C++: suma unesenih parnih brojeva

poruka: 2
|
čitano: 6.437
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
C++ program

evo trebao bih pomoc u vezi ovog zadatka...

Marks: 1
Zadatak:
Napišite program koji u unosu prvo prima koliko će se brojeva unijeti, a potom se unosi toliko brojeva. Izračunajte i ispišite zbroj (sumu) svih parnih brojeva. Maksimalno se smije unijeti 20 brojeva, a unijeti brojevi moraju biti cijeli, pozitivni i manji od 100.
Unos i ispis možete prilagoditi i uljepšati prema izboru, dani primjeri samo pokazuju funkcionalnost programa.
Primjer:
unos: 3
unos: 4 5 8
ispis: 12
Primjer:
unos: 6
unos: 1 2 3 4 5 6
Provjera samostalnog rada:
    izmjeniti program da ispisuje neparne brojeve
    izmjeniti program da ispisuje unatrag (od najvećeg prema najmanjem)
    objasniti kako se provjerava parnost

jednostavno nisam stigao to sam nauciti, pa ako bi mi mogao netko ovo riješiti bio bi jako zahvalan... zauzvrat mogu dati account na blackcats-games.net ili za neki drugi tracker, a ako ste blizu mene moze i piće :)

Dadoh dinar, mišljah, srat ću, al' prevarih se grdno, jer samo sam prdn'o. ( ( ( msn: dj_djdado@hotmail.com ) ) )
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: C++ program
dado16 kaže...

evo trebao bih pomoc u vezi ovog zadatka...

Marks: 1
Zadatak:
Napišite program koji u unosu prvo prima koliko će se brojeva unijeti, a potom se unosi toliko brojeva. Izračunajte i ispišite zbroj (sumu) svih parnih brojeva. Maksimalno se smije unijeti 20 brojeva, a unijeti brojevi moraju biti cijeli, pozitivni i manji od 100.
Unos i ispis možete prilagoditi i uljepšati prema izboru, dani primjeri samo pokazuju funkcionalnost programa.
Primjer:
unos: 3
unos: 4 5 8
Primjer:
unos: 6
unos: 1 2 3 4 5 6
Provjera samostalnog rada:
    izmjeniti program da ispisuje neparne brojeve
    izmjeniti program da ispisuje unatrag (od najvećeg prema najmanjem)
    objasniti kako se provjerava parnost

jednostavno nisam stigao to sam nauciti, pa ako bi mi mogao netko ovo riješiti bio bi jako zahvalan... zauzvrat mogu dati account na blackcats-games.net ili za neki drugi tracker, a ako ste blizu mene moze i piće :)

c++ sintaksu sam zaboravio ali ovaj zadatak je veoma prost.

Prvo napravi unos broja n.

Napravi for petlju za unos cifara for(i=0, i<n, i++) I dodaj uslove (ne smije biti preko 20 brojeva itd.. jednostavno je, objasnicu ti preko pm ako neznas).

Sada kada imas brojeve u array-u (ili varijablama) pokreni novi loop zajedno zajedno sa if uslovom: if(varijabla mod 2 == 0) { sum = sum + varijabla}.

isprintaj sumu. Dobio si zbig parnih brojeva

Da bi dobio neprane brojeve, dodaj ! u if uslov. Znaci: if(varijabla mod 2 != 0) { sum = sum + varijabla}.

Od najveceg prema najmanjem: Napravi novu varijablu max, i smijesti prvi broj u nju. Napravi for loop opet, sa uslovom if(varijabla > max) {max = varijabla}

Za ovo pisanje koda nema smisla, uradi se sve u 10 linija.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2012 19:19 (Arxi).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice