Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
- poruka: 5.886
- |
- čitano: 981.561
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

I ja sam kratko odvrtio gore navedenu Cry3 mapu i jasno je vidljivo da je upogonjeno svih 8 jezgri na mom AMD FXu.
Na otvorenim područijima te mape, moj crossfire setup nije iskorišten do 95+%, već zna pasti i na 60% iskorištenost obje grafičke. Mislim da je za to isključivo zaslužan CPU.
Jel ti CPU clockan ili stock ??
Vjerojatno stock. Ali opet, i na stocku pad na oko 60% iskorištenosti je prevelik, treba to poprilično clockati da bi cijelo vrijeme guralo grafe na 99%.
Nema sanse da je dovoljan. U nekim igrama da, ali novije igre ce biti problem sigurno.
I ja sam kratko odvrtio gore navedenu Cry3 mapu i jasno je vidljivo da je upogonjeno svih 8 jezgri na mom AMD FXu.
Na otvorenim područijima te mape, moj crossfire setup nije iskorišten do 95+%, već zna pasti i na 60% iskorištenost obje grafičke. Mislim da je za to isključivo zaslužan CPU.
Vjerojatno stock. Ali opet, i na stocku pad na oko 60% iskorištenosti je prevelik, treba to poprilično clockati da bi cijelo vrijeme guralo grafe na 99%.
Iskreno, dok sam ovo prije isprobao CPU mi je bio namješten na 3.8GHz... to mi je nekakva standardna svakodnevna frekvencija.
No, sada sam za probu postavio OC na 4.3GHz i rezultati su manje više identični. Čim dođem na onu ravnicu sa puno trave i otvorenog prostora... GPU pada na 60%-70%. FPS 40-50.
EDIT: Ali to je samo slučaj sa Crysis3. Upravo igram recimo ovaj novi Remember Me i obje grafe su gotovo uvijek preko 90% (vsync off) a CPU bude na tih 3.8GHz. U drugim igrama istu stvar dobijem.
Iskreno, dok sam ovo prije isprobao CPU mi je bio namješten na 3.8GHz... to mi je nekakva standardna svakodnevna frekvencija.
No, sada sam za probu postavio OC na 4.3GHz i rezultati su manje više identični. Čim dođem na onu ravnicu sa puno trave i otvorenog prostora... GPU pada na 60%-70%. FPS 40-50.
EDIT: Ali to je samo slučaj sa Crysis3. Upravo igram recimo ovaj novi Remember Me i obje grafe su gotovo uvijek preko 90% (vsync off) a CPU bude na tih 3.8GHz. U drugim igrama istu stvar dobijem.
Bladepu@
Kod mene isto, samo u Crysisu 3 na ravnici GPU pada na 60-70%. Prva jezgra skoci na trenutke i na 100%. Taj dio je najgori, ne znam je li toliko CPU zahtjevan ili mozda ne optimiziran, jer ima ljudi sa jacim konfama, pa opet pada GPU usage. Kakav ti je CPU usage na tom dijelu?

farcry3 nije toliko zahtjevan koliko je loše optimiziran, nisam mogao vjerovati kada sam gledao razne videe i čitao po forumima sa kakvim mašinama ljudi imaju lagg i mal FPS...
Far Cry 3 nije ni blizu Crysisu :D

samo kažem da se svi žale i pun je net tema na ovu foru http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=3021357 kažu i ovi što imaju jake mašine da imaju ogroman problem sa laggom stavili sve na high ili low i sa DX11 i DX9...
Pa to može onda biti i do CF skaliranja, odnosno do drivera.
I kod me je tako, na toj sceni skoro svaki cpu je usko grlo jakim grafama, crytek je pretjerao sa kolicinom trave, a svaka travka radi draw call na cpu.
bas sad gledam sebi iskoristivost grafe sa msi afterburnerom, ugl komponente vidite na moje racunalo. grafa mi se u cod 4 max koristi 50 % a i nemogu 250fps lock sto bi trebao sigurno moc s tom grafom, rezolucija je 1680x1050.
bas sad gledam sebi iskoristivost grafe sa msi afterburnerom, ugl komponente vidite na moje racunalo. grafa mi se u cod 4 max koristi 50 % a i nemogu 250fps lock sto bi trebao sigurno moc s tom grafom, rezolucija je 1680x1050.
s tom grafom da! trebao bi imati lock na 250! ali koci je procesor u svakom slucaju iako je u pitanju cod4!
Koliko ja znam, COD4 koristi do 2 jezgre max, i najbolje radi sa clockanim Core 2 Duo E8xxx i i3-5xx. Za ove novije nisam siguran, al trebao bi radit dobro.
Koliko ja znam, COD4 koristi do 2 jezgre max, i najbolje radi sa clockanim Core 2 Duo E8xxx i i3-5xx. Za ove novije nisam siguran, al trebao bi radit dobro.
a u kojoj igri da onda testiram gpu usage sa x4 procesorom, na compu sad jedino imam jos League of Legends.
Battlefield 3 Multiplayer, Crysis 3, Hitman Absolution itd. , uglavnom ove novije.
a u kojoj igri da onda testiram gpu usage sa x4 procesorom, na compu sad jedino imam jos League of Legends.
Metro Last Light, Battelfield 3, Crysis 3, Far Cry 3...
Kod mene isto, samo u Crysisu 3 na ravnici GPU pada na 60-70%. Prva jezgra skoci na trenutke i na 100%. Taj dio je najgori, ne znam je li toliko CPU zahtjevan ili mozda ne optimiziran, jer ima ljudi sa jacim konfama, pa opet pada GPU usage. Kakav ti je CPU usage na tom dijelu?
Crysis 3 ima loš kod (lako moguće namjerno)
Igram Metro 2033 na maxed-out naj veca reza i imam FPS izmedju 50 i 70 uglavnom 62,no nekad mi zatrza-dali je to bottlneck ili slab PC?
Igram Metro 2033 na maxed-out naj veca reza i imam FPS izmedju 50 i 70 uglavnom 62,no nekad mi zatrza-dali je to bottlneck ili slab PC?
Koja točno rezolucija? Mislim čudi me da ti tako radi, i na puno puno jačim strojevima ne ide tako glatko kad je sve na max...
1280x1024
1280x1024
Nešto od postavki ti nije na max, vjerojatno ti nije uključena ona opcija što ubija FPS kod večine ljudi...
1280x1024
Nešto od postavki ti nije na max, vjerojatno ti nije uključena ona opcija što ubija FPS kod večine ljudi...
Koja?
Da znam napisao bih ti. Igra mi nije instalirana, ne mogu pogledati.
Mislim da se radi o nekakvom lightningu.
evo ti moj settings screenshot
Advanced DoF je ime postavke zaslužne za drastično rezanje performansi.
Gdje je to pobogu?
Imam jedan problem,komp pod moj PC grafa na 970/1300 u bf3 kad stavim mesh na high i ostalo na low,grafa mi radi na od 60-99% ali nikad nece stalno na 99% raditi i onda imam fps dropove na 50 i laga.Pa da nije mozda bottleneck,isto je i kad stavim sve na high,nece stalno na 99% raditi.