Napokon Mac klonovi

poruka: 66
|
čitano: 11.094
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Napokon Mac klonovi

A Subaru? Belji se

17 godina
neaktivan

rekao bih FUJI i Toyota ... Gm je prodao svoje dionice subarua FUJI ju i Toyoti .. . oko 10% posjeduje više manjih vlasnika mislim ...

Honda proizvodi isključivo za sebe i za Acuru (Američki premium brand Honde, ala Lexus za Toyotu ili Infiniti za Nissan)

Bmw ima razne kooperacije ali najmanje je umješan u druge brandove uz Hondu ....

A.

17 godina
neaktivan
manic kaže...
Antizyclon kaže...
manic kaže...

Tko mi to Mac kritizira?

Ma kužim ja vas, pljujete po Macu samo zato što mislite da je preskup, a zapravo ste ljuti šti si ga ne možete priuštiti. Sve što valja košta i oni koji to ne mogu razumjeti neka začepe. To je isto kao da bi ja rekla da je Audi preskup i da si za duplo manju lovu mogu slobodno kupiti  Hyundai koji ima iste performanse/ karakteristike i da su ovi iz Audia bezobrazni i umišljeni i precjenjuju svoje proizvode. 

Da audi i hyundai imaju iste motore, sasiju, interijer etc, al eto audi lijepse izgleda zato kosta 2x ,3x vise (ako ne i vise) lol

Ok Audi i Hyundai nemaju, ali Audi i Škoda imaju i iste motore i istu platformu itd, a pogledaj razliku u cijeni. Ako misliš da nije tako informiraj se pa se javi.
 ISTE motore ali starije generacije i nista vise. Informiraj se malo. zasto ne voze svi skodu

Ha ha ha ... I knew it! ha ha ha ... He..He has pulled the wrong tooth ha ha ha ... There is only one man who could have pulled the wrong tooth ... ha ha ha ... It's Clouseau ha ha ha ... KILL HIM ha ha ha ...KEEELLL HIM! ha ha ha ha ...
17 godina
neaktivan
Antizyclon kaže...
 ISTE motore ali starije generacije i nista vise. Informiraj se malo. zasto ne voze svi skodu

Ne, ponovno, ti se informiraj, tapkaš u mutnom dok ja znam točno o čemu govorim. Npr. VW Golf , Audi A3,  Seat Leon Cupra i Škoda Octavia imaju istu platformu, a ti nauči što je platforma u ovom kontekstu i onda mi se javi. Pazi ovime ne kažem da ako kupiš bilo koju Škodu da ćeš imati isto kvalitetan auto kao što je bilo koji Audi, ali za iste novce ćeš dobiti snažniju Škodu s više opreme nego kod Audia. Razlika između audia i škode je što je Audi fancy, ima malo ljepšu i kvalitetniju vanjštinu i najvažnije, bolju završnu obradu (btw. nauči i što je to).
Zašto svi ne voze Škodu? Ja znam, znaš li ti? Zato što neki imaju i stila. A znaš li koja je razlika između stila i mode? U kvaliteti.
Da se ne bi ovo pretvorilo u raspravu o automobilima da vratimo raspravu na Mac računala, Mac računalo je sastavljeno tako da ima samo kvalitetne komponente u sebi i ne špara se na ničemu, za razliku od većine proizvođača kao što su DELL ili HP koji su zadnjih godina snizili cijene svojih računala pa su pad cijena popatili padom kvalitete svojih proizvoda (štedi se na svakom kondezatoru, kabelu, komponenti dobavljača i sl.) u što sam se ja dosta puta i sama uvjerila npr. kada bi HP laptop crknuo točno nakon isteka garancije i sl. Ili još bolje, no name računala, uh. Ljudi misle da je neki jad od računala koje ima najjeftiniju matičnu, napajanje,kućište ali sa nazivno jakim procesorom, HDD velikog kapaciteta i nešto RAMa  jednako kvalitetno kao Mac. U većini slučajeva no name računala su nebalansirana, jer svi gledaju kako staviti što jači procesor a pitanje je da li ostatak konfiguracije ima dovoljno jaku propusnost da bi se uopće imalo veće koristi od takvog procesora a u većini situacija samo će ti uzrokovati zujanje nekvalitetnog ventilatora na kojem je također šteđeno( btw, kas smo već na hlađenju, nitko nikada nije čuo niti zvuka iz Mac računala, ja sam imala 3 pa znam, koliko si ti Mac računala koristio kada si uzimaš za pravo komentirat?). Mac je klasa iznad što se kvalitete i pouzdanosti tiče i oni koji su ga koristili to znaju a svi vi ostali možete govoriti što želite, blaženi u svom neznanju. Ne kužim što idete blatiti nešto što ne razumite, ako vam se mac ne sviđa, nemojte ga kupiti i točka.
17 godina
neaktivan
manic kaže...
Antizyclon kaže...
Mac je klasa iznad što se kvalitete i pouzdanosti tiče i oni koji su ga koristili to znaju a svi vi ostali možete govoriti što želite, blaženi u svom neznanju. Ne kužim što idete blatiti nešto što ne razumite, ako vam se mac ne sviđa, nemojte ga kupiti i točka.
 Pa i nije bas nesto ekstra kvalitetan. Prve generacije proizvoda gotovo redovito imaju problema. Evo na sta lici moj stari iMac -> link. Bio je 2 puta na servisu. Prvi puta zbog pregrijavanja otisla je maticna ploca. Posaljem ga u servis, oni promjene plocu i vrate ga. Kako sam bio pola godine u Dubrovniku, a komp u ZG nisam vidio sta su napravili u servisu. Kada sam ga napokon upalio ventilatori su se vrtili na najjace i razina buke je bila nemoguca. Zovem servis, a oni kazu da je to normalno. Nakon pola godine komp se pocne ponovo pregrijavati, dodze do 85 stupnjeva i ugasi se. Ponovo ga saljem u servis, a ovi kazu da se mora ponovo mjenjati ploca i da posto je otisla garancija to ce kostati 5500 kn. Upisi u google iMac overheating, pa ces vidjeti tisuce ljudi sa istim problemom.

