Napokon Mac klonovi

poruka: 66
|
čitano: 11.087
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

Napokon je netko slozio pristojan desktop za 400$ na koji se moze instalirati OS X + moze ga se za vise novca nadograditi.

Evo spec.:

2.2GHz Intel Core 2 Duo E4500 Processor
2GB of DDR2 667 memory
Integrated Intel GMA 950 Graphics
20x DVD+/-R SATA drive

Na cijenu od 400$ treba dodati + 150$ za os (ali ne treba)

Evo sto Apple prodaje za 600$

1.83GHz Intel Core 2 Duo
1GB memory
80GB hard drive

Integrated Intel GMA 950 Graphics

Slot-loading Combo drive (DVD-ROM/CD-RW)

+ operativni + iLife

Uglavnom OsX+iLife=210$

Grozno je koliko apple preplacuje hardware.

http://www.psystar.com/open_computer_the_apple_alternative.html

http://arstechnica.com/journals/apple.ars/2008/04/15/psystar-on-apples-eula-no-comment-but-check-out-openpro

jesti i spavati
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Napokon Mac klonovi

Koja glupost ... OSX i iLife 210 dolara ... to ti je puno? a Vista + još brdo programa ti nije puno? (što bi zaminilo iLife + OSX recimo)

Osim toga dobiješ i dizajnirano računalo a ne plastičnu kantu, nekim snobovima je i to bitno, jednostavno ne vole gledati ružne, bučne i neprofesionalno složene kante.

btw taj desktop je promašaj, reinstalacija leoparda je nemoguća, tako sami oni kažu, trebaš poslat kantu nazad stvoritelju da ti instalira OS ... vidi na macfixit.com forumima ...

A.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.4.2008 17:37 (artfull).
17 godina
neaktivan

Priče za malu djecu, a najveći plus maca je dizajn, ovakva konfiguracija nema smisla.

Geekovih svih zemalja, ujedinite se!
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

nisam rekao da je 210$ puno za osx+iLife.

Sto se tice dizajna zivo mi se fucka za to, fuckalo mi se i kada je "performa" bila obicna siva kutija. Interesira me osx.

Super mi je sto se pojavila alternativa preskupom hardveru. Ko hoce lijepo i ima love da plati ima izbora.

Osobno, radze cu ustedjeti par tisuca kuna, nego platiti sminku.

Sad su jos pristojne cjene jer je dolar strahovito pao, ali sta ako se vrati (nece ali..).

MacPro ce opet kostati 30.000 kn. iMac 17.000 kn.

Uostalom nije mi jasno zasto ljudi toliko brane Apple. Kao da njima ide profit u dzep, a ne iz njega.

Firma im pre naplacuje robu, a oni su jos i sretni. Nakon sto se pojavi alternativa, sa gnusanjem je odbacuju.

Jos da smo bogata nacija sa visokim standardom imalo bi nekako smisla inzistirati na dizajnu, ali kada se racunala kupuju na kredit od dvije godine...

jesti i spavati
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

kužim zašto ljudi brane svoju platformu ... sretni su jer postoji alternativa nečemu što su probali i što ih je frustriralo ... osim toga apple je kult, firma sa toliko priče i duha koliko nema u čitavoj preostaloj industriji u usa vjerojatno .... što ti je tu čudno?

Al ne shvaćam ljude koji pljuju po nečemu što (u preko 90% slučajeva) nisu ni probali ...

klonovi su pušiona ... pokušali su, ugasili su ih ... mislim da je platforma ovakva kakva je , uglavnom zatvorena sa ovakvim marketom (oko 10-15% max) najbolja opcija za njene korisnike.

A.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
branimir kaže...

Sad su jos pristojne cjene jer je dolar strahovito pao, ali sta ako se vrati (nece ali..).

MacPro ce opet kostati 30.000 kn. iMac 17.000 kn.

Uostalom nije mi jasno zasto ljudi toliko brane Apple. Kao da njima ide profit u dzep, a ne iz njega.

Firma im pre naplacuje robu, a oni su jos i sretni. Nakon sto se pojavi alternativa, sa gnusanjem je odbacuju.

Jos da smo bogata nacija sa visokim standardom imalo bi nekako smisla inzistirati na dizajnu, ali kada se racunala kupuju na kredit od dvije godine...

slažem se s branimirom i ako ću već imat 30.000 kn za neko računalo rađe ću uzet Alienware

http://www.freewebs.com/horagio/
17 godina
neaktivan
artfull kaže...

klonovi su pušiona ... pokušali su, ugasili su ih ... mislim da je platforma ovakva kakva je , uglavnom zatvorena sa ovakvim marketom (oko 10-15% max) najbolja opcija za njene korisnike.

Najezim se kada krenu izljevi ljubavi prema robnoj marci.
Razlika izmedzu PC-a i maca je u jednom chipu na maticnoj ploci cija je glavna funkcija otezati kopiranje osx-a na obican PC. Jedini razlog zasto nemamo Mac klonove je taj jer to Apple ne zeli. Stiti profit, a mi to placamo. Boli me briga ze neke prdonje kojima ide moja lova. Interesira sto povoljnije racunalo. Ne osjecam nikakvu privrzenost bilo kakvom brendu. Jobs svaki kvartal trlja ruke... miljardica zaradzena. Ne zelim placati pricu koja je izasla iz nekog PR studia. Pogotovo kada su pola njih lazi.

Alternativa rulez... 

jesti i spavati
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

koristi onda alternativu. Zašto firma koja je uložila sve u svoj projekt ne bi branila isti ... očigledno neki ljudi ne kuže koncept privatnog vlasništva ... ljudi su u to uložili sve svoje vrijeme i svoj život i sad bi trebali otvoriti platformu zato što pojedinci ne žele platiti, ili im to zadovoljstvo ne vrijedi toliko novaca ...

kao što si rekao za tebe i takve alternativa je zakon i u tome nema ništa loše. Isto kao što apple ima svako pravo zadržati svoj OS samo za svoj hardware ... u čemu je tu problem?

Činjenica je da je OSX ultimativni desktop experience današnjice i da je appleov hardware ponajbolji hardware, kad se sve zbroji zaveliku većinu i nije skuplji od vulgaris PC ja , neki to shvate, a neki i ne.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Odgovor na prvo - monopol

Odgovor na drugo - hardver nije ponajbolji. Dosta prvih generacija Applovih proizvoda imaju gresku (pregrijavanje, kondenziranje vlage...)

Cijena. - MacPro
Dva dualna 2.8GHz Intel Xeon "Harpertown" procesora• 12MB L2 cache po jedinici
• 1600 MHz, 64-bitne dvojne neovisne prednje sabirnice
• 2GB 800MHz DDR2 ECC DIMM (FB-DIMM) radne memorije (proširivo do 32GB)
• 320 GB HDD (SATA) 7200-rpm, 8MB cache (do 4TB)
• 16x SuperDrive s podrškom za 'double-layer' (DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW)
• Tri otvorena PCI Express utora proširenje pune širine
• ATI Radeon HD 2600 XT s 256MB GDDR3, dva dual-link DVI
• Bluetooth 2.0 + EDR
• Hrvatska tipkovnica i Apple Mighty Mouse
• Mac OSX Leopard

21.589,00 kn

Intel® Quad-Core Xeon X3360, 2,83 GHz 1333Hz 12MB, box - 3.829,00 x2 = 7.658,00
MB Gigabyte X48-DS5, s775, iX48, DDR II, SATA II, FW, GLAN - 1.621,44
Super Talent 2 GB - T667FB2G4, DDR2 667MHz ECC FB-DIMM CL 5 (SA) - 599,00
HDD Seagate ST3320620AS, 320 GB 16MB, S-ATA300, NCQ3, 7200 - 490,59
DVD+RW/-RW/RAM LG GSA-H42N Dual Layer, 18x, bulk - 219,05
Sapphire Radeon HD 2600XT AGP, 256MB DDR3, TVout, DVI - 624,70
MICRONET USB 2.0 Bluetooth adapter, Class 2, 10m domet, SP935C - 105,00
Wireless D-LINK DWA-547 Rangebooster N 650 Draft 802.11n Wireless CardBus Card - 537,00
Thermaltake VA9003BWS big tower Kandalf, bez PS, alu-maska, crno, USB,FW, prozor,25cm fan side panel - 1.639,00
OCZ power supply GameXStream 700W, SLI-ready, crno, EPS, ATX 2.2, 4×12V (72A), 12cm blue led FAN - 950,00
Tipkovnica + misFPP. MS Business Hardware Pack PS2/USB / A4B-00013 - 204,96
OsX - 999,00
iLife - 639,00

16.285,03 kn

Razlika je 5,303 kn + profit povecava jer su komponente jeftinije na vece kolicine.
Mislim da nitko drugi u industriji nema ovakvu marzu.

jesti i spavati
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

neznam jel ta druga konfiguracija neka brand name ili iz garaže ... vidio sam brdo ovakvih usporedbi, uglavnom se svode na podjednake cijene ako jesu (ibm, dell, etc etc ...) Ako nisu, razumljivo je da plaćaš više za brand računalo ... e sad,  u slučaju da na "sam svoj majstor" kantama možeš instalirati i vrtiti OSX kako treba još bi se dalo o tome razgovarati, pa tko voli nek izvoli ... nažalos ili na sreću, ne možeš. 

i sam sam u jednom momentu htio takav složiti pc ... kada sam odabrao komponente, nisam mogao naći baš kučište i periferije da estetski dojam bude blizu mac-u al ajde, i onda sam dodao cijenu softwarea (originale) i došao do cijene maca, više manje ... i rekao wtf i opet kupio maca ... nije vrijedno truda - meni.

A.

0 0 hvala 0
17 godina

Dell Precision T5400 MT  

• 1x Intel Dual Core Xeon X5440
  • 2.83GHz / 2x6MB Cache 1333FSB
  • Intel 5400 chipset
  • 4GB 667MHz ECC DDR2 memorije
  • 2x 500GB SATA (7200rpm) disk
  • 512MB nVidia Quadro FX1700
  • 16x DVD±R/±RW dual-layer drive
  • Intel Gigabit mrežni adapter
  • Dell tipkovnica i miš
  • Microsoft Windows XP Pro
  • monitor nije uključen u cijenu

18.590,00 kn + PDV

Dell Precision T5400 MT     • 2x Intel Quad Core Xeon X5472
  • 3.0GHz / 2x6MB Cache 1600FSB
  • Intel 5400 chipset
  • 4GB 667MHz ECC DDR2 memorije
  • 2x 146GB SAS (15K) disk
  • 2x 512MB nVidia Quadro FX3700
  • 16x DVD±R/±RW dual-layer drive
  • Intel Gigabit mrežni adapter
  • Dell tipkovnica i miš
  • Microsoft Windows XP Pro
  • monitor nije uključen u cijenu

34.900,00 kn + PDV
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.4.2008 15:02 (segregator).
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

najeftiniji imac košta 1200 dollara(6000kn)...u europi 1200eura ..cca 8700kn + pdv=10,500kn...tako moš rachunat cijene svih apple proizvoda....tako da dollar ne ovisi o cijene...jer 1$=1€ ..politika

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kakav sad monopol?? Appl prodaje svoj proizvod ... lol

Nije mi poznato da postoje zakoni protiv firmi koje "monopoliziraju" svoj vlastiti proizvod. :)) ?

OSX je appleov proizvod, ne tržište na kojem appl pokušava spriječiti ostale igrače da uđu na njega ...

Proizvod na koji je apple potrošio brdo vlastitih resursa i novaca i naravno da ima pravo diktirati kako i gdje će se koristiti ... kad god to može.

Za one koji se sjećaju, klonovi su bili u igri prije jobsovvog drugog dolaska, kada ih je ubio jer su gotovo upropastili firmu. Jednostavno je nemoguće kontrolirati third party proizvode n atako velikom tržištu. Kvaliteta i zadovoljstvo korisnika pate, a time se narušava i image i ugled applea. (Look and feel i sve ono što apple čini malo drugačijim brandom)

Sad je slična situacija sa iPodom i iPhoneom koji su defakto postali platforme za sebe i gdje će apple opet morati (što i radi na zadovoljstvo ili nezadovoljstvo korisnika) itekako kontrolirati third party industriju ...

neki ovdje brkaju pojmove, a neki ne razumiju da apple nije microsoft (što bi efektivno postao potpunim otvaranjem platforme) ... i meni je drago da nije, ne trebaju nam dva microsofta ... 

A.

17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

Nejde mi u glavu kako nitko ne osjeca nepravdu.

Win mozes instalirati na Mac, a osX jedva na PC (apple se svojski trudi da onemoguci instaliranje).

Mac hardver je cca 30% skuplji od no name hardwarea. 

Nema pravog razloga zasto se osx nebi mogao instalirati na jeftini PC.

Visa cjena se djelomicno opravdava programskim paketom iLife. 

Ja bi jedan jeftinij mac bez iLife-a. 

Apple stiti svoj hardvare jer on donosi dosta novca, ali ja nisam zadovoljan to sto to moram placati.

Sve dobre stvari koje je apple napravio, ne ponistavaju lose.

Neda mi se vise objasnjavati. Ako ste zadovoljni da vas sisu, vasa stvar.

Ja cu uvjek pozdraviti akcije koje idu na korist masi, a ne krupnom kapitalu.

http://gizmodo.com/gadgets/money-money-money/apple-gets-831-for-every-iphone-sold-thanks-to-att-payments-316114.php

http://www.macnn.com/articles/03/11/19/apple.overcharging.on.itms/

http://theappleblog.com/2005/01/12/mac-mini-dont-get-stiffed-on-the-ram/

jesti i spavati
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.4.2008 15:20 (branimir).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Thog kaže...

najeftiniji imac košta 1200 dollara(6000kn)...u europi 1200eura ..cca 8700kn + pdv=10,500kn...tako moš rachunat cijene svih apple proizvoda....tako da dollar ne ovisi o cijene...jer 1$=1€ ..politika

Bas me interesira dali bi odnos bio 1euro = 1$ da je dolar jak kao euro, ili nedaj boze jaci. Politika je da je u europi 30% skuplje, a cijenu diktira euro.

jesti i spavati
17 godina
neaktivan
artfull kaže...

Kakav sad monopol?? Appl prodaje svoj proizvod ... lol

Nije mi poznato da postoje zakoni protiv firmi koje "monopoliziraju" svoj vlastiti proizvod. :)) ?

OSX je appleov proizvod, ne tržište na kojem appl pokušava spriječiti ostale igrače da uđu na njega ...

Proizvod na koji je apple potrošio brdo vlastitih resursa i novaca i naravno da ima pravo diktirati kako i gdje će se koristiti ... kad god to može.

Za one koji se sjećaju, klonovi su bili u igri prije jobsovvog drugog dolaska, kada ih je ubio jer su gotovo upropastili firmu. Jednostavno je nemoguće kontrolirati third party proizvode n atako velikom tržištu. Kvaliteta i zadovoljstvo korisnika pate, a time se narušava i image i ugled applea. (Look and feel i sve ono što apple čini malo drugačijim brandom)

Sad je slična situacija sa iPodom i iPhoneom koji su defakto postali platforme za sebe i gdje će apple opet morati (što i radi na zadovoljstvo ili nezadovoljstvo korisnika) itekako kontrolirati third party industriju ...

neki ovdje brkaju pojmove, a neki ne razumiju da apple nije microsoft (što bi efektivno postao potpunim otvaranjem platforme) ... i meni je drago da nije, ne trebaju nam dva microsofta ... 

A.

Zamisli da sony DVD player nesmijes spojiti sa samsungovim TV-om. Look and feel buraz.
Ono sto cini mac uistinu drugacijim strojem je maticna ploca od 5000 kn zbog koje je gotovo nemoguce instalirati osX na pc.
ostale konponente su iste, ali 30% skuplje. Apple ima puno prljavih poteza, ali i odlican PR koji je uspjeva dio ljudi uvjeriti da je sve divno.

Evo sto je bilo sa klonovima - losa kvaliteta ili...

Apple's goal in licensing the Mac OS to outside developers was to flood the market with low cost Macs that were more powerful and less expensive than PC's. Apple would profit from the increased Mac OS sales, the Mac OS ecosystem would benefit from greater developer interest and the cloners would make a bit of profit to boot. That's not what happened, though.

CEO Michael Spindler started talks with several PC companies, the most prominent of which was Gateway 2000. Inexplicably, Spindler cancelled discussions after Gateway 2000 demanded that Apple cut its licensing fee. As a result, one of the biggest consumer PC companies in the world would never sell Macs.

Spindler had to settle for smaller companies, like Radius, Motorola and Power Computing. None of the companies had any experience selling PC's. Worse, they lacked the sales teams that would be able to get them into big businesses, where a low cost Macintosh would be particularly attractive. Radius did not even have the facilities to build computers, it subcontracted to IBM, which produced Radius-branded clones.

Power Computing initially released low end Mac clones like Apple expected, but like Apple, Power Computing's founder, Steve Kahng, discovered that there weren't profits in the low end. Power Computing started selling souped up clones that competed directly with Apple, and came out ahead. Its machines were cheaper and faster. Power Computing's sales grew from $21.5 million in the first quarter of 1996 to $98.5 million in the fourth quarter.

Many of Apple's most demanding customers jumped ship to Power Computing, depriving the company of much needed revenues during a desperate period in Apple history (the company would have to write of $1 billion in unsold computers that year). Eventually, Steve Jobs bought Power Computing's license and effectively killed the company.

jesti i spavati
17 godina
neaktivan

ovo gore nije ista stvar ... apple monitor možeš spojiti na pc ... seagate HD možeš ugraditi na mac itd ... standardi su standardi (ako su dogovoreni, a često niti to nije sliučaj) al OSX je appleov proizvod ... NE TRŽIŠTE elektronike ili čega već ...

Kako možeš uspoređivati no name i brand name računala po cijeni??? Odakle ti takva logika ... uspoređuj jabuke sa jabukama i kruške sa kruškama ako ti je do toga... dell i apple, ibm i sony i slično ... sve je to više manje ista priča što se love tiče, a ja ću ako već kupujem brand name kupiti apple zbog OS-a i dizajna.

Što se klonova tiče, ovo što si citirao je istina, međutim to nije bio jedini razlog. Osim što je microsoft neinventivna kompanija do bola kao i dell i slični sastavljači računala s kojima neki uspoređuju apple, Problem sa windowsima će uvijek biti podrška brdu third party softwarea i hardwarea, podrška kodu unazad nekoliko generacija itd ... zbog ogromne baze korisnika ... zato stalno govorim, appleu nije cilj (bar dok je steve na čelu) natjecanje sa microsoftom u broju korisnika ... sam jobs je davno rekao: OS wars are over, we have lost, lets move on! Da je to cilj appl bi davno (nakon što je ponovno sa OSX om preuzeo primat po pitanju superiornosti OSa) počeo prodavati licence ... 

Appleov cilj sada je profitabilna niša (cca 10-15% max worldwide): kreativa, snobovi, lovaši, školstvo, znanost što se tiče pc biznisa ... a u međuvremenu znajući da pc lagano odumire i da ga zamijenjuju smartphoneovi, tableti i slični gadgeti appl je napravio dvije platforme iPod i iPhone koje bi se mogle a i ne moraju (dijelom već i jesu) mergati. Na obje je iznimno uspješan (mislim kao nitko u povijesti ako ćemo pravo)

Osim toga otvorio je ili ušao na nova tržišta, a gdje appl uđe obično ide na vrh (od nedavno je apple najveći muzički igrač u usa, šti efektivno znači i na svijetu, dakle prodaju najviše muzike, ne samo online, nego računajuči i prave trgovine) ... inače bez obzira na prigovore, naravno da i ja imam zamjerki što se applea tiče, ipak su se uvijek izvlačili iz govana inventivnošću i kreativnošću te ulaganjem u razvoj (patentima) ...

Get the big picture! Ništa dobro nije jeftino (iako su najbolje stvari besplatne :) ) ...  a vjeruj mi da svi koji zarađuju radom na macovima isplte taj komad hardwarea za čas, to je najmanji problem, i apple to zna ... ostali nek se grče za mrvice. Istina je možda okrutna ali to je tako ... za igranje i surfanje nikome ne treba mac ... ako misliš zarađivati, par tisuća kuna razlike je ništa.

A.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.4.2008 15:44 (artfull).
17 godina
neaktivan
artfull kaže...

Get the big picture! Ništa dobro nije jeftino (iako su najbolje stvari besplatne :) ) ...  a vjeruj mi da svi koji zarađuju radom na macovima isplte taj komad hardwarea za čas, to je najmanji problem, i apple to zna ... ostali nek se grče za mrvice. Istina je možda okrutna ali to je tako ... za igranje i surfanje nikome ne treba mac ... ako misliš zarađivati, par tisuća kuna razlike je ništa.

A.

Zato je profit 1000000000$ u 4 mjeseca... zato mali kinezi sastavljaju ipodove u smjenama preko 15 radnih sati.... i da studenti u cas isplate mac pa nije problem. Post sam zapoceo sa tezom da apple ima preveliku marzu. No name sam iskoristio da pokazem koja je cijena komponenti i kolika je applova zarada - problem je u tome sto apple ne odvaja osx od svojih kucista i jedini razlog za to je profit.

jesti i spavati
17 godina
neaktivan

zašto onda dell košta isto toliko? zašto bmw košta 50 000 ojra , a mogli bi ga prodavati i po 20 000 i dalje mlatiti paru ...? da scijet je nepravedan, ekonomija je takva ... to nema nikakve veze sa tvojom tezom apple je zao a ostali su cool ... što bi onda tek rekao za microsoft koji prodaje svoje smeće od OSa (par cedea ili dvd u pakiranju) za par stotina dolara ... ??? 

O tome govorim, svi mlate paru, i kažem ti ako već plaćam onda hoću najbolje za svoje novce, a apple prodaje najbolje za uloženo - kad se sve stavi na hrpu što dobiješ za novac, tako je ...

A.

17 godina
neaktivan

btw, profit je milijarda i kusur u 3 mjeseca ... al microsoft i dalje sa svojim smećem zarađuje 5 puta više ... :D

G.

17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

To sto je svijet nepravedan i svi mlate pare je sr_nje, ali ga ja netrebam prihvatiti, ili jos gore, misliti da nije sr_nje.

Ovaj post nije o tome sta je bolje, Mac, Pc, Apple ili microsoft, vec o tome da se pojavila inicijativa da rijesi odrezeni problem - preskup apple hardware.

jesti i spavati
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ebiga, ja mislim da bi klonovi dugoročno sjebali zatvoren sustav u kojemu apple software i hardware najbolje funkcioniraju, iako bi volio da mogu kupiti apple mašinu za manje para. Kao i sve ostalo uostalom, jer apple u odnosu na ostale "brand name" proizvode po meni vrijedi taman toliko ako ne i više zbog svoje specifičnosti i kvalitete. I u principu, u slučaju apple-a kad ga usporedim sa ostalim što je na tržištu, dragovoljno mijenjam slobodu da sklapam sam komponente i platim nešto manje para za ono što dobijam zauzvrat - kick ass proizvod!

A.

17 godina
artfull kaže...

zašto onda dell košta isto toliko? zašto bmw košta 50 000 ojra , a mogli bi ga prodavati i po 20 000 i dalje mlatiti paru ...? da scijet je nepravedan, ekonomija je takva ... to nema nikakve veze sa tvojom tezom apple je zao a ostali su cool ... što bi onda tek rekao za microsoft koji prodaje svoje smeće od OSa (par cedea ili dvd u pakiranju) za par stotina dolara ... ??? 

O tome govorim, svi mlate paru, i kažem ti ako već plaćam onda hoću najbolje za svoje novce, a apple prodaje najbolje za uloženo - kad se sve stavi na hrpu što dobiješ za novac, tako je ...

A.

Microsoftov operativni sustav Windows nije smeće - pogotovo kad razmisliš kakva je njegova funkcija. On je primarno operativni sustav za PC, što znaći da je odgovoran za funckionalnost čitavog PC hardvera na tržištu (kojeg ima masu i to u bezbroj mogućih kombinacija) i da sve to skupa radi dobro i stabilno. Uz to, znamo da postoji tona softvera za PC pisani za windowse koji moraju svi jednako dobro i stabilno raditi na novom i starom hardveru (ako je hardver dovoljno jak), pisane bilo za nove i stare windowse. Rezultat toga je glomazan OS pisan za otvorenu PC platformu koji jako ovisi o podršci drugih proizvođača hardvera i o njihovim driverima - koji su nerijetko loše pisani i ruše windowse, čak je MS objavio listu na temelju povratne informacije od korisnika.

Apple ima zatvorenu platformu (koja je u novijoj inkarnaciji kao PC) za koju je lakše napraviti stabilni OS i koji znaš da će raditi - kad imaš manje briga sa hardverom kojeg ionako sam Apple bira. OS je tako manji i stabilniji i više vremena mogu uložiti u poliranje i kvalitetu. Mac OS X 10.5 košta 999 kn retail (store.apple.hr) dok recimo Vista Home Premum retail košta 1599kn - razlika u cijeni je normalna i dolazi sigurno zbog gore navedenih razloga. Relativno je jednostavno napraviti i program i OS kad znaš TOČNO na kojem se hardveru pokreće.

Ova dva OS-a imaju jednostavnu drugačiji pristup i filozofiju iza svega, pa molim da korisnici budu razumni i pojmovno dobro potkovani kad kritiziraju jednog ili fanatično hvale drugog. Eto.

Vorsprung durch Technik
17 godina
moderator
artfull kaže...

Koja glupost ... OSX i iLife 210 dolara ... to ti je puno? a Vista + još brdo programa ti nije puno? (što bi zaminilo iLife + OSX recimo)

Osim toga dobiješ i dizajnirano računalo a ne plastičnu kantu, nekim snobovima je i to bitno, jednostavno ne vole gledati ružne, bučne i neprofesionalno složene kante.

"Dizajnirano racunalo" u ovom je slucaju "obicno PC-ovsko" Antecovo P180/P182 kuciste. Namigiva
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

appleov potez vezan za OSX je opravdan. jako puno ulažu u razvoj OSa, i da ga prodaju odvojeno po cijeni po kojoj ga sad prodaju ne bi pokrili uloženo (i morali bi još tri puta više uložiti da pokriju troškove prilagodbe hrpi hardvera, razvoju drivera i sl.). dakle OSX bi morao poskupiti.

pitanje je tko bi kupio OSX po toj cijeni (koja bi na kraju bila dosta veća od cijene windowsa) - firme imaju rješenja bazirana na windowsima i ne isplati im se prelaziti jer osim samog ulaganja u OS, treba uložiti i u kupnju aplikacija, kućni korisnici koji se igraju ostaju na windowsima i njihovim DX igrama, uredskim korisnicima je svejedno.

ovo što branimir traži jednako bi bilo kao da se traži od sonya da izda gran turismo i za PC jer je PS3 preskup (ukoliko imaš dovoljno jak PC za pokrenut novije igre, PS3 kupuješ samo zbog ekskluziva)

i zadnja stvar... OSX je odličan OS ako trebaš raditi u photoshopu ili logic ili sl - a korisnici kojima nije problem izdvojiti novce za tako nešto, neće biti problem niti dati pare za maca.

za ostalo korištenje kompa - surfanje, malo uredskog posla, mjuza, filmovi - Linux radi savršeno dobro... a uz korištenje compiz fusiona, cairo docka i sl možeš sredit da ti izgleda isto kao mac, uz 3 put manje potrošenih novaca - poor man's mac

Tko pod drugim jamu, ja mu mamu.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Napokon Mac klonovi

Tko mi to Mac kritizira?

Ma kužim ja vas, pljujete po Macu samo zato što mislite da je preskup, a zapravo ste ljuti šti si ga ne možete priuštiti. Sve što valja košta i oni koji to ne mogu razumjeti neka začepe. To je isto kao da bi ja rekla da je Audi preskup i da si za duplo manju lovu mogu slobodno kupiti  Hyundai koji ima iste performanse/ karakteristike i da su ovi iz Audia bezobrazni i umišljeni i precjenjuju svoje proizvode. 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
manic kaže...

Tko mi to Mac kritizira?

Ma kužim ja vas, pljujete po Macu samo zato što mislite da je preskup, a zapravo ste ljuti šti si ga ne možete priuštiti. Sve što valja košta i oni koji to ne mogu razumjeti neka začepe. To je isto kao da bi ja rekla da je Audi preskup i da si za duplo manju lovu mogu slobodno kupiti  Hyundai koji ima iste performanse/ karakteristike i da su ovi iz Audia bezobrazni i umišljeni i precjenjuju svoje proizvode. 

Da audi i hyundai imaju iste motore, sasiju, interijer etc, al eto audi lijepse izgleda zato kosta 2x ,3x vise (ako ne i vise) lol

Ha ha ha ... I knew it! ha ha ha ... He..He has pulled the wrong tooth ha ha ha ... There is only one man who could have pulled the wrong tooth ... ha ha ha ... It's Clouseau ha ha ha ... KILL HIM ha ha ha ...KEEELLL HIM! ha ha ha ha ...
17 godina
neaktivan
Antizyclon kaže...
manic kaže...

Tko mi to Mac kritizira?

Da audi i hyundai imaju iste motore, sasiju, interijer etc, al eto audi lijepse izgleda zato kosta 2x ,3x vise (ako ne i vise) lol

Ok Audi i Hyundai nemaju, ali Audi i Škoda imaju i iste motore i istu platformu itd, a pogledaj razliku u cijeni. Ako misliš da nije tako informiraj se pa se javi.
17 godina
neaktivan
masterripper kaže...
artfull kaže...

A.

Microsoftov operativni sustav Windows nije smeće - pogotovo kad razmisliš kakva je njegova funkcija. On je primarno operativni sustav za PC, što znaći da je odgovoran za funckionalnost čitavog PC hardvera na tržištu (kojeg ima masu i to u bezbroj mogućih kombinacija) i da sve to skupa radi dobro i stabilno. Uz to, znamo da postoji tona softvera za PC pisani za windowse koji moraju svi jednako dobro i stabilno raditi na novom i starom hardveru (ako je hardver dovoljno jak), pisane bilo za nove i stare windowse. Rezultat toga je glomazan OS pisan za otvorenu PC platformu koji jako ovisi o podršci drugih proizvođača hardvera i o njihovim driverima - koji su nerijetko loše pisani i ruše windowse, čak je MS objavio listu na temelju povratne informacije od korisnika.

Apple ima zatvorenu platformu (koja je u novijoj inkarnaciji kao PC) za koju je lakše napraviti stabilni OS i koji znaš da će raditi - kad imaš manje briga sa hardverom kojeg ionako sam Apple bira. OS je tako manji i stabilniji i više vremena mogu uložiti u poliranje i kvalitetu. Mac OS X 10.5 košta 999 kn retail (store.apple.hr) dok recimo Vista Home Premum retail košta 1599kn - razlika u cijeni je normalna i dolazi sigurno zbog gore navedenih razloga. Relativno je jednostavno napraviti i program i OS kad znaš TOČNO na kojem se hardveru pokreće.

Ova dva OS-a imaju jednostavnu drugačiji pristup i filozofiju iza svega, pa molim da korisnici budu razumni i pojmovno dobro potkovani kad kritiziraju jednog ili fanatično hvale drugog. Eto.

Pa to isto sam ja više manje i rekao ... OSX i apple hardware u kombinaciji su izvrstan proizvod i funkcionirati će ovako dok ne drže preko 15 ak posto tržišta ... mislim mogu oni držati i 50% ako će toliko postotak pristati na relativno zatvoreni apple sistem ...
Recimo apple sad drži čak preko % tržišta u USA i to još uvijek dobro funkcionira. 

Druga stvar je da je izlišno uspoređivati cijene bilo kojeg brand name računala sa no name ili uradi sam konfiguracijama.

Da je lako napraviti dobar OS za bilo koliko korisnika i kombinacija je zaista relativno :D

A.

17 godina
neaktivan
To je istina, više manje ... danas je mislim jedino honda samo svoja ... dakle ako hoćeš relativno unikatni što se branda tiče automobil (karoserija, motor, ovjes, itd) preostaje ti hoonda ... svi ostali su grupirani po nekoliko do nekoliko desetaka proizvođača koji kombiniraju motore, ovjese, i ostale sklopove ali drugačije brendirano, podešeno i finiširano.

Kupci applea i OSX-a su ili profesionalci kojima je cijena hardwarea manje bitna ili gotovo nebitna u odnosu na software i ostale troškove održavanja ili kućni korisnici koji bi ionako kupili brand name računalo za podjednak iznos novaca kao za apple.

A.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice