Perilica posuđa Elektrolux - programirani kvar ?!

poruka: 15
|
čitano: 1.787
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina

Elektrolux perilica posuđa model ESL8820RA, stara oko 6 godina (5 god. produženo jamstvo...). Koštala oko 5500kn.

Prije možda mjesec-dva počela javljati grešku i20 - ne može izbaciti vodu. Nakon restarta odradi do kraja.

Danas restart nije pomogao, pa sam krenuo raskapati. Skinem pumpu - ispravna, provjerim odvod - nije zaštopan. Pokušam puhati u cijev od odvoda iz perilice - ne ide :)

Na mjestu gdje se cijev odvoda spaja na pumpu, kada se skine cijev - unutra je nepovratni ventil od crne gume, sa klapnom, kao srčani zalistak (da si lakše predočite :). ...ali deformirano, izobličeno, napuhano u masu zgužvane gume koja je potpuno blokirala protok.

Pošto već imam sifon za odvod u zidu, samo sam izbacio tu gumu van i perilica opet radi.

E sad, ako ovo nije programirani kvar, što onda je?  Pa valjda proizvođać zna kako će se guma ponašati kroz nekoliko godina, da se barem skroz raspala (biorazgradiva guma?!), ali ona se napuhala i blokirala protok vode (otpadne).

Evo i slike kako navedeni ventil treba izgledati i kako izgleda ovo što je ostalo od njega.

Ima li smisla slike i opis poslati u Elektrolux ili, neznam, društvu za zaštitu potrošaća? Svakako nije reklama za Elektrolux i slijedeća perilica će biti neka druga.

8 mjeseci
Re: Perilica posuđa Elektrolux - programirani kvar
dpanijan kaže...

Elektrolux perilica posuđa model ESL8820RA, stara oko 6 godina (5 god. produženo jamstvo...). Koštala oko 5500kn.

Prije možda mjesec-dva počela javljati grešku i20 - ne može izbaciti vodu. Nakon restarta odradi do kraja.

Danas restart nije pomogao, pa sam krenuo raskapati. Skinem pumpu - ispravna, provjerim odvod - nije zaštopan. Pokušam puhati u cijev od odvoda iz perilice - ne ide :)

Na mjestu gdje se cijev odvoda spaja na pumpu, kada se skine cijev - unutra je nepovratni ventil od crne gume, sa klapnom, kao srčani zalistak (da si lakše predočite :). ...ali deformirano, izobličeno, napuhano u masu zgužvane gume koja je potpuno blokirala protok.

Pošto već imam sifon za odvod u zidu, samo sam izbacio tu gumu van i perilica opet radi.

E sad, ako ovo nije programirani kvar, što onda je?  Pa valjda proizvođać zna kako će se guma ponašati kroz nekoliko godina, da se barem skroz raspala (biorazgradiva guma?!), ali ona se napuhala i blokirala protok vode (otpadne).

Evo i slike kako navedeni ventil treba izgledati i kako izgleda ovo što je ostalo od njega.

Ima li smisla slike i opis poslati u Elektrolux ili, neznam, društvu za zaštitu potrošaća? Svakako nije reklama za Elektrolux i slijedeća perilica će biti neka druga.

Ovo rade svi proizvođači samo ovisi o sreći

16 godina

Imao sam Electroluxovu suđericu sedam godina. Teška, nepristupačna za servisiranje, grozna...otišla visokotlačna pumpa, nova košta 70% cijene uređaja. Mogao sam samo otići po novu perilicu i zvati službu za zbrinjavanje otpada. Pametna rješenja iz Švedske, pardon Poljske!

Tako da si dobro i prošao, kolega!

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
6 godina
BlackMoon kaže...

Pametna rješenja iz Švedske, pardon Poljske!

A prije par godina su imali reklamnu kampanju "For better living - Designed in Sweden" - katastrofa, samo da privuku kupce. 

Samo nam preostaje da uzimamo turski Beko, koji ništa ne podvaljuje ljudima vezano za podrijetlo.

Only a little Eskimo guy which can loudly say only his name.
8 mjeseci
Vavoom kaže...

A prije par godina su imali reklamnu kampanju "For better living - Designed in Sweden" - katastrofa, samo da privuku kupce. 

Samo nam preostaje da uzimamo turski Beko, koji ništa ne podvaljuje ljudima vezano za podrijetlo.

Što su krivo napisali u boldanome?

16 godina

Jedno je gdje će dizajnirati, a drugo gdje jeftino proizvoditi! U Švedskoj sigurno neće. Sad imam Candy i piše Made in Italy. Za Candy znam da je oduvijek bio talijanski...

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
8 mjeseci
BlackMoon kaže...

Jedno je gdje će dizajnirati, a drugo gdje jeftino proizvoditi! U Švedskoj sigurno neće. Sad imam Candy i piše Made in Italy. Za Candy znam da je oduvijek bio talijanski...

Upravo to, da su napisali Made in Sweden a iz Poljske je onda je to problem

4 godine
dpanijan kaže...

Radila ti je besprijekorno 6 godina i sad kad ti je otišla mala brtva recimo, praviš problem.

Sve se kvari, nišđta nije nepoderivo, pogotovo dijelovi koji su skloniji habanju.

Sam si otkrio kvar. Mogao je doći i serviser, rastavio bi pred tobom, platiš 50€ i opet voziš dalje.

Ne znam što bi vi ljudi htjeli ?!

Nepoderive uređaje ?

Što znači "programirano" ?

Gumena crijeva, brtve, su sklone propadanju i to je tako kod svih uređaja.

Isto kao da meni ode brtva na kuhinjskoj slavini, a ja proklinjem proizvođača što je brtva riknula, a zamjenska košta 2 €.

合気道 五段 Mir, mir, nitko nije kriv.
10 godina

Prije svega, nije radila besprijekorno već je dva puta u garanciji procurila uz svjetlo i izazvala grešku "vanjsko curenje". Pa ti dođe serviser, utvrdi kvar, pa čekaš još deset dana dok nabavio dio. 

Kad je drugi put procurila uz isto svjetlo, sam sam skinuo isto i stavio crtu prozirnog silikona i od onda ne curi. Jer mi je tlaka dva puta s posla dolaziti dočekivati servisera koji ne popravlja kvar (curenje uz brtvu svjetla), nego mijenja dio sa istim takvim nekvalitetnim novim.

Pa ti reci da je besprijekorno, ali nisam ove kvarove navodio jer, eto, dogodi se da ode brtva.

Ovaj ventil (a ne brtva, kao što kažeš) nije se smio napuhati. Mogao je puknuti ili se raspasti, ne napuhati. Znaju se karakteristike materijala, pa nisu Lolek i Bolek slagali perilicu nego proizvođać sa godinama iskustva. Dakle, nitko me ne može uvjeriti da se ovo dogodilo slučajno, eto nakon 5 godina jamstva. Ako je moja perilica jedan jedini takav slučaj, onda možda stvarno i nije "programirani" kvar, ali malo tko sam krene popravljati pa vidi stvarni uzrok kvara.

Ukratko, ne pravim problem kao što kažeš, nego dijelim naučeno pa svatko neka zaključi što hoće.

Imam i Bosch serija 6 perilicu rublja kojoj je dva puta otišao grijač, u garanciji. Ista priča, dođe serviser nakon što opišem kvar - naravno bez zamjenskog grijača. Onda drugi put donese grijač. Pa opet dva puta dolazim s posla vidjeti se sa serviserom. Kada je drugi puta otišao grijač, sam sam ga zamijenio za 20€ i nisam zvao majstora (vidio sam kako se mijenja i da se neće vidjeti da ga nije zamjenio serviser).

Sada je (4 god stara) otišao inverter na istoj perilici, ili motor, nemam pojma jer je supruga bila doma. U jamstvu, srečom. Za dva dana će biti mjesec dana koliko čekamo da servis nabavi zamjenski dio. U međuvremenu smo kupili zamjensku perilicu (LG, oko 400€) dok se čeka popravak.

I tako to :)

Što bih ja htio... Da se manje družim sa serviserima, npr.

LP

6 godina
Na strojarstvu smo racunali zivotni vijek lezaja, odnosno procjenjeni broj radnih sati s obzirom na opterecenje i brzinu okretaja osovine ili vratila. Prof je uvijek govorio "ovo je znanost, lako programerima, oni to mogu ubaciti u kod". :D

Izracun nije naravno egzaktan, izrazen je kroz statisticki model, ali za veliki uzorak je donekle tocan, nekom prije ode, dok nekom traje puno dulje.

Koliko se sjecam, one puhalice za lisce, imaju radni vijek oko 20ak sati, jer se koriste dosta malo, a covjek ima osjecaj da traju godinama.

Ali u globalu, zamor materijala je dobro opisana znanost, tako da vjerujem da se lako izracuna i za neki specificni materijal.
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.6.2025 1:17 (Tkozna).
8 mjeseci
dpanijan kaže...

eto nakon 5 godina jamstva. Ako je moja perilica jedan jedini takav slučaj, onda možda stvarno i nije "programirani" kvar, ali malo tko sam krene popravljati pa vidi stvarni uzrok kvara.

Ukratko, ne pravim problem kao što kažeš, nego dijelim naučeno pa svatko neka zaključi što hoće.

Imam i Bosch serija 6 perilicu rublja kojoj je dva puta otišao grijač, u garanciji. Ista priča, dođe serviser nakon što opišem kvar - naravno bez zamjenskog grijača. Onda drugi put donese grijač. Pa opet dva puta dolazim s posla vidjeti se sa serviserom. Kada je drugi puta otišao grijač, sam sam ga zamijenio za 20€ i nisam zvao majstora (vidio sam kako se mijenja i da se neće vidjeti da ga nije zamjenio serviser).

Sada je (4 god stara) otišao inverter na istoj perilici, ili motor, nemam pojma jer je supruga bila doma. U jamstvu, srečom. Za dva dana će biti mjesec dana koliko čekamo da servis nabavi zamjenski dio. U međuvremenu smo kupili zamjensku perilicu (LG, oko 400€) dok se čeka popravak.

I tako to :)

Što bih ja htio... Da se manje družim sa serviserima, npr.

LP

Činjenica je da se uređaji danas više ne proizvode da traju 10+ godina zbog povećane proizvodnje odnosno neisplativosti proizvođačima.

16 godina

Traju dok vrijedi garancija! Moja prva perilica iz 2000. godine Gorenje, vrtila je 16 godina, uz dvije lake i jeftine zamjene pumpe za odvod vode! Druga, poljski Elektrolux 8.

15 godina

kaj da vam velim - dobro došli u konzumerističko doba...

bez brige, nisu samo perilice ograničene starošću - i vi dragi štioci, čim uđete u stariju demografsku skupinu, i vaša vrijednost pada...

dapače, vaša osnovna vrijednost je samo ako ste sposobni i voljni kupovati nove uređaje...

Ju je je? Je ju je!
17 godina

Kako imam 6 apartmana i 2 kućanstva, odnosno skrbim o njima, promijenio sam valjda sve moguće proizvođače perilica i odgovorno tvrdim; samo Bosch. Pogotovo ako si možete priuštiti seriju 6 ili 8, vrijedi zeolit sušenje tih novaca po meni, jedan jedini kvar sam imao u 15 godina i to zato što je gost nepravilno stavio tabletu, pa je pjena sve živo začepila, kvar otklonjen za 20 EUR.

8 mjeseci
ivaninho kaže...

Kako imam 6 apartmana i 2 kućanstva, odnosno skrbim o njima, promijenio sam valjda sve moguće proizvođače perilica i odgovorno tvrdim; samo Bosch. Pogotovo ako si možete priuštiti seriju 6 ili 8, vrijedi zeolit sušenje tih novaca po meni, jedan jedini kvar sam imao u 15 godina i to zato što je gost nepravilno stavio tabletu, pa je pjena sve živo začepila, kvar otklonjen za 20 EUR.

Imaš sreće sa Boschom, samo neka te i dalje posluži

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice