Stop krivotvorinama i piratstvu zaključana tema

poruka: 365
|
čitano: 119.440
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
Stop krivotvorinama i piratstvu

Evo kad mi se ponudio orange box za 100kn uzeo sam bez razmišljanja, također nfsp2000 za 50kn, tj uzimao bih puno više originala da su po toj cijeni.

Svi smo mi Mentalist.

1 0 hvala 0
17 godina
Re: Stop krivotvorinama i piratstvu
Deus ex machina kaže...
Samo si zaboravio na jednu varijablicu u toj jednadzbi: tko u cijeloj toj prici stvara nesto, a tko je beskoristan parazit/konzument?

Pa kupac! On je taj koji ima novac i koji financira izradu... Bilo čega. I kad kupac plati šrot, jer programer kodira i naplaćuje petnajs' dana ono što je mogao napraviti i adekvatno naplatiti za tri, onda je kupac DEBELO pokraden. I ako bilo tko ovdje misli da to prosječan konzument svega ne osjeti i da pirtiziranje nije oblik protesta, onda... Pa ono, imate na to zakonsko pravo :)

PS - kad kažem kupac, stvarno mislim na kupca, ne na pirata; piratiziranje načelno ne podržavam, niti odobravam, samo ga razumijem.

Deus ex machina kaže...
To je zato jer nemas dume o tome kako karticno poslovanje funkcionira - na svaku transakciju, Valve placa nekakav iznos da bi pokrio troskove transakcije. Tko ce to platiti?

Nije tako jednostavno samo 'vratiti' novac natrag, nije to cash.

I opet - zašto je to problem kupca?

Kad kupcu izvučeš novac iz džepa, on taj novac više NEMA i za njega nije baš toliko fiktivan, zapravo je vrlo opipljiv. I on je platio kompletan lanac - i distributera i sustav kartičnog poslovanja. Što se kupca tiče - nek' mu vrate lovu i nek' se svi skupa yebu međusobno tko je za što kriv, odgovoran, zaslužan i u kolikoj mjeri sve to skupa.

tnakir kaže...

@DeusEx - eto sad vidi tko ti je trziste. Ja bi na vasem mjestu kupio dva tri monster trucka i gazio ove kvazikriminalce koji nemaju niti zrna pristojnosti da kazu "Da, kradem, zao mi je, al kradem i tako je" nego jos piyde da je to sto oni rade zapravo ok.

Ali kad i je OK. To ti je nešto kao građanski neposluh :)

PPS - sry ako ulijećem na već debelo pretresenu temu, ali ovlaš škicam, pa ulijećem kad mi vrijeme dozvoli.

Gledam te!
13 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ja bi na vasem mjestu kupio dva tri monster trucka i gazio ove kvazikriminalce koji nemaju niti zrna pristojnosti da kazu "Da, kradem, zao mi je, al kradem i tako je" nego jos piyde da je to sto oni rade zapravo ok.

Nasilje stvara nasilje. Poziv na nasilje nije dozvoljeno na forumu.

13 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...
DromEd kaže...

Nazivaš potencijalne kupce parazitima i onda se čudiš što oni radije skinu igricu preko torrenta, a ne kupe od tebe?

Daj fastforwardiraj naprijed, vec smo prosli to jedno triput... 

Kako god ti kažeš. Svejedno vidim da je korisnik za tebe parazit sve dok ne kupi nešto od tebe.
Tek kad on nešto kupi za tebe je kupac, dok pojam potencijalnog kupca ne shvačaš.
Meni je smiješno kako neki autori, ne govorim tu za tebe, pokušavaju naplatiti istu stvar više puta.
Zamisli pjevača. Izdao je 3 albuma, cd1, cd2 i cd3. Kupac kupi sva 3 albuma.
Kasnije se izda cd4 koji je best of. Ima li kupac pravo besplatno uzeti taj cd4 jer je već platio autorska prava?
I opet... Nastradaju obični korisnici. Svi mi plaćamo ZAMP-u naknadu, a zašto ako koristimo legalne stvari?
Bolje da se ošteti korisnik, nego autor, jel tako?

Druga stvar, ako je igrica dobra, ne brini, sama će se prodavati. Jel ima koja igra, film, a da je jako
dobar i da ga ti ne želiš imati kao original?

Treća i posljednja stvar od mene u ovoj temi...
Piratstva će uvijek biti, bilo preko interneta, bilo preko cd-a od susjeda. Ako se natovari prevelika
zaštita na igru, film ili bilo koje dobro korisniku će to otežati rad. Na primjer ako dobiješ licencu
i imaš ju pravo 1 aktivirati. Formatiraš računalo i opet si na početku.

14 godina

Bilo bi jako dosadno kad bi internet služio samo za dopisivanje.

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
DromEd kaže...

Kako god ti kažeš. Svejedno vidim da je korisnik za tebe parazit sve dok ne kupi nešto od tebe.
Tek kad on nešto kupi za tebe je kupac, dok pojam potencijalnog kupca ne shvačaš.
Meni je smiješno kako neki autori, ne govorim tu za tebe, pokušavaju naplatiti istu stvar više puta.
Zamisli pjevača. Izdao je 3 albuma, cd1, cd2 i cd3. Kupac kupi sva 3 albuma.
Kasnije se izda cd4 koji je best of. Ima li kupac pravo besplatno uzeti taj cd4 jer je već platio autorska prava?
I opet... Nastradaju obični korisnici. Svi mi plaćamo ZAMP-u naknadu, a zašto ako koristimo legalne stvari?
Bolje da se ošteti korisnik, nego autor, jel tako?

Druga stvar, ako je igrica dobra, ne brini, sama će se prodavati. Jel ima koja igra, film, a da je jako
dobar i da ga ti ne želiš imati kao original?

Treća i posljednja stvar od mene u ovoj temi...
Piratstva će uvijek biti, bilo preko interneta, bilo preko cd-a od susjeda. Ako se natovari prevelika
zaštita na igru, film ili bilo koje dobro korisniku će to otežati rad. Na primjer ako dobiješ licencu
i imaš ju pravo 1 aktivirati. Formatiraš računalo i opet si na početku.

1. Prije nego napustis temu, objasni mi molim te pojam 'potencijalnog kupca'. Jel to onaj koji odigra igru do kraja, i onda se razmislja da li da zapije 200tinjak kuna tu subotu, ili plati igru? Ja potencijalnim kupcem nazivam covjeka koji visi na blogu/forumu prije nego igra izadje, covjeka koji je odigrao demo, pogledao filmice, pregledao screenshotse.

2. Ma naravno. Vidi se to iz prilozenih primjera iz proslosti da se ono sto se lako krade/kopira - prodaje samo od sebe, a isto tako slonovi lete. Onaj plakatic "You wouldn't download a car - fuck you, I would if I could" ti definitivno ide u prilog.

Diablo 3 vidim da nitko ne kupuje, nego svi cekaju piratski server. Mass Effect 3 tema je krcata ljudi koji su je odigrali do kraja i pljuju po igri, a ima mozda 1-2 likova koji su kupili original.

Ima nesto u ovome sto ti govoris, i cesto se kupac nadje prevaren jer je popusio dobar marketing, i meni se to uopce ne svidja. No iskreno mislim da je na kupcu da se posteno informira, ako mu je stalo do vlastitog novca.

3. Slazem se.

We are the ones that will open your mind, leave the weak and the haunted behind
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.5.2012 14:32 (Deus ex machina).
13 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

1. Prije nego napustis temu, objasni mi molim te pojam 'potencijalnog kupca'.

Potencijalni kupac je osoba ili poduzeće koje bi moglo kupiti od vas.U vašem poslu prodavača sigurno je opisana i potraga za novim kupcima, štoviše potraga za kupcima je obvezan zadatak za velik broj prodavača koji moraju zamijeniti kupce koji se ne vraćaju, tj. ne kupuju više od njih, kako bi doveli do porasta poslovanja.Potraga za potencijalnim kupcima je težak i zahtjevan zadatak. Netko je davno rekao kako treba poljubiti puno žaba kako bi pronašliprinca. U potrazi za novim kupci ma često morate razgovarati sljudima prije no što pronađete kupca koji će kupiti od vas. Proces potrage za potencijalnim kupcima nije nimalo lak posao iosobe koje su uspješne u tome vrijede svoju težinu u zlatu (a i trebali
bi toliko i zarađivati).

17 godina
Deus ex machina kaže...
 No iskreno mislim da je na kupcu da se posteno informira, ako mu je stalo do vlastitog novca.

nikad se ne mozes posteno informirat ako kojim slucajem nema demo. sve te review stranice i ti clipovi na youtube ne mogu nista pomoc, jer nitko ne moze tebi dati ona pitanja koja ti trazis ako sam ne probas igru. rijetki developeri daju demo ovih dana...

It's not who u are, it's who u know.
13 godina
neaktivan
Kada skineš demo i vidiš koliko bugova ima misliš da će ih popraviti i da tako neće biti u originalu, a i sami autori tako kažu. Onad kupiš original i dobiješ goli qurac, a ne igricu.
15 godina
odjavljen

Još jedna stvar, neke igre koje bih ja htio ni ne mogu kupiti jer su stare, steam me ne zanima jer želim imati kutiju i cd.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Još jedna stvar, neke igre koje bih ja htio ni ne mogu kupiti jer su stare, steam me ne zanima jer želim imati kutiju i cd.

Možeš gotovo sve naći na ebayu.

Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR | Twitter - @danny_hr
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Jakovp kaže...

Prodaja rabljenih igara je još veći zločin od piratstva!

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
15 godina
odjavljen
Danny_HR kaže...

AA-d00d kaže...

Tako je, kao već kupujem originalnu igru želim novo, a ne rabljeno, to bi bilo kao da piratiziram i još plaćam za to.

Svi smo mi Mentalist.
16 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
Danny_HR kaže...
Jakovp kaže...

Zašto?Jeli prodaja rabljenih automobila zločin.Mislim sve je to zločin ako ne platiš porez državi za zaradu koju si ostvario prilikom prodaje.

Molim te objasni mi zašto je prodaja rabljene video igre zločin.

So say We All
13 godina
protjeran

Meni se većim zločinom čini opetovano plaćanje poreza. Prvo ga plati uvoznik, onda ga plati kupac, onda ga plati drugi kupac, a zatim i treći... Sve na isto auto.

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.5.2012 15:38 (Langsdorff).

2 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
skyreeper kaže...

Zašto?Jeli prodaja rabljenih automobila zločin.Mislim sve je to zločin ako ne platiš porez državi za zaradu koju si ostvario prilikom prodaje.

Si kada pročitao eulu? Nisi. Prodaja rabljenih je po euli jednako loša kao i piratstvo.

Svi smo mi Mentalist.
15 godina
skyreeper kaže...
AA-d00d kaže...

Ma lik se zajebava...

16 godina
neaktivan
Jakovp kaže...
skyreeper kaže...

Si kada pročitao eulu? Nisi. Prodaja rabljenih je po euli jednako loša kao i piratstvo.

Nemojte se hvatati za slamke,sve što se tiče preprodaje je protuzakonito.U euli piše masu gluposti,isto kao što piše masu gluposti u ugovoru koji moraš potpisati prije svake operacije.

So say We All
17 godina
neaktivan
Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR | Twitter - @danny_hr

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Obi Wan kaže...

nikad se ne mozes posteno informirat ako kojim slucajem nema demo. sve te review stranice i ti clipovi na youtube ne mogu nista pomoc, jer nitko ne moze tebi dati ona pitanja koja ti trazis ako sam ne probas igru. rijetki developeri daju demo ovih dana...

Ovisi gdje. na XBLA maltene svaka igra ima nekakav Trial. Nista ne kupujem a da prvo ne probam, a koliko se sjecam, i na Steamu gotovo svaka igra ima Demo button.

Moguce da veliki AAA naslovi nemaju demo, ali uglavnom me takvi ili uopce ne zanimaju ili vec unaprijed znam sto hocu i to i kupim. U svakom slucaju, slazem se da je nedostatak demoa veliki, veliki minus za developere.

S druge strane imas forume i community, lijepo pitas druge ljude. Cesto postoji zaposlen community manager, cija je jedina zadaca da odrzava dobar i zdrav kontakt s fanovima i prenasa informacije lijevo-desno.

AA-d00d kaže...

Kad sam procitao 'zlocin', posteno sam rolfao :-D

@DromEd

Za industriju, to je istina i smatram to potpuno pogresnim. Nisam jedini u tome, i stoga vecina indie developera radi igre koje i sami zele igrati, koje ne podilaze vecini publike da bi povecale potencijal prodaje.

Prije svega, ljudi koji rade ovaj posao moraju shvatiti da jedini developer, studio (bend, reziser, glumac, pisac) koji ce se probiti u zvijezde je onaj koji je iskren prema sebi i prema onome sto radi. Kad bi se industrija promjenila i pocela funkcionirati kao film-industrija ili cak kao glazbena industrija, sve bi bilo puno bolje za sve (iako ne idealno). Dobar tim developera (jednako kao dobar bend) bi imali svoj stil igara koji bi se s vremenom razvijao. Stekli bi publiku/fanove koji bi njihove igre pratili i igrali, te ih prestali pratiti ako bi se 'prodali' ili promjenili stil na mainstream. Neki studiji/timovi bi se sastojali od jednog covjeka (Dave Mustaine) koji bi iz projekta u projekt (iz albuma u album) okupljao ekipu i s njima radio.

Moze se povuci jako puno paralela iz drugih industrija koje su sazrijele, ali game industrija je jos uvijek nova... dok ne sazrije, past ce jos puno glava, na obje strane.

Nazalost, jedini koji se bogate u svemu ovome su vecinom publisheri, a ljudi nikako da skuze da piratiziranje nije pobuna, nego reinforcement.

Zaobilazenje losih igara je pobuna.

Ako studio napravi osrednju igru koja se proda u 10 000 primjeraka, a igraju je deseci milijuna - to im nece reci da je igra smece, vec da treba nabiti bolji DRM i napraviti klon.

Ako im se igra proda u par tisuca primjeraka, to ce im biti itekako dobar znak da osrednjost ne prolazi.

Malo sam otisao u tangentu, ali htio sam ovo razjasniti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.5.2012 16:52 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
skyreeper kaže...
AA-d00d kaže...

Ma zeka peka, citirao sam Sinatru, samo nisam siguran da li je on baš upotrijebio riječ "zločin" =D

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
13 godina
neaktivan

Zarada:

- U2 vrtoglavih 130 milijuna dolara

- AC/DC 114 milijuna dolara

- Beyonce Knowles 87 milijuna dolara

- Jay Z 63 milijuna dolara

I to u jednoj godini... Tako da prestanite srati da vam pirati štete. Ako imate album koji nije sranje na njemu ostvarujete dobit.

http://www.jutarnji.hr/zarada-svjetskih-glazbenih-zvijezda-u-2010---veliki-novac-dolazi-samo-na-turnejama/848452/

13 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
ATIRade kaže...
Mene su poklopili u jednoj drugoj temi kad sam to rekao, da su cijene preskupe. Pametni su rekli kako ne moram kupiti film za 120 kn jer je film luksus, ako želim taj luksus neka ga platim 120 kn. Najbolje da radim 10 h svaki dan tako da bi mjesečno imao jedva para da platim račun ta struju, plin i još mi ostane za 1 film...

Pa i jest luksuz. O filmu ti ne ovisi egzistencija, pa ako ne možeš platiti onda nemoj ni gledati. Isto kao što nećeš kupiti auto za koji nemaš novca, tako nećeš ni kupiti film za koji nemaš novca.

I da je cijena 10kn po filmu dobar dio ljudi opet ne bi kupovali filmove, već skidali piratski verzije jer ih mogu dobiti besplatno.

Jel ima neki argument, a da nije sranje po običaju?

16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
ATIRade kaže...

Bla:

- bla

- bla bla

- bla

- bla bla bla

bla bla... bla bla bla srati bla bla. Bla bla bla bla sranje bla bla bla.

A za vlastiti te moral i dostojanstvo nije briga?

{#}

3 1 hvala 0
16 godina

siromasan sam zato sto su oni bogati!!!!

i zato sam nepokolebljivi gusar

aj bok

Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
ATIRade kaže...

Zarada:

- U2 vrtoglavih 130 milijuna dolara

- AC/DC 114 milijuna dolara

- Beyonce Knowles 87 milijuna dolara

- Jay Z 63 milijuna dolara

I to u jednoj godini... Tako da prestanite srati da vam pirati štete. Ako imate album koji nije sranje na njemu ostvarujete dobit.

http://www.jutarnji.hr/zarada-svjetskih-glazbenih-zvijezda-u-2010---veliki-novac-dolazi-samo-na-turnejama/848452/

Moral i dostojanstvo me neće nahraniti, a tebe?

Di je njihov moral kad toliko zarađuju i još se bune da im pirati stvaraju štetu, pa koliko oni žele zarađivati?

kad ću s moralom moći kupiti kruh obitelji onda ćemo razgovarati. Toliko od mene za sada...

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
ATIRade kaže...
M_dipl. kaže...

Moral i dostojanstvo me neće nahraniti, a tebe?

Di je njihov moral kad toliko zarađuju i još se bune da im pirati stvaraju štetu, pa koliko oni žele zarađivati?

kad ću s moralom moći kupiti kruh obitelji onda ćemo razgovarati. Toliko od mene za sada...

Daj, molim te ne seri. Prvo i glavno činjenica da dobijaju toliku lovu nema veze s tobom, ne ide tebi iz đepa pa se nemaš što žaliti. Oni zarađuju toliko jer mnogi ljudi misle da njihov radi vrijedi njihovih novaca.

Ako te se moral i dostojanstvo ne tiće što nisi već otišao u mafiju. Malo veći rizik, ali barem s lovom nemaš problema. Reći ću ti ja zašto nisi otišao. Nisi otišao jer znaš da možeš nagrabusiti naveliko u tom svijetu. Piratiziraš samo zato jer možeš i jer je trenutno bez posljedica. Nema to veze koliko k'o zarađuje i tuđim ili bilo kakvim moralom. Ne budi licemjer i reci piratiziram jer mogu i boli me kuki za njih. Onda ti ništa nitko neće reći.

Mene iskreno boli briga da li piratizirate samo ne budite licemjeri i recite da radite to jer možete i da bez grižnje savjesti kradete tuđi rad, a nemojte zajebavati pošteni puk koji plaća tuđi rad nekim idiotskim opravdanjima. To vrijeđa direktno u zdrav razum čovjeka kad svi znamo da nije tako.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.5.2012 0:07 (Camalus).
17 godina
neaktivan

Svi su oni isplaceni. Dovoljno.

The only thing I put before me is do re.
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Camalus kaže...

Daj, molim te ne seri.

Kulturan si! prvo poradi na vlastitoj kulturi pa onda pričaj o moralu.

moje mišljenje je da svaki proizvod ima svog kupca, a ako je proizvod dobar sigurno će se prodavati.

nitko ne traži besplatne stvari, samo pristupačnije cijene. protiv sam piratstva, ali sam i protiv iskorištavanja i manipulacije.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice