Mislim da extreme LLC je gori nego viša voltaža. Bar je bilo na mojoj ploci, ali onda opet LLC bi bolje držao zadanu voltazu
AMD FX Club
- poruka: 5.910
- |
- čitano: 876.905
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Trebalo bi to malo istestirati ako več neko nije dal ima razlike u temperaturi CPU-a pod loadom u ovim kombinacijama high LLC vs low LLC a da je napon CPU pod loadom onaj potrebni za određenu frekvenciju za koju si već prije ustanovio. Npr. napon 1.428V je potreban za 4.5ghz u full loadu.
Ja bi rekao da ce temperatura biti ista ako u oba slucaja stoji na 1.428V. Ali bi sa visokim LLCom bila stabilnija voltaža pa bi se činila višlja temperatura
OK, ima jedno pitanje šta je bolje koristi visok LLC a manji napon na CPU ili nizi LLC a viši napon na CPU u full loadu, pitanje vezano za temperaturu CPU koja kombinacija će dati ako će dati manju temperaturu CPU?
Pola to njih nezna moj kolega bas dobro pitanje cim postavis svi se usute ko misevi a sve ko znaju sta treba ciniti 1.448V 4.1ghz fx 6300 je prevelik napon pa na prvoj slici se jasno vidi da mu je cpu na 62°C bas me zanima kako bi se ponasao sa da mu opuca jedan prime 95 sa small fft pa temperature bi bile preko 70°C.
Pola to njih nezna moj kolega bas dobro pitanje cim postavis svi se usute ko misevi a sve ko znaju sta treba ciniti 1.448V 4.1ghz fx 6300 je prevelik napon pa na prvoj slici se jasno vidi da mu je cpu na 62°C bas me zanima kako bi se ponasao sa da mu opuca jedan prime 95 sa small fft pa temperature bi bile preko 70°C.
To mozes mozda reci za sebe, ali ne za sve druge...
Eto ja cu prvi testirati cim uhvatim vremena, ali tu sve ovisi i od ploce i njezinog ponasanja te kako koji LLC odgovara kojem naponu i samoj ploci...Kako god da bilo meni je uvijek veci LLC pomagao da imam stabilnije napone, a samim tim i bolje "stabilne" temperature i stabilan clock...
Vise od 1.48 V i vise od 5.0 ghz do sada nisam eksperimentirao ali i za to dolazi vrijeme uskoro...Imam kod sebe i Fx 8320 i Fx 8300 za probu pa cu oba usporediti na vise nacina u istim uvjetima...
Ja sam kombinirao od min do max llc i nisam primjetio neku značajnu razliku ali nisam ganjao granicu proca...jednostavno nije to high end ploča.
Dok sam imao fx 8350 inače sam išao malo veći napon ali manji llc i temperature su bile ok prihvatljive do 55*C na 4.6Ghz
Meni na fx 6300 na gigabaytovoj ploci(GA-970A-DS3P) na 1,344 naponu drži uredno na 4.3 nekad malo skoci na 1,356 valjda radi LLC..više nemogu ne radi ploce koja nije bajna nego radi hlađenja(lc 95) ali mislin da je neznam kako loš primjerak negovog procesora 1.448 prevelik napon za samo 4,1
Ako je dobra ploca, LLC treba koristiti da bi dobili sto stabilniji napon koji nece puno varirati, jer upravo velike varijacije uzrokuju nestabilnosti. Postavlja se pitanje zasto postaviti LLC na Extreme koji ce bumpati napon od 1.4V na 1.47V, ako vec u biosu imamo mogucnost podesiti napon na 1.47V i postaviti neki umjereni LLC koji ce odrzati taj isti napon stabilnim. Tako se izvuce maksimum.
Meni na fx 6300 na gigabaytovoj ploci(GA-970A-DS3P) na 1,344 naponu drži uredno na 4.3 nekad malo skoci na 1,356 valjda radi LLC..više nemogu ne radi ploce koja nije bajna nego radi hlađenja(lc 95) ali mislin da je neznam kako loš primjerak negovog procesora 1.448 prevelik napon za samo 4,1
isti procesor na istoj ploci sa istim naponom na istoj frekvenciji, osim hlađenja koje je malo bolje kod mene
Super i kolike su kod tebe temprature pod punim opterecenjem..tipa prime 95 ili occt?
Super i kolike su kod tebe temprature pod punim opterecenjem..tipa prime 95 ili occt?
nisam ga jos na occtu testiro, ali na full loadu u primeu su oko 50
isti procesor na istoj ploci sa istim naponom na istoj frekvenciji, osim hlađenja koje je malo bolje kod mene
Isti CPU na ASrock 970 Extreme3 R2.0 sa LC95 na istom naponu i istoj frekvenciji. Full load temperatura u prime nakon 2 sata 52C. Ipak je on meni sigurniji sa LC120, temperatura je 48 nakon sat i nešto sitno vremena prime-a.
Kad smo kod toga testiranja, jel mi može netko reći koje postavke da stavim za OCCT test?
Defaultne, normalan test ne linpack
Planiram uzeti novu konfiguraciju tipa nešto do 2000-2300 kn pa me zanima dali je isplativo uzimati FX-6300 ili da ubacim još pokoju kunu i uzmem FX-8350?
Na CPU bossu sam vidio da su razlike u performansama mizorne, sad je pitanje kako se ponašaju u svakodnevim uvjetima i igrama.
Planiram uzeti novu konfiguraciju tipa nešto do 2000-2300 kn pa me zanima dali je isplativo uzimati FX-6300 ili da ubacim još pokoju kunu i uzmem FX-8350?
Na CPU bossu sam vidio da su razlike u performansama mizorne, sad je pitanje kako se ponašaju u svakodnevim uvjetima i igrama.
ne isplati ti se ići na fx8350 ako ideš na skroz novo, skylake i5 je 200 kuna skuplji, a to možeš nadoknaditi na jeftinijim matičnim pločama i nemaš potrebe za dodatnim hladnjakom
za skoro istu lovu imat ćeš daleko bolju kombinaciju
Fx 8300 je isti proc sa nižim clockom, a cijena mu je 900 i neš sitno kuna. Klokneš ga i to je to. Za tih 900 i neš kuna možeš od intela dobiti i3 6100. Ak ideš na intela po meni je hitanje love na sve ispod i5 6400. Ako ideš na fx uzima se 8300 a ne niti 8350 ili 6300. 8350 preskup a 6300 je blizu cijene 8300 modela.
Znači 8300 je puno bolji cost/benefit od 8350?
Inače Intel iz osobnih razloga neću nikad uzimat.
Uzeo bi ga jedino da idem na hi end konfiguraciju do 10 000 kn.
Isto tako razmisli o FX 8320E, manje se grije, manje trosi i za prosjecnog korisnika je bolji od 8300 a razlika u cijeni zanemariva.
Kad je na stock, ona zujalica od venta se i ne cuje dok gejmas/radis.
Isto tako razmisli o FX 8320E, manje se grije, manje trosi i za prosjecnog korisnika je bolji od 8300 a razlika u cijeni zanemariva.
Kad je na stock, ona zujalica od venta se i ne cuje dok gejmas/radis.
Sve je to tu negdje, 150 kn je razlika u cijeni. Ja nebi dao tih 150 kn više. Radije doda 150kn pa pikne bolju matičnu.
Fx 8300 je isti proc sa nižim clockom, a cijena mu je 900 i neš sitno kuna. Klokneš ga i to je to. Za tih 900 i neš kuna možeš od intela dobiti i3 6100. Ak ideš na intela po meni je hitanje love na sve ispod i5 6400. Ako ideš na fx uzima se 8300 a ne niti 8350 ili 6300. 8350 preskup a 6300 je blizu cijene 8300 modela.
naravno da možeš dobiti i3 ako gledaš samo proc, ali proc nejde bez matične i dok i5 možeš frknuti na neku ploču od manje od 400 kuna za fx ti ipak treba bolja - čitaj skuplja opcija, plus hladnjak
tako da kako god okreneš kombinacija te dođe skoro na isto i jedan i5 6400 u današnje je doba za skoro iste pare daleko bolja kominacija od fx-a
to bi bilo u redu spomenuti koliko god bio fanboy amd-a, na stranu što je čovjek mazohist, pa se fura na spiku podržavanja ove ili one kompanije
Ja bi odabrao FX ispred i3, ali sve ima svoje, danas sutra ako bi nadograđivao sa FXa bi morao kupovati sve novo, a sa i3 bi mogao samo zamjeniti cpu za recimo i7.
naravno da možeš dobiti i3 ako gledaš samo proc, ali proc nejde bez matične i dok i5 možeš frknuti na neku ploču od manje od 400 kuna za fx ti ipak treba bolja - čitaj skuplja opcija, plus hladnjak
tako da kako god okreneš kombinacija te dođe skoro na isto i jedan i5 6400 u današnje je doba za skoro iste pare daleko bolja kominacija od fx-a
to bi bilo u redu spomenuti koliko god bio fanboy amd-a, na stranu što je čovjek mazohist, pa se fura na spiku podržavanja ove ili one kompanije
Sad sam gledao na game debate i na ostalim siteovima za usporedbu i recimo i5 6600 je za nijansu bolji u odnosu na 8350 dok je skuplji za nekih 500-injak kuna. Tak da, čak i da nisam AMD fanboy, ne bih uzeo intela.
Ploču bi uzeo od gigabytea za nekih 600-injak kuna tak da kombinacija proca i ploče na kraju izađe oko 1800kn dok sa intelom bi to platio više, a dobio isto.
Ja bi odabrao FX ispred i3, ali sve ima svoje, danas sutra ako bi nadograđivao sa FXa bi morao kupovati sve novo, a sa i3 bi mogao samo zamjeniti cpu za recimo i7.
Ma covjek je odlucio amd pa neka ide na njega nebih mu ja tu puno pametovao neka se kasnije on zali nekomu drugom kad vidi gdje je bacio novac jer sad kupovina amd fx xxxx serije je totalno bacanje novaca
na nabavi je razlika 200 kuna koliko je jeftinija maticna za intela, sa hladnjakom za fx koji intelu ne treba tebe fx kombinacija izadje skuplje na kraju
Da imas vec plocu pa da uzimas samo proc, onda ok, ovako pushish
ali tvoja lova, tvoj izbor
Ma covjek je odlucio amd pa neka ide na njega nebih mu ja tu puno pametovao neka se kasnije on zali nekomu drugom kad vidi gdje je bacio novac jer sad kupovina amd fx xxxx serije je totalno bacanje novaca
Mi smo tu da kažemo ocije a kolege koje kupuju neka odluče. Sumjam da ce požalit ako uzme fx, polako izlaze bnchmarci igara u kojima je fx 8xxx poravnat sa i5 6600. Za tako star peocesor to je fenomenalno. Pa cak je tu na forumima kolega stavio fx 6300 na 4.5 mhz koji ne guši rx 480 u witcheru 3. Svatko neka radi sa svojim parama šta hoče.
na nabavi je razlika 200 kuna koliko je jeftinija maticna za intela, sa hladnjakom za fx koji intelu ne treba tebe fx kombinacija izadje skuplje na kraju
Da imas vec plocu pa da uzimas samo proc, onda ok, ovako pushish
ali tvoja lova, tvoj izbor
Ono što intel stavlja za hladnjake je sramota. Koliko im koštaju procesori mogli su se i više potruditi oko hladnjaka za njih. Amd je tu napravio veliki iskorak.
Ako nećeš klokati Intelov box hladnjak je sasvim pristojan, nit je bučan nit se procesor grije, uostalom bolji je od svih AMDovih box riješenja osim Wraitha kojeg dobijaš samo sa FX8XXX.
Druga stvar - i5 6400 + MBO je jače a cjenovno isto kao i FX 8XXX + pristojan MBO za clockat + hladnjak. Tu dileme nema osim za fanboje.
ajde da ceka zen, da ima razlike u cijeni ili da vec ima odgovarajucu plocu, ali ovako sve novo je bas pushiona
Ako nećeš klokati Intelov box hladnjak je sasvim pristojan, nit je bučan nit se procesor grije, uostalom bolji je od svih AMDovih box riješenja osim Wraitha kojeg dobijaš samo sa FX8XXX.
Druga stvar - i5 6400 + MBO je jače a cjenovno isto kao i FX 8XXX + pristojan MBO za clockat + hladnjak. Tu dileme nema osim za fanboje.
Nekom je i fićo pristojan auto, to je jednostavno tak.