Elektrolux perilica posuđa model ESL8820RA, stara oko 6 godina (5 god. produženo jamstvo...). Koštala oko 5500kn.
Prije možda mjesec-dva počela javljati grešku i20 - ne može izbaciti vodu. Nakon restarta odradi do kraja.
Danas restart nije pomogao, pa sam krenuo raskapati. Skinem pumpu - ispravna, provjerim odvod - nije zaštopan. Pokušam puhati u cijev od odvoda iz perilice - ne ide :)
Na mjestu gdje se cijev odvoda spaja na pumpu, kada se skine cijev - unutra je nepovratni ventil od crne gume, sa klapnom, kao srčani zalistak (da si lakše predočite :). ...ali deformirano, izobličeno, napuhano u masu zgužvane gume koja je potpuno blokirala protok.
Pošto već imam sifon za odvod u zidu, samo sam izbacio tu gumu van i perilica opet radi.
E sad, ako ovo nije programirani kvar, što onda je? Pa valjda proizvođać zna kako će se guma ponašati kroz nekoliko godina, da se barem skroz raspala (biorazgradiva guma?!), ali ona se napuhala i blokirala protok vode (otpadne).
Evo i slike kako navedeni ventil treba izgledati i kako izgleda ovo što je ostalo od njega.
Ima li smisla slike i opis poslati u Elektrolux ili, neznam, društvu za zaštitu potrošaća? Svakako nije reklama za Elektrolux i slijedeća perilica će biti neka druga.