Jucer sam pomagao postavljat izlozbu u galeriji ulupuh, i AppleIMC je posudio dva maca. Strojevi su bili nevjerojatno spori. Treba mu 2 sekunde da pokrene prezentaciju u flasu koja trza nakon sto se pokrene. Poludio sam i kada sam vidio kakve su monitore poceli ugradzivati. Ima na netu dosta clanaka o tome.

Nakon 4 maca i par PCa odlucio sam da iduci komp ce biti hackintosh. Dosta sam trazio po netu i moze se napraviti savrseno tihi, brzi i dosta jeftini hackintosh. Ako se instalira EFI na PC se moze instalirati cak i originalni OSX, i auto update radi sasvim normalno. Na xbench ljudi su testirali svoje hackintosh "kante" i ima nekih prilicno impresivnih rezultata za razliku od mog iMaca.

jesti i spavati
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

ma mac ne valja pc rulzzz

It*s our destiny

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hi Branimir.

A što da ti kažem, groza. Joj, jesu ti ono ventilatori straga LOL.

Ja sam koristila eMac, PowerMac (G5) i PowerBook i nikada apsolutno nikakvih problema s njima, ono prezadovoljna s ponašanjem i hardvera i softvera i što da ti kažem, možda je stvarno problem u prvim generacijama ili već čemu, nadam se da se meni takvo nešto neće nikada dogoditi (bar ne na Macu). Ipak na kraju mogu samo reći da iako (očito) se javljaju defektni proizvodi i kod Mac-a, razlika je ipak u tome što se oni stvarno trude sastaviti kvalitetan komp sa svakog aspekta i da greška ne dolazi zbog jeftinih komponenti koje su ugrađene nego zbog grešaka u dizajnu (zbog čega prve generacije i pate) ali sada ne mogu/želim to komentirat pošto ja stvarno nisam imala takvih iskustava.

17 godina
neaktivan

LOL Audi je miljama ispred skode iako je skuplji x puta vrijedi svake kune dok to ne mogu reci za mac u odnosu na pc.

I Dell, HP, Toshiba  etc, imaju stila imaju jace konfiguracije pa opet ne kostaju koliko i mac odnosno da zavsrim  misao MAC JE PRESKUP U ODNOSU NA STA NUDI i bilo kakva usporedba nema smisla.

Ha ha ha ... I knew it! ha ha ha ... He..He has pulled the wrong tooth ha ha ha ... There is only one man who could have pulled the wrong tooth ... ha ha ha ... It's Clouseau ha ha ha ... KILL HIM ha ha ha ...KEEELLL HIM! ha ha ha ha ...
17 godina
neaktivan
artfull kaže...

btw, profit je milijarda i kusur u 3 mjeseca ... al microsoft i dalje sa svojim smećem zarađuje 5 puta više ... :D

G.

Govorite vi svi protiv Microsofta al činjenica je da je Microsoft napravio hrpu dobrih programa.

CORE 2 DUO E4300 @ 1.8GHZ
2 GB RAM 667MHZ
ASUS 7300 GT @ 475/920
17 godina
Napokon Mac klonovi

Ali bitno je da je apple svetac s svojim monopolistickim ponasanjem (forsanje SVOG hardera s SVOJIM OS-om), a MS je vrag i sotona koje treba tuziti zbog monopola jer bundle-aju Media player i IE s SVOJIM operativnim sustavom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
branimir kaže...

To sto je svijet nepravedan i svi mlate pare je sr_nje, ali ga ja netrebam prihvatiti, ili jos gore, misliti da nije sr_nje.

Ovaj post nije o tome sta je bolje, Mac, Pc, Apple ili microsoft, vec o tome da se pojavila inicijativa da rijesi odrezeni problem - preskup apple hardware.

Tvoja greska od pocetka otvaranja ove teme upravo i jest to sto na stvari gledas kao si sada rekao - "preskupi apple hardware".
Apple nije hardware. Apple je konacan i kompletan proizvod - hardver slagan prema software-u i obrnuto. Idu jedno s drugim i iskljucivo jedno s drugim i ne vidim zasto bi uopce Apple razmisljao o slobodnoj prodaji svoga operativnog sistema ako ne moze garantirati da ce raditi OK na platformama koje svi mi samostalno sklapamo.
Osim toga, taj sami Apple harware je ipak znatno slozeniji stroj od toga kako tvrdis, odnosno, visestruko slozeniji stroj od onoga na sto smo mi navikli - kupnja komponenti i sklapanje. Rijec je o promisljenoj arhitekturi i takvom operativnom sistemu koji koristi sve mogucnosti i resurse harwera.
Probleme o kojima si pricao da si imao sa svoim Mac-ovima, vjerujem da si mogao imati. I ljudi koji kupuju skupe automobile ponekad imaju nesrecu pa da od 100.000 proizvedenih auta dobiju bas onaj koji je sklapan u zadnjoj smjeni u petak ili u prvoj smjeni u ponedjeljak, pa da s njim od pocetka nemaju srece. Medjutim tvoj pojedinacni slucaj ne znaci da je u konacnici Apple los proizvod. Dapace.  

E8200, GA-P35-DS3, GF8800GT 512MB, PC2-8500 1066MHz 2 GB
17 godina
neaktivan
Antizyclon kaže...

LOL Audi je miljama ispred skode iako je skuplji x puta vrijedi svake kune dok to ne mogu reci za mac u odnosu na pc.

I Dell, HP, Toshiba  etc, imaju stila imaju jace konfiguracije pa opet ne kostaju koliko i mac odnosno da zavsrim  misao MAC JE PRESKUP U ODNOSU NA STA NUDI i bilo kakva usporedba nema smisla.

Čuj, nisi znao što je ispod haube niti Audia niti Škode dok ti ja nisam rekla, stoga mi nemoj ponovno počet filozofirat o nečemu o čemu ne znaš niti približno koliko ja. I ja isto preferiram Audia (zato sam ga spomenula na prvom mjestu), kao što i preferiram Apple, ali ja bar znam zašto.
A što se tiče tvog navoda da ostali proizvođači proizvode bolje za jeftinije, ponovno nemaš pravo. Ja imam konfiguraciju od HP-a koja je došla nešto više nego PowerMac i ima slična svojstva što se performansi tiče ali najvažnije što se otalih aspekata tiče. Dala bi se kladit da svi ljudi koji su se ovdje javili filozofirat kako je mac skup imaju konfiguracije koje se ponašaju ovako: ventilator na napajanju zuji, na matičnoj zuji, na procesoru zuji, na grafičkoj zuji, tvrdi disk zuji, a kada ubace DVD u optički to ne zuji nego NASA vrši lansiranje. E a glavno da ta konfiguracija ima toliko i toliko bodova u 3d marku.
E ljudi moji, nije sve u performansama, postoji nešto što se uči na tehničkim faksevima i zove se UPOTREBLJIVOST. Dakle svaki stroj, uređaj, što već, ima svoju svrhu i samim time koliko i kako dobro je ispunjava toliku upotrebljivost ima. Nije važno samo da uređaj ispunjava svoju funkciju već i kakvu kvalitetu rada pruža korisniku prilikom toga.
Meni je smješan prvi post na ovom topicu, uspoređuje se Mac Mini sa nekom sklepanom konfiguracijom. Svima je očito da je mac mini napravljen za korisnike koji nemaju nekih velikih zahtjeva za performansama nego traže potpunu ergonomiju i u toj klasi je najkvalitetniji i najbolji proizvod. Samo HDD koji se ugrađuje u onu sklepanu konfiguraciju ima veći volumen od čitavog mac minija. A da ne spominjem da se u minija ugrađuju komponente za laptope a ne za stolne konfiguracije, a i svi materijali i elementi moraju imati jako dobre karakteristike što se topline tiče, inače bi sve otišlo kvragu u onako malenim dimenzijama. Pa netko kaže da Apple precjenjuje svoje komponente. Ajde molim vas neka mi netko sklopi uređaj koji je po svim karakteristikama (a ne samo po performansama) bolji od minija i neka mi onda likuje i govori kak je mac precjenjen.
Mene je osobno iznenadilo kakve se neznalice nalaze na ovom forumu (ima i znalaca ali ovi prvi su glasniji), kada je bila najava Mac Air pa se javilo masu ljudi koji su počeli s*** po njemu, nešto u smislu: a ne bi ti zbog dizajna platio toliko. I kažu da bi oni za tu lovu mogli kupiti laptop sa onakvim procesorom i onakvom grafičkom i onakvim ekranom. A zaboravili su kazati da bi taj laptop imao 5puta veću masu, 10 puta veći volumen i 12 puta manje trajanje baterije. E glavno da ima gigaherci to je jedino važno. Nema veze što na zadanu masu i volumen Air nudi količinu ergonomije koju nitko drugi nije ponudio. Pa bože dragi, jesti li vi ikada čuli za subnotebook kategoriju, koja kao takva ima specifične zahtjeve a samim time i specifične komponente, koje su skupe. E i da, nitko neće vršiti simulaciju samosastavljanja molekularnih strojeva na subnotebooku stoga zašto su tu važne neke bijesne performanse. I osim toga, kasnije su sve mainstrem tvrtke napravile klonove Aira i to ne za jefiniju cijenu (pogledaj samo X300).
Isto je sa ostalim Mac modelima, onaj tko ne zna prepoznati kvalitetu mac racunala neka ih ne kupuje, nije to za njih.
17 godina
neaktivan
Scuderia kaže...
branimir kaže...

To sto je svijet nepravedan i svi mlate pare je sr_nje, ali ga ja netrebam prihvatiti, ili jos gore, misliti da nije sr_nje.

Ovaj post nije o tome sta je bolje, Mac, Pc, Apple ili microsoft, vec o tome da se pojavila inicijativa da rijesi odrezeni problem - preskup apple hardware.

Tvoja greska od pocetka otvaranja ove teme upravo i jest to sto na stvari gledas kao si sada rekao - "preskupi apple hardware".
Apple nije hardware. Apple je konacan i kompletan proizvod - hardver slagan prema software-u i obrnuto. Idu jedno s drugim i iskljucivo jedno s drugim i ne vidim zasto bi uopce Apple razmisljao o slobodnoj prodaji svoga operativnog sistema ako ne moze garantirati da ce raditi OK na platformama koje svi mi samostalno sklapamo.
Osim toga, taj sami Apple harware je ipak znatno slozeniji stroj od toga kako tvrdis, odnosno, visestruko slozeniji stroj od onoga na sto smo mi navikli - kupnja komponenti i sklapanje. Rijec je o promisljenoj arhitekturi i takvom operativnom sistemu koji koristi sve mogucnosti i resurse harwera.
Probleme o kojima si pricao da si imao sa svoim Mac-ovima, vjerujem da si mogao imati. I ljudi koji kupuju skupe automobile ponekad imaju nesrecu pa da od 100.000 proizvedenih auta dobiju bas onaj koji je sklapan u zadnjoj smjeni u petak ili u prvoj smjeni u ponedjeljak, pa da s njim od pocetka nemaju srece. Medjutim tvoj pojedinacni slucaj ne znaci da je u konacnici Apple los proizvod. Dapace.  

A neznam vise sta da odgovorim... 
Nigdje nisam rekao da je Apple los, ali zadnje 1.5 godine razljutili su me sa nekim svojim postupcima - najvise sa izrazito losim monitorom u iMacu i sporim grafickim karticama. Upravo zato mi se svidza ideja da za duplo manje novaca slozim sjajan komp sa istom funkcionalnoscu koju sam imao do sada, ili za iste novce nekoliko puta brzi komp. Radze cu uzeti jedano od ovih racunala sa ovim monitorom nego iMac. Jednostavno ovi PC-ei su puno brzi, a i idealni su za instalirati EFI i osx. Imam dva 20" iMaca i nije da sam nesto zadovoljan njihovom "zatvorenoscu" kada moram prziti DVD 15 min ili ne mogu pokrenuti novu igricu ili u Afterima kada radim sa ekspresijama kompjuter umire i ja bi stavio brzi proc, ali ne mogu - mozda bi pomoglo da spojim diskove u RAID...

Da vise ne tupimo, prihvacam da postoje ljudi koji su zadovoljni sa Applom tavim kakav je danas. Ja nisam i trazim alternativu, te smatram da je hackintosh pravo rijesenje za mene.

Inace Apple bi komotno mogao dati da se proizvode jeftiniji klonovi po odrezenim specifikacijama, ali ne zele jer im hardware (tu je i ipod) donosi 80% profita. Kada bi apple dopustio izradu klonova mislim da bi ciklusi izlazenja novih brzih konfiguracija bio dvostruko kraci od ovog danas, a cijena bi bila cca 30% niza. 

Ima jos jedna stvar... poslusnost nije uvjek dobra.

jesti i spavati
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2008 14:47 (branimir).
17 godina
neaktivan
manic kaže...
Antizyclon kaže...

Dala bi se kladit da svi ljudi koji su se ovdje javili filozofirat kako je mac skup imaju konfiguracije koje se ponašaju ovako: ventilator na napajanju zuji, na matičnoj zuji, na procesoru zuji, na grafičkoj zuji, tvrdi disk zuji, a kada ubace DVD u optički to ne zuji nego NASA vrši lansiranje. E a glavno da ta konfiguracija ima toliko i toliko bodova u 3d marku. 

imam 4 maca (ustvari 3... performu sam poklonio u NSK)...

... i tvrdim da je mac preskup... i PM G4 strahovito zuji, i iMac G5 strahovito je zujao dok nisam iskopcao unutarnje ventilatore i stavio 10 cm vanjske, i zadnji radi ok ali mu treba 15 min da isprzi DVD.

jesti i spavati
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2008 14:41 (branimir).
17 godina
neaktivan
branimir kaže...

... i tvrdim da je mac preskup... i PM G4 strahovito zuji, i iMac G5 strahovito je zujao dok nisam iskopcao unutarnje ventilatore i stavio 10 cm vanjske, i zadnji radi ok ali mu treba 15 min da isprzi DVD.

Kakva je bila situacija (i što se cijene tiče i što se tiče kvalitete) prije deset godina to ne znam, vidiš sam prema računalima koje sam ja spomenula da sam generacija G5 (G4 na zalasku) pa na dalje. E to što si ti imao problema sa iMac G5 to si trebao rješavati s garancijom i sam znaš kako je u HR, ako želiš da se nešto napravi kako treba pri reklamaciji trebaš imati čelične živce i to nije pravilo samo za Apple predstavnike nego za sve (čast iznimkama). Kao što si sam rekao sa core2duo modelom nemaš problema osim što ti prži 15 min. Pa zar ne znaš da je to pržilica koja se ugrađuje u laptope i da s takvim performansama spada u vrh. Ako želiš mac računalo koje ima besprijekorne performanse kupi si MacPro i plati njegovu cijenu, što da ti drugo kažem, iMac nije skup ako uzmeš u obzir ugrađene komponente (prema svim karakteristikama, ne samo "brzinskim") kao niti MacPro.
17 godina
Napokon Mac klonovi

Manic, ti si manic 100%.

Ipak, iako si na tragu prave istine kada drzis lekcije iz automobilizma, koncepcija nije niti tebi sasvim jasna. Samim time, niti tvoja komparacija izvedena iz te usporedbe nije tocna.

Ako govorimo o Mac-u, s obzirom na zaista napredni design (gotovo na tragu Bang & Olufsena) moze ga se nazvati proizvodom koji ima stila. Cak ga se moze nazvati i liderom i trend-maker-om. Mozemo ga nazvati i liderom u uvodjenju novih tehnologija, tehnickih i programskih rjesenja. Niti u jednoj od tih izjava nece se potkrasti pogreska. Medjutim, "caka" je u dobrom brandiranju i vrhunskom marketingu - ciljanim i pametnim marketingom, potpuno suprotno od masovnosti ili "narodnosti" Windows-a, stvoren je jedan poseban svijet, pozicioniran "iznad" svijeta "obicnih" ljudi. A danas u svijetu postoji jako veliki broj upravo takvih ljudi koji se, barem stvarima koje posjeduju ili stvarima koje si mogu priustiti, zele izdvojiti od tog "nizeg" svijeta.

To ne znaci da je sam proizvod znatno kvalitetniji od konkurencije. To samo znaci da ga se moze lakse prodati za vise novaca i bolje zaraditi. Ne zaboravi da je branding danas 90% vrijednsoti bilo kojeg biznisa. Stoga su u nekim izjavama izrecenim po ovoj temi, mogu sloziti. Ali ipak - ako nesto mozes prodati za 100, zasto bi prodavao za 80 ako ne moras??

Genijalnost Apple-a, kao i genijalnost Mr. Piechove koncepcije platformi lezi u (i to im je jedina slicnost i smisao) rezanju troskova proizvodnje i razvoja.

Apple se bazirao na nekoliko odabranih dobavljaca komponenti, ali nije tajna u komponentama. Tajna je u arhitekturi. I dok je VW radio na arhitekturi platforme koja moze i mora zadovoljiti nekoliko marki unutar koncerna, Apple je radio na razvoju arhitekture koja ce omoguciti operativnom sistemu (i ostalim programima), maksimalno iskoristavanje svih resursa upravo te arhitekture - jedne i jedine. Ne neke koju je sastavio "Scuderia" ili koju je sastavila "Manic". Cak i izmedju Power Mac-a i iMac-a postoje drasticne razlike u arhitekturi, konstrukciji i komponentama. Cak i OS radi na drugaciji nacin i drugacije koristi platformu na kojoj se nalazi.

U tome lezi ta prava kvaliteta jednog Mac-a, t.j. njegova STABILNOST i UPOTREBLJIVOST.

U tome upravo i lezi nekompatibilnost Mac operativnog sustava sa PC konfiguracijama i upravo u tome lezi nemogucnost prosirivanja Mac-a dodatnim komponentama (kako se to ovdje naziva "open konfiguracija").

Medjutim, ono sto je ovdje sama tema rasprave je - cijena samog hardware-a i njegova kvaliteta. Odnosno, da li je ugradjena ploca zaista kvalitetna ili nije. Da li je graficka kartica kvalitetna ili nije. Da li ventilator zuji ili ne zuji.

Za to postoji customer service i garancija. A to su neke druge muke i sheme. U cijenu komponenti, kao i samog konacnog proizvoda ugradjeni su i ti elementi - a s obzirom na kategoriju cijene i branda na koji cilja Apple, to bi moralo biti besprijekorno organizirano i ici do te mjere da je "Branimir" ako je korisnik toliko Mac strojeva (a to znaci da je fantastican kupac), trebao dobiti potpuno novi stroj.  

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Scuderia, ajde molim te, napiši mi gdje sam je napisala nešto što je oprečno onome što si ti sam rekao. Čak se slažem i u ovom: "Manic, ti si manic 100%." Smijeh

Kao najprvo, ja sam rekla nešto u smislu "to je isto kao da ja idem cmizdrit da je Audi duplo skuplji od Hyundaia a imaju istu brzinu performanse ili nešto tako" Time sam želila pokazati da nije sve u brzini uređaja, ima nešto i u ostalim aspektima. Onda mi je netko išao rastezat tu usporedbu želeći kazati da se u Mac ugrađuju apsolutno iste komponente kao i u obični PC ali da će takav pc biti duplo jeftiniji a taj je ponovno koristio usporedbu s automobilima što sam ja dvostruko pobila (i u slučaju automobila i u slučaju računala). I sama sam u 3. postu rekla da to s automobilima više nije važno i da se vratimo na računala, sve što ja tvrdim je da jedan mac nije precijenjen s obzirom na komponente koje su unutra ugrađene jer i sama (uz mac) imam HP računalo koje dođe više nego MacPro a mogu kupiti i HP računalo u pola te cijene s skoro istom brzinom ali ne znači da će to isto računalo biti na razini u ostalim aspektima. I uostalom meni je najmanje važan vizualni dizajn računala, mac koristim za profesionalnu video montažu i da je ružan ko pas svejedno bi ga koristila. Kada sam ja spominjala dizajn, nikada nisam spominjala kozmetički dio, uvijek sam mislila na dizajn (projektiranje) računala koje je cjelovito i kvalitetno sa svih aspekata (btw. jedan od tih aspekata je slučajno i vizualan ali nije važno), te se iz konteksta svakako da zaključiti da se to odnosi na kvalitetu rada na tim računalima.

I slažem se da zatvorenost osigurava održavanje kvalitete platforme, ali pošto to nije nikome upitno u ovom topicu nisam željela dodatno trubit o tome, nego sam se željela osvrnuti na ono o čemu sam govorila. I slažem se da se je problem onog nesritnog iMaca trebao pokriti kroz garanciju, na što sam se osvrnula u zadnjem postu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.5.2008 16:22 (manic).
17 godina
manic kaže...

Scuderia, ajde molim te, napiši mi gdje sam je napisala nešto što je oprečno onome što si ti sam rekao. Čak se slažem i u ovom: "Manic, ti si manic 100%." Smijeh

A i biljna si us isto Namigiva

17 godina
neaktivan
Scuderia kaže...
manic kaže...

A i biljna si us isto Namigiva

Javila se larva Belji se
17 godina
Napokon Mac klonovi

Što se tiče OS-a windows je nezaobilazan htjeli mi to ili ne. Linux jednostavno obožavam od prvih susreta sa njim i definitivno mi je OS No.1 (o distribucijama neću za sada). MAC OS sam probao ali jednostavno se ne mogu na njega naviknuti i bok...tu staje priča, ali da imam nešto protiv njega, nemam ništa. Samo za primjer netko je u mojoj tvrtci popušio valjda previše trave (ne znam izvor) i izvalio kako se PROe stabilnije vrti na windows-ima instaliranim na jabuci nego na PC-u. Prvo i osnovno PROe za MAC OS se prestao razvijati, koliko je meni poznato. Još bih se nadovezao samo na post gdje je spomenuta HONDA. Iako je jedina svoja, ako možemo reći to što nije nikome prodala udio, moram napomenuti kako mi je Honda koju sam kupio 1997.g. bila puno bolja od istog novog modela iz 2004.g. Od motora pa do limarije pa čak i vozne osobine. Vidi se kako je tvornica u Engleskoj više napravljenja zbog zakona koji reguliraju prodaju automobila iz istočnih tvrtki nego zbog kvalitetnije izrade. Japanci su bolje znali zbuksati Hondu. I onda se na kraju čovjek pita tko je tu u pravu. Onaj koji kupuje ili onaj koji prodaje. Zapravo sami odlučujemo a svakome je cilj da proda. Intel, AMD, Microsoft, Apple pa čak i Kerum.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

Brdo gluposti opet na temu mac/pc ...

Mac je Pc, brand name Pc. Pozicioniran je (s pravom) u gornju srednju klasu recimo ... ima skroz simpliciranu ponudu (ameri bi rekli streamlined). mini za kućne, iMac za kućne zahtjevnije i pro za profesionalce. Ista priča sa laptopima (koji im čine oko 70% prodaje i koji drže debelo preko 10% tržišta laptopova u USA). Nema u ponudi budget strojeve. Ne zanima ih minimalna marža a da bi uhvatili više korisnika. Mudra odluka uostalom. To rade jedino sa iPod shuffleom, iako je i to upitno s obzirom da i na njemu imaju dobru maržu, al i taj je proizvod kvalitetno napravljen u svom totalnom minimalizmu ...

Cijenom je pozicioniran jednako kao što i ostali proizvođači pozicioniraju svoja premium računala ili bolja računala ... (razni aceri ferariji, lamborghiniji, soniji, alienwareovi, bolji lenovo/ibm-ovi itd itd) Dakle kada se usporede po komponentama, bundlanom softwareu (to je bitno u zemljama u kojima je piratstvo manje izraženo), dođe se na manje više istu stvar ... dakle cijena je očekivana ...

Ja bih dodao da apple ponekad ide puno ispred vremena, ponekad stavlja neočekivane komponente (još uvijek se može naći combo drive, slaba grafička, ne baš najskuplji ekran na 20" iMacu, s druge strane dodaje neke stvari prije ostalih, brža mreža, osvjetljene tipkovnice, ugrađene kamere, više softa, mag safe i razni senzori i slično ...  nešto izgubiš, nešto dobiješ ...

Isto tako, kvaliteta materijala, kvaliteta dizajna i završna obrada, Mac-a je daaaaleeeeko ispred ostalih proizvođača ... o tome je jednostavno besmisleno raspravljati ... svatko tko je objektivno i bez predrasuda uzeo i vrtio u rukama Mac laptop, Airbook, Macpro, iPod, iPhone ... apple cinemu itd itd ... zna o čemu govorim ... beskrajno sam se često razočarao u preskupim sonijima, acerima dellovima itd itd ...  nažalost, čak i novinari koji pišu recenzije hardwarea često uopće ne znaju procijeniti što je kvalitetno kučište, tipkovnica, miš itd ... često ne kuže završnu obradu, a o dizajnu da ne govorim ... lol

btw dobra završna obrada, dobar ili skup materijal (brušeni aluminij recimo) itd, puno je skuplji od procesora malo većeg takta ili kartice sa više rama ... ja recimo ne trpim dati veliki novac za računalo koje ima najskuplje komponente (ionako je zastarijelo već dok ti dođe doma, a za 6 mjeseci je stara kanta) a da izgleda kao najobičnija plastična neobrađena kanta ... što je slučaj sa velikom većinom dellova, hp ova, acera i sličnih ...

I naravno Mac iskustvo je sinergija softa i hardwarea ... Mac+OSX, iPod+iTunes, iPhone+OSX+sdk-iTunes ... itd ... to je koncept i tu je snaga ... marketing i ostalo o čemu se ovdje dosta raspravljalo je samo nastavak te priče ... shvatite da nikakav marketing ne prodaje loš proizvod ... microsoft ima monopol praktički ne zao što je dobar proizvod ... zato što nema pravu konkurenciju ... apple je većini preskup. linuxi su prekomplicirani, a uredski programi, igrice i knjigovodstvo se dovoljno dobro vrti na windowsima ionako ... ostali nemaju interesa, sredstava napraviti konkurentni OS i okupiti proizvođače softwarea.

Naravno, ima brdo ljudi koji su toliko navikli na windowse da jednostavno ne mogu više preći na ništa drugo ... imao sam dosta iskustava sa ljudima kojima je OSX prekompliciran ... jednostavno su navikli stvari raditi "krivo" i nema im pomoći ... lol ... loše navike se teško rješiti ...

A.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
maskmaker kaže...

Što se tiče OS-a windows je nezaobilazan htjeli mi to ili ne. Linux jednostavno obožavam od prvih susreta sa njim i definitivno mi je OS No.1 (o distribucijama neću za sada). MAC OS sam probao ali jednostavno se ne mogu na njega naviknuti i bok...tu staje priča, ali da imam nešto protiv njega, nemam ništa. Samo za primjer netko je u mojoj tvrtci popušio valjda previše trave (ne znam izvor) i izvalio kako se PROe stabilnije vrti na windows-ima instaliranim na jabuci nego na PC-u. Prvo i osnovno PROe za MAC OS se prestao razvijati, koliko je meni poznato. Još bih se nadovezao samo na post gdje je spomenuta HONDA. Iako je jedina svoja, ako možemo reći to što nije nikome prodala udio, moram napomenuti kako mi je Honda koju sam kupio 1997.g. bila puno bolja od istog novog modela iz 2004.g. Od motora pa do limarije pa čak i vozne osobine. Vidi se kako je tvornica u Engleskoj više napravljenja zbog zakona koji reguliraju prodaju automobila iz istočnih tvrtki nego zbog kvalitetnije izrade. Japanci su bolje znali zbuksati Hondu. I onda se na kraju čovjek pita tko je tu u pravu. Onaj koji kupuje ili onaj koji prodaje. Zapravo sami odlučujemo a svakome je cilj da proda. Intel, AMD, Microsoft, Apple pa čak i Kerum.

što je PROe? Japanci imaju strožu kontrolu u tvornicama i generalno bolkju kvalitetu završnog proizvoda ... manje škarta rade ukratko.

btw, zaboravio sam dodati da apple već godinama ima najbolju podršku, i najzadovoljnije kupce (odatle valjda i ta "lojalnost brandu" šta je inače smješna kategorija, slažem se ... ali akd si zadovoljan kupac, onda se vraćaš i dovodiš nove ... kupovao odjeću, automobil ili ribu na peškariji) ...
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

Ne znam čemu ovolika buka oko ovoga. Svi koji imaju barem neko osnovno znanje o hardwareu, znaju da su komponente iste, bez obzira na to tko ih "pakovao". Uostalom ima na desetke testova po netu na kojima se iz primjera vidi da se svi, ponavljam SVI (napominjem, Mac uključen) laptopi jednako kvare. Dakle, sve što se kod Applea plaća je upitno lijepo kučište (ovisi koliko volite kić) i navodno dobar raspored komponenti. Kažem navodno jer sam imao tu nesreću da ovih dana radim na Macbook Airu, i mom razoračaranju nema kraja. Prije svega nisam imao gdje staviti miša i prezenter u isto vrijeme, budući da ima samo jedan USB port. Onda sam projektor spajao preko adaptera, pa mi je nastala šuma kabela na istom mjestu (laptop nije bio moj, ne znam kako se ponosni vlasnik nosi s tim). Na kraju je sve skupa briljiralo, kad mi se flash animacija u prezentaciji pokretala 5 sekunda i još trzakala (kako je netko već spomenuo u ovoj temi). Ukratko not all that good :-)

Da nebi bilo bad-a, sastavio sam sebi Hackintosha, radi savršeno, sav hardware prepoznat, vanilla kernel, rade updatei. Čak mi se čini da radi brže nego na Airu (a nešto malo mi je jaća konfa), samo mi nikako baš ne "leži". Kako sam već jednom davno rekao, preplaćeni "zatvoreni" linux, koji je dosta gori od normalnog linuxa.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Cika Jova Zmaj kaže...

Ne znam čemu ovolika buka oko ovoga. Svi koji imaju barem neko osnovno znanje o hardwareu, znaju da su komponente iste, bez obzira na to tko ih "pakovao". Uostalom ima na desetke testova po netu na kojima se iz primjera vidi da se svi, ponavljam SVI (napominjem, Mac uključen) laptopi jednako kvare. Dakle, sve što se kod Applea plaća je upitno lijepo kučište (ovisi koliko volite kić) i navodno dobar raspored komponenti. Kažem navodno jer sam imao tu nesreću da ovih dana radim na Macbook Airu, i mom razoračaranju nema kraja. Prije svega nisam imao gdje staviti miša i prezenter u isto vrijeme, budući da ima samo jedan USB port. Onda sam projektor spajao preko adaptera, pa mi je nastala šuma kabela na istom mjestu (laptop nije bio moj, ne znam kako se ponosni vlasnik nosi s tim). Na kraju je sve skupa briljiralo, kad mi se flash animacija u prezentaciji pokretala 5 sekunda i još trzakala (kako je netko već spomenuo u ovoj temi). Ukratko not all that good :-)

Da nebi bilo bad-a, sastavio sam sebi Hackintosha, radi savršeno, sav hardware prepoznat, vanilla kernel, rade updatei. Čak mi se čini da radi brže nego na Airu (a nešto malo mi je jaća konfa), samo mi nikako baš ne "leži". Kako sam već jednom davno rekao, preplaćeni "zatvoreni" linux, koji je dosta gori od normalnog linuxa.

A je li? A molim te kada je Os X preplaćeni, zatvoreni i lošiji Linux i kada je Mac računalo hardverski samo skuplja verzija pc-a upakirana u kič, zašto svaki drugi profesionalac koji se bavi obradom videa ima Mac Pro? I koliko sam skužila (nisam u toj branši) kod Audio profesionalaca je slično. Tako je, jer su profesionalci ludi za svime što svjetluca i najmanje im je važna kvaliteta uređaja na kojem će zarađivati za život. Ma tko šiša brzinu i udobnost rada kad imaš fancy računalo. Osim toga da se osvrnem na Air, činjenica jest da je to subnotebook koji je primarno ultramobilan i ako ti ne paše imaš MacBook i MacBook Pro koji su čak i jeftiniji a pogledaj molim te performanse MB Proa. Osim toga, to s flash animacijom su problemi softverske prirode a ne hardverske, tj. mozda bi codec to riješio, koliko problema Windowsi imaju i onda što, nikome ništa, glavno da ste našli tu sitnicu. I pa što da je Jobs upakirao svoja računala u lijepo kućište, ako mu to pomogne da proda koji komad više, što to kome ima smetat. Od svih karakteristika maca, ja najmanje gledam izgled računala i nije mi jasno zašto svi kada vide mac samo vide kutiju a ne što je ispod nje, ali kao što je netko rekao ako netko ne kupi mac zbog njegovih stvarnih kvaliteta možda ga kupi zbog izgleda i što tu ima loše, ako ti se ne kupuje mac, nemoj, tko te sili.
17 godina
neaktivan
manic kaže...
Čuj, nisi znao što je ispod haube niti Audia niti Škode dok ti ja nisam rekla, stoga mi nemoj ponovno počet filozofirat o nečemu o čemu ne znaš niti približno koliko ja. I ja isto preferiram Audia (zato sam ga spomenula na prvom mjestu), kao što i preferiram Apple, ali ja bar znam zašto.

Hvala na informaciji samo ne zaboravi da i WV i Seat koriste iste motore

p.s. otkud znas koliko ja znam?

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.5.2008 3:50 (Antizyclon).
17 godina
protjeran
Napokon Mac klonovi

Ovo je tema kako napraviti hackintosh. Ovdje nije mjesto prepucavanju što je bolje. Uostalom bitne su killer aplikacije za neku platformu. Grafičari, muzičari imaju izbora što žele koristiti, neki iz navike i dalje koriste Mac a nekim muzičarima vjerno služi i Atari. Jobs može biti ponosan na svoje fan/atike. Nije mu prvi put tako nešto, Mac vs. Lisa npr.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

jedino zbog cega bi kupio Mac je iLife, dugorocno gledano to je za posao isplativije jer dok ti kupis sve programe koje ti trebaju za posao (ako si recimo sef neke firme) za nekoliko racunala to ce doci skuplje nego da kupis isti taj broj Mac-ova sa iLife-om (moje misljenje)

...ali ako bi na trzistu bilo nesto kao iLife za Windowse Mac nebi ni pogledao

P.S. nasao sam jednu zanimljivu-smijesnu stranicu vezano uz Pc vs. Mac (napominjem da se ovo bas nece svidjeti Mac userima):LINK

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

Ma ljudi, aj'te se malo "skulirajte" ... Nije ni Mac super ni WinPC smeće ... ni obrnuto.
To su dvije filozofije - Mac je za "elitu" (koja voli mislit da kad ima Mac je bolja od drugih), a WinPC je više za masu ( mada se pokušava probit malo i u "elitni" sektor ).
Ako želiš biti "cool", to ćeš i platiti - zato su Macovi skuplji. BIT Macova je design i fashion.
Što se tiče kvalitete OS-ova - vidio sam Leoparda koji se ruše i Visti koje rade stabilno. A i obrnuto.

Uzalud vam sve priče o kako je to tržišna ekonomija i kako je to super i o trulom kapitalizmu i kako je to sve grozno ( ili whatever ).
I jedni i drugi mlate pare. A mi im dajemo. Šta smo dobili zauzvrat ... to će svatko procijeniti za sebe.

Ajde smirite tenzije. Ako želite biti cool - kupte Mac-a. Ako vam to nije bitno - kupite WinPC.
A meni poklonite iPhone .... Smijeh

x

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
branimir kaže...
manic kaže...
Antizyclon kaže...

Dala bi se kladit da svi ljudi koji su se ovdje javili filozofirat kako je mac skup imaju konfiguracije koje se ponašaju ovako: ventilator na napajanju zuji, na matičnoj zuji, na procesoru zuji, na grafičkoj zuji, tvrdi disk zuji, a kada ubace DVD u optički to ne zuji nego NASA vrši lansiranje. E a glavno da ta konfiguracija ima toliko i toliko bodova u 3d marku. 

jel ti ovaj končar recimo preskup? košta isto koliko i iMac 24 ... a hrvatski je proizvod ... sve brand name kante su skupe ... usporedi malo cijene usporedivih linija ... sve je to više manje isti kuac

A.
17 godina
neaktivan
artfull kaže...

jel ti ovaj končar recimo preskup? košta isto koliko i iMac 24 ... a hrvatski je proizvod ... sve brand name kante su skupe ... usporedi malo cijene usporedivih linija ... sve je to više manje isti kuac

A.
I koncar je skup... a hrvatski je proizvod... 
Frend je prie neki dan kupio za 4500 kn komp sa quad procesorom i 4 GB rama. Komp ima pasivno hladzenje na graf. kartici i potpuno je tih. Kada stavi osx na njega imati ce mac klona koji pojede sve imacove za dorucak, a ako dodamo i monitor sve skupa bi ga kostalo 6000 kn.

Uostalom meni taj iMac zbog monitora je neupotrebljiv. Znam 3 ljudi sa 20" alu iMacom i svima boje su neujednacene - gore tamno dole svjetlo, a 24" ima presvjetli monitor i kada je podesen na najtamnije i dalje je katastrofa.

Gledam ovaj mac pro i divnu cijenu od 22000 kuna. Znam da ima serversku memoriju i veliku propusnost na ploci, ali za razlika u brzini ne opravdava razliku u cijeni od 17000 kn.

jesti i spavati
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2008 20:06 (branimir).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice