forumski političar kojeg se ni Plenki ne bi posramio.

stoput sam rekao negativne stvari o nevidiji, pogotovo o njihovoj pohlepi i lopovskim potezima

nekidan sam rekao da je serija 5xxx teški flop, ali kako bi ti to znao kad si ovdje tek tri tjedna, jel 

Ivan(4) kaže...

Ako kartica, kao kombinacija funkcionalnosti, performansi i cene, nema smisla na lansiranju, onda je to loše (no pohvalno je ako se vremenom stvar popravi, kao što je Intel radio). Ako kartica već radi lepo na lansiranju, toliko da ih gotovo pa nema na stanju i da idu iznad MSRPa, a onda ti nekoliko meseci kasnije dođe u proseku 10% bonus boosta performansi, to je super.

može se to i tako gledati ofkors, ali i sam stevo je jasno rekao o čemu se radi, boost u perfomansama je samo zbog toga što amd-u treba vremena da sredi drajvere - to nisu 'bolji drajveri'

bolji drajveri, po meni, su oni koji su stabilni i koji ti od početka daju iz grafe ono što si platio, a ne da čekaš dok se oni sjete to srediti

zapravo je nebitno u tako malim razlikama, bitno je da radeonke jesu sada konkurentne i da se, kako si rekao, prodaju kao alva jer će to potaknuti razvoj i rat cijenama

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2025 17:52 (picajzla0707).
16 godina

Djela se broje, treba podjednako kupovati jedne i duge.... jer nemere mi nitko reći da jedni i dugi s vremena na vrijeme ne izbace dobar proizvod.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
SilomPrilika kaže...
dery kaže...

Pitam te opet jesu li sad bolji?

Još uvijek Neče da prizna kako sad amd ima bolje drivere ahahah ludilo je picajzla. Ne predaje se ima malo naginjanja za nevidiju primjetio sam ali picajzli ga nasmije me dobro.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
4 godine

Izasao Steam survey za lipanj 2026 

https://store.steampowered.com/hwsurvey/

NVIDIA GeForce RTX 5070 0.95%/+0.27%
NVIDIA GeForce RTX 5080 0.55%/+0.10%
NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti 0.53%/+0.16%
NVIDIA GeForce RTX 5060 Laptop GPU 0.45%/+0.45%
NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti 0.39%/+0.19%
NVIDIA GeForce RTX 5060 0.32%/+0.32%
Rx 90xx nije presao granicu.
Zanimljivo je ovo s crvene strane:
AMD Radeon RX 7800 XT 0.46%/+0.11%
Takoder, AMD prebacio 40% na procesorima sto ne cudi s obzirom na prodaju.
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2025 19:31 (amagi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
dery kaže...

Još uvijek Neče da prizna kako sad amd ima bolje drivere ahahah ludilo je picajzla. Ne predaje se ima malo naginjanja za nevidiju primjetio sam ali picajzli ga nasmije me dobro.

a što da priznam? po čemu su bolji? 

tvoja tvrdnja bila je suprotna stevinoj u videu koji si stavio kao dokaz svoje tvrdnje - nije li to malo kotradiktorno

onda kad ti se ukaže na to, okrećeš pilu naopako, pa nisu općenito bolji nego su 'sad bolji'

i opet, po čemu su 'sad' bolji? jesu stabilniji? jel izvlače više od konkurencije?

ne kužim uopće tu tvoju izjavu, rasprava oko ničega, valjda ti fale ona dva trola da se malo svađaš

17 godina
picajzla0707 kaže...

može se to i tako gledati ofkors, ali i sam stevo je jasno rekao o čemu se radi, boost u perfomansama je samo zbog toga što amd-u treba vremena da sredi drajvere - to nisu 'bolji drajveri'

bolji drajveri, po meni, su oni koji su stabilni i koji ti od početka daju iz grafe ono što si platio, a ne da čekaš dok se oni sjete to srediti

zapravo je nebitno u tako malim razlikama, bitno je da radeonke jesu sada konkurentne i da se, kako si rekao, prodaju kao alva jer će to potaknuti razvoj i rat cijenama

A odakle ti sigurnost da Nvidia driveri izvlače maksimum, a ne da jednostavno ne žele ulagati u daljnji razvoj drivera?

9 godina

4060 8gb....

cekaj, ne pricate o tome.... :)

(morao sam).... 

btw, sad ozbiljno, dolaze mi kroz control panel kao neki kodovi od nvidie, mislim za je zadnje za free adobe cloud ili tako nesto.... dali je netko to isprobao, zna nesta o tome?

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2025 20:54 (Damir22).
Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
segregator kaže...

A odakle ti sigurnost da Nvidia driveri izvlače maksimum, a ne da jednostavno ne žele ulagati u daljnji razvoj drivera?

nvidia je uvijek ulagala daleko više u razvoj drajvera od amd-a, daleko više

probaj sam analizirat svoje pitanje - koliko je logično da drajverima namjerno ne izvlače maksimum iz vlastitog proizvoda na tržištu gdje se gleda svaki fps, nego radije pumpaju preskupi hardver da bi to postigli

jelda da je malko glupo

16 godina
picajzla0707 kaže...

i opet, po čemu su 'sad' bolji? jesu stabilniji? jel izvlače više od konkurencije?

ne kužim uopće tu tvoju izjavu, rasprava oko ničega, valjda ti fale ona dva trola da se malo svađaš

Jel treba opet ponovit grafove ili češ pogledat sam.  Uvijek ali uvijek imaš kontru bez obzira šta amd uradi. Nisam jedini to primjetio.Ajd sad o udjelima prodaje updejtaj nas.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
4 godine
picajzla0707 kaže...
 nvidia je uvijek ulagala daleko više u razvoj drajvera od amd-a, daleko višeprobaj sam analizirat svoje pitanje - koliko je logično da drajverima namjerno ne izvlače maksimum iz vlastitog proizvoda na tržištu gdje se gleda svaki fps, nego radije pumpaju preskupi hardver da bi to postigli

jelda da je malko glupo

Čuvaj se komunikacije s deryem. On je dobar psiholog i želi te navući, pa da dobiješ bann kao Cryo i Boki. 

合気道 五段
10 godina

Nvdriveri si jednako loši ili dobri kao i od AMD. Nema razlike i točka.

Taraba WoW
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
dery kaže...

Jel treba opet ponovit grafove ili češ pogledat sam.  Uvijek ali uvijek imaš kontru bez obzira šta amd uradi. Nisam jedini to primjetio.Ajd sad o udjelima prodaje updejtaj nas.

ajd ponovi, nema veze što sam pogledao cijeli video

jesu li bolji nego prijašnji amd drajveri - svakako da jesu, ali tvoja je izjava da su bolji od nevidijinih - ponavljam pitanje - po čemu?

tebi stvarno fale oni trolovi i svađa s njima

Zaporožac kaže...

Čuvaj se komunikacije s deryem. On je dobar psiholog i želi te navući, pa da dobiješ bann kao Cryo i Boki. 

ma dery je normalan tip i rasprava s njim je normalna, iako je očito još pod dojmom onih dvojice trolova pa je malo nabrušen 

11 godina

Dobri driveri su oni koje instaliraš i zaboraviš da postoje,ako usputno dobiješ perf. boost super 

Moj PC  
4 0 hvala 1
12 godina

@Dery je peniciln za trolove i spamere, dobar kao AMD grafe i NV driveri ;)

scion of the storm
17 godina

Da se nadovežem na temu, svaka čast AMD-u za nove divere i boost u performansama, ali priča se o Nvidia fanboyjevima, a pojedinci u ovoj temu likuju kao da je sada razlika između 9070 xt i rtx 5070 ti ne znam kakva, a ne mizernih 4 fpsa u korist Radeona...malo mi to pari na fanboyjeve crvendaća ili mi se samo čini 

Kada bih kupovao grafu tog ranga ja bih osobno opet izabrao Nvidiu zbog DLSS-a i MFG, jer niti jedna od navedenih grafa nije dovoljna za 4k raster sa nekim višljim detaljima i kraj priče.

Ne bih izabrao Nvidiu jer sam fanboy (jer se ne smatram nikakvim fanboyjem), nego isključivo zbog tehnologija koje koristim i koje jednostavno bolje rade na istoj, nego na Radeonu.

I da, u tom slučaju bih za to bio spreman dati 140 eura više koliko je trenutna razlika kod nas između navedenih kartica.

Da sumiram, po meni je rx 9070 xt nešto bolja u rasteru, jeftinija, dok je Nvidia bolja po pitanju DLSS-a i, podrške za isti, te izvedbe sa RT...samo je stvar osobnih preferensi i onoga što netko planira koristiti od navedenog.

Ovo je prvi puta da je Radeon dobar konkurent Nvidiji i drago mi je zbog toga, ali evo mene recimo nisu još uspjeli kupiti, ali ako porade malo na tehnologijama na sljedećoj seriji tko zna, jer ove raster performanse možemo okačiti mačku o rep s obzirom na sve već viđeno.

Moj PC  
0 2 hvala 0
12 godina

Niko ne kupuje 4K 100+Fps-a kartice 

1 0 hvala 0
13 godina

Meni imho 150e više naspram 9070xt ne vrijedi. Doduše nakon svega što su uradili ove godine i kako su se posrali po korisnicima ne zanimaju me kao opcija čisto iz principa.

Apropo razgovora o driverima, zaboravljate da su Day one Nvidijini driveri bili katastrofa gdje su neke igre radile u pola fps-a u odnosu na ekvivalentnim karticama iz 4xxx serije. Sad su ih popravili. AMD nije imao takvih nebuloznih odstupanja već su samo poboljšali već dobar proizvod. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.7.2025 11:23 (maks0806).
Moj PC  
7 1 hvala 0
13 godina
lobotomac90 kaže...

Da se nadovežem na temu, svaka čast AMD-u za nove divere i boost u performansama, ali priča se o Nvidia fanboyjevima, a pojedinci u ovoj temu likuju kao da je sada razlika između 9070 xt i rtx 5070 ti ne znam kakva, a ne mizernih 4 fpsa u korist Radeona...malo mi to pari na fanboyjeve crvendaća ili mi se samo čini 

9% razlike u korist 150 EUR jeftinije kartice, pa ljudi koji ne zele doplatit poprilicno veliku sumu za inferiorniji proizvod su fan boyi? Ajd ok.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
12 godina

Čisto da si dočarata razliku jer neki su izgubili pojam razlike u cijeni otkako je došao - grafa istog ranga za nekadašnjih 1.130kn više.

Za takvu doplatu želim osjetni skok u performansama a ne 3% sporiju karticu, tako da...

10 0 hvala 0
17 godina
Minneyar kaže...
lobotomac90 kaže...

9% razlike u korist 150 EUR jeftinije kartice, pa ljudi koji ne zele doplatit poprilicno veliku sumu za inferiorniji proizvod su fan boyi? Ajd ok.

Slabo ti ide čitanje grafova očigledno, jer 4 fps-a razlike nije 9%, druga stvar je unaprijeđenje od 9% naspram starih drivera kod RX-ice.

Opet se hvataš za raster performanse,a jasno sam naveo zašto je meni i dalje Nvidia bolja opcija. 

EDIT: ibme74  Jasno je meni jako dobro kolika je to razlika u cijeni, te ne bih dao 800 eura za grafičku ni u kojem slučaju (jednom sam napravio to i skonto da je suludo), ali kada bih se odlučio za taj rang grafe radije bih dao 140 eura više da koristim tehologiju koja bolje radi na spomenutoj grafi, jer igranje u rasteru ne ispunjava moje zahtijeve.

BTW slab ti kalkulator valuta, jer 140 eura je oko 1050 kn 

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.7.2025 12:12 (lobotomac90).
13 godina
lobotomac90 kaže...
Minneyar kaže...
lobotomac90 kaže...

Slabo ti ide čitanje grafova očigledno, jer 4 fps-a razlike nije 9%, druga stvar je unaprijeđenje od 9% naspram starih drivera kod RX-ice.

Opet se hvataš za raster performanse,a jasno sam naveo zašto je meni i dalje Nvidia bolja opcija. 

EDIT: ibme74  Jasno je meni jako dobro kolika je to razlika u cijeni, te ne bih dao 800 eura za grafičku ni u kojem slučaju (jednom sam napravio to i skonto da je suludo), ali kada bih se odlučio za taj rang grafe radije bih dao 140 eura više da koristim tehologiju koja bolje radi na spomenutoj grafi, jer igranje u rasteru ne ispunjava moje zahtijeve.

TEBI je bolja opcija, al nazivas ljude koji ne zele dati masu para za vise-manje isti proizvod fanboyima. Sta si onda ti? Za 150 EUR skoro kupis neki degradator kao bazu platforme, ne radi se o zanemarivom iznosu. Neki kolege bi te nazvali financijski nepismenim.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
13 godina

Imaš 5060ti i raster na 9070xt ne zadovoljava potrebe pa bi išao na skuplju, a 5060ti te zadovoljava? Ajde izgubio si zadnju trunku kredibiliteta koju si imao. 9070xt u rasteru je 80% jača kartica od tvoje, ti se framegenom digneš nekako gdje ju 9070xt gura nativno. 

I 150e je 1130kn pametnjakoviću 

17 godina

Ista priča, drugi ljudi, jeli je Stjepanjina lobotomirao računalo/tipkovnicu od ovog možda.....140e je i dosta pive, pa i janjetine i piva, nije nužno preračunavati u kune.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ljeti se novci troše na druge stvari, ne na usrane grafičke.....dajte mora, ladovine i hladnog piva/gemišta

12 godina
lobotomac90 kaže...

Najjeftinija dostupna RTX5070Ti na nabava.net je Palit RTX5070TI GamingPro-S, 16GB GDDR7, NE7507T019T2-GB2031U 907,20 € na Hardsoft-u.

Najjeftinija dostupna RX9070XT na nabava.net je ASRock Radeon RX 9070 XT Steel Legend 16GB 756,30 € u Protis-u i Hardsoft-u.

kalkulator kaže da je 907,20 - 756,30 = 150,90.
150,90€1.136,95HRK

Mislim da je ipak problem u tvom kalkulatoru 

Minneyar kaže...
Neki kolege bi te nazvali financijski nepismenim.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.7.2025 12:30 (ibme74).
13 godina
Wiz3m4n kaže...

Ista priča, drugi ljudi, jeli je Stjepanjina lobotomirao računalo/tipkovnicu od ovog možda.....140e je i dosta pive, pa i janjetine i piva, nije nužno preračunavati u kune.

Druže, sezona janjetine je gotova, do iduće će već izaći i rtx 5040. A 5040 ili 6-7 kila janjetine, e to ti je pitanje!

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice