Acer Aspire One D250 - problem s matičnom

poruka: 26
|
čitano: 6.658
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Imam veoma velik problem s netbookom Acer Aspire One D250.

Naime, tijekom normalnog rada u njemu u Windowsima jednostavno se sve zamrznulo. Stoga sam morao nasilno izgasiti komp i ponovno ga upalio. Međutim, problem je što se Win XP krenu učitavati te prođe ona trakica dolje jednom ili dva put i to je to. Probao sam ga pokrenuti i u Safe modu te komp krene s učitavanjem Windowsa, ali se zaustavi na datoteci MVP.sys (ili MUP.sys).

Budući da je komp kupljen u Mikronisu odnio sam ga na servis u njihovo poduzeće Zel-Cos misleći da će to oni brzo i bez problema to riješiti (plus oni su još kao ovlašteni certificirani serviseri Acer računala). Nakon više od 3 tjedna čekanja da uopće uređaj bude zaprimljen u dijagnostičku proceduru, majstori su zvali (nakon mojih nekoliko upita gdje je zapelo jer prema nekoj logici uređaji bi trebali biti servisirani redoslijedom kojim su zaprimljeni, a ono potpun kaos kod njih) i rekli da će sve riješiti te da je cijena 125 kuna rad + 650 kuna servis. I tako sam ja nakon tjedan dana sretno nosio komp doma, ali kad sam ga pokušao pokrenuti primijetio sam da nisu ništa napravili. Vratih komp natrag u servis da bi mi majstori rekli da ne mogu popraviti komp i da će mi stoga vratiti novce (onih 650 kuna - na koje sam morao čekati dva tjedna, a ja njima to platio odmah u gotovini - zvuči pošteno? dakako, novci su sjeli nakon moje dodatne reakcije).

I tako sam ja na početku priče. Ipak, majstori su rekli kao da nešto nije u redu s matičnom pločom valjda kontrolorom za hard disk. Ali opet s druge strane možda nemaju pojma.

Ako ima netko koristan savjet, on bi veoma dobro došao. Imate li neki drugi dobar povoljan servis za preporučiti koji može ovo riješiti? Također, budući da su na hard disku ostali neki važni podaci do kojih bi volio doći imate li kakav savjet ili uputu kako do njih?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Acer Aspire One D250 - problem s matičnom

Hmmmm ajde probaj ovako. Skini ubuntu i napravi live usb stick (znači operativni sustav je na usb sticku pa vidi hoće li ga uopće pokrenut. Naravno u biosu složi postavke da ga boota sa sticka. Podatci sa hard diska se uvijek mogu spasit sa uštekavanjem u drugi laptop. Većini servisera u tim većim servisima se ponekad ni ne da zafrkavat pa je najčešći odgovor "e imaš problem sa matičnom". Ok ne isključujem tu mogućnost ali ja bi na tvom mjestu prvo napravio live stick i tako ga pokrenuo pa vidio kako reagira, nakon toga (pošto pali) reinstalirao windowse pa vidio dali je problem još uvijek tu. Ali stavljam pare na to da samo moraš reinstalirat windowse jer ovaj error koji si naveo je koruptirana datoteka (znači negdje u windowsima se neš pomutilo) nikakve matične itd. Javi kako prođe {#}

Live in your world.Play in ours
15 godina
Hvala na savjetima - sve to lijepo zvuči, ali opet imam nekih pitanjca.
Odakle da skinem taj ubuntu?
Kako da napravim live usb stick?
Jel ću ja znati raditi u tom ubuntu (nisam se do sada nikad susretao s linuxom)?
Ako pokrenem ubuntu s usb jel ću onda moći do podataka na hard disku?
Svaki dodatni savjet (da nešto ne zeznem) dobro dođe.
Hvala unaprijed!
15 godina
neaktivan

Ovako ubuntu ti je vizualno sličan windowsima (ima i opciju terminalne konzole al ju nećeš koristit) koristit će ga samo za provjeru dal radi.....znači kad te pita da ga instaliraš....ne instaliravaš ga. 

Ubutnu skineš tu: http://www.ubuntu.com/download/desktop/thank-you?release=latest&bits=32&distro=desktop&status=zeroc

Besplatan je

a stick napraviš na ovu foru:

http://www.ubuntu.com/download/help/create-a-usb-stick-on-windows

Stick ti mora bit bar od 1gb

I onda navigiraš do željenog diska/particije di su ti podatci i uštekaš drugi stick/eksterni hard u slobodan port i seli podatke al ovaj na kojem je ubuntu ne vadiš van dok nisi gotov.

evo mislim da nisam mogao jasnije objasnit al ak imaš još nekih problema javi pa ćemo vidjet. Potvrdi samo dal je upalilo

Ako ti je bed to radit solo javi mi se na PM pa se možemo dogovorit da ti pomognem drugačije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.3.2013 14:18 (noob4).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Sve napravih kao što si napisao - znači na USB sam stavio Ubuntu i podesio komp da čita prvo s njega.

Kliknem na pokreni Ubuntu s USB-a i krene se učitavati, ali uskoro zapne - posljednja linija kaže sljedeće:

[    8.789690] ACPI: Using IOAPIC for interrupt routing

Što sada da radim?

15 godina

Kako su ti mogli uzet novce, a ništa nisu napravili, dobro da si se bunio, laptop od moje sestre je tamo, nadam se da neće bit problema, inače će me čuti.{#} To je potpuno neodgovorno od servisa.

EDIT: Probaj odnest laptop u Moj servis.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.3.2013 20:14 (Valentin17).

0 0 hvala 0
15 godina

Imaš lokaciju tog servisa?

Nadam se da se nalazi u tramvajskoj zoni u Zagreb-u...

15 godina
Rakun kaže...

Imaš lokaciju tog servisa?

Nadam se da se nalazi u tramvajskoj zoni u Zagreb-u...

Ne znam na koji servis misliš, u google upiši ime servisa koji te zanima, otiđi na njuhovu stranicu i tamo potraži adresu.

Valentin
17 godina
Rakun kaže...

..

[    8.789690] ACPI: Using IOAPIC for interrupt routing

Što sada da radim?

-pogrešan ubuntu..

-trebalo je skinuti stariju verziju npr 10.04 ili ArtistX... (razlika u supportu starijeg hardwarea, GUIa..), dodatno u bot meniju nude opcije VGA-ACPI/noACPI.. tako da nema ovakvog problema.

-95% šansa da je netbook ispravan, nema smisla nositi u servis. Problem je softwareovske prirode i dobra šansa je da bi repair ili antivirus riješili stvar (ali netbook nema CD-DVD pa se stvar komplicira..) Potraži teme npr XP s USBa.

-umjesto neke linux distribucije, za popravak windowsa su korisniji miniPE (live win) jer u pravilu imaš sve potrebno za takav posao npr antivirus.

-pošto su podatci bitni, računaj i na to da trebaš neki medij za kopiranje s diska. Backup.

Otvaranje netbooka zna biti zeznuto (potraži na YT detaljni video, ima za većinu modela). Tad izvadiš HDD i spojiš ga na drugo računalo.. to je najjednostavniji način kako doći do podataka (jer izrada bootabilnog USBa nije jednostavna kao CD..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Probaj onda skinut fedoru (slično ko ubuntu) a procedura je ista koju sam napisao.

http://fedoraproject.org/en/get-fedora ovaj je za 64 bitne

skini ovu fedoru: http://fedoraproject.org/en/download-splash?file=http://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/18/Live/i386/Fedora-18-i686-Live-Desktop.iso

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.3.2013 19:46 (noob4).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

skinuo sam fedoru i bacio je na usb kao što si ranije napisao, ali kad se pokrene samo se zasivi ekran, a u lijevom gornjem kutu blinka ona crtica, ali se ne može ništa pokrenuti...

pokrenuo sami fedoru i sa troubleshootingom, ali onda napiše sljedeće:

[     0.000000] tsc: Fast TSC calibration failed

i ispod tog blinka crtica za pisanje ali ne hvata slova ni ništa

Što sad? Probati na isti način s windowsima?

15 godina
neaktivan

Probaj još stariju verziju ubuntua kako je kolega predložio:

PC (Intel x86) desktop CD

Problem je u tome kaj windowse ne možeš pokrenut sa live cd/usb nego mora baš biti formatirano i instalirano. Orijentiram se na to da ti sačuvaš podatke i onda da napraviš frišku instalaciju windowsa. Reci jesi imao na njemu dvije particije C: i D: i dal su ti podatci na D: . Druga opcija ti je da izvadiš hard disk i uštekaš ga u drugi laptop ili nabaviš usb ladicu za 2.5" inchni hard disk pa ih tako preseliš na drugo računalo. Nažalost servisi bi te oderali, najbolje je ako imaš nekog frenda da ti to sredi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.3.2013 20:28 (noob4).
15 godina
Probao sam i taj stariji Ubuntu i ništa... :-(
Opet se zasivi cijeli ekran i ona crtica za upis teksta blinka u gornjem lijevom kutu, ali se ne može ništa upisati.
Također, primjetio sam nešto novo - kad pustim windowse s harda da se učitavaju oni se ne zaustave nego se krenu učitavati i pojavi se plavi ekran smrti i odmah se komp automatski restarta. Nažalost, to se odvija tako brzo da ne stignem pročitati što piše tamo. Ista stvar je i sa safe modom - umjesto da se zaustavi s učitavanjem na mup.sys datoteci kao ranije, komp, kad dođe do te datoteke, izbaci taj plavi ekran i restarta se...

Kako dalje? Što da činim?
Na kompu je bila samo jedna particija C:. Nažalost, nemam niti jednog frenda koji bi imao takvo što...
15 godina
neaktivan

Hmmmmm bed. Gle da sam na tvom mjestu ja bi kupio usb ladicu za 2.5" inchne hardove, nisu skupe. To ti služi da ti hard disk pretvori u eksterni usb hard disk. Nakon što to kupiš uštekaš u nju taj hard iz laptopa (nije ga problem izvadit jedan šeraf i to je to). Nakon toga uštekaš taj hard u neko drugo računalo i tam si čupaš podatke. Čak i ako ti je oštećena particija ili slično ima alata s kojima se bez problema povrati. To ti je najednostavnije riješenje pošto ubuntu nije upalio. Nešto ovakvo  http://www.links.hr/?naziv=front-panel-scythe-kama-panel-3-5-sckmrk-3-5-3-5-citac-kartica-2-5-sata-ladica-esata-usb&option=artikl&id_kategorija=05265025&id_artikl=052.650.194 .A blue screen bu ti se nadam se riješio nakon reinstalacije windowsa . Pomogao bi ti ja al nemam gdje uštekat 2.5" hard.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

1)Skini hirens boot cd

2)napravi usb boot s njim (imas tu vec negdi opisano kako se to radi)

3) probaj dignit mini win xp s njega

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Kupio sam 2,5" kutijicu za disk i uspio sam prebaciti podatke s laptopa na drugo računalo. Dakle, očito je da hard disk radi potpuno ispravno.
Hard disk sam vratio natrag u laptop i pokušao reinstalirati Windowse preko USB-a. Međutim, daljnji je problem što laptop učita neke osnovne datoteke potrebne za instalaciju, ali se zamrzne odmah nakon toga, a na dnu kaže Starting Windows XP (ili nešto slično).
Što preporučate da napravim sljedeće?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ako si nabavio externi kučište, izvadi od laptopa hdd i stavi u njega, i idi na drugo računalo uštekaj ga i stavi si Hd tune i pogledaj pod heath i error scan al bez quicka. To češ znat jel hdd ok, prema rječima da se on smrzava vjerovatno je jer bad sectori pa semože očitat windowsi.

Ako hdd nema bad sectori, onda matična ima problema jer vjerovatno pregrijava čipset pa se on zna smrzne i javlja smetnje na sliku.

Ako laptop nema gare a problem može rješit uz pomoć teme Popravak matične u pečnicama. 

Nenad
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Rakun kaže...
.. Windowse preko USB-a. Međutim, ..

MS ne dizvoljava install na removable medij. Može Osmica, ručno..

-mora biti spojen na disk-kontroler.

Ako je konroler neispravan, možeš pokušati promijeniti osznaku removable u fixni, razni utilsi za npr izradu bootabilnih USBa nude takvu opciju ili diskpartom...

12 godina

Verzija sa original Xp-om ima skrivenu instalaciju na hdd-u,vrača instalaciju Xp-a na tvorničke postavke.Kad boota bios alt+f10 za aktivaciju.Ili proguglaj "aspire one recovery"

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Attitude kaže...

Verzija sa original Xp-om ima skrivenu instalaciju na hdd-u,vrača instalaciju Xp-a na tvorničke postavke.Kad boota bios alt+f10 za aktivaciju.Ili proguglaj "aspire one recovery"

- ako postoji originalan recovery instalacija je na HDDu, ali i problem zbog gubljenja podataka, kao i to da postoji problem kojeg ni servis nije otklonio. Dakle za predpostaviti da je nešto s MBO-kontrolerom neispravno, tj da to neće proći, ali može se pokušati..

- Sam disk je ispravan (jer radi u externom kućištu).

- jednostavno je provjeriti disk managerom dali na disku postoji neka particija (nepoznata, skrivena i sl. obično 1-8GB za XP) koja bi mogla biti recovery.

- prije takvog pokušaja, obavezno iskopirati podatke na neki drugi disk.

12 godina

Recovery sustava izdvoji podatke iz "My documents" i sačuva ih.Korisnik po završetku biva obaviješten gdje se nalaze,a za ostale podatke neznam.Osobno sam dobio dva za popravak pokvarena(ne dižu xp),pa neznam šta je bilo gore na disku,htjeli su samo da rade.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Rakun kaže...
Kupio sam 2,5" kutijicu za disk i uspio sam prebaciti podatke s laptopa na drugo računalo. Dakle, očito je da hard disk radi potpuno ispravno.
Hard disk sam vratio natrag u laptop i pokušao reinstalirati Windowse preko USB-a. Međutim, daljnji je problem što laptop učita neke osnovne datoteke potrebne za instalaciju, ali se zamrzne odmah nakon toga, a na dnu kaže Starting Windows XP (ili nešto slično).
Što preporučate da napravim sljedeće?

Attitude kaže...

Recovery sustava izdvoji podatke iz "My documents" i sačuva ih.Korisnik po završetku biva obaviješten gdje se nalaze,a za ostale podatke neznam.Osobno sam dobio dva za popravak pokvarena(ne dižu xp),pa neznam šta je bilo gore na disku,htjeli su samo da rade.

Nakon spašenih podataka formatirajte hard disk ali na drugom računalu/preko usb ladice i onda ga zveknut nazad u lap i instalirat windowse. Nekima je upalilo... moguće da je to neka njegova bolest jer sam malo čitao po drugim forumima i zna se desit ali na ovaj način je ekipa uspijela osposobit svoje lapove. Osobno ne bi znao, ja ga imam i nikad problema s njim. 

15 godina

Probao sam kao što si napisao, ali opet ništa...

Opet se zablokira na plavom ekranu i poruci Setup is starting Windows{#}

12 godina
neaktivan

evo da se malo i ja uključim,ja sam  imao slican problem samo kod instalacije win 7 i dosta sam se namucio dok nisam skontao problem,probaj da formatiras hard ako ne u samom laptopu onda preko kompa ja sam odradio preko kučnog kompjuteta i to pomocu programa ERASER ,znači da nema partiica na disku več cijeli disk, poslije  sam bez problema instalirao win 7 ,lp

15 godina

Samo da javim - riješen je problem!

Kupio sam i zamijenio staru matičnu s novom (rabljenom, dakako).

Hvala svima koji su pokušavali pomoći sa svojim dragocjenim savjetima.

Vama u čast kupujem idući broj Bug-a odmah prvi dan čim dođe na kioske!

Admin: Što se mene tiče - može lock teme.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Rakun kaže...

Samo da javim - riješen je problem!

Kupio sam i zamijenio staru matičnu s novom (rabljenom, dakako).

Hvala svima koji su pokušavali pomoći sa svojim dragocjenim savjetima.

Vama u čast kupujem idući broj Bug-a odmah prvi dan čim dođe na kioske!

Admin: Što se mene tiče - može lock teme.

Ajde super {#} Temu možeš zaključati sam, imaš gore na vrhu opciju zaključaj temu

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice