Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.582.200
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
odjavljen
Re: Chat tema ljubitelja hardvera
lav1000 kaže...

Daj si crveni  ako voda u loopu prolazi prvo kroz blok od cpu koji je loadu, pa ide direkt u blok od gpu,sto je ta voda donijela u blok od gpu? Ljubicice???

Polako lave, činimise da se opet zalijećeš. Nemoj zaboravit da toplina ne ide od vode na blok. Ako se sjećam dobro (a jesam), termodinamika veli da toplina ide s toplog tijela na hladnije. U ovom slučaju to je uvijek (trebalo bi bit, inače se gubi smisao) blok koji je topliji od vode. Sve da se temp vode sa bloka poveća za koji stupanj kad izlazi, to ne znači da će, zato što je toplija, dati toplinu sljedećem bloku/čipu u loopu. Povećanjem topline u loopu povećavaš temperaturu vode koja onda smanjuje specifični topl. kapacitet što znači da će se nešto lakše (sa manje wati) voda zagrijat kad je toplija nego hladnija; po ovoj tablici. Ali osnova je da raspršivanje topline ovisi PRIMARNO o kapacitetu ono gdje se vrši hlađenje, a to je radijator. Koliko on može topline disipirat, toliko topline mu možeš dat da se sustav drži obuzdanim. Voda je ovdje "rezervar" topline, a radijator ono što hladi. No gore link je objasnio lijepo: mijenjanjem rasporeda možeš, u adekvatnom loopu (flow nije bneck), promijenit kapacitet provodljivosti topline tako što mijenjaš temperaturu vode koja ulazi u blok - i tu govorimo o par stupnjeva razlike u temp vode, što ne znači da će onda temp čipa također bit jednaka toj razlici (onoj koja bi bila da si prije bloka stavio radijator, a ne drugi blok).

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
9 godina
protjeran
Gorstak79 kaže...

automobilski motori imaju vodeno...sto se dogodi kad ostavite auto da radi u leru?

poraste temp rashladne tekućine, ajmo dalje....

9 godina
protjeran
eywa33 kaže...
lav1000 kaže...

Daj si crveni  ako voda u loopu prolazi prvo kroz blok od cpu koji je loadu, pa ide direkt u blok od gpu,sto je ta voda donijela u blok od gpu? Ljubicice???

Polako lave, činimise da se opet zalijećeš. Nemoj zaboravit da toplina ne ide od vode na blok. Ako se sjećam dobro (a jesam), termodinamika veli da toplina ide s toplog tijela na hladnije. U ovom slučaju to je uvijek (trebalo bi bit, inače se gubi smisao) blok koji je topliji od vode. Sve da se temp vode sa bloka poveća za koji stupanj kad izlazi, to ne znači da će, zato što je toplija, dati toplinu sljedećem bloku/čipu u loopu. Povećanjem topline u loopu povećavaš temperaturu vode koja onda smanjuje specifični topl. kapacitet što znači da će se nešto lakše (sa manje wati) voda zagrijat kad je toplija nego hladnija; po ovoj tablici. Ali osnova je da raspršivanje topline ovisi PRIMARNO o kapacitetu ono gdje se vrši hlađenje, a to je radijator. Koliko on može topline disipirat, toliko topline mu možeš dat da se sustav drži obuzdanim. Voda je ovdje "rezervar" topline, a radijator ono što hladi. No gore link je objasnio lijepo: mijenjanjem rasporeda možeš, u adekvatnom loopu (flow nije bneck), promijenit kapacitet provodljivosti topline tako što mijenjaš temperaturu vode koja ulazi u blok - i tu govorimo o par stupnjeva razlike u temp vode, što ne znači da će onda temp čipa također bit jednaka toj razlici (onoj koja bi bila da si prije bloka stavio radijator, a ne drugi blok).

ma sve ok, treba o ovim stvarima polako i detaljno

ma naravno da neće voda prenijeti temp na blok kad je uvijek hladnija, bez daljne rasprave, da toplija voda od bloka uđe u njega bilo bi instant gecrken

već davno smo raspravljali o tome, količina prenešene topline ovisi o delta T , toplinskoj provodljivosti i površinu kroz koju se ta toplina prenosi, govorim o bloku tj. prijesu topline kroz njega

znači kad je u njega ušla zagrijana voda od prethodnog bloka, smanjila se delta T i automatski manje topline može prenijeti na vodu, zobg toga naraste temp na čipu ispod tog bloka, Tončijev na 500w više neće prenijeti 400w na vodu nego 375w topline i temp će mu narasti 1-2-3- stupnja

nadam se da je sve jasno...

ps. ovo si stavio odličan link, edukativan i stručan nemoj molim te s onim reddit neprovjerenim sranjima nas terorizirati (i onaj drugi što si stavio je bio OK, lik zna o čemu priča)

je topl. kap se mijenja, kao što možeš vidjeti svakih cca 10°C se smanji 1%  u našoj priči totalno zanemarivo, ima utjecaja na drugoj decimali u ovom temp. rasponu u kojem se krećemo, OK da radimo na hlađenju za nuklearni reaktor podmornice kapetana Anshe, morali bi i te stvari uzeti u obzir

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.2.2018 18:45 (lav1000).
13 godina
odjavljen

Ma, ja se ne sekiram hoce li mi bit rad blok rad blok ili blok blok rad rad... skombinirat cu tako da bude urednije. a za zajebanciju cu vidit kakva je situacija kad spojim 240+360 samo za gpu :)

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...
Tonči kaže...
eywa33 kaže...
lav1000 kaže...

Nisi u pravu, testirao sam na nacin da sam stavio grafu da majna a cpu da vrti p95. Znaci u takvoj kombinaciji je cpu isao do 67°C a kad je samo cpu vrtio prime je isao do 60-61. Znaci cpu je dobio direktno toplinu iz graficke, a tako bi bilo da obrnes redoslijed, gpu bi dobio dodatnu toplinu od cpu-a. Na tebi da biras koja ti je temp kriticnija pa prema tome slozis redoslijed u loopu.

Drugo boldano je ono s čim si me zbunio totalno. Ako obrnem redoslijed, onda će gpu dobit toplinu sa cpu-a?! Temp je skočila jer je u loop počelo dolaziti 300w topline sa gpu-a. Imao bi najviše 1-2°C (ako i toliko) razlike da obrneš redoslijed cpu>gpu. <---- ovo je ono što svi tvrde, a ti ne. 

Huh?! Ne, nije, neće i nije moguće. Kakve gluposti pišete?! Pa jeste imali fiziku u srednjoj školi??

huh šta? kome? Čitaj Tonče! Ja navedeno gore nisam tvrdio, a izgleda da nije ni on, međutim kako je on složio rečenicu, ja sam kontao da tvrdi da će obrtanje redoslijeda cpu/gpu jedna komponenta (druga) bit 5-7°C toplija. No nije to rekao ipak. Prvi čip/blok će dat zanemarivo topline sljedećem bloku < krivo sam se izrazio; prvi blok će zagrijat vodu koja će mrvičak, al baš mrvičak otežat hlađenje sljedećem čipu. EK tvrdi da, ako ganjaš stupanj za stupanj, stavit ćeš između blokova radijatore, no ako i ne staviš, razlika je minimalna (čitaj stupanj-dva). 

Tko je onda tvrdio?? Nisam ja napisao, samo citiram. Podebljano je gluparija. Točka. Sve ostalo je druga rasprava.

Meni je samo horor da na tech forumu netko napiše tako nešto. Možda je nespretno izražavanje.  Još je gore što sam gore vidio da je netko i thumbs down stisnuo, ali osnove termodinamike se uče u višim razredima osnovne pa možda nisu svi prošli gradivo...

Nope.
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.2.2018 19:27 (Tonči).
13 godina
Tonči kaže...

ali osnove termodinamike se uče u višim razredima osnovne pa možda nisu svi prošli gradivo...

eh, kad bi se svi sjećali i znali što su učili u osnovnoj školi, ne bi cvjetao biznis sa instrukcijama 

17 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...
Tonči kaže...

ali osnove termodinamike se uče u višim razredima osnovne pa možda nisu svi prošli gradivo...

eh, kad bi se svi sjećali i znali što su učili u osnovnoj školi, ne bi cvjetao biznis sa instrukcijama 

Pa razlog zašto hlađenja uopće rade je u istim zakonima zbog kojih se ono podebljano ne događa...

Nope.
9 godina
protjeran
Tonči kaže...
picajzla0707 kaže...
Tonči kaže...

Pa razlog zašto hlađenja uopće rade je u istim zakonima zbog kojih se ono podebljano ne događa...

ajde Tonči ne zajebaji...  ja sam se malo smotano izrazio, nakon toga sve razjasnio lako provjerljivim formulama koje opisuju taj proces u bloku i to je to...

mi toleriramo tvoje hipsterske skraćenice koje 99% foruma mora googlati, trpi malo i ti nas 

9 godina
protjeran
eywa33 kaže...

Ma, ja se ne sekiram hoce li mi bit rad blok rad blok ili blok blok rad rad... skombinirat cu tako da bude urednije. a za zajebanciju cu vidit kakva je situacija kad spojim 240+360 samo za gpu :)

jbt ti ćeš biti na 60cm radijatora u kućištu, to moramo smisliti novi naziv za takvu kategoriju hw entuzijazma

ja ću morati sljedeći komp staviti 2x 480 eto tako da ne fali 

12 godina
neaktivan
Chat tema ljubitelja hardvera

Inače se bavim navedenom temom tj. hlađenjem između ostalog ali što ste vi tu svašta iznijeli ne razumijem ili sam glup

Kod toplinskog izmjenjivača mora biti razlika između ulazne i izlazne temperature inače ne radi svoj posao ili je debelo predimenzioniran.

9 godina
protjeran
gil kaže...

Inače se bavim navedenom temom tj. hlađenjem između ostalog ali što ste vi tu svašta iznijeli ne razumijem ili sam glup

Kod toplinskog izmjenjivača mora biti razlika između ulazne i izlazne temperature inače ne radi svoj posao ili je debelo predimenzioniran.

Pa procitaj malo bolje i vidit ces da smo se svi usuglasili da mora postojati razlike temp u dijelovima custom loopa za hlađenje cpu/gpu 

12 godina
neaktivan

Tako je, i to što ti tvrdiš je istina zato se u hlađenju radi paralelni spoj a ne serijski.

13 godina
odjavljen
gil kaže...

Tako je, i to što ti tvrdiš je istina zato se u hlađenju radi paralelni spoj a ne serijski.

U praksi, vodeno na pc-u i ne pokazuje neke razlike između paralele i serije. Razlog je vjerojatno jer je flow uglavnom dostatan i najčešće nije bottleneck loopa. Evo swiftech ima neki test kojim su to i pokazali. 0.6°C razlike između paralele i serije u korist paralele.

17 godina

Koji je način postavljanja AIO radijatora najbolji za airflow u kućištu? Imam za rasporediti 4 case venta i AIO. Pretpostavljam da bi trebalo ići na top mount radijatora kao exhaust da bi dobio najbolje moguće temperature na GPU? Vjerujem da bi front mount kao intake povećao GPU temp ponešto zar ne?

Eto, pucajte majstori - hvala unaprijed!

It is always darkest just before the dawn.
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.2.2018 10:09 (mrsmith).
14 godina
protjeran
Direktno svjez zrak ravno u radijator, dakle radijator s ventovima naprijed, ispuh iza i gore..lp
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
17 godina
Stjepanj kaže...
Direktno svjez zrak ravno u radijator, dakle radijator s ventovima naprijed, ispuh iza i gore..lp

Znači mountam radijator naprijed kao intake zajedno s case fanovima ispred njega koji su na kucistu vec? Tj. radijator na te ventove direktno? Naravno uz dodatne ventove od radijatora jos (push-pull)?

Zar mi nece to gurati topao zrak na GPU?

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.2.2018 10:12 (mrsmith).
15 godina
mrsmith kaže...
Eto, pucajte majstori - hvala unaprijed!

Radijator naprijed i ventilatore u pull da možeš lakše čistiti prašinu sa radijatora.

Možeš okrenuti i zadnji ventilator da uvlači friški zrak u kućište i ventilatore na vrhu kućišta da bacaju vrući zrak van.

14 godina
protjeran
Ali napraviti obavezno push pull na radijatoru ako imas mjesta.lp
14 godina
protjeran
17 godina

Hmmmm, ako stavim radijator s njegovim ventovima i jos 2 case fana s njima, ostanu mi samo 2 case fana (1 otraga i jedan gore) za ispuh.. Jel' to ok? Ili da radije naprijed stavim samo radijator s njegovim ventovima pa 3 gore ispuh i jedan otraga intake kao i radijator?

Nekako mi se cini da bi 3 in 3 out trebalo biti bolje za allaround rjesenje zar ne?

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.2.2018 10:23 (mrsmith).
9 godina
protjeran
mrsmith kaže...

Hmmmm, ako stavim radijator s njegovim ventovima i jos 2 case fana s njima, ostanu mi samo 2 case fana (1 otraga i jedan gore) za ispuh.. Jel' to ok? Ili da radije naprijed stavim samo radijator s njegovim ventovima pa 3 gore ispuh i jedan otraga intake kao i radijator?

Nekako mi se cini da bi 3 in 3 out trebalo biti bolje za allaround rjesenje zar ne?

Dovoljno ti je 2 za out, 1 rear i 1 top 

Bitno je da probijes radijator i da dobro propuses po grafickoj a to sto ce taj zrak biti 1-2°C topliji zbog radijatora nece joj igrati veliku ulogu

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.2.2018 10:33 (lav1000).
9 godina
protjeran

sa intelom samo zajebancija, te moraš zvati servisera da ti podigne BIOS, te sad moraš angažirati klima majstora da ohladiš kućište...jbm ti sve uzet cu ovog ovog novog ryzena s vegom, privjesak nakačit na ključeve gdje mu je mjesto 

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.2.2018 10:41 (lav1000).
13 godina
Stjepanj kaže...

zašto baš obavezno ako su razlike minimalne, a koliko sam gledao dosad razlika 2 vs 4 venta na radijatoru je par stupnjeva

17 godina
picajzla0707 kaže...
Stjepanj kaže...

zašto baš obavezno ako su razlike minimalne, a koliko sam gledao dosad razlika 2 vs 4 venta na radijatoru je par stupnjeva

Ako je par stupnjeva odmah radim

17 godina
lav1000 kaže...

sa intelom samo zajebancija, te moraš zvati servisera da ti podigne BIOS, te sad moraš angažirati klima majstora da ohladiš kućište...jbm ti sve uzet cu ovog ovog novog ryzena s vegom, privjesak nakačit na ključeve gdje mu je mjesto 

Ryzen na 55-60c ima performanse kao ovaj kenjac od intela na 90c :D mamicu mu ljubim. Grije se kao nuklearka.... a benefit samo u full hd igrama Jbg, nema veze - ja sam uvijek govorio da treba sve probat!

9 godina
protjeran
picajzla0707 kaže...
Stjepanj kaže...

radi hlađenja grafičke mu je bolje da stavi i pull ventove

čisto za usporedbu, ja sam testirao CM liquida masterlitea, bez pull ventova jer je u igri bila ona MSI trioX koja mi nebi stala sa radijatorom u p/p konfiguraciji,o 1°C razlike se tu radi...

pravom entuzijastu i 1°C igra... ma bude to Smith rastavio za koji dan i presao na custom loop hardtubing 

17 godina
lav1000 kaže...

ma bude to Smith rastavio za koji dan i presao na custom loop hardtubing 

Ma not gonna happen - to je to, sta je tu je za sada!

9 godina
protjeran
mrsmith kaže...
lav1000 kaže...

ma bude to Smith rastavio za koji dan i presao na custom loop hardtubing 

Ma not gonna happen - to je to, sta je tu je za sada!

evo dam ti ja privjeska i eisbaera sa 360mm radijatorom, a ti meni 8700k, da te riješim muka sa tim temperaturama 

nagura mi privjeska do 42°C ali i to smatram da je delid nužan, privjesak bi trebao raditi na <30°C 

9 godina
protjeran
lav1000 kaže...
nagura mi privjeska do 42°C ali i to smatram da je delid nužan, privjesak bi trebao raditi na <30°C 

stavi vodeno....

9 godina
protjeran
Gorstak79 kaže...
lav1000 kaže...

stavi vodeno....

pa imam vodeno 360mm radijator... ali ga svejedno diže do 42....ni dobro ni dobro 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice