Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.582.831
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Re: Chat tema ljubitelja hardvera
eywa33 kaže...

Tako da nije "skoro" zanemarivo, već rekao bih, potpuno zanemarivo, odn. nemjerljivo. 

ps. flow jednog eisbaera je nešto malo iznad 1l/min U LOOPU.

Nonsense, nemjerljivo? Nemam ti sad vremena trazit linkove, al ljudi imaju i po vise od 2C razliku utemperaturi vode na razlicitim djelovima loopa.

Ova prijasnja racunica nema veze s mozgom nit fizikom, to je jasno.

Pumpa vuka je deklarirana na 70L, znaci da u praksi imas 20 max 30L. Deklarirane brzine pumpe su u uvjetima bez opterecenja. U mom relativno jednostavnom loopu malog otpora, D5 pumpa ima oko 250L/h iako je deklarirana na 1500L.

9 godina
protjeran
eywa33 kaže...
lav1000 kaže...

totalni nonsens, 100w, 500w, 1000w nije bitno, će jednako ugrijati odn. povisiti temp iste količine vode bila ona 30°C ili na 50°C (ne vrijedi jedino blizu točke isparavanja, kad se dovedena topline troši na pucanje vodikovih veza između molekula vode, i kako one pucaju tako kreće isparavanje)

konkretno u našem slučaju 1L/min flowa i neka cpu i gpu prenose 300w topline na vodu, to je skoro točno 5°C povećanje temp na izlazu iz zadnjeg bloka, i nema te temp koja se može postići a da se zaustavi taj prijenos topline odn. to povećanje temp (osim navedenog ekstremnog slučaja prije)

radijator mora doći u točku da skida 5°C konstatno inače bi u loopu imali vodicu za zamiješati nescaffe svakih pola sata-sat

evo malo sam to skicirao

točno se poklapa ovaj porast od cca 7°C u konkretno mojem loopu, 4-5°C je zbog porasta temp cijelog loopa kako se upali gpu, a 3-4°C gpu prenosi na cpu

Oprosti brate, al pričaš nebuloze. Prvo, ovo o povećanju temp vode ovisno o njenoj t1 je jasno i nebitno ovdje. Tvoje povećanje i dumpanje 300w u sustav je krivo za povećanje temperature cpu-a, kakav Božji raspored u loopu. 

Specifična toplina vode je 1 kal, odn. 4.184 w/s. Dakle ti tvrdiš da je nekim čudom, od trenutka ulaza u gpu blok, pa do izlaza, temperatura vode porasla za 5°C?!?! Ajd sad izračunaj koliko wat/s je potrebno za to. Mogu i ja ajde. Odoka 20,000w/s. Hajd sad molim te daj fiziku i izračunaj... dođeš do broja 44,4s. Dakle od ulaza u gpu blok do izlaza iz cpu bloka, pod konstantnim opterećenjem od 450w dođeš da je taj put trajao 44,4s. Od bloka do bloka! Daj lave. Jutro je, naspavan si. Što pričaš ovo?

I bemu led, pogledaj onaj link šta sam ti stavio sa reddita. 

ti pričaš o zagrijavanju cijele količine vode u sistemu tj. zagrijavanju jedne litre vode u jednoj sekundi, da dobro si izračunao, treba ti 20kJ iliti 20kW topline ako to želiš odraditi u jednoj sekundi....no caka je ovdje što imaš protok od 1L/min iliti 0,016L/s, znači ti zagrijavaš samo tih hebenih 16cm3 u sekundi, a ne cijelu litru u sekundi sa tih 300w koje smo naveli kao primjer

i kad lijepo to uvrstiš u formulu 

300/(16*4)= 4.7°C

bez te delte T ode sve u krasni k... kao što sam ti rekao

kako si ti zamislio da je u cijelom sistemu stalno ista temperatura, a konstantno ga griješ sa xxx w topline????

u praksi ćeš u radijatoru na ulazu/izlazu dobiti manju deltu od ove, jer će se voda odmah po izlazu iz bloka početi hladiti u cijevi, ali kad bi upiknuo 2 termometra, jedan točno na ulaz a drugi točno na izlaz bloka koji vodu protoka 1L/min grije sa 300w dobio bi ovih cca 5°C razlike očitanja na tim termometrima milion%

malo manje reddita malo više udžbenika fizike i sve će biti ok 

17 godina
Chat tema ljubitelja hardvera

Haha :D

It is always darkest just before the dawn.
13 godina
odjavljen
ansha kaže...

Nonsense, nemjerljivo? Nemam ti sad vremena trazit linkove, al ljudi imaju i po vise od 2C razliku utemperaturi vode na razlicitim djelovima loopa.

Ova prijasnja racunica nema veze s mozgom nit fizikom, to je jasno.

Pumpa vuka je deklarirana na 70L, znaci da u praksi imas 20 max 30L. Deklarirane brzine pumpe su u uvjetima bez opterecenja. U mom relativno jednostavnom loopu malog otpora, D5 pumpa ima oko 250L/h iako je deklarirana na 1500L.

Imaš pravo, mjerljiva je temp vode. I ja bi volio vidit razliku u različitim djelovima loopa. Kad se vratim s posla budem. I dalje mislim da je zanemariva, ko što s veliš, ko i ostatak svijeta po tom pitanju, bar sto vidim letimičnim češljanjem foruma i ponešto fizike...

sto se tice tice dc lt pumpe. mjerena je u loopu. evo

http://thermalbench.com/2016/06/27/alphacool-eisbaer-240-cpu-cooler/5/

lav1000 kaže...

ti pričaš o zagrijavanju cijele količine vode u sistemu tj. zagrijavanju jedne litre vode u jednoj sekundi, da dobro si izračunao, treba ti 20kJ iliti 20kW topline ako to želiš odraditi u jednoj sekundi....no caka je ovdje što imaš protok od 1L/min iliti 0,016L/s, znači ti zagrijavaš samo tih hebenih 16cm3 u sekundi, a ne cijelu litru u sekundi sa tih 300w koje smo naveli kao primjer

i kad lijepo to uvrstiš u formulu 

300/(16*4)= 4.7°C

bez te delte T ode sve u krasni k... kao što sam ti rekao

kako si ti zamislio da je u cijelom sistemu stalno ista temperatura, a konstantno ga griješ sa xxx w topline????

u praksi ćeš u radijatoru na ulazu/izlazu dobiti manju deltu od ove, jer će se voda odmah po izlazu iz bloka početi hladiti u cijevi, ali kad bi upiknuo 2 termometra, jedan točno na ulaz a drugi točno na izlaz bloka koji vodu protoka 1L/min grije sa 300w dobio bi ovih cca 5°C razlike očitanja na tim termometrima milion%

malo manje reddita malo više udžbenika fizike i sve će biti ok 

Kolko vidim, specificna toplina se određuje na količinu w potrebnih da se digne temp materijala za 1C JEDNOM GRAMU tog materijala, ne kili. Ajde provjeri pa javi. Cini mi se da bi i ti trebao povirit u udžbenik da se podsjetis.

Mislim zašto se redovito savjetuje da raspored blokova/radova nema veze? svugdje! Sigurno bi negdje netko stručan rekao da bi bilo dobro gledati na te stvari, ali kolko vidim nitko nije. Voda se sporo grije, a brzo kola loopom. Pa zar ti nije dovoljna cinjenica da se konačno temp stabilizira nakon prilično vremena konstantnog loada? to s znas i vidiš dok gejmaš, majnaš... rekao bi da najviše stupanj, max dva moze utjecat raspored.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
11 godina
neaktivan

63 celzijeva na privjesku full load sa zujalicom je uredu? 

15 godina
Kolacic kaže...

Normalno da je u redu, daj 100 kn za LC CC 95 i utišaj si to ako ništa.

13 godina
odjavljen

Here's some information from the overclockers forum:
thread1:
It's not a matter of opinion, it's a matter of fluid dynamics. On a single pass through a heat source, the cooling fluid only absorbs a small amount of energy per molecule. This is why the cooling is dependent on the volume flow rate and not the smount of fluid in the cooling system. The radiator only removes a small amount of energy per water molecule. The water temperature will come to an equilibrium and be roughly equivalent before and after the rad. Roughly by a factor of <1C.

thread2:
Now when you talk about water loops you have to understand that the water is moving rapidly over the blocks. So rapidly that water is unable to absorb high amounts of joules (heat/energy) because it does not touch the block long enough but this is compensated by having LOTS of water pass through the block. An example:
A block outputs 100 joules a second, 100 water molecules pass through the block in one second.
1 molecule absorbs 1 joule.
1 joule barely even raises the temperature of the water. Therefore, you can conclude that the water will not raise in temperature drastically in the loop.

Isprika za engleski post, ali u svrhu rasprave je pejstan. Vidim drugdje da neki tip ima max razliku od 1C na radijatoru koji treba ladit 500tinjak wati sistema. 1C! 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
9 godina
protjeran
eywa33 kaže...

Kolko vidim, specificna toplina se određuje na količinu w potrebnih da se digne temp materijala za 1C JEDNOM GRAMU tog materijala, ne kili. Ajde provjeri pa javi. Cini mi se da bi i ti trebao povirit u udžbenik da se podsjetis.

Mislim zašto se redovito savjetuje da raspored blokova/radova nema veze? svugdje! Sigurno bi negdje netko stručan rekao da bi bilo dobro gledati na te stvari, ali kolko vidim nitko nije. Voda se sporo grije, a brzo kola loopom. Pa zar ti nije dovoljna cinjenica da se konačno temp stabilizira nakon prilično vremena konstantnog loada? to s znas i vidiš dok gejmaš, majnaš... rekao bi da najviše stupanj, max dva moze utjecat raspored.

isti drek kJ/kg*K ili J/g*K (kw/kg*s*K; w/g*s*K)

ti si napisao 20000w/s, znači da si naumio 1kg vode zagrijati za 5°C u jednoj sekundi... a meni je grije samo ovih 16grama u jednoj sekundi pa mi je dovoljno 300w za 5°C

ne znam tko ima problema sa konverzijom grama u kilograme ali ja nisam taj sorry...

9 godina
protjeran
eywa33 kaže...

A block outputs 100 joules a second, 100 water molecules pass through the block in one second.
1 molecule absorbs 1 joule.

molim te ko Boga, ostavi se ovakvih idiotarija

11 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
Kolacic kaže...

Normalno da je u redu, daj 100 kn za LC CC 95 i utišaj si to ako ništa.

Ma uredu mi je trpiti jer ne mogu klokati na ovoj maticnoj. 

Nego ocekivao sam da cu g3930 prodati jako brzo no nikako da ode. 

16 godina
protjeran

Evo ja isprobao metodom drz' cijev u ruci i stvarno se osjeti da je na ulazu voda toplija kad se sistem ugrije. Doduse, i klincima metodom ruka na celo osjetim kad su 1 stupanj topliji..

17 godina
odjavljen

Uvijek će temperatura procesora biti viša od temperature bloka. Temperatura bloka od temperature vode. Temperatura vode od temperature zraka. Temperatura na ulazu od temperature bilo gdje dalje od ulaza.

Uvjet je da govorimo o običnom vodenom hlađenju s običnom mehaničkom pumpom. Bilo kakvi plinovi poput freona i sl. mijenjaju pravila igre po, također poznatim, šprancama.

Nope.
9 godina
protjeran
Tonči kaže...

Uvijek će temperatura procesora biti viša od temperature bloka. Temperatura bloka od temperature vode. Temperatura vode od temperature zraka. Temperatura na ulazu od temperature bilo gdje dalje od ulaza.

Uvjet je da govorimo o običnom vodenom hlađenju s običnom mehaničkom pumpom. Bilo kakvi plinovi poput freona i sl. mijenjaju pravila igre po, također poznatim, šprancama.

prosto ko pasulj.... s plinovima mijenjamo pravile igre, jer mijenjamo tlak pri kojem se ove stvari oko izmjene topline zbivaju

16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Stvarno si captain obvious. Pa jel itko u ovoj raspravi doveo to u pitanje?

9 godina
protjeran
ansha kaže...
Tonči kaže...

Stvarno si captain obvious. Pa jel itko u ovoj raspravi doveo to u pitanje?

pa što  nije eywa u prvim postovima rekao da će se voda ugrijati na neku temp i onda nastane kako on kaže "ekvilibrijum", sve u svakom dijelu loopa isto, komunizam u malom, svi jednaki 

16 godina
protjeran
lav1000 kaže...

pa što  nije eywa u prvim postovima rekao da će se voda ugrijati na neku temp i onda nastane kako on kaže "ekvilibrijum", sve u svakom dijelu loopa isto, komunizam u malom, svi jednaki 

Ekvilibrij ne znaci da je temperatura vode u svim djelovima loopa...

17 godina
odjavljen

Termalni ekvilibrij se nikad neće dogodit i nije moguć u ovom sustavu, jer je generiranje topline i njen transfer trajni događaj sve dok sustav radi. Jedino što se može dogoditi je da u tom dinamičnom sustavu imamo skoro pa konstantnu količinu generirane topline po jedinici vremena (skoro, jer nije i ne može biti konstanta, oviseći o opterećenju, struji itd.) i njen transfer u okolinu preko nekoliko medija. Dodavanje grafičke kartice u sustav diže ukupnu količinu generirane topline, ali ne zagrijava procesor, jer procesor nikad neće primiti toplinu od vode, već će uvijek davati toplinu vodi s obzirom da će voda uvijek biti niže temperature od procesora.

Nope.
9 godina
protjeran

ajde da se razumijemo, jasna stvar ako uzmeš 1 termometar i upikneš ga bilo gdje u loop, da će temperatura na njemu nakon određenog vremena postati konstantna, ali ako staviš drugi termometar, ovisno gdje ga staviš ćeš dobiti određenu deltu, jedino ako staviš 3 cm dalje od ovog prvog na istu cijev onda nećeš....

a ovo što pokušava mene osporiti da se voda ne može ugrijati 5°C na izlazu iz bloka/blokove u odnosu na ulaznu temp u te blokove neka raspravlja sa reddit ekipom...

17 godina
odjavljen

Konstantna temperatura nije termalni ekvilibrij. Termalni ekvilibrij je stanje kad više nema transfera topline, što ovdje nikad neće biti slučaj. :)

lav1000 kaže...

se voda ne može ugrijati 5°C na izlazu iz bloka/blokove u odnosu na ulaznu temp u te blokove

Kako to misliš?

Nope.
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.2.2018 11:36 (Tonči).
13 godina
odjavljen
lav1000 kaže...

ajde da se razumijemo, jasna stvar ako uzmeš 1 termometar i upikneš ga bilo gdje u loop, da će temperatura na njemu nakon određenog vremena postati konstantna, ali ako staviš drugi termometar, ovisno gdje ga staviš ćeš dobiti određenu deltu, jedino ako staviš 3 cm dalje od ovog prvog na istu cijev onda nećeš....

a ovo što pokušava mene osporiti da se voda ne može ugrijati 5°C na izlazu iz bloka/blokove u odnosu na ulaznu temp u te blokove neka raspravlja sa reddit ekipom...

Ajde polako. Ansha me ovdje kuži i sam je rekao da je razlika u temp vode po loopu minimalna i zanemariva uglavnom. To tvrde svi koliko vidim po internetima. (Lave, da, nije dobro na internetu sve uzimati zdravo za gotovo. Nisam blesav. No ajde ti također uzmi u obzir da ima pametnijih ljudi od tebe koji su pisali o tome...) Vidim da tako ljudi i dobivaju rezultate kad stavljaju temp senzore u različitim djelovima loopa - razlika u in i out na radijatoru je minimalna. Lav to shvaća da radijator onda ne radi posao. No jeboteled, pričamo o temperaturi vode od nekih 30°C pod loadom. I sad da ona varira od zadnjeg bloka na 35°C, do izlaza iz radijatora na 30°C, ili 25°C/30°C... Ma daj molim te. Ajde nađi jedan konkluzivan test koji će to pokazat. Jer, kolko se meni čini, ti tvrdiš jedno, a SVI ostali tvrde suprotno. Ja ću nastojat, ako budem imao vremena i volje, testirat gpu i cpu u loopu, i onda odvojeno cpu i gpu svaki na svom radu.

17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...
lav1000 kaže...

Ajde polako. Ansha me ovdje kuži i sam je rekao da je razlika u temp vode po loopu minimalna i zanemariva uglavnom. To tvrde svi koliko vidim po internetima. (Lave, da, nije dobro na internetu sve uzimati zdravo za gotovo. Nisam blesav. No ajde ti također uzmi u obzir da ima pametnijih ljudi od tebe koji su pisali o tome...) Vidim da tako ljudi i dobivaju rezultate kad stavljaju temp senzore u različitim djelovima loopa - razlika u in i out na radijatoru je minimalna. Lav to shvaća da radijator onda ne radi posao. No jeboteled, pričamo o temperaturi vode od nekih 30°C pod loadom. I sad da ona varira od zadnjeg bloka na 35°C, do izlaza iz radijatora na 30°C, ili 25°C/30°C... Ma daj molim te. Ajde nađi jedan konkluzivan test koji će to pokazat. Jer, kolko se meni čini, ti tvrdiš jedno, a SVI ostali tvrde suprotno. Ja ću nastojat, ako budem imao vremena i volje, testirat gpu i cpu u loopu, i onda odvojeno cpu i gpu svaki na svom radu.

Istina je da će razlika u temperaturi vode biti minimalna, to da. Bit će i malo toplija na izlazu s drugog bloka u seriji, nego na ulazu u njega. Ali to su jako, jako male razlike i to su manje što je rashladna tekućina gušća (u pravilu se čista voda ne koristi).

Da imaš čime i kako, najbolje bi bilo sve hladiti tekućim metalom, recimo da kroz cijeli sustav, blok, pumpu, radijator, guraš Grizzly Conductonaut. :)

Da, znam što to sve implicira i da ima svoje negativne strane jer funkcionira drugačije, bla bla, komentar je for the fun.

Nope.
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.2.2018 11:55 (Tonči).
17 godina

Još jedno smiješno pitanje... ako stavim AIO na proc i zamjenim gornje ventove na kućištu s AIO radijatorom koji gura van - hoće li temperature na grafičkoj pasti koji stupanj? Teoretski bi trebalo jer se oslobađa ogroman prostor iznad grafe koji zauzima DR3 i valjda bi ambijentalna temp kućišta trebala biti niža, zar ne?

Nisam specijalist termodinamike (dok su neki kao lav čitali udzbenik fizike, ja sam gledao curice po razredu i planirao koji cu auto sljedeci modelirati u 3d-u poslje nastave) pa ako mi netko to može bolje objasniti please do da ne bacam novac bezveze na AIO

It is always darkest just before the dawn.
9 godina
protjeran
eywa33 kaže...
lav1000 kaže...

znači i dalje ne vrijedi moja tvrdnja da je moguće da bude delte5°C na ulazu/izlazu iz blokova....

ja govorim o segmentu loopa u kojem je najveće termalno opterećenje na vodu, gdje mora u sekundi preuzeti 300w... i ti misliš da 300w vode ne može u sekundi ugrijati 16 grama vode za 5°C? slobodno mi dokaži, računski, a ne reddit budalama

staviš lika koji priča o 100 molekula vode, fulao je skalu jedno 100000000000000000000 puta, da dobro vidiš jedno 20 nula.... i kaže doslovno prevedeno,  voda koja se brzo kreće nije sposobna preuzeti Joule topline 

ne kažem da nema pametnijih ljudi od mene, ali nemoj mi ovakve idiote linkati kao neke stručnjake molim te ko Boga

9 godina
protjeran
lav1000 kaže...
eywa33 kaže...
lav1000 kaže...

znači i dalje ne vrijedi moja tvrdnja da je moguće da bude delte5°C na ulazu/izlazu iz blokova....

ja govorim o segmentu loopa u kojem je najveće termalno opterećenje na vodu, gdje mora u sekundi preuzeti 300w... i ti misliš da 300w topline ne može u sekundi ugrijati 16 grama vode za 5°C? slobodno mi dokaži, računski, a ne reddit budalama

staviš lika koji priča o 100 molekula vode, fulao je skalu jedno 100000000000000000000 puta, da dobro vidiš jedno 20 nula.... i kaže doslovno prevedeno,  voda koja se brzo kreće nije sposobna preuzeti Joule topline 

ne kažem da nema pametnijih ljudi od mene, ali nemoj mi ovakve idiote linkati kao neke stručnjake molim te ko Boga

16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Istina je da će razlika u temperaturi vode biti minimalna, to da. Bit će i malo toplija na izlazu s drugog bloka u seriji, nego na ulazu u njega. Ali to su jako, jako male razlike i to su manje što je rashladna tekućina gušća (u pravilu se čista voda ne koristi).

Da imaš čime i kako, najbolje bi bilo sve hladiti tekućim metalom, recimo da kroz cijeli sustav, blok, pumpu, radijator, guraš Grizzly Conductonaut. :)

Da, znam što to sve implicira i da ima svoje negativne strane jer funkcionira drugačije, bla bla, komentar je for the fun.

Naravno, to je samo teoretski, u praksi sta je tekucina gusca sporije bi ju mogao pumpat kroz loop i na kraju bi doslo do mirovanja a znamo sta se onda dogadja s temperaturom.

13 godina
odjavljen

Delta T (DT) and Why it’s so Important to Understand it

...When you boot the PC up, the chip gets hot very fast. The water moves over the chip, it begins to remove heat, the heat goes to the radiator, and some of the heat is removed. Not all of it can be removed. You have to know a lot of thermodynamics theory deeply (more than me) to know exactly why. The water begins to warm up slowly, and in time it reaches a balance: an equilibrium. Heat is made and heat removed, the loop is stabilized and temperatures will not change.

If you change the room temperature, the load on the loop or your fan speed,  the loop needs to readjust. This is when we like to measure our cooling ability – usually 30 minutes at a stable load is long enough to begin to measure. If you increase your cooling capability, the water will get cooler.

Water temperatures in a stabilized loop, amazingly, are very similar anywhere in the loop. There is only a 2-3°C maximum difference between the radiator out temperature and the CPU out temperature; this has been verified by Skinnee. Remember, the water can’t remove all the heat, some is transferred to the air. Your radiator size, efficiency and fans play a big part in this. Look at it this way – it’s a system built on many parts and within the laws of physics. Every part affects the other.

^ ovo je autor sa overclockersa u nekom "uvodu u liquid cooling"....

Poanta priče - raspored je nebitan! Sustav će postić ekvilibrij u smislu gore žuto. Par stupnjeva razlike u vodi neće značajno utjecat na temperaturu komponenata; ako temp vode u najhladnijem i najtoplijem dijelu loopa iznosi MAX 2-3°C, temp čipa ne može bit veća od toga, al može bit manja.

13 godina
odjavljen
lav1000 kaže...

ja govorim o segmentu loopa u kojem je najveće termalno opterećenje na vodu, gdje mora u sekundi preuzeti 300w... i ti misliš da 300w vode ne može u sekundi ugrijati 16 grama vode za 5°C? slobodno mi dokaži, računski, a ne reddit budalama

Lik je bubao primjer i tako je i nastupio. Nije imao namjeru donosit egzaktnu računicu. Koji k.

9 godina
protjeran
eywa33 kaže...
lav1000 kaže...

Lik je bubao primjer i tako je i nastupio. Nije imao namjeru donosit egzaktnu računicu. Koji k.

po ovoj drugoj rečenici koju nisi boldao, nije on sposoban iznijeti točnu 2+2 računicu 

9 godina
protjeran
eywa33 kaže...

Delta T (DT) and Why it’s so Important to Understand it

...When you boot the PC up, the chip gets hot very fast. The water moves over the chip, it begins to remove heat, the heat goes to the radiator, and some of the heat is removed. Not all of it can be removed. You have to know a lot of thermodynamics theory deeply (more than me) to know exactly why. The water begins to warm up slowly, and in time it reaches a balance: an equilibrium. Heat is made and heat removed, the loop is stabilized and temperatures will not change.

If you change the room temperature, the load on the loop or your fan speed,  the loop needs to readjust. This is when we like to measure our cooling ability – usually 30 minutes at a stable load is long enough to begin to measure. If you increase your cooling capability, the water will get cooler.

Water temperatures in a stabilized loop, amazingly, are very similar anywhere in the loop. There is only a 2-3°C maximum difference between the radiator out temperature and the CPU out temperature; this has been verified by Skinnee. Remember, the water can’t remove all the heat, some is transferred to the air. Your radiator size, efficiency and fans play a big part in this. Look at it this way – it’s a system built on many parts and within the laws of physics. Every part affects the other.

^ ovo je autor sa overclockersa u nekom "uvodu u liquid cooling"....

Poanta priče - raspored je nebitan! Sustav će postić ekvilibrij u smislu gore žuto. Par stupnjeva razlike u vodi neće značajno utjecat na temperaturu komponenata; ako temp vode u najhladnijem i najtoplijem dijelu loopa iznosi MAX 2-3°C, temp čipa ne može bit veća od toga, al može bit manja.

pa jasna stvar, nakon nekog vremena će u loopu nastati taj tvoj ekvilibrij, tj. postići će max temp, i više temp neće rasti i mijenjati se ali će i dalje biti razlike u temp između pojedinih mjesta, dapače u tom ekvilibriju će razlike narasti na najveći mogući maximum koji može

za tu ukupnu temp sustava raspored je totalno nebitan isti k... stavio ti prvo gpu ili cpu,ram,vram na ploči.... svaki čip će dati svoj max topline na vodu i šibaj dalje, ali će bolje biti hlađen onaj koji prvi na ulazu hladne vode...

kako da se izrazim, efektnije.... imat će manju max temp nego bi je imao da je bubam zadnji u loopu jer na njega ne dolazi predgrijana voda od prethodnih čipova koje je hladila

pa evo i ja sam računski dokazao da će max razklika temp vode biti  2-3°C da se hladi CPU od 200w, sa drek pumpicom od 1L/min....

OK je ovaj lik, evo spominje i gubitke topline u zrak, koji su u biti poželjni, rasterećuješ komponente u loopu... sve to u praksi dovodi do tih ajmo reći sitnih razlika temp vode na pojedinim mjestima u loopu, ali cijeli reddit ne može pobiti ono što sam ti izračunao, 1L/min protoka vode sa 300w direkt topline na tu vodu će ju ugrijati 5°C

kad idemo u još sitnije detalje, naravno da prijenos topline blokirati razni faktori, intelova majoneza, ihs, i sami blok...koliki oni dio zadrže ne mogu reći jer nemamo tu nikakve podatke

ali siguran sam bi onaj Tončijev 7980xe naklokan na 500w grijao vodu možda i više od 5°C, ovisi tu i protok, ne iz razloga jer brza voda ne može skupljati joule, kako bi rekao tvoj reddit pajdaš, nego što kako ubrzaš vodu tj. povećaš protok, više molekula skuplja tu toplinu pa će delta T vode biti manja.

naravno da protok do neke točke neće više utjecati na temp čipa jer tu je faktor ovih ostalih ograničenja u hlađenju.

neka majoneza, ihs, i blok na vodu prebace 400 od 500w, bitno je samo da ovih 400w se odvodi konstantno

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.2.2018 13:05 (lav1000).
17 godina
odjavljen
ansha kaže...

Naravno, to je samo teoretski, u praksi sta je tekucina gusca sporije bi ju mogao pumpat kroz loop i na kraju bi doslo do mirovanja a znamo sta se onda dogadja s temperaturom.

Za hlađenje t.m. koriste se elektromagnetske pumpe i ide to brzo. Fora je da se toplina širi drastično brže (i ima manji kapacitet). Fora je da se t.m. koristi za neke vrlo specifične situacije (reaktori) i nije baš neko rješenje za ovo niti ima potrebe, a i iznimno je skupo.

lav1000 kaže...

pa jasna stvar, nakon nekog vremena će u loopu nastati taj tvoj ekvilibrij, tj. postići će max temp, i više temp neće rasti i mijenjati se ali će i dalje biti razlike u temp između pojedinih mjesta, dapače u tom ekvilibriju će razlike narasti na najveći mogući maximum koji može

za tu ukupnu temp sustava raspored je totalno nebitan isti k... stavio ti prvo gpu ili cpu,ram,vram na ploči.... svaki čip će dati svoj max topline na vodu i šibaj dalje, ali će bolje biti hlađen onaj koji prvi na ulazu hladne vode...

kako da se izrazim, efektnije.... imat će manju max temp nego bi je imao da je bubam zadnji u loopu jer na njega ne dolazi predgrijana voda od prethodnih čipova koje je hladila

pa evo i ja sam računski dokazao da će max razklika temp vode biti  2-3°C da se hladi CPU od 200w, sa drek pumpicom od 1L/min....

Nma ekvilibrija. Kao što nema ničeg statičnog u geostacionarnoj orbiti niti u poziciji svemirske postaje... konstantno se razmjenjuje toplina i odvodi u hladniji okoliš, kao što svemirska stanica konstantno pada na Zemlju... itd.

CPU preda dio topline u TIM, s njega u IHS, s IHS-a u TIM, s TIM-a na blok, s bloka u vodu, s vode u radijator, a pritom se iz svega spomenutog toplina predaje kroz materijal i u zrak. Svaki dodatni blok u seriji dodaje još malo topline u sustav, a radijator dobija dio svega toga i cirkulacijom otpušta u zrak vani, a ventilatori protokom zraka dodatno pospješuju to primanje topline, dovodeći hladniji zrak na radijator. 

Nope.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice