jedno je "moraliziranje" nekupnjom necega a drugo je krsenje zakona zbog "postenja" prijatelju.....
Piratiziranje software-a je krsenje zakona.
A kupovina majce jer firma "izrabljuje djecu" je legalna jer si je kupio legalnim putem s legalnim sredstvima. to sto je zakon pisani/moralni krsen tijekom procesa proizvodnje istu kupovinu ne implicira na krsenje necega te se kao takva nemoze usporedivati piratiziranjem.....
O cemu tocno ti pricas? Valjda svak zna da je piratiziranje softwarea kaznjivo. Kaznjivo je i voziti 55 tamo gdje je ogranicenje 50. Samo da bi bio kriv moraju me uhvatiti i osuditi za oboje. Moj post se odnosio na necije moraliziranje i prozivanje Balkancem. Moralna nacela covjeka su nesto sto nema veze sa zakonom (koji je opet vezan za lokalitet i vrijeme). Zakonski gledano (kad vec hoces) kriv sam kad me se osudi sto znaci da zakonski nisam kriv, nemam pojma o cemu pricas i mozemo nastaviti o moralu.
moj osvrt je bio na ovo sto si napisao i nista drugo:
"Ako cemo moralizirati, pitam ja tebe da li je moralnije kupiti igru kod lokalnog pirata koji je skinuo s interneta ili kupiti, recimo, Nike majicu koju ti prodaje firma koja izrabljuje djecu u Indoneziji. Problem je sto neki ljude vide nepostenje i moralna pitanja u kupovini te igre a ne vide u kupovini majice zato sto iza igre stoji mali lokalni covjek dok iza majice stoji citav sistem koji pise pravila i stvara laznu svijest o moralu."
Covjek je samo napisao da smatra kako neki "umjetnici" zaradjuju vise nego sto bi trebali i zasluzuju. Nema tu "ko tebi brani". To je samo necije misljenje (s kojim se i ja slazem).
Uzmimo Biebera - lik je po meni uzas, ali cinjenica je da postoji trziste na kojem se taj lik prodaje. Jel on zasluzuje toliko zaradjivati? Po meni ne. Po nekoj curki da.
Eto vidis, napisao si svoje misljenje (i s ovim se slazem) a meni ne pada na pamet reci ti da je to zato sto si zavidan. Ajmo uzet za primjer domace politicare. Zaradjujem vise od vecine njih a opet mogu reci kako smatram da oni zaradjuju vise nego sto zasluzuju. Nema tu zavisti, samo misljenje. Isto tako netko moze uzeti u obzir moj rad i reci kako ja zaradjujem vise nego sto zasluzujem. Sad bi mu ja trebao reci da je zavidan? Ne.
Covjek je samo napisao da smatra kako neki "umjetnici" zaradjuju vise nego sto bi trebali i zasluzuju. Nema tu "ko tebi brani". To je samo necije misljenje (s kojim se i ja slazem).
Uzmimo Biebera - lik je po meni uzas, ali cinjenica je da postoji trziste na kojem se taj lik prodaje. Jel on zasluzuje toliko zaradjivati? Po meni ne. Po nekoj curki da.
Eto vidis, napisao si svoje misljenje (i s ovim se slazem) a meni ne pada na pamet reci ti da je to zato sto si zavidan. Ajmo uzet za primjer domace politicare. Zaradjujem vise od vecine njih a opet mogu reci kako smatram da oni zaradjuju vise nego sto zasluzuju. Nema tu zavisti, samo misljenje. Isto tako netko moze uzeti u obzir moj rad i reci kako ja zaradjujem vise nego sto zasluzujem. Sad bi mu ja trebao reci da je zavidan? Ne.
placa politicara je cisti preserans. e sad ti kazes da imas vecu placu od njih. sta si ti pobogu, direktor svemira?
Opa,rijetko viđam ljude u nas koji imaju veća primanja od političara.Svaka čast.A jeli ti skidaš sa interneta?Mislim imaš vjerovatno osam do deset puta veća primanja nego prosječan gražanin ove države.
sta si ti pobogu, direktor svemira?
Off Topic:
upisao sam se na ovo...ahahah.
jedno je "moraliziranje" nekupnjom necega a drugo je krsenje zakona zbog "postenja" prijatelju.....
Piratiziranje software-a je krsenje zakona.
A kupovina majce jer firma "izrabljuje djecu" je legalna jer si je kupio legalnim putem s legalnim sredstvima. to sto je zakon pisani/moralni krsen tijekom procesa proizvodnje istu kupovinu ne implicira na krsenje necega te se kao takva nemoze usporedivati piratiziranjem.....
O cemu tocno ti pricas? Valjda svak zna da je piratiziranje softwarea kaznjivo. Kaznjivo je i voziti 55 tamo gdje je ogranicenje 50. Samo da bi bio kriv moraju me uhvatiti i osuditi za oboje. Moj post se odnosio na necije moraliziranje i prozivanje Balkancem. Moralna nacela covjeka su nesto sto nema veze sa zakonom (koji je opet vezan za lokalitet i vrijeme). Zakonski gledano (kad vec hoces) kriv sam kad me se osudi sto znaci da zakonski nisam kriv, nemam pojma o cemu pricas i mozemo nastaviti o moralu.
moj osvrt je bio na ovo sto si napisao i nista drugo:
"Ako cemo moralizirati, pitam ja tebe da li je moralnije kupiti igru kod lokalnog pirata koji je skinuo s interneta ili kupiti, recimo, Nike majicu koju ti prodaje firma koja izrabljuje djecu u Indoneziji. Problem je sto neki ljude vide nepostenje i moralna pitanja u kupovini te igre a ne vide u kupovini majice zato sto iza igre stoji mali lokalni covjek dok iza majice stoji citav sistem koji pise pravila i stvara laznu svijest o moralu."
Sad mi je jos manje jasno zasto si poceo spominjati zakon. Ne vidim da sam ga ja igdje spomenuo. Postivanje zakona je relativna stvar i nema veze sa moralom. Ili mislis da moralno mogu prebit svoju suprugu tako da je prvo odvedem u Nigeriju gdje je to po zakonu?
placa politicara je cisti preserans. e sad ti kazes da imas vecu placu od njih. sta si ti pobogu, direktor svemira?
Govorimo o placi a ne o primanjima. Ako uzmemo nekog saborskog zastupnika onda gledam njegovu placu koju dobiva kao saborski zastupnik. Ako on sa strane sadi kruske ili je u nadzornom odboru neke kompanije, novac koji na taj nacin dobije nije placa za politicki rad. To sto neki politicar zgrne milijune na neposten nacin je druga stvar. Najplaceniji politicari u RH su saborski zastupnici (oko 1800€) a najveci broj onih koji primaju placu za svoje politicko djelovanje su lokalni duznosnici (oko 1500€ max). Ne treba biti direktor svemira za zaradjivati malo vise od toga.
Govorimo o placi a ne o primanjima. Ako uzmemo nekog saborskog zastupnika onda gledam njegovu placu koju dobiva kao saborski zastupnik. Ako on sa strane sadi kruske ili je u nadzornom odboru neke kompanije, novac koji na taj nacin dobije nije placa za politicki rad. To sto neki politicar zgrne milijune na neposten nacin je druga stvar. Najplaceniji politicari u RH su saborski zastupnici (oko 1800€) a najveci broj onih koji primaju placu za svoje politicko djelovanje su lokalni duznosnici (oko 1500€ max). Ne treba biti direktor svemira za zaradjivati malo vise od toga.
pa sta radis onda? jel to nekakva javna tajna kad izbjegavas odgovor? da nisi nekakav manager ili nogometas?
Masno zarađuješ i onda kupuješ piratske igre od 10 kn. I još povrh toga, moraliziraš o tome
A što se tiče zavisti, naravno da je zavist. Kojeg bi ti posla inače imao u tome koliko netko zarađuje i još se tu ponašati kao da bi se tebe i takve trebalo pitati koliko bi se oni trebali platiti. Po čemu ti smatraš da si kvalificiran čak i dati mišljenje o nečijoj plaći kad nemaš pojma o detaljima tog posla niti zašto je cijena takva kakva jest?
Evo da se besplatno dijele filmovi u trgovini ja to nebi uzeo. TV sam prestao gledati zbog pustih i retardiranih reklama, zašto bi onda platio da mi reklame unište film? Dati pare mi za nešto što mi/bi se (moglo) sviđa(ti) nikad nije bi problem. A i filmove rijetko gledam u zadnje vrijeme, jer se i više manje nema što "kvalitetno" pogledati, čast izuzetcima.
Evo da se besplatno dijele filmovi u trgovini ja to nebi uzeo. TV sam prestao gledati zbog pustih i retardiranih reklama, zašto bi onda platio da mi reklame unište film? Dati pare mi za nešto što mi/bi se (moglo) sviđa(ti) nikad nije bi problem.
bravo sine. sad budi dobar pa mi reci ako cujes da se filmovi dile mukte posalji na pm, ja cu pjeske ako triba...
@Tracer
Pa evo, vecina ce nas se tu sloziti da hrvatski politicari zaradjuju vise nego zasluzuju. Jel to iz zavisti ili mogu postojati i neki drugi razlozi za stvaranje takvog misljenja?
Sto se tice igrica, odavno je Seriuos Sam izasao. Danas vjerovatno ne bi dao 10 kn za njega nego bi ga skinuo.
Što vi mislite koji je veći problem u svijetu?
0 | piratstvo |
---|---|
3 | kriminal i nasilje |
14 | mito i korupcija |
1 | problem velike nezaposlenosti |
1 | ante čačić za trenera dinama |
Pa evo, vecina ce nas se tu sloziti da hrvatski politicari zaradjuju vise nego zasluzuju. Jel to iz zavisti ili mogu postojati i neki drugi razlozi za stvaranje takvog misljenja?
Odgovornost definira plaću, pa tako i kod političara. S druge strane, to što nam se ne sviđa kako oni rade je sasvim druga kategorija.
Evo da se besplatno dijele filmovi u trgovini ja to nebi uzeo. TV sam prestao gledati zbog pustih i retardiranih reklama, zašto bi onda platio da mi reklame unište film? Dati pare mi za nešto što mi/bi se (moglo) sviđa(ti) nikad nije bi problem.
bravo sine. sad budi dobar pa mi reci ako cujes da se filmovi dile mukte posalji na pm, ja cu pjeske ako triba...
Naravno, ono što je besplatno mora se imati, makar nam se to i nebi sviđalo, to se mora imati. Iako nerazumin zašto bi netko htio besplatne filmove na CD-u, (osim ako nema flat internet ili solidnu brzinu int.) ti nebi davao nikakvu podršku onima koji su taj film napravili.
Činjenica. Tako je to.
s obzirom kad upalim sabor na tv gadi mi se sta vidim. pa onda ti ljudi primaju retardirano visku placu. zavist? mozda sam zavidan sto ja nisam lopov i lazov kao oni pa da se nisam dokopao tih fotelja. prije svega osjecam gađenje prema tim ljudima (cast iznimkama). s druge strane volim saborsku tv jer mi dođe kao sitcom...
nego bud faca pa rec di radis, dont be afraid. nekako izbjegavas to pitanje.
Umrijet ću na ovom forumu od nepismenih.
Kako pobogu cijene mogu biti preskupe !?
Cijena može biti visoka, nenormalna, niska, mala, velika, odvratna ali brate ne može biti cijena preskupa.
I stanite s tim piratlukom, srce će mi pući. Dovoljno je piratstvo.
A i ovih tema o piratstvu je već pun k****
@ATIRade Mito i korupcija definitivno, da nje nema: Piratstvo, kriminal i nezaposlenost bi bili značajno smanjeni.
Naravno, ono što je besplatno mora se imati, makar nam se to i nebi sviđalo, to se mora imati. Iako nerazumin zašto bi netko htio besplatne filmove na CD-u, (osim ako nema flat internet ili solidnu brzinu int.) ti nebi davao nikakvu podršku onima koji su taj film napravili.
bi, rado, ali sad kad moram birat ja bih rađe kilo odojka nego blu-ray... da imam para naravno, kupio bih oboje
Odgovornost definira plaću, pa tako i kod političara. S druge strane, to što nam se ne sviđa kako oni rade je sasvim druga kategorija.
Kakva odgovornost? Moralna? Koju odgovornost ima saborski zastupnik? Imas primjera zastupnika koje su u 2 mandata govorili 15 minuta i to o marendi u kantini. Ja sam zavistan zato jer mislim da su preplaceni?
Kako stati na kraj piratstvu?
Sa manje pohlepnim trgovcima piraterija ce se prilicno smanjiti (ali nece se iskorjeniti!)
Na primjer Microsoft Flight Simulator X (Deluxe Edition) na e-bay $23.99 a kod ovog trgovca je € 74.70 sto je suluda cijena ako uzmemo "raskorak" izmedu evrima i dolarima.
Kakva odgovornost? Moralna? Koju odgovornost ima saborski zastupnik? Imas primjera zastupnika koje su u 2 mandata govorili 15 minuta i to o marendi u kantini. Ja sam zavistan zato jer mislim da su preplaceni?
Ma nikakvu. Samo što u saboru odlučuju o našoj sudbini; kolika nam je plaća, porezi itd. Stvarno nikakva odgovornost prema nikome, a pogotovo prema ljudima čije interese zastupaju.
Ma nikakvu. Samo što u saboru odlučuju o našoj sudbini; kolika nam je plaća, porezi itd. Stvarno nikakva odgovornost prema nikome, a pogotovo prema ljudima čije interese zastupaju.
Ali tu nema nikakve odgovornosti osim moralne. Kako to ne shvacas. Kome ces tuziti onog politicara koji se nikad nije javio za rijec 8 godina. Koliko god ti mislio da je on kriv za tvoj slab standard njega to nije briga.
Ja ako
Ali tu nema nikakve odgovornosti osim moralne. Kako to ne shvacas. Kome ces tuziti onog politicara koji se nikad nije javio za rijec 8 godina. Koliko god ti mislio da je on kriv za tvoj slab standard njega to nije briga.
Ja ako
Pa moralna odgovornost je i najgora. I ne mora se političar javiti za riječ 8 godina, no činjenica je da se i njegov glas broji.
Kako stati na kraj piratstvu?
Sa manje pohlepnim trgovcima piraterija ce se prilicno smanjiti (ali nece se iskorjeniti!)
Na primjer Microsoft Flight Simulator X (Deluxe Edition) na e-bay $23.99 a kod ovog trgovca je € 74.70 sto je suluda cijena ako uzmemo "raskorak" izmedu evrima i dolarima.
pa ja orginal i kupujem kad je cijena 80-150 kuna,sve poviš toga mi je previše za dati uzevsi u obzir kakav je standard zivota danas u hrvatskoj s tim da kupim tri-dva naslova godisnje, evo ME2 za 100 kuna http://www.gmc.hr/mass-effect-2-pc.aspx a zakleo bih se da je prije tri mjeseca pisalo 80kn,znate li neki dobar online store priko kojeg mogu narucit igre a me na carini ne budu zahebavali zbog toga?Steam izbjegavam zbog politike da nama pisu cijene u eurima a daleko smo od europskog standarda zivota...
1. Eto vidis, napisao si svoje misljenje (i s ovim se slazem) a meni ne pada na pamet reci ti da je to zato sto si zavidan.
2. Ajmo uzet za primjer domace politicare. Zaradjujem vise od vecine njih a opet mogu reci kako smatram da oni zaradjuju vise nego sto zasluzuju. Nema tu zavisti, samo misljenje. Isto tako netko moze uzeti u obzir moj rad i reci kako ja zaradjujem vise nego sto zasluzujem. Sad bi mu ja trebao reci da je zavidan? Ne.
1. Ja ni nisam rekao da si zavidan, rekao sam da si skrt, samodopadni balkanac koji ne cijeni tudji rad, a s time ni osobu koja taj posao radi.
2. Politicari zaradjuju koliko zaradjuju jer bi na njima trebala lezati ogromna odgovornost. U svijetu je normalno da politicar zavrsi u zatvoru radi mita, korupcije, losih odluka i slicno. Hrvatska nije, niti ce u skoroj buducnosti biti, normalna drzava, tako da nemoj HR uzimati kao nekakav primjer.
s obzirom kad upalim sabor na tv gadi mi se sta vidim. pa onda ti ljudi primaju retardirano visku placu. zavist? mozda sam zavidan sto ja nisam lopov i lazov kao oni pa da se nisam dokopao tih fotelja. prije svega osjecam gađenje prema tim ljudima (cast iznimkama). s druge strane volim saborsku tv jer mi dođe kao sitcom...
nego bud faca pa rec di radis, dont be afraid. nekako izbjegavas to pitanje.
Da, to je zalosno. Ne mislim da si zavidan nekome jer je lopov i lazov. Takvim ljudima zavidni mogu biti samo nesposobni lopovi i lazovi. Vjerovatno ti se samo gade.
sto se tice posla, vec sam to na ovom forumu vise puta rekao, najcesce vezano uz struku ili neku aplikaciju - arhitekt, prilicno uspjesan. A zaradi se ponesto i od apartmana ali to nisam ukalkulirao u onu usporedbu sa primanjima politicara jer nisam ni njima ukalkulirao lopovluk.
Pa moralna odgovornost je i najgora. I ne mora se političar javiti za riječ 8 godina, no činjenica je da se i njegov glas broji.
Moralna odgovornost je najgora casnom covjeku. Onaj ko spava 8 godina u saboru sigurno nije casan covjek tako da nikakva odgovornost kod takvih ljudi ne postoji. Placa je najcesce vezana uz materijalnu i krivicnu odgovornost. Ja, ako shebem stvar u svom poslu, imam materijalnu odgovornost koja je najcesce definirana ugovorom a moze je odrediti i sud. Jedan lijecnik ili gradjevinski inzenjer uz materijalnu ima i krivicnu odgovornost pa osim ogromnih odsteta zbog nesavjesno i lose obavljenog posla moze zavrsiti i u zatvoru. Nesavjesan politicar nema nikakvu odgovornost. Njegov glas, koji si spomenuo a koristi se u klupske svrhe i za najnize oblike politicke trgovine, uopce nije njegov a jos manje od ljudi koji su ga izabrali.
Smatram da su takvi ljudi debelo preplaceni a da mi sad ponudis da se mijenjam s njim ne pada mi na pamet. Znaci nije zavist.
1. Ja ni nisam rekao da si zavidan, rekao sam da si skrt, samodopadni balkanac koji ne cijeni tudji rad, a s time ni osobu koja taj posao radi.
2. Politicari zaradjuju koliko zaradjuju jer bi na njima trebala lezati ogromna odgovornost. U svijetu je normalno da politicar zavrsi u zatvoru radi mita, korupcije, losih odluka i slicno. Hrvatska nije, niti ce u skoroj buducnosti biti, normalna drzava, tako da nemoj HR uzimati kao nekakav primjer.
Nisam skrt. Da me poznajes to je zadnja stvar koja bi ti pala na pamet kad bi me isao opisivati. Cijenim tudji rad. Nikad nikome nisam ostao duzan. Ranije sam glazbu kupovao na plocama i nije mi kao uceniku i studentu bilo problem stedjeti i odricati se kako bi kupio neki album. Danas glazbu imam besplatno dostupnu u formatu koji mi treba i to koristim.
Kad sam u nekom vecem gradu odem i u kino ali u gradu u kojem zivim kino vec 10 godina ne postoji a voli film pa se i to skida.
Neke serije koje pratim imam na HBO-u kojeg sam pretplatnik pa ih opet skidam sa torrenta jer ih najcesce gledam u sitne sate a i zbog navike.
Igre skidam sve redom sto mi se imalo dobrim cini i najcesce sutradan razocaran brisem. Neke koje su mi bas dobre ili koje nemosh igrat piratske sam i kupio. Da sam samo desetinu igara koje sam isprobao kupio naslijepo vjerovatno bi od gaminga odavno odustao. I ovako jedvo nadjem vremena za igranje.
Hrvatsku sam uzeo za primjer jer tu zivim. Nisam pricao o korupciji politicara nego o njihovom neradu i preplacenosti. I kod nas korumpirani politicari zavrsavaju u zatvoru. Premalo, ali ipak jesu. Ne znam primjer politicara koji je zbog lose odluke ili nerada zavrsio u zatvoru.
U svijetu je praksa da politicari imaju malo visu placu od prosjeka (u razvijenim europskim drzavama to je otprilike negdje 1:2,5 iako ima ekstrema poput slovenije i portugala gdje je to preko 1:5) kako bi bili situirani i ne bi dosli u kusnju raditi mimo zakona. To je dobar sistem kod casnih ljudi koji u politiku ulaze iz zelje da nesto promijene nabolje. Kakvog smisla ima u povecavanju placa hrvatskih zastupnika (trenutno oko 1:3,5) koji su u politiku usli kako bi se nakrali (taj se nece zadovoljit ni sa 1:10) ili kako bi placa i beneficije isli dok oni spavaju (njima koliko god da das oni ce opet spavati na sjednicama i dirigirano dizati ruke kad se glasa)?
nije to karakteristicno samo za Hrvatsku ili Balkan. Mi smo samo malo ispod prosjeka.
Ja zapravo totalno kuzim ovu ekipu koja kaze da potrosac nije zasticen. Imaju pravo, jednom kad si kupio nesto, ako se nisi informirao, kupio si macka u vreci. Moze ti se svidjeti, ali i ne mora. Naravno da marketing to fino zamaskira da bi povecao prodaju, ali ako si potrosio na nesto lovu a neinformiran si - pa glup si.
No ono sto ne kuzim je potreba da se 'kaznjava' druge zbog toga. Ako vas je neki studio prevario - nemojte vise igrati njihove igre.
Ako vas neki studio nije razocarao, zasto ne kupiti njegove proizvode? Svaki redatelj napravi poneki losi film, pa opet idete u kino gledati njihove filmove. Bendovi naprave los album, pa svejedno ne pocnete odjednom rippati sve ostale bendove, dapace kupujete i njihov slijedeci album.
Ja odlazim u isti kafic/restoran konstantno. Ako me posluga jednom razocara, vise se ne vracam u taj kafic, nego odaberem drugi. U drugom kaficu, ne kradem kavu jer me prethodni kafic lose posluzio.
@Veliki brat
nevjerojatno kako si uporan (i bezobrazan) s tom idejom da tzv. 'umjetnik' napravi nesto i onda zaradjuje milijune. Citam i cini mi se, po tebi, napraviti tzv. 'umjetnost' je kao da stisnes neko dugme i cekas par godina, i opla, stvar se napravi sama od sebe. Godine skolovanja, riskiranje, ulaganje, cross-discipline timovi, to je sve bezvrijedno. Sta je sa svim troskovima izrade? To se broji u desecima milijuna, koji opako prilaze stotki. Par milijuna jedva pokrije dno izrade, a kamoli nekakav profit. Zato ne bulazni, nego se informiraj.
@BlueMax
razmisljao sam dosta o tvojoj ideji da se u biti nema smisla zaliti nego jednostavno pomiriti s cinjenicama da je piratstvo jednostavno, i cak i tada sam se slozio s tobom i rekao da je bitno da covjek radi igre koje nisu pristupacne tipicnom piratu s IQ-om prosjecnog krumpira.
No izgleda da nesto puno bolje uzima maha, tj. servisi alla Kickstarter. Tehnicki, igra je placena prije izrade, i to upravo od strane krajnjih klijenata. Tako da ako je recimo 100 000 ljudi uplatilo sve skupa milijun $$$ da bi se Wasteland 2 izradio - nek se onda oni ganjaju s piratima koji nisu platili nista a uzivaju u igri, ako ih to uopce dira.
Ovom metodologijom, rade se igre koje trziste trazi a ne junkfood, i developer je pokriven u startu. Osobno, fenomenalna ideja jer konsekventno unistava i DRM koji postaje bespotreban.