Fotoaparat do 4500kn (SLR ?)

poruka: 30
|
čitano: 10.942
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Dakle, planiram si kupiti neki fotoaparat, do sad sam imao Olympus SP 800-UZ a sada bih nesto bolje, poput SLR-a ili DSLR-a.. Gledao sam Canon EOS 1100D ili mozda nesto kompaktnije kao Sony NEX-3 ili NEX-5... Iskreno, neznam koja je razlika izmedju tih 3 modela, Sony mi vise pase jer je kompaktniji.

Iskreno, ne kuzim se u (D)SLR-ove, tako da je svaka preporuka dobra.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

a jesi razmisljao o hibridima? u novom vidiju je test i dobri su a best buy je cijenom tu negdje, oko 4500kn(nemam vidi kod sebe pa ti nemogu tocan model rec)

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Fotoaparat do 4500kn (SLR ?)
Dodge_167 kaže...

Dakle, planiram si kupiti neki fotoaparat, do sad sam imao Olympus SP 800-UZ a sada bih nesto bolje, poput SLR-a ili DSLR-a.. Gledao sam Canon EOS 1100D ili mozda nesto kompaktnije kao Sony NEX-3 ili NEX-5... Iskreno, neznam koja je razlika izmedju tih 3 modela, Sony mi vise pase jer je kompaktniji.

Iskreno, ne kuzim se u (D)SLR-ove, tako da je svaka preporuka dobra.

prvo slr je analogni aparat na film mislim da to sigurno neš kupovat

slr i dslr je ista klasa aparata (single lens refelx i digital single lens reflex)

ako si imao kompakta dosad a uzeo bi klasu više onda nemoj gledat da opet kupuješ neki kompaktni aparat neke hibride ili slične derivate, jednostavno uzmi čistokrvnog dslr-a i upusti se u taj svijet..

1100d je ulazni dslr aparat, nije loš...samo tijelo aparata nema funkcije aparata kao naprednija braća iz canonove dslr linije, ali imaš canonov aps-c senzor, aparat je prilično jednostavan, lako ga je koristiti, uz nešto bolji objektiv od (kit) objektiva i imaš jako dobru kombinaciju..da nepričam iskustvo sa dslr-om dobivaš iz dana u dan, danas sutra ga lako prodaš, kupiš neki bolji model i tako to ide malo po malo...

uglavnom poanta moje priče je uzmi dslr (nebitno koja marka) ali pređi na taj svijet, hibride i ovo ostalo zaboravi...

samo krupno, ništa sitniš
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2011 19:00 (oly570).
15 godina
neaktivan

Da sam na tvom mjestu uzeo bih EOS 550d ali polovnog jer je tijelo novo 4800kn.

Ili ako hoćeš novo uzmi EOS 1100D + Sigma 18-50 F3.5-5.6 DC

Sveukupno oko 4400kn u Protis.hr

WoT: BlackRainCRO
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina

Prvo provjeri ima li ko od tvojih frendova neki dslr jer je zgodno imat nekog dobrog frenda koji je na istom mountu kao i ti pa da mozes posudit koji objektiv ili blic dok se i sam ne naoruzas.To kazem zato jer su fotici jeftini u odnosu na objektive i ako nemas mogucnost kupit bar jos 2 objektiva i neki blic nece ti bit lako.Zato ce ti svatko ko se kuzi u temu preporucit jeftinije(moze i rabljeno) tijelo i kvalitetnije objektive jer ces tijelo prije ili kasnije zamijenit nekim novijim i boljim a kvalitetni objektivi ostaju.Ako nemas namjeru ulagat u kvalitetnu opremu(objektive,bljeskalice,stativ) bolje kupi kompakt i nemas brige.

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Moja preporuka bi bila kao i kod kolega prije mene, idi na DSLR ako si zainteresiran za malo ozbiljniju fotografiju.

Ovi Nex modeli iako kompaktni su malo nespretni jer znaju imati dosta glomazne objektive (18-200mm npr.) u odnosu na tijelo aparata i onda to sve skupa ne sjedne u ruku i nije tako dobro izbalansirano kao pravi DSLR.

Ako odlucis uci u DSLR svijet morat ces odma u startu odabrati jednu marku kojoj ces biti vjeran (Canon, Nikon, Sony, Pentax...) jer objektivi, blicevi, daljinski okidaci, baterije itd. koje kupis za recimo Canon neces moci koristiti na Nikonu ili drugim DSLR markama. Ako u nekom trenutku odlucis da bi mozda ipak radje Nikon ili nesto drugo onda moras praktici kretat opet od nule sto nije jeftino...

Kad smo vec kod novaca, moras biti spreman i na cinjenicu da da je DSLR fotografija malo skuplji hobi. Vjerojatno ces u jednom trenutku skuziti da ti jedan objektiv nece biti dosta pa ces htjeti dokupiti neki jaci zoom ili mozda neki makro ili neki brzi prime objektiv itd. Tu onda moras racunati na najvece izdatke jer cijene objektiva su sve samo ne simbolicne ;) Za neki normalni, ne profesionalni, objektiv ces morati uglavnom imat od 1000 pa do nekih 5000kn (+/-) na raspolaganju. Ali na to gledaj kao na dugorocnu investiciju jer jednom kad kupis objektiv onda ces ga imati godinama i moci ces ga korisiti i na drugim tijelima aparata od istog proizvodjaca. Ako se odlucis neki objektiv i prodat kasnije, cijene im ne padaju tako jako (pogotovo ako su uscuvani) pa nebi trebao puno izgubiti.

Uglavnom nemoj da te ovo sad mozda obeshrabri ali sve u svemu ako si zainteresiran za ozbiljniju fotografiju sa DSLR foticem ne mozes profulati. Ja sam pred koju godinu presao sa Panasonic Lumix FZ8 (12x ultrazoom) na Canon DSLR i vise nema te sile koja bi me natjerala da se vracam na neki hibrid, ultrazoom prosumer ili slicni tip fotica.

Glede konkretne preporuke evo vidim da u Protisu imaju komplet Canon EOS 1000D KIT EF 18-55 DC + TAMRON 55-200 za oko 4100kn ili Canon EOS 1000D KIT EF 18-55 DC + TAMRON 70-300 za oko 4400kn sto mi se cini skroz oke, bar za pocetak neki.

http://www.protis.hr/products/details/digitalni-fotoaparat-canon-eos-1000d-kit-ef-1855-dc--tamron-55200/26379

http://www.protis.hr/products/details/digitalni-fotoaparat-canon-eos-1000d-kit-ef-1855-dc--tamron-70300/26378

Time flies like an arrow, fruit flies like a banana.
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2011 13:47 (Floyd).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Svacam da cu trebati investirati u objektive, to mi nije problem.
Ali mene i dalje muci kolika je ustvari razlika izmedju Nex-3 i D1000. Mislim na onaj "Depth of Field" ako se to tako zove, kada je fokusiran objekt, a pozadina zamucena.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

kod dslr-a nije problem zamućivanje pozadine, lako možeš imat totalno zbluranu pozadinu a oštar objekt

konkretno senzori

sony nex3  -  aps-c 23.4mm x 15.6 mm

canon 1000d  aps-c 22.2mm x 14.8 mm

što u principu znači da sony ima mrvicu veći senzor tako da je i na njemu moguće radit zamućenu pozadinu ako te to zanima..
još ću ti reći šta dprewiev kaže u zaključku ( i zašto je hibrid hibrid a ne dslr)
sony - brzo ždere baterije
        - poor shot to shot times (vrijeme kad okineš fotku pa dok aparat bude spreman za drugu) tu je čak i ovaj entry canon besprijekoran, samo dereš nema da šteka
        - najeftiniji nex3 kit sa 16mm objetkivom kažu da nije dobar omjer za početnika
hoću ti reći, sve što je nešto inovativno hibridno i ima posebnu opremu za sebe (posebne objektive, posebne bliceve) je skupo, a nije uopće bolje od dslra, jel ni ne može biti bolje jer sony također radi dslr aparate, neće valjda sami sebe pokopat...pitanje je koliko će opstat ti hibridi, kakav je trend, koliko će objektiva biti rađeno za njega...
slikanje na dslru preko optičkog tražila pogotovo ako se radi o prizmi, je nešto ajme, neusporedivo bolje sa bilo kojim lcd-om ili elektronskim tražilima..ono što vidiš okom tako aparat bilježi, pogotovo u mraku i zeznutim situacijama...dslr malo troši baterije, jer su cmos senzori napravljeni baš tako da nevuku previše struje, tako da ladno možeš ispucavat velik broj fotografija...zatim memorijske kartice, klasa raznih
ima, što isto ubrzava stvar, dslr je odma spreman kad ga upališ, okidaš jednu za drugom fotku, autofokus uz dobar objektiv je neusporediv sa ostalim nižim klasama aparata, dslr leži u ruci odlično sve je nadohvat ruke, uz glomazniji tele objektiv i dalje konmforno slikaš..
dslr mora biti ogroman kad staviš masivniji objektiv, velik blic, mora i tijelo biti da nosi svu tu težinu, ovo malo tijelo nezgrapno i na njega neki objektiv do 300mm stavit našta to liči...

17 godina
moderator

Zamućivanje pozadine ne ovisi od veličine senzora već od objektiva koji je našarafljen. Isti objektiv na istoj udaljenosti će imati isti dof neovisno na kojem je formatu (npr 50mm 1.8 na dxu i fxu).

14 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Zamućivanje pozadine ne ovisi od veličine senzora već od objektiva koji je našarafljen. Isti objektiv na istoj udaljenosti će imati isti dof neovisno na kojem je formatu (npr 50mm 1.8 na dxu i fxu).

nebih se tu složio s tobom

ako je objektiv 50mm na aps-c formatu canon ili nikon to je 1.5 ili 1.6 fokalni = 75mm

ako je isti objektiv na FF senzoru to je 50mm

što nije ista žarišna udaljenost a samim time je i dof nešto različitiji, što je veća milimetraža dof je generalno manji plići

17 godina
moderator

Hehe, 50mm je uvijek 50mm ;)

14 godina
neaktivan

istina ali neke sitne razlike postoje..bilo je tema o tome...

ali on topic- bitno je reći autoru da će on i sa nex3 i nekim dslrom moći raditi zamućene pozadine (veci su senzori) manja dubinska, nasprem ostalih komapata i slično koji to nemogu izrazit u toj mjeri zbog manjih senzora (koji imaju veću dubinsku) :D

17 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

uzmeš sa 18-55 i 70-300

odlična kombinacija, ja osobno posjedujem tog tamrona 70-300mm na canonu, pa ako te zanima nešto više slobodno mi se javi u inbox pa ću ti detaljnije reći...(ako hoćeš i neke slike koje sam radio s tim objektivom) imam i slika da vidiš kako zamuti pozadinu nije problem samo se ajvi

ako uzmeš 18-55-200 to je raspon od 18-200mm

ako uzmeš 18-55-70-300 to ti je cca 18-300mm (gubiš raspon između 55-70mm) što je neznačajno, 18mm je dovoljno širok kut, a 300mm što je u konačnici na tom canonu 480mm, ako malo usporediš neke kompakte vidjet ćeš da i oni imaju oko 500mm što ti je jako dobar zoom

s tim setom ćeš bit zadovoljan vjeruj mi, neće te razočarat

17 godina
moderator
oly570 kaže...

istina ali neke sitne razlike postoje..bilo je tema o tome...

ali on topic- bitno je reći autoru da će on i sa nex3 i nekim dslrom moći raditi zamućene pozadine (veci su senzori) manja dubinska, nasprem ostalih komapata i slično koji to nemogu izrazit u toj mjeri zbog manjih senzora (koji imaju veću dubinsku) :D

Ma nemaju senzori s tim veze, već objektivi koji imaju male fokusne dužine. Daj nađi temu pliz.

Ako navrneš 50mm objektiv na apsc i na ff i staneš na istu poziciju, dof je isti. Nema senzor s tim veze. Ustvari, nema ni fokusna dužina već promjer rupe, odnosno blende, ali veća milimetraža uzrokuje veći promjer blende (f/...) za istu brzinu objektiva. Zato se dof povećava zatvaranjem blende.

Ono o čemu ti govoriš je fov, field of view, jer manji senzor vidi samo dio onog što vidi veći, iako objektiv daje istu projekciju. Baš zbog užeg fov-a na apsc (75mm ekvivalentnog), a ne veće milimetraže objektiva (fokusna dužina je UVIJEK ista), onaj sa manjim senzorom mora se pomaknuti dalje da bi dobio isti fov kao onaj s većim senzorom. To je ono što mijenja dof (zamućuje pozadinu, da koristim istu frazu kao ti), ne objektiv već pozicija snimatelja.

Ista stvar je i sa kompresijom udaljenosti, to ne rade objektivi, već pozicija kamere u odnosu na subjekte.

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.8.2011 22:05 (DrNasty).
15 godina
neaktivan

Guzna crta (botom lajn): veći senzor - plići DOF. Tako je to u praksi. Uzmi 5d i sa 3 metra okini nečiji portret do pasa na blendi 5.6 i vidi rezultat. Mmm, lijepo. Uzmi neki kompakt, ista meta, isto odstojanje, i vidi vraga, sve oštro!

s.f. - s.n.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ninotocka kaže...

Guzna crta (botom lajn): veći senzor - plići DOF. Tako je to u praksi. Uzmi 5d i sa 3 metra okini nečiji portret do pasa na blendi 5.6 i vidi rezultat. Mmm, lijepo. Uzmi neki kompakt, ista meta, isto odstojanje, i vidi vraga, sve oštro!

tako je...još uzmi na dslru i veći dinamički raspon, ljepše boje, kontrast, oštrina, niži šum...i generalno slika woow :D

16 godina

Uzmi 2. Tamron 70-300 je sasvim ok kao zoom objektiv a imat ces i 18-55 za malo siri kut. Medjutim svakako nakon toga si priusti onda Canon EF 50mm 1.8f objektiv koji

te kosta oko 800 kuna a imat ces jako lijepu i ostru sliku sa socnim blurom. Za te pare nema boljeg prime-a

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.8.2011 22:29 (oipoi).
17 godina
neaktivan

Sad sam opet u dilemi nekoj.... Da ipak mozda jos nadodam jos para za neki bolji ili mi je ovaj dovoljan? mozda 550d ili 450d?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Pa cuj, nemam iskustva sa 1000d pa ne znam kako se tocno ponasa ali po specifikacijama je vec malo zastario model.

Imas akciju 550d za 4800 kn:

http://www.protis.hr/products/details/digitalni-fotoaparat-canon-eos-550d-body/31310

Na to si jos uzmi jedan prime objektiv:

http://www.protis.hr/products/details/objektiv-canon-ef-50mm-f18-ii/6679

Za pocetak ce ti to biti jako lijepa kombinacija. Samo taj objektiv ima fiksni focal lenght tako da neces moci nista uzumirati vec ces se morati

malo vise setati da uhvatis kadar ali posto je 18mpx sensor moci ces i lako cropati u PS-u. Takoder to je dosta brz objektiv tako da ces moci

i komotno po sumraku ili u interijeru slikati. 

Ali opet sve ovisi sto slikas i za sto ti treba fotic. Ova gore kombinacija se ubila za street fotografiju imho. 

16 godina
neaktivan

nemoj uopce eos1000d je imas na bugu rezenciju od jednog lika i kaze da se brzo trga itd. uzmi radije nes derugo s jednim objektivom. ja sam trebo uzet eos 1000d al sam odusto bas zbog te rezencije. bolje ustedi jos malo i imat ces puno bolji fotic recimo ja cu ustedit i kupit canon eos500d sa objektivima 18-55 i 70-300

Učim za 5, naučim za 4, napišem za 3, nadam se 2 i dobijem 1
14 godina
neaktivan

a što se danas ne trga?
činjenica je da je etnry level dslr-a pa je i kvaliteta lošija, al baš da ću vjerovat jednoj recenziji nema šanse...ako kupuješ polovno tada bih jedino razumio da je netko prčkao po nečemu, ja znam puno ljudi baš mojih poznanika koji su kupili 1000d 1100d i zadovoljni su, jako im lijepo ide...aparati služe...

16 godina
neaktivan
oly570 kaže...

a što se danas ne trga?
činjenica je da je etnry level dslr-a pa je i kvaliteta lošija, al baš da ću vjerovat jednoj recenziji nema šanse...ako kupuješ polovno tada bih jedino razumio da je netko prčkao po nečemu, ja znam puno ljudi baš mojih poznanika koji su kupili 1000d 1100d i zadovoljni su, jako im lijepo ide...aparati služe...

ako nekoga zanima i fizički izgled i kvaliteta kučišta samog aparata u kombinaciji sa njegovim tehničkim karakteristikama slobodno si pogleda pentax aparate k-x ili k-r u tom cijenovnom rangu   ,nebude imao problema sa "plastičnim/škripavim/nesigurnim/neergonomskim/nekvalitetnim" kučištem, imat če jedino "problem" što če ga u društvu svi pitati što je to pentax i zašto nije kupio "onaj canon jer njega imaju svi profiči", ako je čovijek odlučio kupiti canona nema boga da ga netko razuvijeri da to nije dobro za te novce , ako je odlučio kupiti dslr  za određenu količinu novaca onda bude skupljal upute i savjete po forumima od svih brendova i tek tada odlučio što je za njegove novce njemu najbolje, ne postoji najbolji aparat, svaki ima prednosti i mana, sam moraš odlučiti što tebi treba tj. što je tebi prednost a što mana aparata i dali si spreman platiti ta svojstva, aparat je samo sredstvo da zabilježi trenutak i ako ga neznaš koristiti neče zadovoljiti tvoje želje ma koji god da je ili canon ili pentax ili nikon ili olympus ili sony (redosljed nije bitan)

17 godina
neaktivan

Evo mene opet. :D

Zanima me dali je jeftinije kupit fotic u italiji ili je isto kao i tu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dodge_167 kaže...

Evo mene opet. :D

Zanima me dali je jeftinije kupit fotic u italiji ili je isto kao i tu?

Kupi fotoaparat kod nas i miran si... A zasto trebas slr/dslr fotoaparat? Mozda da pogledas ovakve   kompaktne fotoaparate, jer ce ti slikanje mozda nakon nekog vremena dosaditi, a za jedan slr treba izdvojiti dosta love...

17 godina
neaktivan

SLR mi treba za posao i slobodno vrijeme, a neki digitalac od 1000kn apsolutno ne dolazi u obzir. Kao sto sam i prije rekao, imam Olympus Sp 800-UZ i on ne zadovoljava moje kriterije trenutno.. A razumljivo bi bilo da prijedjem na nesto bolje a ne na neki point & shoot digitalac.

A odugovlacim zato jer 4000-5000kn nije mali novac, i ne zelim potrositi na nesto sto cu nakon 2mj. imat problema.. :)

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Gledaj ako ces dati SAMO 5000 kuna onda ih daj na neki M4/3. Znaci Olympus E-P3 te dodje jedno 5500 kuna. Imat ces slike cija ce kvaliteta nadmasiti one od dslr-ova za 5000 kuna. Moci ces ga stalno imati sa sobom. Kompaktan i jednostavan a opet u isto vrijeme napredan. Svugdje ga se hvali. Tako da razmisli o tome. Znaci Olympus E-P3 ili Sony NEX-5. Imati ces mnogo vise koristi od njega nego od bilo koje dslr-a u tom rangu ;). 

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.9.2011 22:50 (oipoi).
17 godina
neaktivan

Mene iskreno za sada najvise zanima NEX 5 (pored 1000d i 1100d)

Vise stvarno ni sam neznam. Neznam ako uzmem Nex 5 dali cu se zeznuti...

Kada bi barem postojala neka trgovina u kojoj bi mogao probati te fotice :S

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2011 2:14 (Dodge_167).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dodge_167 kaže...

Kada bi barem postojala neka trgovina u kojoj bi mogao probati te fotice :S

e vidiš pentax ti ima upravo tu mogučnost (NeoOrbis) ,dođeš-posudiš-probaš (dan/dva/tri....) i ako ti se ne svidi platiš samo posudbu a ako ti se svidi cijena posudbe ti je uračunata u cijenu kupljene opreme,s pentaxom nemožeš fulati nikako {#}{#}{#}{#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2011 21:03 (struić).
15 godina
neaktivan

Posjedujem 1000d pa mislim da imam pravo napisati dvije-tri stvari o njemu.

Istina,kvaliteta plastike je 0,no imam osjećaj da je fotoaparat skroz čvrst,znači nema šanse da pukne igdje,osim naravno ako se baci

ili bude nešto nesretno.

Kvaliteta slike je odlična,iako to najviše ovisi o objektivu.

Neka te ne briga što ima 3fps drive mode,10mpx i ISO samo od 1600,

većinu tih stvari nećeš ni koristiti.

Sam sam prešao s 800uz na 1000d i ono,nevjerovatan osjećaj,pali se za sekundu,slika bez ikakvog laga.Slika je mnogostruko bolja.

Šumovitost je manja na ISO 1600 nego na 400 kod Oly-a,barem što se mene tiče.

Preporučujem ti da kupiš samo tijelo,te si kupiš jedan dobar allround objektiv kao što je Canon EF-S 17-85 IS USM.

P.S.Baterija traje mnoogo duže...

WoT: BlackRainCRO
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice