Koliko je bučno Vaše računalo

poruka: 81
|
čitano: 21.034
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Kupio sam novi komp i sve je novo:

i7 860, na njega sam montirao CM Hyper 212+, u idleu se vrti na 700 okr.

asus matična ploća na njoj nema ventilatora, hlađena je pasivno

grafička 580GTX Asus u idleu se vrti na 1400 okr. i stvarno je tiha

napajanje je Corsair 750W ima 12cm ventilator koji se jedva vrti, praktički nečujan

HDD je seagate 500GB sa jednom pločom i dosta tih

kučište je Antec 900 koji ima 3x12cm vent. na 1200okr i jedan 20cm koji se vrti na 800okr.

To sam sve birao posebno da komp bude što tiši, ali uopče nije tako tih.

Najviše me smeta što kad radim za kompom ima jedan zvuk, okreneš glavu na stranu čuje se nekakav drugi zvuk, kao da se u kućištu stvaraju nekakve frekvencije. Nije to do pokvarenog venta ili prašine (jer se nije niti stigao za prašiti) več jednostavno tako radi.

Sad meni nije jasno kako neko veli da mu se u idleu komp ne čuje, da je totalno tih.

Ne znam gdje sam pogriješio, možda u odabiru kučišta, ili sam previše očekivao od svega toga.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.1.2011 21:53 (Marac).

0 0 hvala 0
17 godina

moj pc se ne cujem bas nesto ekstra, a rade mi stalno 3 venta (na max) i 2 hdd-a..gotovo je necujan osim kad ubacim cd u przilicu..onda ruči ko avion..

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

CPU : AMD Athlon x2 6400+ 3.2GHz 1.45v 90nm > CM Hyper 212+ idle 500rpm, load 900rpm - tišina 5/5

VGA : Gainward 8800GT 1024MB Limited Edition > Dual-Slot fan idle 30%, load 55% neznam rpm - tišina 4/5

HDD : Hitachi 250GB DeskStar - tišina 3/5

ODD : LG H52 DVDRW - tišina 1.5/5

Case : Thermaltake Soprano 1xTT 12cm (otišo ball bearing u k) 1xCM 12cm - tišina 2.5/5, bilo bi 5/5 sa novim fanom.

PSU : Thermaltake Toughpower 750W 1xYL 14cm - tišina 6/5

MW2 : N'Dorphin // GRNDWR // HCTDM // HCSD // HCMSHPT
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Ja na svoju konfiguraciju imam samo zamjerku,sto se grafa dosta cuje kada upalim komp.No kada se "zalaufa" jedva da ga cujes.

Imam 3 venta za hladenje kucista,nisu bas nekakva high tech pile( jedan 32 KN,a druga dva mala zajedno 36 kn)

Tvoj "problemcic" moze biti "lelujanje" zraka kroz kablove napanjanja,vjerovali ili ne,zna biti dosta iritirajuci zvuk!

Probaj ih nekako posloziti!

Moje malo pitanjce:

Na Bugu sam nedavno vidio sliku jednoga kolege koji je kablove napajanja zavukao ispod maticne,tako da se oni prakticki ne vide-kako je to uspio?

Nema sanse da se sjetim u kojoj sam temi vidio!

i sinoć sam na stojećki dvije u birtiji popio rakije
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

MOj se cuje kao traktor kad ide trećom haha

ozb kako sam stavio vent za ipuh zraka ubi bože.

Networking Admin,nemam 15 godina takav mi je nick :)
Moj PC  
7 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Koliko je bučno Vaše računalo
Marac kaže...
ili sam previše očekivao od svega toga.

{#}

17 godina

Možda do zavojnica na grafičkoj ili pak nešto drugo.

Recimo ja pomislim da nešto zuji u compu kad ono glupi frižder. Zvučnici mi zuje točnije u basu se čuje zujanje/pištanje (samo kada je noć i tiho) pa ih nakon gašenja compa isključim da mi nesmetaju kad spavam.

Comp u idle-u mi je jako tih, u loadu se grafička malo zalaufa no ništa strašno, sa HD4870 je bilo puno gore.

@autorteme: 3x 120mm venta na 1200 rpm-a -> noise

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | Nekaže se VOLTAŽA nego NAPON FFS
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Ne cujem ga,u kompu mi rade 2 120mm ventilatora na 800 okretaja...

0 0 hvala 0
15 godina
Marac kaže...

Kupio sam novi komp i sve je novo:

i7 860, na njega sam montirao CM Hyper 212+, u idleu se vrti na 700 okr.

asus matična ploća na njoj nema ventilatora, hlađena je pasivno

grafička 580GTX Asus u idleu se vrti na 1400 okr. i stvarno je tiha

napajanje je Corsair 750W ima 12cm ventilator koji se jedva vrti, praktički nečujan

HDD je seagate 500GB sa jednom pločom i dosta tih

kučište je Antec 900 koji ima 3x12cm vent. na 1200okr i jedan 20cm koji se vrti na 800okr.

To sam sve birao posebno da komp bude što tiši, ali uopče nije tako tih.

Najviše me smeta što kad radim za kompom ima jedan zvuk, okreneš glavu na stranu čuje se nekakav drugi zvuk, kao da se u kućištu stvaraju nekakve frekvencije. Nije to do pokvarenog venta ili prašine (jer se nije niti stigao za prašiti) več jednostavno tako radi.

Sad meni nije jasno kako neko veli da mu se u idleu komp ne čuje, da je totalno tih.

Ne znam gdje sam pogriješio, možda u odabiru kučišta, ili sam previše očekivao od svega toga.

Meni je na kućnom računalu dugo vremena zagorčavala život buka kojoj nikako nisma mogao detektirati izvor. Jedan dan sam naprosto po{#}dio uzeo komp kompletno ga rasturio i svaki komad opreme pričvrstio nas vijcima. Svaki vijak sam pritegnuo do kraja. Također sam i vijke na kućištu pritegnuo. Nakon toga buka koju proizvodi čuje se tek kada radim do dugo u noć (iza ponoći kada razina okolne buke padne).

Osnovno je pitanje koje frekvencije je taj tvoj zvuk (visoke frevencije - pištanje, niske frekvencije - doboki zvuk). Mislim da problem nije u kabelima, prije će biti da nešto nije dobro pričvršćeno (labavi vijci ili neki limić) te to proizvodi buku. Imaš dosta ugrađenih ventilatora koi vuku dosta zraka kroz tvoje kućište (veće brzine strujanja) i ako je nešto labavo i vibrira eto problema. Uz ventilatore koje imaš i vjerojatnu regulaciju vrnje istih ovisno o temperaturi, nema šanse da tvoja konfiguracija bude bučna u idleu.

Pokušaj isključiti ova tri ventilatora od 12 cm na kratko vrijeme da vidiš jeli se išta promjenilo.

16 godina

Mene samo živcira kućište. Imam Trendonic Shinobi s vratima koja često počinju vibrirati. Onda ih lupim šakom,pa sam miran pola sata. Provao sam ih skinuti ali mi onda "layaout" ne paše....:)))

www.hrphotocontest.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

imaš li regulaciju tih fanova od kučišta??? oni ti prave najveću buku, ako možeš smanji đire

tako je bar kod mene

kad su svi pojačani na max komp samo što ne ''poleti'' kakav je zvuk

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ma ventilatori su tihi,jedino je bučniji malo onaj procesorski kad je proc oznojen na 100% (vjerojatno zbog OC-a). Problem je u nekvaliteti i lošoj izradi kućišta koje i ima epitet "low end"...

www.hrphotocontest.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Imam regulaciju za fanove original na kučištu i to je najniže što se može staviti.

Ne bi me smetalo da je to ravnomjerni zvuk ( ako kužite kaj hoču reći), nego je to nekako neravnomjerno.Inače vidim u Everestu na koliko se vrte ventovi i vrte se stalno istom brzinom, nema dropova.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.1.2011 23:06 (Marac).
17 godina

Imam 2 ventilatora za ispuh (Scythe 80 mm, 2700 o/min) sa po 3 žice priključene na matičnu (ovo namjerno naglašavam jer npr. ventilator procesora sa 4 žice se može regulirati a sa 3 ne).

Pitanje: Da li se može regulirati brzina okretanja tih ventilatora nekim programom? SpeedFan i AMD OverDrive mi ne pomažu.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ko avion! ;)

CPU cooler-4500rpm (4cm), psu-2500rpm (6cm)... :D
17 godina

Inače je glasno za po****it, jer imam 2 Scythe-a 1900okr/min (upuh/ispuh) i 2 AC F12 1350okr/min, al sam kupio potenciometar, dok surfam svi su skroz smanjeni, a dok igram igre sve pojačano do daske. {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.1.2011 0:52 (Balvan8).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina

poceo mi bocni vent na kucistu buciti pa sam ga jednostavno iskljucio i od tad je sve jako tiho, a temperature se nisu mjenjale...naravno prije pocetka ljetnih vrucina kupujem novi vent sto tisi moguce...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

imam jako jako jako tiho racunalo

spojio sam sve ventilatore (od grafe,procesora i napajanja) na 5V i taman se vrte da ne pregori komp

najbucnija komponenta mi je HDD WD 1tb Green koji je tih lol

super mi je tak

CyberPunk
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja sam spojio 2 izlazna (Scythe 80mm) na 1 prekidač- oni su na stražnjem dijelu, a ulazni 12 cm ventilator za ulaz- sprijeda (skinuo sa starog napajanja koje mi pregorilo) te mali mislim 60 mm ventilator -bočno (od starog hladnjaka za proc) sam spojio na 2. prekidač.

Palim ih kad igram nešto zahtjevno nekoliko sati i po ljetnim vrućinama. Inače je prebučno pa obavezno imam slušalice na glavi.

Btw i bez njih Katana 3 odlično radi posao, a i 5770 ima dobro hlađenje.

Slike: Mjereno uz temp. sobe oko 20°.

Idle bez ventilatora Idle bez ventilatora
Idle s ventilatorima Idle s ventilatorima
Load bez ventilatora Load bez ventilatora
Load s ventilatorima Load s ventilatorima
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

hmm komp radi posjecnom bučninom meni to ne smeta meni ej to tiho.

a i uvijk slusam muziku pa .

imam stock cooler od intela 775

80mm vent na napajanju

dva 80mm venta neka žnj iz p1 napajanja odiza na kucistu

jedan 120mm ispod cd citaca

jedan od 70mm kod hdd odispred

jedan sa boka od 80cm

i na grafi.

glavno da su temp ispod 50 svuda :D osim na grafi tmao je 60 xD

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja imam jedan vent na kucistu id 80mm manhattan,bili se buka smanjila ako stavim od 120mm ili neki drugi proizvođač.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

4 ventilatora od 120mm koji se vrte na 1300-1400 okretaja kada komp nije pod full loadom i zagrijan, a mogu pod iznimnim zagrijavanjem ici i do 1900.

3 ventilatora od 80mm nepoznate brzine vrtnje

Zalman Performa koji se vrti na 900 idle i teoretski ide do 2000 kada je proc maximalno zagrijan

GTX470 koja nije najtisa kartica na trzistu

Ventilatori na CPU i 120mm ventovi kucista kontrolirani kroz BIOS i postavljeni na Turbo mod (heavy load) sto znaci puno ranije dizu vrtnju nego npr. Standard mod.

To sve skupa kada se komp zestoko optereti nekom igrom koja opterecuje i proc i graficku (npr. BFBC2) je sve samo ne tiho {#}

Meni ne smeta jer ne brijem na neku tisinu, a bitno mi je da je sve dobro ohladjeno.

Doduse, do sada se samo jednom dogodilo da su i ventovi na kucistu i na procesoru isli pod maximalnim brojem okretaja sa visokom vrtnjom graficke. To je bilo proslo ljeto kada je bilo izuzetno vruce, nisam upalio klimu u stanu (potkrovni stan) i igrao sam BFBC2. Inace nikada ne idu do maximalnih okretaja.

If you're not paranoid, you're not paying attention
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
tpg kaže...

Ja imam jedan vent na kucistu id 80mm manhattan,bili se buka smanjila ako stavim od 120mm ili neki drugi proizvođač.

Logični gledano, bi. Ali sve zavisi od protočnosti zraka (airflow) i broja okretaja. Ako imaš 80 mm ventilator i 120 mm ventilator koji vrte istom brzinom (npr. 1500 o/min) ovaj od 120 mm je učinkovitiji jer lopatice provuku veću količinu zraka. Mada i tu  zavisi o obliku i broju lopatica ventilatora.

Druga stvar je buka. U načelu veći broj okretaja ventilatora znači i veću buku (to se samo meni može desiti da uzmem ventilatore od 2700 o/min).

Mislim da je dobro rješenje koje je spomenuo Balvan8 kupnja potenciometra kojim prema potrebi reguliraš brzinu vrtnje ventilatora.

15 godina
neaktivan
Micek kaže...
tpg kaže...

Logični gledano, bi. Ali sve zavisi od protočnosti zraka (airflow) i broja okretaja. Ako imaš 80 mm ventilator i 120 mm ventilator koji vrte istom brzinom (npr. 1500 o/min) ovaj od 120 mm je učinkovitiji jer lopatice provuku veću količinu zraka. Mada i tu  zavisi o obliku i broju lopatica ventilatora.

Druga stvar je buka. U načelu veći broj okretaja ventilatora znači i veću buku (to se samo meni može desiti da uzmem ventilatore od 2700 o/min).

Mislim da je dobro rješenje koje je spomenuo Balvan8 kupnja potenciometra kojim prema potrebi reguliraš brzinu vrtnje ventilatora.

a u mene je od 2500 o/min i nemoze se smanjiti.

17 godina

Moja pogreška. Sad sam pogledao. Nije 2700 nego 2900 o/min. I tako 2 x 32.2 dBA. Evo o njima. To je kao da si u dvokrilcu i 1. svjetskog rata :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

imam ovo napajanje

ko da polijece mlaznjak...  dali se moze usporit turbina jer nema potrebe za tim,jedva da je mlaki ispuh?

ili da pustim wot i krenem na sturmovika,atmosferu imam...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Meni se komp niti necuje, ali kad instaliram ili przim kad krene {#} i instalacija bude gotova u minutu. Držite se polijećemo{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mene stock cooler od procesora ubija u pojam, kao da se nalazim kraj bolida formule 1 (naravno u loadu).

Ovi na kućištu su skroz ok.

Ali pretrpit ću još neko vrijeme, neću ništa poboljšavam jer je komp star.

Kadir beneath Mo Moteh
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

TT V4 Black Edition kućište, 5x120mm te stock cooler od Phenoma II x4 955 BE i kada igram igre imam filing da će kutija poletit i otić na mjesec istraživat malo.. To je najviše do stocka od procesora koji je UŽASNO glasan!!!

ššššš - možda su u šumi
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Kod mene je stanje sljedeće...

CPU: AMD Athlon 64 x2 4000+ - AC Alpine 64 ...dojam: 5/5

PSU: Corsair CX400W ...dojam: 5/5

GPU: Point of View nVIDIA GeForce 9500GT (niskoprofilna s aktivnim hladnjakom) ...dojam: 1/5

HDD: Western  Digital Caviar Blue 500GB (WDC5000AAKS)  ...dojam: 5/5

CASE: MS Neptune ...dojam: 1/5

Dakle, najveći problem kod mene je ventilator hladnjaka grafičke kartice čiji su se ležaji pohabali zbog čega buči prilično jako. Nadao sam se da ću pronaći negdje nekakav pasivni hladnjak, ali pošto je kartica niskoprofilna, nisam pronašao ništa što bi odgovaralo.

Drugi najveći problem je žnj kućište (MS Industrial Neptune) koje je sve, samo ne kvalitetno! Na njemu najviše problema stvaraju tanke bočne stranice koje dosta vibriraju, ali i plastični dijelovi prednje maske koji nisu dobro pričvršćeni uz ostatak kućišta što stvara bolesno naporan tupi zvuk.

Pokušavao sam svašta da spriječim brujanje, ali trud nije urodio pretjerano dobrim rezultatima. Posljednje u nizu što sam probao je umetanje gumenih podloški na gotovo svaki vijak na računalu. Njihov efekt najviše je primjetan na disku koji se prije ionako nije pretjerano čuo da bi, nakon ovoga, buka koju on proizvodi bila praktički eliminirana.

Moja "inovacija": podloška za vijke Moja "inovacija": podloška za vijke
...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.1.2011 16:21 (cro_blue).
Moj PC  
3 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice