Kondenzatori AC/DC

poruka: 5
|
čitano: 3.998
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Kondenzatori AC/DC

Pisem referat odnosno prezentaciju za skolu o kondenzatorima, a profesor mi je rekao da moram napisat razliku kondenzatora u AC i DC!

Dali neko iima neki link, pdf ili doc o tome ili i kratko opise! Hvala.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: Kondenzatori AC/DC

I jos jedno pitanje!

Dali munju mozemo prikazat kao efekt probijanja dielektrika, u ovom slucaju zrak?

13 godina
Kondenzatori AC/DC

Što te točno zanima o kondenzatorima ? Ponašanje kondenzatora pri DC i AC struji je različito.

Kod istosmjerne struje priključeni kondenzator, jednom kada se napuni, predstavlja beskonačan otpor.

Kod izmjenične struje se pak javlja tzv, kapacitivni otpor, koji opada sa porastom frekvencije priključene izmjenične struje.

Munju možeš prikazati kao efekt proboja dielektrika (zraka u tvome slučaju)

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.10.2013 19:25 (Gigabyte091).
Moj PC  
1 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
Re: Kondenzatori AC/DC
Gigabyte091 kaže...

Što te točno zanima o kondenzatorima ? Ponašanje kondenzatora pri DC i AC struji je različito.

Kod istosmjerne struje priključeni kondenzator, jednom kada se napuni, predstavlja beskonačan otpor.

Kod izmjenične struje se pak javlja tzv, kapacitivni otpor, koji opada sa porastom frekvencije priključene izmjenične struje.

Munju možeš prikazati kao efekt proboja dielektrika (zraka u tvome slučaju)

U svako slucaju hvala! Probelm je sto ja znam otprilike sto se desava u AC a sto u DC (ko što si ti reko), nego nema nista u knjigama a ni ti na internetu da bude to malo opisano i pojašnjeno uz koju formulu jer mi treba za referat.

13 godina
Kondenzatori AC/DC

Pa pošto pišeš referat, evo ti neke smjernice koje bi ti trebale olakšati posao.

Počneš sa definicijom kondenzatora, znači šta je on, od čega se sastoji, koji je princip rada, čemu služi. Ubaciš i poneku sličicu.

Zatim spomeneš da postoji više vrsta kondenzatora, nabrojiš neke, a zatim neke vrste opišeš, poput elektrolitskog, blok, promjenjivog i tantal kondenzatora.

Onda dođeš na tu razliku u ponašanju kondenzatora pri istosmjernoj i izmjeničnoj struji, opišeš kako se ponašaju, a kod izmjenične struje spomeneš kapacitivni otpor i formulu za njegov izračun.

Pretpostavljam da si 2. razred neke tehničke škole i da sada spominjete izmjeničnu struju, radnu i jalovu tj reaktivnu komponentu struje, ako je tako onda bi bilo dobro napomenuti i kondenzatorske baterije koje služe za popravak faktora snage, tek toliko da povežeš kondenzatore sa gradivom koje učiš.

Moj PC  
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice