Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.582.716
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Chat tema ljubitelja hardvera

Tonči jesi isprobao Corsair H115i Pro novi? Kakav je u usporedbi s većim bratom 150? Najviše me zanima razina buke iskreno.

It is always darkest just before the dawn.
9 godina
protjeran
Re: Chat tema ljubitelja hardvera
Tonči kaže...
ansha kaže...

Naravno, to je samo teoretski, u praksi sta je tekucina gusca sporije bi ju mogao pumpat kroz loop i na kraju bi doslo do mirovanja a znamo sta se onda dogadja s temperaturom.

Za hlađenje t.m. koriste se elektromagnetske pumpe i ide to brzo. Fora je da se toplina širi drastično brže (i ima manji kapacitet). Fora je da se t.m. koristi za neke vrlo specifične situacije (reaktori) i nije baš neko rješenje za ovo niti ima potrebe, a i iznimno je skupo.

Nma ekvilibrija. Kao što nema ničeg statičnog u geostacionarnoj orbiti niti u poziciji svemirske postaje... konstantno se razmjenjuje toplina i odvodi u hladniji okoliš, kao što svemirska stanica konstantno pada na Zemlju... itd.

CPU preda dio topline u TIM, s njega u IHS, s IHS-a u TIM, s TIM-a na blok, s bloka u vodu, s vode u radijator, a pritom se iz svega spomenutog toplina predaje kroz materijal i u zrak. Svaki dodatni blok u seriji dodaje još malo topline u sustav, a radijator dobija dio svega toga i cirkulacijom otpušta u zrak vani, a ventilatori protokom zraka dodatno pospješuju to primanje topline, dovodeći hladniji zrak na radijator. 

Tonči, nema termodinamičkog ekvilibrija, ima ovog ajmo reći temperaturnog temperature se ustale, ali ima delte T(znači toplina se prenosi, molekule preuzimaju đule i veselo đuskaju sve brže i brže) jer je delta T NUŽNA da bi stvar funcionirala!!!!

9 godina
protjeran
Tonči kaže...

CPU preda dio topline u TIM, s njega u IHS, s IHS-a u TIM, s TIM-a na blok, s bloka u vodu, s vode u radijator, a pritom se iz svega spomenutog toplina predaje kroz materijal i u zrak. Svaki dodatni blok u seriji dodaje još malo topline u sustav, a radijator dobija dio svega toga i cirkulacijom otpušta u zrak vani, a ventilatori protokom zraka dodatno pospješuju to primanje topline, dovodeći hladniji zrak na radijator. 

sve si lijepo opisao, i da je delta ajmo reći tih famoznih 5°C, u ovakvom sustavu kao što je bio kod mene sa pumpom od cca 1L/min, u sustavu u kojem ima cca pola litre vode, znači tih 16grama vode koje je kroz blokove u 1 sekundi pokupilo 300w i zgrijalo se 5°C ima 30 sekundi da se ohladi na početnih 30°C prije nego opet uđe u blokove... znači ima proći jedno metar metar i pol cijevi i 2 metra radijatorskih rebarca u 30 sekundi, i da je nemoguće da se ohladi za 5°C... ja bi rekao da je to itekako moguće bez da tražim po redditu

17 godina
odjavljen

Nisam rekao da je nemoguće. :) Nisam ni računao. Ali ne bih se zamarao time, nebitno je gdje ode toplina, sve dok nije na procesoru i grafičkoj. Najveći problem hlađenja je odvesti toplinu na vodu, a za sve ostalo je lako.

Nope.
16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Za hlađenje t.m. koriste se elektromagnetske pumpe i ide to brzo. Fora je da se toplina širi drastično brže (i ima manji kapacitet). Fora je da se t.m. koristi za neke vrlo specifične situacije (reaktori) i nije baš neko rješenje za ovo niti ima potrebe, a i iznimno je skupo.

Da, ako mogu to koristit na nuklearnim podmornicama, onda mozemo i mi u kucnim pc-ima! 

A i kako bi odvodio toplinu s t.m.-a? Opet zrak, pa je tu usko grlo...

Ma idealno je bacvu od 500L stavit kraj kompa i samo cirkulirat vodu bez ikakvih ventova...

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.2.2018 14:02 (ansha).
17 godina

Narucio H115i PRO upravo - sutra stiže od Instara. Dark Rock 3 prodan u 15min

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.2.2018 15:53 (mrsmith).
9 godina
protjeran
ansha kaže...
Tonči kaže...

Da, ako mogu to koristit na nuklearnim podmornicama, onda mozemo i mi u kucnim pc-ima! 

Ma idealno je bacvu od 500L stavit kraj kompa i samo cirkulirat vodu bez ikakvih ventova...

dovoljan bi ti bio jedan kanister veličine kućišta znači 25-35L... 

9 godina
protjeran
mrsmith kaže...

Narucio H115i PRO upravo - sutra stiže, imam Dark Rock 3 viška 1 dan star :P može PM ako nekome treba

ti si lud ko šiba 

17 godina
lav1000 kaže...
mrsmith kaže...

Narucio H115i PRO upravo - sutra stiže, imam Dark Rock 3 viška 1 dan star :P može PM ako nekome treba

ti si lud ko šiba 

Ne j..... me 2 posto pa radim gluposti

9 godina
protjeran
mrsmith kaže...
lav1000 kaže...
mrsmith kaže...

ti si lud ko šiba 

Ne j..... me 2 posto pa radim gluposti

mene muči moj privjesak, ide na 42°C, a ne znam koji je toplinski kapacitet majoneze...srećom dr.Delid će uletiti kad zatreba, pozdravio vas je sve eno igra se na 5.4Ghz tjera CB 

17 godina

Kakva je Corsairova politika u vezi jamstva kod nas? U slučaju da procuri i sprži sve ispod sebe, da li i kod nas pokrivaju komponente jamstvom ili?

I btw, kako da mountam radijator i airflow s njim za najbolje temperature u kućištu? Naprijed pa neka vuče zrak unutra ili gore da puše van? Ili nešto treće? Heeeelp :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.2.2018 15:19 (mrsmith).
16 godina
protjeran
mrsmith kaže...

Kakva je Corsairova politika u vezi jamstva kod nas? U slučaju da procuri i sprži sve ispod sebe, da li i kod nas pokrivaju komponente jamstvom ili?

Pojma nemam al nekako mi je tesko zamislivo da bi to proslo, prelako je varat, a jos kad vide da si balkanac 

13 godina
odjavljen
lav1000 kaže...

sve si lijepo opisao, i da je delta ajmo reći tih famoznih 5°C, u ovakvom sustavu kao što je bio kod mene sa pumpom od cca 1L/min, u sustavu u kojem ima cca pola litre vode, znači tih 16grama vode koje je kroz blokove u 1 sekundi pokupilo 300w i zgrijalo se 5°C ima 30 sekundi da se ohladi na početnih 30°C prije nego opet uđe u blokove... znači ima proći jedno metar metar i pol cijevi i 2 metra radijatorskih rebarca u 30 sekundi, i da je nemoguće da se ohladi za 5°C... ja bi rekao da je to itekako moguće bez da tražim po redditu

Sad čitam unazad odakle je sve krenulo... Ja ne znam jesam li te krivo razumio. Daj mi reci dakle jednu stvar. Ako je loop sljedeći: gpu > cpu > rad > rad, hoće li bit razlike u temperaturama čipova ako loop postaviš: gpu > rad > cpu > rad? Meni se činilo da si ti tvrdio da hoće, u 2-3°C. Jesam te dobro shvatio?

mrsmith kaže...

Podrška im je jako dobra načelno. Dvaput sam slao PSU na reklamaciju, jedan je riknuo, poslali novog koji je zujao. Vratio im tog i nadoplatio za bolje. Relativno brzo. Imaš opciju direktno s njima obavljat standardne reklamacije. A ako ti leaka CLC onda moraš izravno s Corsairom dogovarat. Meni su brzo odgovorili kad sam im slao upit za PSU i rekli da im ga pošaljem te da će mi nadoplatit poštarinu. Ipak sam išao preko našeg distributera jer je i on pristao rješit zujanje zamjenom. Dakle, izravno sa Corsairom u slučaju, nedajbože, leaka.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
ansha kaže...
mrsmith kaže...

Pojma nemam al nekako mi je tesko zamislivo da bi to proslo, prelako je varat, a jos kad vide da si balkanac 

Onda se nadam da se neće dogoditi Za svaki slučaj tu je backplate na GPU ali mislim da ni on ne pomogne u tom slučaju. Navodno je sve na case to case basis, nigdje nije striktno navedeno jel pokrivaju ili ne. I da, moraš poslati sve komponente na pregled.

17 godina
odjavljen

Nisam h115i Pro, jer je h150i Pro bolja opcija po dosadašnjem iskustvu. 

Nope.
17 godina
Tonči kaže...

Eto, javim ti onda kakav je sutra kad stigne :D a ti mi pošalješ delid paketić kad završiš sa svojim

13 godina
ansha kaže...
Tonči kaže...

tko kaže da se ne može - link, pa link

samo što nisam čuo godinama za njih, vjerojatno su prešli na hlađenje podmornica 

9 godina
protjeran
eywa33 kaže...

Sad čitam unazad odakle je sve krenulo... Ja ne znam jesam li te krivo razumio. Daj mi reci dakle jednu stvar. Ako je loop sljedeći: gpu > cpu > rad > rad, hoće li bit razlike u temperaturama čipova ako loop postaviš: gpu > rad > cpu > rad? Meni se činilo da si ti tvrdio da hoće, u 2-3°C. Jesam te dobro shvatio?

hahah ajde sad nađi gdje je krenulo 

prvenstveno sam mislio na loop kao moj što je bio moj prvotni loop vuk>medo>rad(pa kasnije još jedan >rad) , gpu > cpu > rad, 

a s ovim kombinacijama rad između gpu>cpu bi se trebao eliminirati efekt predgrijavanja vode prije prelaza na drugi čip u loopu 

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.2.2018 16:13 (lav1000).
14 godina
Tonči kaže...

Budi musko udari ga cekicem kao i ja

https://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/delidding-i7-4770k/235338.aspx

everyday i'm shuffling...
14 godina
protjeran
lav1000 kaže...
eywa33 kaže...

prvenstveno sam mislio na loop kao moj što je bio moj prvotni loop vuk>medo>rad(pa kasnije još jedan >rad) , gpu > cpu > rad, 

a s ovim kombinacijama rad između gpu>cpu bi se trebao eliminirati efekt pregrijavanja vode prije prelaza na drugi čip u loopu 

dok se vi zajebavate neki su temperature mjerili flir-om:

poslje dodam bolje slike

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
13 godina
odjavljen
lav1000 kaže...
eywa33 kaže...

a s ovim kombinacijama rad između gpu>cpu bi se trebao eliminirati efekt pregrijavanja vode prije prelaza na drugi čip u loopu 

Dakle ima veze raspored radijatora po tebi? Koliko? Veliš tamo:

lav1000 kaže...

Nisi u pravu, testirao sam na nacin da sam stavio grafu da majna a cpu da vrti p95. Znaci u takvoj kombinaciji je cpu isao do 67°C a kad je samo cpu vrtio prime je isao do 60-61. Znaci cpu je dobio direktno toplinu iz graficke, a tako bi bilo da obrnes redoslijed, gpu bi dobio dodatnu toplinu od cpu-a. Na tebi da biras koja ti je temp kriticnija pa prema tome slozis redoslijed u loopu.

Drugo boldano je ono s čim si me zbunio totalno. Ako obrnem redoslijed, onda će gpu dobit toplinu sa cpu-a?! Temp je skočila jer je u loop počelo dolaziti 300w topline sa gpu-a. Imao bi najviše 1-2°C (ako i toliko) razlike da obrneš redoslijed cpu>gpu. <---- ovo je ono što svi tvrde, a ti ne. 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
9 godina
protjeran
Stjepanj kaže...

poslje dodam bolje slike

pravo umjetničko remek djelo 

14 godina
protjeran
lav1000 kaže...
Stjepanj kaže...

poslje dodam bolje slike

pravo umjetničko remek djelo 

Da, mala rezolucija moram vidjeti jel to ide gore no zanimljiva stvar, cipset i vrm crveni ko paprike(prime95@5ghz)

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
9 godina
protjeran
lav1000 kaže...

Nisi u pravu, testirao sam na nacin da sam stavio grafu da majna a cpu da vrti p95. Znaci u takvoj kombinaciji je cpu isao do 67°C a kad je samo cpu vrtio prime je isao do 60-61. Znaci cpu je dobio direktno toplinu iz graficke, a tako bi bilo da obrnes redoslijed, gpu bi dobio dodatnu toplinu od cpu-a. Na tebi da biras koja ti je temp kriticnija pa prema tome slozis redoslijed u loopu.

Drugo boldano je ono s čim si me zbunio totalno. Ako obrnem redoslijed, onda će gpu dobit toplinu sa cpu-a?! Temp je skočila jer je u loop počelo dolaziti 300w topline sa gpu-a. Imao bi najviše 1-2°C (ako i toliko) razlike da obrneš redoslijed cpu>gpu. <---- ovo je ono što svi tvrde, a ti ne. 

ja više ne kužim što tebe muči sa mnom... gdje sam ja tu spomenuo radijatore....

i složio sam se naravno, nema se što ni slagati to se podrazumijeva da će temp. cijelog sistema spojenog na loop skočiti kad pokreneš sve "potrošače" u loopu. 

jedino ti ostaje dvojba želiš li 2-3°C hladniji procesor pa njega staviš prvog na ulaz hladne vode iz rada ili želiš 1-2°C hladniju gpu, pa staviš nju prvu...

da sam imao obrnuti redoslijed nebi imao 67°C na cpu nego 64-65 a na gpu umjesto 33 bi imao 34-35.... govorim o slučaju kad su cpu/gpu zajedno u pogonu...

a voda bi se ugrijala jednako u oba slučaja jer njoj svejedno tko je prvi, njoj samo igra koliko je đžula pokupila sa njih....

i to sam sve lijepo rekao krmeljav u 7 ujutro...

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.2.2018 16:41 (lav1000).
13 godina
odjavljen

Ja sam, dakle, totalno krivo tebe razumio...jebiga. dogodi se. al isto si se i ti mogao spretnije izrazit ;)

17 godina
mrsmith kaže...

Narucio H115i PRO upravo - sutra stiže od Instara. Dark Rock 3 prodan u 15min

Ti si za Korizmu odlučio ne imati isti hardware duže od nekoliko dana. Više si komponenti promjenio nego ja čarapa :)

(Priznaj da je dostavljačica neki komad, nećemo reći tvojoj ljepšoj polovici).

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...
lav1000 kaže...

Huh?! Ne, nije, neće i nije moguće. Kakve gluposti pišete?! Pa jeste imali fiziku u srednjoj školi??

Nope.
9 godina
protjeran
Tonči kaže...
eywa33 kaže...
lav1000 kaže...

Huh?! Ne, nije, neće i nije moguće. Kakve gluposti pišete?! Pa jeste imali fiziku u srednjoj školi??

Daj si crveni  ako voda u loopu prolazi prvo kroz blok od cpu koji je loadu, pa ide direkt u blok od gpu,sto je ta voda donijela u blok od gpu? Ljubicice???

13 godina
odjavljen
Tonči kaže...
eywa33 kaže...
lav1000 kaže...

huh šta? kome? Čitaj Tonče! Ja navedeno gore nisam tvrdio, a izgleda da nije ni on, međutim kako je on složio rečenicu, ja sam kontao da tvrdi da će obrtanje redoslijeda cpu/gpu jedna komponenta (druga) bit 5-7°C toplija. No nije to rekao ipak. Prvi čip/blok će dat zanemarivo topline sljedećem bloku < krivo sam se izrazio; prvi blok će zagrijat vodu koja će mrvičak, al baš mrvičak otežat hlađenje sljedećem čipu. EK tvrdi da, ako ganjaš stupanj za stupanj, stavit ćeš između blokova radijatore, no ako i ne staviš, razlika je minimalna (čitaj stupanj-dva). 

Ovdje je lik objasnio sve kako ide. Raspored u teoriji ima neke veze, u praksi je neznatno. Ja sam to tvrdio od početka, i činilo mi se da se lav suprotstavljao tome. Evo linkat ću konkluziju, da se nađe:

Conclusion:
So if either you have very high flow rates or low heat produced then the order is less important and will only make a degree or two of difference if you notice anything at all. If you are running your water cooling system at near capacity then the temperature differences caused by loop order can be more significant. It's not that you are changing the cooling potential of your system (as this would require better radiators) by changing the order, you are increasing its conduction capacity by changing the temperature of the fluid as it enters the block.

Ovo je jasno i tu nema potrebe za daljnjom raspravom. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.2.2018 18:02 (eywa33).
9 godina
protjeran

automobilski motori imaju vodeno...sto se dogodi kad ostavite auto da radi u leru?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice