Canon EOS 500D kupnja - polovni

poruka: 11
|
čitano: 13.050
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Canon EOS 500D kupnja/problemi - polovni

Prekosutra idem kupiti polovni EOS 500D.

Molio bih vas za savjet što pogledati na tijelu/optici da ne kupim oštećenu robu, odnosno što kao više-manje početnik mogu obratiti pozornost prije nego dam čovjeku lovu u ruke?

Naravno čovjek tvrdi na potpunu ispravnost, no nisu to sitne pare za takav uređaj.. :)

I još jedno pitanje, s obzirom na brzinu slikanja od 3,4 slike/s, planiram uzeti SDHC karticu od 8 GB, no ne mogu odlučiti treba li kupiti nešto skuplju s brzinom zapisa ~10MB/s za brzo slikanje slika velike kavalitete, ili uzeti neku klasičnu brzine zapisa 5 MB/s na karticu?

Hvala :)

SilvioS, MSP Lead, Windows Desktop Experience MVP
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.10.2011 17:07 (SilvioS).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Canon EOS 500D kupnja - polovni

Saznaj koliko ima okidanja, provjeri senzor da li je čist i objektiv, slikaj par slika s njim , provjeri autofokus, i samo stanje tijela fotoaparata (fizička oštećenja itd.). 

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Re: Canon EOS 500D kupnja - polovni

Ok, dobio sam već informaciju da je jako slabo korišten.

Kako mogu provjeriti stanje senzora?

Predpostavljam da se za objektiv misli na moguću prašinu između leća.

Planirao sam lupiti na licu mjesta par fotki, nadam se da će se fino vidjeti na display-u..

Any1 else? :)

Kartice?

16 godina
neaktivan
SilvioS kaže...

Planirao sam lupiti na licu mjesta par fotki, nadam se da će se fino vidjeti na display-u..

da,okreni prema jakome svijetlu,nafrlji blendu na f22 i okini,nesmije biti nikakvih fleka,mrlja ili mrvica koje bi vidio na ekranu lcd-a kao fotka,jedan od jednostavnijih načina provjere na licu mjesta

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 18:34 (struić).
14 godina
neaktivan

bržu karticu uzmi ako možeš, osim bržeg spremanja brža je i kod prijenosa fotki ili video materijala..što dosta znači...

ja sam nosio laptop i čitać kartica sa sobom kada sam išao gledat fotoaparat jedan...ima softwarea na netu koji očitaju broj okidanja (kod nikona je lakše, u exif-u piše), okinio fotku prebacio s memorijske i vidio da je 70 000 okidanja a on tvrdio oko cca 35 000...i uništen bio aparat užasno nešto

uglavnom, provjeri opće stanje aparata, vratašca baterije memorijske dali sve radi (da se neotvaraju slučajno ili su rasklimana), nadalje, ispravnost svih tipki i rasklimanost istih..pogotovo kotačića...isprobaj bljeskalicu dali radi, ove mrlje na senzoru ako ima (to nije kvar da se očistiti) aako je jako prljavo daje sliku kako je postupano s aparatom...

kod optike, napravno prvo dali je izgrebano staklo objektiva, zatim autofokus, manualni fokus, i probaj objektiv mrdati da vidiš dali je navoj na aparatu raskliman (može biti od ajme mijenjanja objektiva)...kao kad zoomiraš tako uhvati objektiv za neki fiksni dio i probaj na jednu pa na drugu stranu da vidiš jel čvrsto ili nije...

također optičko tražilo može biti prljavo, to ćeš odmah vidjeti, ako je znači da ima prašine na zrcalu = loše održavanje...iz iskustva nebi bilo loše da provjeriš kontakte na objektivu (od oka onako) meni su pokušali podvalit par improviziranih...ono radi dok kupiš kasnije se je+i...

to je ono što meni pada napamet, budi oprezan i sretno s kupnjom

samo krupno, ništa sitniš
15 godina
neaktivan
struić kaže...
SilvioS kaže...

da,okreni prema jakome svijetlu,nafrlji blendu na f22 i okini,nesmije biti nikakvih fleka,mrlja ili mrvica koje bi vidio na ekranu lcd-a kao fotka,jedan od jednostavnijih načina provjere na licu mjesta

To bi značilo da potpuno otvorim ili zatvorim blendu pošto 500d ima mogućnost F1.0 - F91?

17 godina
moderator
SilvioS kaže...

To bi značilo da potpuno otvorim ili zatvorim blendu pošto 500d ima mogućnost F1.0 - F91?

Da zatvoriš (f/x). Na malom otvoru blende će prljavština na senzoru postati vidljiva.

14 godina
neaktivan
SilvioS kaže...

nema taj raspon, on je uvjetovan objektivom kojeg imaš...najmanji otvor je većinom danas otprilike do F32

što je manji otvor, veća je dubinska oštrina, koja pokaže svu nečistoću na senzoru...inače stvarno su rijetke situacije u kojima koristiš tako mali otvor, ali odlično posluži za provjeru navedenog stanja..

samo krupno, ništa sitniš
15 godina
neaktivan

Uuuu nabavio :)
Za sad radi kao singerica, tako da nećemo kvariti dok je tako :))

15 godina
neaktivan

Kamera je super, sve 5 osim jednog problema.

Sasvim nasumično mi se pojavljuje problem koji kaže: Card cannot be accessed. Reinsert/change the card or format card with camera.

Čitao sam na netu da i drugi imaju takvih problema ali nisam našao rješenje.

-kartica (SDHC 10, 8 GB) je nova i ispravno radi na laptopu

-nije zaključana

-formatirao pomoću laptopa i kamere

Problem je prolazne naravi. Mogu normalno slikati ali s vremena na vrijeme se ovako blocka i jedino što mogu je uključivati kameru i isključivati dok ne proradi :S

15 godina
SilvioS kaže...

Kamera je super, sve 5 osim jednog problema.

Sasvim nasumično mi se pojavljuje problem koji kaže: Card cannot be accessed. Reinsert/change the card or format card with camera.

Čitao sam na netu da i drugi imaju takvih problema ali nisam našao rješenje.

-kartica (SDHC 10, 8 GB) je nova i ispravno radi na laptopu

-nije zaključana

-formatirao pomoću laptopa i kamere

Problem je prolazne naravi. Mogu normalno slikati ali s vremena na vrijeme se ovako blocka i jedino što mogu je uključivati kameru i isključivati dok ne proradi :S

Vjerovato jer si prvi puta formatirao preko laptopa, zapamti kad formatiras formatiraj samo preko fotoaparata.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice