Pregrijavanje WD diska - loše mjesto?

poruka: 27
|
čitano: 5.175
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Imam novi komp sa jeftinim kućištem i hard diskom WD Caviar Blue 500 GB. Kada je u idleu tepmeratura diska je još ok, 40-43 stupnja C., a kad malo igram Crysis i Far Cry 2, temperatura se digne na čak 48-51 stupanj.

Pomislio sam da možda disk nije smješten na dobro mjesto u kućištu (u trgovini su ga sklopili), pa sam napravio par fotki da mi netko kaže jel moguće da je u tome problem. Bi li bilo bolje kad bih ga povisio,  iznad grafičke? Ili možda skroz višlje, gdje ide pržilica? (nemam ju, tamo je samo hrpa debelih kablova od napajanja).

I da, cpu mi postane jako bučan kad igram nešto (temp. je ok) pa sam mislio uskoro kupiti bolji vent za njega - Katanu možda, ali sumnjam da će utjecati i na hard. Ashampoo HDD control javlja da hlađenje nije dobro već sa 43 stupnja.

Evo fotke, pa dajte mišljenja i rješenja:

0 0 hvala 0
17 godina

postoji li ventilator na kučištu ispred diska? ako postoji onda su temp previsoke. ako ne postoji onda su tu negdje, trebao bi ugraditi ventilator, grafa daje toplinu, u tom slučaju ili ventilator ili premještaj. premda bi dobro bilo naprijed imati ventilator. 

edit: čini se kako nema, trebao bi ugraditi sprijeda i straga na kučište

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 5:50 (igy).
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
Re: Pregrijavanje WD diska - loše mjesto?
Auuu, gužva u šesnaestercu :)

Stavi disk iznad grafičke kartice, par mjesta gore.
I obavezno ugradi ili stražnji ili bočni vent.

Mislim da ti toplina od grafe ide ravno na disk.
16 godina
neaktivan

Hm, čini se da ga nemam, imam samo ventilator na procu, napajanju i grafičkoj. Očito s tim EVC 6005 kućištem ne dolazi nikakav vent.

Može malo detaljnije, kakav ventilator/e bih trebao kupiti i gdje ih postaviti? Baš neki vent za hard? :D

0 0 hvala 0
17 godina
motaro1989 kaže...

Hm, čini se da ga nemam, imam samo ventilator na procu, napajanju i grafičkoj. Očito s tim EVC 6005 kućištem ne dolazi nikakav vent.

Može malo detaljnije, kakav ventilator/e bih trebao kupiti i gdje ih postaviti? Baš neki vent za hard? :D

moraš vidjeti koje su dimenzije i ima li kučište mogućnost (rupe). na prednju i stražnju stranu najčešće ide ventilator od 120mm, na bok (ako ima mogućnost) 92mm (rjeđe 80mm), ako je novije kučište i 120mm. Prednji puše direktno na diskove. prednji i bočni bi trebali upuhivati, sstražnji ispuhivati. Brzine ventilatora bi trebale ići oko 1200 rpm (oni s više su bučniji)

edit: pcgamer - bitan mu je prednji ako ima problema s temp diska. ako puše po njemu, ne treba ga premještati

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 6:24 (igy).
16 godina
neaktivan

E thx, kad se naspavam ću pogledat malo te rupe.

I da, je li moguće da ventilator od napajanja ne radi dobro i da to utječe? Jer mi Speedfan pokazuje da se jedan ventilator stalno okreće sa samo 12 rpm, čini mi se, a čuje se uglavnom vent od procesora.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 6:56 (motaro1989).

0 0 hvala 0
17 godina
motaro1989 kaže...

E thx, kad se naspavam ću pogledat malo te vijke.

I da, je li moguće da ventilator od napajanja ne radi dobro? Jer mi Speedfan pokazuje da se jedan ventilator stalno okreće sa samo 12 rpm, a čuje se uglavnom vent od procesora.

pa zar si spajao napajanje s fan utorom na matičnoj? ako okreće 12 rpm onda je to jako polako - to možeš vidjeti okom

ventilator napajanja hladi napajanje, ne utjeće toliko na temperaturu unutar kučišedit: moraš provjeriti razmak rupa i tako češ utvrditi koji vent treba (120mm je veličina ventilatora)

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 7:00 (igy).
16 godina
neaktivan

Ma nisam ja ništa spajao, sve su mi oni složili u ADMu. Evo fotka Speedfana kad sam tek upalio komp, zbog toga je hard još hladan. Ovaj FAN1 mijenja vrtnju 14-20, ne znam sad točno kako pod opterećenjem, valjda ide i više. Nisam ni siguran jel to taj vent od napajanja.

Edit: i ne razumijem sad koji je ovaj CPUO FAN, ja sam mislio da je ovaj FAN2 od procesora. Možda je FAN2 od grafičke?

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 7:16 (motaro1989).

0 0 hvala 0
17 godina
motaro1989 kaže...

Ma nisam ja ništa spajao, sve su mi oni složili u ADMu. Evo fotka Speedfana kad sam tek upalio komp, zbog toga je hard još hladan. Ovaj FAN1 mijenja vrtnju 14-20, ne znam sad točno kako pod opterećenjem, valjda ide i više. Nisam ni siguran jel to taj vent od napajanja.

Edit: i ne razumijem sad koji je ovaj CPUO FAN, ja sam mislio da je ovaj FAN2 od procesora. Možda je FAN2 od grafičke?

to očitanje od 12 rpm je vjerojatno greška, otvori kučište i vidi kako se vrti vent napajanja

fan2 je grafička (i ona dosta brzo vrti) a cpu0 je procesor

ako bi ugradio ventilatore možda bi i grafička bila tiša... ako su ta očitanja točna. ja više vjerujem programu aida64

bez obzira na temperature, ta konfiguracija vapi za hlađenjem i ti su ventilatori na kučištu potrebni - temperatura komponenti će se dizati kako bude dolazilo vruće vrijeme

16 godina
neaktivan
Ali vent graficke mi se uopce ne cuje, bar u idleu. Vent cpua u idleu je isto tih, namjestio sam ga u biosu na 3. Ali kad nesto igram, cijeli komp se cuje ko traktor. Probat cu s Aidom64 kad dodjem kuci. Evo sto mi u Magazinrs savjetuju: http://www.magazinrs.hr/spire-flowcooler-hladnjak-za-hd-2x12v4p/spi-hdd-sleeve Pa je li bolje uzet to, ili neki zq cijelo kuciste? Na ovom mi se svidja sto pise da je tih.

0 0 hvala 0
14 godina

digni disk iznad grafe i ugradi vent naprid ako mos...ako nemos nabavi neko hladenje i na disk stavi...temperature nebi smjele ic priko 40 stupnjeva

Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.

0 0 hvala 0
15 godina
And Justice For All.... FUCK YEAH!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Haf932 kaže...

zoharbizo, disk nema smisla dizati ako će ugrađivati ventilator je neće dobit ništa bolju temperaturu

Haf932, što ćemu to kada može kupiti dva ventilatora za te novce, a dobit će isti efekt s prednjim ventilatorom

to iz magazinersa generalno gledajući je bezveze

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 14:06 (igy).
14 godina

prednja strana kucista ventilator mora ubacivat hladni zrak a straznja strana sa ventom koji izbacuje zrak...ocito ne cirkulira dobro zrak nego ostaje u kucistu...

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 14:24 (zoharbizo).

0 0 hvala 0
17 godina
zoharbizo kaže...

prednja strana kucista ventilator mora ubacivat hladni zrak a straznja strana sa ventom koji izbacuje zrak...ocito ne cirkulira dobro zrak nego ostaje u kucistu...

ne ostaje kada izvlaci straznji vent, prednj ventilatori dolje i jesu za hdd

uostalom onda mora premjestiti i grafičku jer i ona smeta protoku zraka

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 15:22 (igy).
14 godina
igy kaže...
zoharbizo kaže...

ne ostaje kada izvlaci straznji vent, prednj ventilatori dolje i jesu za hdd

uostalom onda mora premjestiti i grafičku jer i ona smeta protoku zraka

nemoze je primistit ako ima jedan slot...da bi zrak potpuno kruzia mora ima sa obje strane vent..znam o cemu govorim...strazni izbacuje toplinu koju stvara proc a prednji hladi hdd...i usput daje hladni zrak grafi...ukratko triba mu otvoreno kuciste 

17 godina
zoharbizo kaže...

nemoze je primistit ako ima jedan slot...da bi zrak potpuno kruzia mora ima sa obje strane vent..znam o cemu govorim...strazni izbacuje toplinu koju stvara proc a prednji hladi hdd...i usput daje hladni zrak grafi...ukratko triba mu otvoreno kuciste 

u tome i jest stvar za ne?

pa kako ce prednji ventilator hladiti hdd ako ga digne gore?

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 15:28 (igy).
14 godina

ja mu govorim samo da ce mu past temperatura par stupnjeva ako ga digne gori jer onda nece bit u blizini grafe koja se moze ugrijat i proca koji je takoder ugrijan u loadu...to je u slucaju da ne kupi ventilator...ako ga kupi onda nek stoji di je sad jer ce tako ubit dvi muhe jednim udarcem...ohladit grafu i hdd...

0 0 hvala 0
17 godina
zoharbizo kaže...

ja mu govorim samo da ce mu past temperatura par stupnjeva ako ga digne gori jer onda nece bit u blizini grafe koja se moze ugrijat i proca koji je takoder ugrijan u loadu...to je u slucaju da ne kupi ventilator...ako ga kupi onda nek stoji di je sad jer ce tako ubit dvi muhe jednim udarcem...ohladit grafu i hdd...

on se ne zali na temperaturu grafe vec hdd-a

da vidimo: ja imam 3 harda, jedan je na ventilatoru a dva iznad. Pitanje glasi: Koji je na ventilatoru?

slika slika
14 godina

samsung...jasno je to meni...ne svacas sta ti ocu rec ili ne zelis svatit...umoria san se {#}

0 0 hvala 0
17 godina
zoharbizo kaže...

samsung...jasno je to meni...ne svacas sta ti ocu rec ili ne zelis svatit...umoria san se {#}

samo hoću reći da je protok zraka u "obrnuto S" teško idealno zbog komponenti i bolje je onda imati kučište s dva prednja ventilatora i stražnjim pa da jedan prednji bude otvoren bez prepreka

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 15:43 (igy).
16 godina
neaktivan

Evo sad sam baš probao skinut kućište i pogledat temperature s Aidom64, i tako mi se super čini{#}

Evo slike, prva je u idleu (samo utorrent radi), a druga je nakon 20ak min. igranja Far Cry-a 2 na max. Najbolje mi je što se temperatura procesora uopće nije ni promijenila, pa nije ni došlo do one buke koju inače čujem!

E sad, mislio sam kupit 2 venta, ali ovo mi se čini boljom idejom jer bi to bilo puno bučnije, a i procesor bi bio opet vruć i bučan.

E sad, zašto ljudi uopće drže tu jednu stranu kućišta? Ima neki dobar razlog za to? Jel bi bila dobra ideja kupit neku gustu sexy i dobru crnu plastičnu mrežicu, pa je izrezat i fino ubacit umjesto te stranice kućišta?

EDIT: to je u high performance modeu, kad stavim na balanced temp. procesora mi padne na samo 35 stupnjeva u idleu {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.5.2011 20:04 (motaro1989).

0 0 hvala 0
17 godina
motaro1989 kaže...

Evo sad sam baš probao skinut kućište i pogledat temperature s Aidom64, i tako mi se super čini{#}

Evo slike, prva je u idleu (samo utorrent radi), a druga je nakon 20ak min. igranja Far Cry-a 2 na max. Najbolje mi je što se temperatura procesora uopće nije ni promijenila, pa nije ni došlo do one buke koju inače čujem!

E sad, mislio sam kupit 2 venta, ali ovo mi se čini boljom idejom jer bi to bilo puno bučnije, a i procesor bi bio opet vruć i bučan.

E sad, zašto ljudi uopće drže tu jednu stranu kućišta? Ima neki dobar razlog za to? Jel bi bila dobra ideja kupit neku gustu sexy i dobru crnu plastičnu mrežicu, pa je izrezat i fino ubacit umjesto te stranice kućišta?

a čuj buka ti je manja jer je u njemu pretoplo pa ventilatore rade brže. kad bih ja skinuo stranicu, kod mene bi bilo samo bučnije jer ventilatori već rade na minimalnom broju okretaja ali to nisu stock hladnjaci

14 godina
Rješenje tvog problema bi bio poseban ventilator za HDD. Imaš ga u Linksu.

S obzirom na situaciju u tvom kučištu, to ti je pravi izbor.

Zove se Scythe Ita Kaze SCIT-1000, cijena 80 kn. Pogledaj si malo...
16 godina
neaktivan

Ma ne rade mi ventilatori brže kad je otvoreno kućište. I ne znam jesi probao stock ventilator od tog Phenoma, stvarno jako bučan tek kad je proc vruć i kad se okreće brže, a ne sporije:D (možda samo ako nemaš dodatnog protoka, ko ja)

Onda, jel mi dobra ideja ova s mrežom? Bi bilo više prašine, ili nešto? :D

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
PCGamerX kaže...
Rješenje tvog problema bi bio poseban ventilator za HDD. Imaš ga u Linksu.

S obzirom na situaciju u tvom kučištu, to ti je pravi izbor.

Zove se Scythe Ita Kaze SCIT-1000, cijena 80 kn. Pogledaj si malo...

Pa da, al onda bi morao kupovat i Katanu 3 za proc. jer je onako nepodnošljiv, i ispalo bi 300kn sve skupa. Šta fali mojoj ideji?

14 godina
Kako hočeš, i tvoja je dobra ideja.
Ja sam ti dao samo prijedlog...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice