Komp se (uglavnom) neće upalit

poruka: 21
|
čitano: 1.854
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan

Zašto uglavnom? Jer trenutno pišem s njega. Nakon 20 ili 30 bezuspješnih pokušaja paljenja. On se upali, čuje se kako radi ali nema slike na ekranu. Kad se uspješno upali, prvo zasvjetli na tipkovnici i  pojavi se slika na ekranu nakon koje dolazi obavijest da imam problema s CMOS-om. Slika obavijesti je u prilogu.

Sve je zapravo počeli prije koji tjedan. Kad sam kliknuo shut down, nije ga htio normalno ugasit pa sam ga jednostavno isključio na gumb da bi mi se sutra počela pojavljivat ova slika koja je u prilogu. Zatim drugi ili treći dan kreće s problemima da kod paljenja nema slike i stvar se od tada progresivno pogoršava. Par dana za redom mi se normalno upali, drugi put iz drugog ili trećeg pokušaja a sada evo, iz 20-og ili 30-og. Mislio sam da je do baterije jer mi stalno mijenja datum u Windowsima a zadnjih dana i u BIOS-u no  ista stvar se događa i nakon što sam zamijenio bateriju, pa izgleda da nije do baterije. Kad je upaljen, normalno radi i nema nikakvih problema.

Jel možda došlo do nekog poremećaja u BIOS-u i to treba ispravit ili je nešto od hardvera otišlo/odlazi? Inače imam ludu sreću s matičnim pločama. U zadnjih 5 godina sam ih nekoliko  promijenio i svaki put je počelo tako da se nije htio upalit, pa onda je iz drugog pokušaja pa više pokušaja itd. S tom razlikom što mi se tada  obavijest "CMOS Settings wrong" nije pojavljivala. I da, jednom je nakon temeljitog čišćenja od prašine normalno radio sljedećih godinu dana ali je onda opet crko.  Doduše, budući da nikad nisam dobio račun od tipa od kojih sam kupovao matične sve mi se čini da mi je prodavao stare, popravljene.

Konfiguracija:

CPU
AMD Athlon II X2 250 41 °C
Regor 45nm Technology
RAM
4,00GB Single-Channel DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Motherboard
ASRock 870 Extreme3 (CPUSocket) 41 °C
Graphics
VW195 (1280x768@75Hz)
512MB ATI Radeon HD 4830 (XFX Pine Group) 52 °C
Storage
465GB Western Digital WDC WD5000AAKS-00A7B0 (SATA) 43 °C
28GB TDK LoR TF20 USB Device (USB)
Optical Drives
HL-DT-ST DVDRAM GH22NS40

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Komp se (uglavnom) neće upalit
Koje napajanjen imas? I pokreni hard disk sentinel da vidimo u kakvom je disk stanju
16 godina

Baterija koja drži postavke BIOS-a matične se ispraznila?

Kupiš CR2032 bateriju (10-15 kn), otvoriš komp, zamijeniš ju, upališ komp, uđeš u BIOS, podesiš sve, snimiš postavke i deri dalje...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
Pise u textu da ju je vec zamijenio
16 godina

OK, ali je li:

- izresetirao BIOS

- restartao PC, ušao u BIOS, učitao BIOS defaulte

- podesio sve (važno je ponašanje SATA kontrolera, je li IDE, AHCI ili RAID - da ne sježi Windowse)

- postavi BIOS lozinku (bilo što, 1234 ili četiri nule)

- snimi postavke BIOS

- restarta PC i osobito proba ugasiti pa upaliti PC (čak i odpojiti strujni kabel, pa ga vrtaiti i uplaiti)

možda se nešto zblesiralo u samom BIOSu, pa ga treba izresetirati

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
odjavljen

A neka on pogleda i plastično kučište od baterije da se nije izvuklo iz pinova od matične.

skOOrvy http://www.speedtest.net/result/4656104677.png
Moj PC  
0 0 hvala 1
9 godina
neaktivan
g3arv8 kaže...
Koje napajanjen imas? I pokreni hard disk sentinel da vidimo u kakvom je disk stanju

Napajanje: dual forward power supply ZM400-LX.

Hard disk Sentinel izbaci dosta podataka pa evo djelomično da ne stavljam plahte:

Hard Disk Number . . . . . . . . . . . . . . . . : 0
Interface . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : S-ATA II
Disk Controller . . . . . . . . . . . . . . . . : AMD SATA Controller (IDE Mode) (ATA) [VEN: 1002, DEV: 4390] Version: 5.2.1.78, 4-29-2010
Disk Location . . . . . . . . . . . . . . . . . : 0, Device: 0
Hard Disk Model ID . . . . . . . . . . . . . . . : WDC WD5000AAKS-00A7B0
Firmware Revision . . . . . . . . . . . . . . . : 01.03B01
Hard Disk Serial Number . . . . . . . . . . . . : WD-WMASY5372999
Total Size . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 476937 MB
Power State . . . . . . . . . . . . . . . . . . : Active
Logical Drive(s) . . . . . . . . . . . . . . . . : C: [] D: []
Current Temperature . . . . . . . . . . . . . . : 43 °C (Overheat)
Power On Time . . . . . . . . . . . . . . . . . : 1806 days, 16 hours
Estimated Remaining Lifetime . . . . . . . . . . : 93 days
Health . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : ##################-- 93 % (Excellent)
Performance . . . . . . . . . . . . . . . . . . : #################### 100 % (Excellent)

There are 2 bad sectors on the disk surface. The contents of these sectors were moved to the spare area.
The drive found 3 bad sectors during its self test.
There is 1 weak sector found on the disk surface. It may be remapped any time in the later use of the disk.
At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.
No actions needed.

S.M.A.R.T. Details
--------------------
Off-line Data Collection Status . . . . . . . . : Suspended By Interrupting Command From Host
Self Test Execution Status . . . . . . . . . . . : Successfully Completed
Total Time To Complete Off-line Data Collection : 11160 seconds
Execute Off-line Immediate . . . . . . . . . . . : Supported
Abort/restart Off-line By Host . . . . . . . . . : Not supported
Off-line Read Scanning . . . . . . . . . . . . . : Supported
Short Self-test . . . . . . . . . . . . . . . . : Supported

S.M.A.R.T.
------------
No. Attribute Thre.. Value Worst Data Status Flags
1 Raw Read Error Rate 51 192 192 000000024C03 OK Self Preserving, Error-Rate, Performance, Statistica..
3 Spin Up Time 21 167 154 000000001208 OK Self Preserving, Performance, Statistical, Critical
4 Start/Stop Count 0 96 96 00000000108F OK (Always passing) Self Preserving, Event Count, Statistical
5 Reallocated Sectors Co.. 140 199 199 000000000002 OK Self Preserving, Event Count, Statistical, Critical
7 Seek Error Rate 0 200 200 000000000000 OK (Always passing) Self Preserving, Error-Rate, Performance, Statistical
9 Power On Time Count 0 41 41 00000000A960 OK (Always passing) Self Preserving, Event Count, Statistical
10 Spin Retry Count 0 100 100 000000000000 OK (Always passing) Self Preserving, Event Count, Statistical
11 Drive Calibration Retr.. 0 100 100 000000000000 OK (Always passing) Self Preserving, Event Count, Statistical
12 Drive Power Cycle Count 0 97 97 000000000F69 OK (Always passing) Self Preserving, Event Count, Statistical
192 Power off Retract Cycl.. 0 199 199 000000000434 OK (Always passing) Self Preserving, Event Count, Statistical
193 Load/Unload Cycle Count 0 199 199 00000000108F OK (Always passing) Self Preserving, Event Count, Statistical
194 Disk Temperature 0 104 97 00000000002B OK (Always passing) Self Preserving, Statistical
196 Reallocation Event Count 0 198 198 000000000002 OK (Always passing) Self Preserving, Event Count, Statistical
197 Current Pending Sector.. 0 200 200 000000000001 OK (Always passing) Self Preserving, Event Count, Statistical
198 Off-Line Uncorrectable.. 0 200 200 000000000003 OK (Always passing) Self Preserving, Event Count
199 Ultra ATA CRC Error Co.. 0 200 200 000000000001 OK (Always passing) Self Preserving, Event Count, Statistical
200 Write Error Rate 0 200 200 000000000003 OK (Always passing) Error-Rate

9 godina
neaktivan
Stric_Jura kaže...

OK, ali je li:

- izresetirao BIOS

- podesio sve (važno je ponašanje SATA kontrolera, je li IDE, AHCI ili RAID - da ne sježi Windowse)

- snimi postavke BIOS

- restarta PC i osobito proba ugasiti pa upaliti PC (čak i odpojiti strujni kabel, pa ga vrtaiti i uplaiti)

Zamijenio sam bateriju. Nakon toga paljenje - neće. Nakon nekoliko pokušaja upali s istom onom obavijesti, uđem u BIOS, stari datum i vrijeme, to promijenim. E sad više se ne sjećam jesam li nakon stavljanje nove baterije stavio na defaulte ili je to bilo sa starom. Uglavnom, prije je recimo kod DRAM Voltage pisalo 1935 mislim(uglavnom 19 pa neka dva broja) a nakon defaulta je prebacilo na auto. Uglavnom, sejvam  sve u BIOS-u, i opet mrak, ništa se ne događa. Pa gašenje, ponovno paljenje, stiskanje F1 tipke( sa slike) i sad ga ne gasim. :)

Ovo ostalo, nisam baš vješt u BIOS tako da ne znam što bi značilo jesam li sve podesio ( SATA kontroler itd..) i čemu BIOS lozinka?

13 godina
odjavljen
Ćevapi_s_lukom kaže...
Stric_Jura kaže...

OK, ali je li:

- izresetirao BIOS

- snimi postavke BIOS

Zamijenio sam bateriju. Nakon toga paljenje - neće. Nakon nekoliko pokušaja upali s istom onom obavijesti, uđem u BIOS, stari datum i vrijeme, to promijenim. E sad više se ne sjećam jesam li nakon stavljanje nove baterije stavio na defaulte ili je to bilo sa starom. Uglavnom, prije je recimo kod DRAM Voltage pisalo 1935 mislim(uglavnom 19 pa neka dva broja) a nakon defaulta je prebacilo na auto. Uglavnom, sejvam  sve u BIOS-u, i opet mrak, ništa se ne događa. Pa gašenje, ponovno paljenje, stiskanje F1 tipke( sa slike) i sad ga ne gasim. :)

Ovo ostalo, nisam baš vješt u BIOS tako da ne znam što bi značilo jesam li sve podesio ( SATA kontroler itd..) i čemu BIOS lozinka?

Daj mi reci imas li kakve usb ili sto prikljuceno u pc prilikom paljenja?

9 godina
neaktivan
skorvy kaže...
Ćevapi_s_lukom kaže...
Stric_Jura kaže...

OK, ali je li:

- izresetirao BIOS

- snimi postavke BIOS

Daj mi reci imas li kakve usb ili sto prikljuceno u pc prilikom paljenja?

Jedino Airlive, za internet. Ali nikad prije nije bilo problema s tim.

13 godina
odjavljen

Hmm, nema veze, iskopčaj pa probaj onda. Inace moguce da je negdje i do maticne kako si joj prekinuo struju na power button.

9 godina
neaktivan
skorvy kaže...

Hmm, nema veze, iskopčaj pa probaj onda. Inace moguce da je negdje i do maticne kako si joj prekinuo struju na power button.

Znači zamjena matične?

13 godina
odjavljen

Ne, nemora znaciti, moze biti samo neka greska. Moze biti da ti maticna pri svakom bootu odabere krivu brzinu za memoriju...moze biti cak da si krivo postekao pinove za power i reset na caseu(obrnuo polove). Moze ti biti i do napajanja.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 12:01 (skorvy).
10 godina
Prema svom iskustvu mogu ti rec da je problem do maticne, odnoano onih kondezatora oko cpu-a, kad ti nezeli upalit trebas ispraznit kondezatore, tako da istekas komp iz struje i stisnes pipku za paljenje da se isprazne, ponovo zastekas kabl od struje i upalis, ako onda upali iz prve, to je do toga. U suprotnom mozda napajanje

0 0 hvala 1
9 godina
neaktivan
skorvy kaže...

Ne, nemora znaciti, moze biti samo neka greska. Moze biti da ti maticna pri svakom bootu odabere krivu brzinu za memoriju...moze biti cak da si krivo postekao pinove za power i reset na caseu(obrnuo polove). Moze ti biti i do napajanja.

Kako da utvrdim jel mi matična odabere krivu brzinu i ako je to, kako ispravim?

Pinove za power i reset nisam dirao. Nikad. Kako je kupljeno, tako stoji. 

13 godina
odjavljen

U biosu, nađi DRAM frequency i sa auto stavi na frekvenciju koja ti pise na RAM stickovima. I ako dobro vidim HDD ti rade u IDE modu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 12:50 (skorvy).
9 godina
neaktivan
skorvy kaže...

U biosu, nađi DRAM frequency i sa auto stavi na frekvenciju koja ti pise na RAM stickovima. I ako dobro vidim HDD ti rade u IDE modu.

U što da prebacim IDE mod?

Na RAM sticku  piše DD3 - 1333.

Ok, znači u 1333 Mhz.

13 godina
odjavljen

Tako je onda staviš tako kako ti piše na RAMu. Nemoj prebacivati ništa onda ako se ne razumijš da ti na kraju ni win ne bude htjelo bootati. Sada je prioritet riješiti se cmos-a.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 13:45 (skorvy).
14 godina

i disk ti je u "banani"  imas bad sectore,a i naradio se 1800 dana to je vise nego odlicno ... ne vidim bas dobro spin up , tako da moze biti i on.. morati ces eliminirati jedno po jedno

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 14:08 (g3arv8).

0 0 hvala 1
9 godina
neaktivan
g3arv8 kaže...

i disk ti je u "banani"  imas bad sectore,a i naradio se 1800 dana to je vise nego odlicno ... ne vidim bas dobro spin up , tako da moze biti i on.. morati ces eliminirati jedno po jedno

Za spin up mi disk sentinel izbacuje ovo:

Required Power For Spinup . . . . . . . . . . . : 1.770 mA

No. Attribute Thre.. Value Worst Data Status  Flags

Spin Up Time 21 167 154 000000001208 OK Self Preserving, Performance, Statistical, Critical

Spin Retry Count 0 100 100 000000000000 OK (Always passing) Self Preserving, Event Count, Statistical

Koliko su bad sectori problem s obzirom da disk prolazi Performance sa 100% i Health s 93% uz ocjenu excellent i No actions needed?

Što se eliminacija tiče, s čime početi? CMOS?

9 godina
neaktivan

Prespojim jucer kabele, udjem u BIOS, doceka me tocan datum, promijenim Mhz s auto na 667, sejvam. Upalim, obavijesti o greskama u BIOSu vise nema, udjem bez problema u windowse. Ugasim ga, ponovno upalim, bez problema udje u windowse, nema obavijesti. Jos 4, 5 puta, bez greske. Zadovoljan zakljucim kako je stvar sredjena ali cu pricekat nego se ovdje pohvalim i zahvalim na pomoci.

S razlogom, jer danas ne da stvara probleme vec se uopce nece upalit. Nijednom! Probao valjda 100 puta. Nijednom se slika nije pojavila. Mrtav, mrtav! Opcije?

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.6.2016 17:53 (Ćevapi_s_lukom).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice