- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

To je smece, a ne Linux. Na drugom kompjuteru skini neku od popularnih distri (Ubuntu, Mint, ...) sprzi na CD/DVD, ubaci u laptop i prati instalacijsku proceduru.
Sto se tice kompromitiranog Minta, torrent nije kompromitiran, uvijek skidati torrent. :D
Fedora i ms fontovi
Ekipa, kako se zove paket kojeg trebam instalirati u fedori da bih dobio ms fontove ?
Na ubuntu se zove ttf-mscorefont-installer, no na fedori nemrem zguglati kako bi se paket zvao...
Fedora i ms fontovi
Ekipa, kako se zove paket kojeg trebam instalirati u fedori da bih dobio ms fontove ?
Na ubuntu se zove ttf-mscorefont-installer, no na fedori nemrem zguglati kako bi se paket zvao...
probaj sa winetricks oni instaliraju ttf fontove
A zašto jednostavno ne kopiraš MS fontove u user direktorij .fonts?
Fedoru nisam odavno koristio, možda za vikend uhvatim vremena pa isprobam. Prije ne stignem.
Ni bed... Nigde ne gori... Slazem si fedoru na poslovni lap pa cjepidlacim.... Odlicna mi je po security statusu, od fw do selinux-a...
I stvarno extra brzo i stabilno šljaka. Još te fontove i par sitnica i to je to ....
Fckng dropbox ima ljubičastu ikonu... možda je vrijeme da potražim novi cloud ..
Fedora i ms fontovi
Nema ga u službenim repozitorijima (a niti u RPMFusion repoima) zato što je licenca pod kojom su fontovi izdani problematična - fontovi su vlasnički i izdani su kao freeware pod vlasničkom licencom koja ograničava način distribucije: isključivo u .exe i .sit.hq formatima s originalnim imenima datoteka - pakiranje i distribucija fontova u .rpm (ili .deb, ili bilo kojem drugom) paketu krši licencu. Više o tome ovdje.
Fckng dropbox ima ljubičastu ikonu... možda je vrijeme da potražim novi cloud ..
Kaj joj fali, bas je fora? :D
Ti si moj guru za fedoru. 😃
Kaj preporucas, kako da to odradim ( najvise mi ti fontovi trebaju u libreofficeu ) ?
@domagoj
A ocigledno ta ikona ima neku nekompatibilnost s plasmom. Probao sam izmjene tema i ikona gtk bla bla al tapkam u mjestu. Tjesi me jer je bar funkcionalna, za razliku od minta gdje bas gnjavi...
I Mint forum je kompromitiran.

(...)
Kaj preporucas, kako da to odradim ( najvise mi ti fontovi trebaju u libreofficeu ) ?
(...)
Par načina:
- Liberation Sans, Serif i Mono su metrički kompatibilni s Arial, Times New Roman i Courier New fontovima, pa možeš koristiti njih umjesto navedenih - oni su instalirani po defaultu.
- Instaliraj google-croscore-fonts paket - u njemu su Arimo, Tinos, Cousine i Symbol Neu fontovi, prva tri su bazirana na istim fontovima kao i Liberation fontovi (tj. Ascender Sans i Serif) i svi su metrički kompatibilni s odgovarajućim MS fontovima - Arialom, Times New Romanom, Courier Newom i Symbolom. Dodatno, instaliraj google-crosextra-caladea-fonts i google-crosextra-carlito-fonts koji daju fontove Caladea i Carlito koji su metrički kompatibilni s Cambria i Calibri fontovima. Inače, fontovi su namijenjeni Chromium/Chrome OS-u i izdani pod Apache 2.0 licencom. Paketi se nalaze u osnovnim repozitorijima distribucije, te nema problema s njihovom instalacijom.
- Ako ti trebaju fontovi koji nisu među gornjima (npr. Verdana, Trebuchet ili (ned'o Bog) Comic Sans :) ) ili je izgled važniji od metričke kompatibilnosti, instaliraj MS-ove fontove putem Fedy ili easyLife aplikacija. Dedoimedo je naletio na problem (nedostajući dependency paketi) prilikom instalacije easyLifea na Fedori 23 i napisao kako ga riješiti (instalacija paketa putem dnf-a umjesto rpm-a: sudo dnf install <ime paketa>). Nešto više o obje aplikacije, iz istog pera.
- Ukoliko ne želiš instalirati Fedy ili easyLife, instaliraj fontove slijedeći upute na linku koji je dan u prethodnom postu Killua.
- Za kraj, ako imaš pristup fontovima s instalacije Windowsa, instaliraj ih putem dvoklika na njih i gumba Install ako imaš instaliran gnome-font-viewer (odnosno KDE ekvivalent; mislim da KDE ima i font manager u Control Centeru) ili ih jednostavno kopiraj u ~/.local/share/fonts (~/.fonts je deprecated) i osvježi font cache (fc-cache -f -v za kompletni update).

To nije prava distra, to je glupost. Stavi si Ubuntu ili neku slicnu distru.
Ubaci CD od winsa i instaliraj, ako bas hoces win.

Pa normalno, kao i obicno: ubacis CD, u BIOSu namjestis boot s CD-a i to je to. Nikakve veze s Linuxom, malo si fulao temu :P
- Pročitaj upute-manual, RTFM.
Svaki OS:
- Pročitaš requirementse (hardware+driver)
- podesiš BIOS prema potrebama/željama ovisno o OSu ili OSevima...
- instaliraš s bootabilnog medija.
da bi znao requrementse, podesio BIOS, pokrenuo medij.. moraš znati što držiš u rukama tj RTFM, tamo piše kako... ne u čarobnoj kugli.
uobičajeno, npr tipka za izbor bootmedija možda F8, možda F9, možda ESC.. piše, čitaj. Instaliraj (btw, najvjerojatnije trebaš pobrisati sve, particije.. a možda su tamo i neki driveri..).
- Pročitaj upute-manual, RTFM.
Svaki OS:
- Pročitaš requirementse (hardware+driver)
- podesiš BIOS prema potrebama/željama ovisno o OSu ili OSevima...
- instaliraš s bootabilnog medija.
da bi znao requrementse, podesio BIOS, pokrenuo medij.. moraš znati što držiš u rukama tj RTFM, tamo piše kako... ne u čarobnoj kugli.
uobičajeno, npr tipka za izbor bootmedija možda F8, možda F9, možda ESC.. piše, čitaj. Instaliraj (btw, najvjerojatnije trebaš pobrisati sve, particije.. a možda su tamo i neki driveri..).
Ako ne zna, neka plati pivo prijatelju koji zna, biti će mu:
a) jeftinije
b) zabavnije
i ne šalim se ....
da (ali) :)
-oni koji dođu na forum, pitaju... pokazuju naznake neke želje za zanjem. Samo ih treba malo 'gurnuti'.. ako otpadnu, pa nisu svi za PC, tome služe prijatelji i ćevapi :)
edit: kat ispod ..ne, više ne supportaju XP. Inače je to bio quickfix za linux
Da li je netko probao Ubuntu Cloud?
imam neku šašavu ideju za jednu moju stranku
dignuti ubuntu cloud, a onda u virtualki podići win 2012 server na kojeg bi spajali klijente
jel bi to radilo?
pitam jer nažalost nemam 5 strojeva trenutno na raspolaganju da testiram lab cloud...
Ubuntu cloud nije nešto što samo digneš. To je openstack infrastruktura koju treba znati dići i za koju treba imati resursa i opreme. Nije to distra koju instaliraš i gotovo.
Sve ono što je na stranici poput autopilot, boot i slično su canonical servisi koji se masno plaćaju. A zašto, zato jer treba znati dići funkcionalan cloud.
Drugo, podignuti windows mašinu nije isto tako jednostavno, jer windows praktički nema cloud image-e, osim nekog server 2012 preview-a. Moraš sam napraviti cloud image.
No, ali ako imaš resursa, znanja i vremena, pokušaj.
Ja sam trebao čekati da openstack donekle sazri da bi mogao biti korišten kao pravi cloud i to je trajalo preko godinu dana. Sad je openstack zreli i moćan skup cloud software-a (Liberty verzija).
omg, ne opet oni...
jedina firma za koju su jednoglasno BUG, Vidi i PCChip proglasili najružnijom web stranicom u hrvata (a pitanje je kad i čemu su se ta tri časopisa u ičem slagala, osim u tome)
U Nuerbergu se održava sajam Embedded World. Čini se kako je Ubuntu čest gost izloga
*speedtest-cli, zgodno za kronološko provjeravanje internet brzine
https://www.howtoforge.com/tutorial/check-internet-speed-with-speedtest-cli-on-ubuntu/
Ubuntu cloud nije nešto što samo digneš. To je openstack infrastruktura koju treba znati dići i za koju treba imati resursa i opreme. Nije to distra koju instaliraš i gotovo.
Sve ono što je na stranici poput autopilot, boot i slično su canonical servisi koji se masno plaćaju. A zašto, zato jer treba znati dići funkcionalan cloud.
Drugo, podignuti windows mašinu nije isto tako jednostavno, jer windows praktički nema cloud image-e, osim nekog server 2012 preview-a. Moraš sam napraviti cloud image.
No, ali ako imaš resursa, znanja i vremena, pokušaj.
Ja sam trebao čekati da openstack donekle sazri da bi mogao biti korišten kao pravi cloud i to je trajalo preko godinu dana. Sad je openstack zreli i moćan skup cloud software-a (Liberty verzija).
piše na da je cloud servis free do 10 servera
problem je kaj treba minimalno 5 servera za cloud
a ja trenutno nemam 5 mašina viška da se sa njima igram, to je problem
pa sam pitao jel je netko probao i da čujem iskustva