Smanjivanje kapaciteta HDD-a.

poruka: 21
|
čitano: 6.031
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozz,

Imam novi eksterni hard disk (1TB). Nakon sto sam ga drugi puta spojio na racunalo, ukupan kapacitet se smanjio na 931 GB. E sad me zanima koji je uzrok tome. Hvala unaprjed. :)

What if everything you know is a lie?

0 0 hvala 0
16 godina
moderator
Re: Smanjivanje kapaciteta HDD-a.

a koliki je kapacitet bio prvi put?

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
15 godina
16 godina
neaktivan

Takav je bio i kad si ga prvi put uključio, to je veličina diska od 1 Tb, to je tako zbog preračunavanja u gigabajte!?

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju bio glup, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
15 godina
Ivsa kaže...

Takav je bio i kad si ga prvi put uključio, to je veličina diska od 1 Tb, to je tako zbog preračunavanja u gigabajte!?

Kolega nemoj prepisivati dobićeš jedinicu!{#}

16 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...
Ivsa kaže...

Kolega nemoj prepisivati dobićeš jedinicu!{#}

Ma pišem na mobitel pa si me prestigo!? :)

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju bio glup, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
13 godina
neaktivan

Ovako, prvi puta kada sam ga prikljucio bio je 1TB, kao sto je i trebao biti (jedan terabajt=1024 gigabajta)

A drugi put kada sam ga prikopcao u racunalo kapacitet je bio 931 gigabajta.

Btw. na hard nisam nista prebacivao, znaci potpuno je prazan. (Western Digital - Elements)

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.12.2012 19:13 (BlackHatHacker).
15 godina

Jedan TB nije 1024 GB VIDI LINK!

Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina

Provjeri da slučajno nije prebacio da System Restore ili Backup ne ide na taj HDD ali ne vjerujem. Digni Linux Ubuntu on ima moćam Disk Manager pa formatiraj HDD njime. Obrati pažnju da izabereš NTFS prilikom formatiranja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Jedan TB nije 1024 GB VIDI LINK!

Kako nije? {#}

Uostalom, koji link?

16 godina
moderator

disk kapaciteta 1TB ima 931.3GiB i to je tako...

bilo je priče o tome i objašnjavanja na forumu već nebrojeno puta, a i u nekom broju BUG-a

http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_drive#Units

čitaj, neda mi se toliko tipkat

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
odjavljen
BlackHatHacker kaže...

Ovako, prvi puta kada sam ga prikljucio bio je 1TB, kao sto je i trebao biti (jedan terabajt=1024 gigabajta)

A drugi put kada sam ga prikopcao u racunalo kapacitet je bio 931 gigabajta.

Btw. na hard nisam nista prebacivao, znaci potpuno je prazan. (Western Digital - Elements)

Proizvođači diskova kapacitet izražavaju u GB-ovima i TB-ovima, dok Windows prikazuje u GiB i TiB, međutim, kako oznake GiB i TiB nisu zakonom propisane i trenutno su definirane na razini prijedloga, Windowsi pišu GB umjesto GiB i TB umjesto TiB.

Tvoj disk ima 1000 GB (1TB), odnosno 931 GiB, što Windowsi prijavljuju kao 931 GB (slika u prilogu se odnosi na particiju od 900 GB, odnosno 840 GiB.

Zašto je to tako - Giga i Tera su SI prefiksi koji označavaju 109, odnosno 1012. U početku su se u informatici koristili za 230 i 240, ali je to ubrzo stvorilo zbrku jer više nije bilo jasno na što se prefiks odnosi - prema SI sustavu ima jednu vrijednost, a prema logičkoj organizaciji memorije u računalu drugu vrijednost. Zbog toga je predloženo da se informatički prefiksi preimenuju, pa imamo ki, Mi, Gi, Ti (kibi, mibi, gibi, tibi) koji odgovaraju potencijama broja 2. Kako to nije zakonom još definirano kao obvezujuće, Windowsi i dalje koriste stare oznake koje uzrokuju konfuziju jer imaju drugo značenje.

Znači, ti imaš disk od jedan terabyte, odnosno 1000 gigabyte-a, odnosno 931 gibibyte.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
15 godina
phoenix2003 kaže...

OVAJ LINK!

17 godina
odjavljen
phoenix2003 kaže...

Točna informacija, ali po ničemu relevantna za temu. Čak informacija nije ni potpuno točna - prilikom prijenosa sa diska na matičnu i obrnuto (ako se radi o SATA disku) jedan bajt je predstavljen s 10 bitova, ali to nema nikakve veze s razlikom u izračunu kapaciteta diska, već vrijednost prefiksa u SI sustavu i u informatici, odnosno, korištenje istog prefiksa za različite vrijednosti.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
15 godina
MrBlc kaže...
phoenix2003 kaže...

Točna informacija, ali po ničemu relevantna za temu. Čak informacija nije ni potpuno točna - prilikom prijenosa sa diska na matičnu i obrnuto (ako se radi o SATA disku) jedan bajt je predstavljen s 10 bitova, ali to nema nikakve veze s razlikom u izračunu kapaciteta diska, već vrijednost prefiksa u SI sustavu i u informatici, odnosno, korištenje istog prefiksa za različite vrijednosti.

WOLFRAMALPHA!!!????

17 godina
odjavljen
phoenix2003 kaže...
MrBlc kaže...
phoenix2003 kaže...

Točna informacija, ali po ničemu relevantna za temu.

WOLFRAMALPHA!!!????

Sorry, zaboravija sam napomenuti - nisam komentirao link, već konstantaciju da jedan bajt nije 10 bita - to jednostavno nema nikakve veze sa razlikom koja se javlja prilikom izražavanja kapaciteta diska jer se pri tom uopće ni ne govori o bitovima.

15 godina
MrBlc kaže...
phoenix2003 kaže...
MrBlc kaže...
phoenix2003 kaže...

Točna informacija, ali po ničemu relevantna za temu.

WOLFRAMALPHA!!!????

Sorry, zaboravija sam napomenuti - nisam komentirao link, već konstantaciju da jedan bajt nije 10 bita - to jednostavno nema nikakve veze sa razlikom koja se javlja prilikom izražavanja kapaciteta diska jer se pri tom uopće ni ne govori o bitovima.

Reci da se šališ!!! A u čemu je onda razlika? Otkud onda da je 1TB = 931GB?

16 godina
moderator
phoenix2003 kaže...

Reci da se šališ!!! A u čemu je onda razlika? Otkud onda da je 1TB = 931GB?

čovjek je sve objasnio nekoliko postova iznad, a i ja sam dao link na wiki jer mi se nije dalo tipkat...

sad je samo potrebno to pročitati i razumijeti

15 godina

Uglavnom svi se slažemo da je 1TB - 931GB{#}.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
BlackHatHacker kaže...

Pozz,

Imam novi eksterni hard disk (1TB). Nakon sto sam ga drugi puta spojio na racunalo, ukupan kapacitet se smanjio na 931 GB. E sad me zanima koji je uzrok tome. Hvala unaprjed. :)

seems legit

13 godina

Uglavnom. Ako želiš napravit nekoliko particija, Onda napraviš ovako. 1024×90(Ako želiš da ti particija ima 90Gb) ili 1024×150(Ako želiš da ti particija ima 150Gb) i tako...

Pozdrav.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice