Pozdrav svima!
Mislim da sam sprzio matičnu, evo situacije, molim pomozite savjetom.
Laptop kupljen 2018., nakon 2 godine, po isteku jamstva ugrađeno još 4MB RAMa i SSD. Živnuo... Bio strašno spor do tada.
Pred neki dan otkrijem da kabel adaptera zeza i uspostavi se da je kabel "oslabio", na mjestu gdje počinje konektor. Budalasto sam išao rotirati kabel da vidim hoće li to ostvariti kontakt i je -adapter je počeo puniti bateriju. Međutim, ubrzo nakon toga kabel se zbog elastičnosti malo pomakao i odjednom se mobitel i punjač ugasio. Oprezno sam izvadio konektor iz laptopa i vratio ga, ništa se nije dogodilo. Ogulio sam kabel i konektor, spojio žice kakao treba, zalemio i izolirao. Struja opet dolazi u laptop.
Laptop sada:
- ne daje znakove života kada je samo na bateriji (inače je baterija držala skoro 2h)
- kada spojim adapter, upalim laptop, uređaj se aktivira, ali upali samo ventilator na par sekundi, ne dođe do boota, ne upali ekran, jedina ledica koju laptop ima treperi vrlo brzo i bez nekog patterna (dinamika podsjeća na treperenje HDD ledice na kućištima), a potom se resetira i krene sve ovo ispočetka. Nakon nekoliko ovakvih pokušaja boota, lap prestane ovo izvoditi i dobijem "3 white i 5 amber" svjetala - po dijagnostici Della, to je "power-rail failure".
Jesam li spržio ploču? Mogu li to popraviti ili trebam milenjati cijelu MBO? Da tražim po MBO s multimetrom što je izgorilo?
Naglašavam, laptop ni u jednom trenu ne pokaže ništa na ekranu, ne mogu ući u bios itd.
Čitao sam po webu savjete tipa isprazniti kondenzatore, upaliti ponovno, izvaditi bateriju, vratiti, upaliti bez baterije, ispremještati RAM, šdiskonektati sve živo pa ponovno spojiti, ništa nije pomoglo.
Hvala svima.
DELL Inspiron 15 3000 Series (Intel) - 3567 Core(TM)
i3-6006U 2.00 GHz
15.6 LCD Back Cover
8GB, 2400MHz, DDR4
256GB SSD
DVD/CD