Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.528.712
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

Zato uzmes dokumentaciju koja je kod Qt-a jedna od najsveobuhvatnijih i najdetaljinijih. Ako ti je ovo promaknulo, onda stvarno ne znam sto da ti kazem.

Sto se Qt Creatora tice, jbg, meni se nijednom nije srusio niti na Ubuntuu niti na Win 7. Zato postoji nesto sto se zove feedback, bug report i slicno. To valjda znas kao developer. Kao sto to vrijedi za svaku aplikaciju, tako vrijedi i za IDE (i IDE je aplikacija). Pa ono, umjesto ekspresnog brisanja korisnije bi bilo da si poslao bug report tim vise sto je rijec o novijem OS-u pa ocito da jos ima musica.

Meni se cini da ti nisi niti imao bas neku namjeru raditi nesto konkretno s Qt-om, vec cisto iz zezancije malo prckati po tome, pa ako prode prode, ako ne ne. Tim vise sto je rijec o C++-u, nekak imam osjecaj da bi brzo odustao. :D (nhf)

P.S. Meni se ovo dogodilo iz cista mira na Win7 (a koji se pokrecu u prosjeku jednom do dva puta mjesecno) na kojima su instalirane jedino ovih par igri u meniju + Steam i AV. Trebao mi je cijeli dan da to slozim jer kompletno brisanje Steama + ponovno skidanje i instalacija igara nije bila opcija (da, probao sam backupirati direktorij s igrama i nakon svjeze instalacije Steama vratiti ga - nije radilo). Svaki puta Windowsi bi odlucili izbrisati steam.exe datoteku. Znaci ono, imam otvoren Steamov direktorij i vidim steam.exe, dva puta kliknem na njega i pred ocima mi se exe sam od sebe izbrise.

Na kraju sam napravio upravo to sto nije dolazilo u obzir, kompletno brisanje Steama i ponovno skidanje svih igara. Samo zato jer su si Windowsi malo odlucili da Steam za njih vise ne postoji. I ode cijeli dan u k*.

Sto da sad napravim, promptno uninstalliram Windowse?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 19:39 (1domagoj1).
16 godina
1domagoj1 kaže...
..

Gle, ne kazem ja da je MS kriv sto radi u vlastitom interesu ili nesto takvo. Kriv je sustav koji ima takve gluposti dozvoljava. Kao i Appleu da patentira gluposti...

- post prije kažešisplativost, stvar proizvođača.. ne krivnja MSa. Dok prije tog je MS krivac/crni đava.. nepotrebno. Interesi, ako Apple, Adobe i svi ostali. Dev radi pak u svom interesu i to je opet ono povezano se Desktop userima, dominacija win.

- svatko od njih će gurati/nametati svoj standard koliko god može, jer to je interes/novac. (a možda uskoro jedini način naplate). MS ima poluge, ostali nemaju (DE/Gaming/Office..) dok u drugim granama drugi rulaju dok MS suxa (ali grabi u nekom smjeru, cilju jer ima resurse.. to je btw ono što paralelno rade MS i Canonical proteklih godina, u tome ne vidim razliku uopće ne govoreći o OSu-softwareu, nego cilju, one to rule them all.. devicesi).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

Zato uzmes dokumentaciju koja je kod Qt-a jedna od najsveobuhvatnijih i najdetaljinijih. Ako ti je ovo promaknulo, onda stvarno ne znam sto da ti kazem.

Sto se Qt Creatora tice, jbg, meni se nijednom nije srusio niti na Ubuntuu niti na Win 7. Zato postoji nesto sto se zove feedback, bug report i slicno. To valjda znas kao developer. Kao sto to vrijedi za svaku aplikaciju, tako vrijedi i za IDE (i IDE je aplikacija). Pa ono, umjesto ekspresnog brisanja korisnije bi bilo da si poslao bug report tim vise sto je rijec o novijem OS-u pa ocito da jos ima musica.

Meni se cini da ti nisi niti imao bas neku namjeru raditi nesto konkretno s Qt-om, vec cisto iz zezancije malo prckati po tome, pa ako prode prode, ako ne ne. Tim vise sto je rijec o C++-u, nekak imam osjecaj da bi brzo odustao. :D (nhf)

Vjerovao ili ne, stvarno sam imao namjeru jer bi bilo baš dobro da naša glavna app postane multiplatform.

Gle, ako se hebeni IDE ruši, to nije ok. Ne možeš napisati "compatible" ako ti se na praznom projektu sruši, na stroju koji na sebi nema ništa osim dev alata i nije nikakva egzotika (AMD pod moj PC). Jednostavno je nedopustivo. Tim više što je riječ o "pravom" IDE koji se prodaje, a ne daje besplatno (na to bi zažmirio i išao kopati) ali kad vidiš cifre koje traže, podne ti dođe ako nešto ne radi kako spada.

Da, da sam imao volje, išao bi googlati i kopati koji mu je k, vjerojatno bi našao ali recimo RAD Studio koji ne radi nikakve 3.14zdarije mi isto daje mogućnost da uz minimum podešavanja i čačkanja krenemo sa cross-platform developmentom. Čak i crackiran radi kako treba, dok ga malo upoznam.

Što se tiče tog problema sa steamom, malo pogldaj da taj neki traljavi AV nije odlučio da je Steam virus

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

P.S. Meni se ovo dogodilo iz cista mira na Win7 (a koji se pokrecu u prosjeku jednom do dva puta mjesecno) na kojima su instalirane jedino ovih par igri u meniju + Steam i AV. Trebao mi je cijeli dan da to slozim jer kompletno brisanje Steama + ponovno skidanje i instalacija igara nije bila opcija (da, probao sam backupirati direktorij s igrama i nakon svjeze instalacije Steama vratiti ga - nije radilo). Svaki puta Windowsi bi odlucili izbrisati steam.exe datoteku. Znaci ono, imam otvoren Steamov direktorij i vidim steam.exe, dva puta kliknem na njega i pred ocima mi se exe sam od sebe izbrise.

Na kraju sam napravio upravo to sto nije dolazilo u obzir, kompletno brisanje Steama i ponovno skidanje svih igara. Samo zato jer su si Windowsi malo odlucili da Steam za njih vise ne postoji. I ode cijeli dan u k*.

Sto da sad napravim, promptno uninstalliram Windowse?

desejblaj AV i scanaj sa MalwareBytsom. Uz put pocisti sa Cclenerom i registrije i cache. Mozda pomogne :)

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

- post prije kažešisplativost, stvar proizvođača.. ne krivnja MSa. Dok prije tog je MS krivac/crni đava.. nepotrebno. Interesi, ako Apple, Adobe i svi ostali. Dev radi pak u svom interesu i to je opet ono povezano se Desktop userima, dominacija win.

- svatko od njih će gurati/nametati svoj standard koliko god može, jer to je interes/novac. (a možda uskoro jedini način naplate). MS ima poluge, ostali nemaju (DE/Gaming/Office..) dok u drugim granama drugi rulaju dok MS suxa (ali grabi u nekom smjeru, cilju jer ima resurse.. to je btw ono što paralelno rade MS i Canonical proteklih godina, u tome ne vidim razliku uopće ne govoreći o OSu-softwareu, nego cilju, one to rule them all.. devicesi).

Gle, FUD je FUD, mozes ti to opravdavati nekakvim pricama "njihova platforma, njihova odluka", ali ne mijenja cinjenicu da se koriste tim taktikama. Da li su na dev dogadaju objavili da odustaju od OpenGL podrske? Jesu. Da li su nakon toga odustali od te iste podrske? Nisu. Da li to spada pod ovu definiciju "Fear, uncertainty, and doubt (often shortened to FUD) is a disinformation strategy used in [...]"? Da. Onda? Ako ti to zelis zvati "crnim davlom", a zovi onda to tako, sto da ti ja velim...

Sum_of_all_fears kaže...
Što se tiče tog problema sa steamom, malo pogldaj da taj neki traljavi AV nije odlučio da je Steam virus
Gam3r kaže...

desejblaj AV i scanaj sa MalwareBytsom. Uz put pocisti sa Cclenerom i registrije i cache. Mozda pomogne :)

Sve je to vec rijeseno, zacudo AV nije bio uzrok. Uzrok je i dalje nepoznat.

(i nadam se da se vise nece ponoviti)

EDIT:
@Sum

Uglavnom, ako zbilja zelis/trebas napraviti aplikaciju viseplatformskom, rusenje IDE-a ti ne bi trebao biti kriterij. Qt je framework i nije uopce ovisan o IDE-u, mozes pisati kod i u Notepad++-u sto se toga tice (pa i u obicnom Notepadu ako si mazohisticki nastrojen). Inace, postoji i Qt addon za VS, ali ti tu ne mogu puno pomoci.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 21:27 (1domagoj1).
12 godina
Linux - pitanja i odgovori

Nakon nekoliko sati instaliranja Arch Linuxa, te stavljanja nVdia 361 driver-a, opet ista stvar...to je baš za drivere vezano, ili ono pak što kolega kaže da je možda kernel ( v4 ) u pitanju!

Naj gore je to kaj na OS X-u sve radi kao švicarski sat.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
1domagoj1 kaže...
ihush kaže...

- svatko od njih će gurati/nametati svoj standard koliko god može, jer to je interes/novac. (a možda uskoro jedini način naplate). MS ima poluge, ostali nemaju (DE/Gaming/Office..)

Gle, FUD je FUD, mozes ti to opravdavati nekakvim pricama "njihova platforma, njihova odluka", ali ne mijenja cinjenicu da se koriste tim taktikama.

Ma ne samo da je FUD, nego postoje određena pravila tržišnog ponašanja zbog koji MS kao monopolist neke stvari ne može radit.

Nažalost, ovo je napravljeno kad nikog nije bilo briga i kad se nisu vidjele dugoročne posljedice. Naravno, za opensource još uvijek nikoga s puno šuške i dalje nije briga, tako da se neće ništa bitno tako skoro promijeniti...

Gledam te!
16 godina
neaktivan
Diazz72 kaže...

Nakon nekoliko sati instaliranja Arch Linuxa, te stavljanja nVdia 361 driver-a, opet ista stvar...to je baš za drivere vezano, ili ono pak što kolega kaže da je možda kernel ( v4 ) u pitanju!

Naj gore je to kaj na OS X-u sve radi kao švicarski sat.

Ja isto imam problema s nvidia driverima, od smrzavanja do crashanja, bugovi su već reportani od 2013. (kolko vidim) i još niš nije popravljeno...

Open source driveri rade dobro ali uz veliki kompromis kod performansi u igrama.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 23:32 (zerocool12).
12 godina
neaktivan

Ima li tko iskustva s kakvim PS2 emulatorom na linuxu? Instalirao sam PCSX2.

Prvo sam se polomio da bih pokrenuo 

preko XPa u virtualki, ali 3d akceleracija je u FUBAR stanju, pogotovo za neke egzoticne... Vidim da ima 
za ps2, pa mozda to preko emulatora.. pa da vidim ako netko zna easiest way.

BTW Wine nije opcija

fake it through the day with some help from johnnie walker red
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
17 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...

Ima li tko iskustva s kakvim PS2 emulatorom na linuxu? Instalirao sam PCSX2.

Pa ima i pcsx2 za Linux, zašto xp i virtualna mašina? Više se i ne sjećam zašto moji ne igraju s pcsx2, al kako igraju samo nogomet ISS sa PS1, pokrećem ga preko emulatora ePSXe. Ima ga i za Android, pa istu igru mogu igrati i na telefonu 

But how do it know - The basic principles of computers for everyone
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.2.2016 19:27 (hrvooje).
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Vidim ja taj QT, aj reko da naučim nešto novo. Imam Win10, nema mjesta na SSDu za neki linux pa idemo mi to lijepo staviti na Windowse. Skinem zadnji, instaliram, nigdje neke greške ili da nešto fali. Instalacija gotova puno brže nego recimo od VS2015 (traje tri gladne godine). Upalim to čudo, otvorim neki PDF sa tutorijalom (jedva našao neki pošten, danas valjda nitko ne piše tutove, samo snimaju glupe YT lekcije). Kreiram projekt i drek od QT Creatora se sruši. Promptni uninstall. Ti ćeš se meni rušiti na praznom projektu, to je VS zadnji put napravio u verziji 2005!

I tako završio pokušaj cross-platform developmenta. O Eclipseu i njegovim mušicama možda nekom drugom prilikom...

Developeri se ne žele zaebavati sa natjerivanjem IDEa da radi. On kad se upali, mora raditi bez greške, štucanja i rušenja svih 8 sati.

Stavi to pod #linuxtragedies 

Napisao pola stranice teksta i onda sve obrisao, jer nema smisla. Da sam imao post poput tvoga svaki put kad mi se srušila neka plaćena aplikacija na Win, Bug bi morao u trgovinu po još gigabajta svako malo. Jer nama arhitektima, strojarima, elektrotehnicarima isto kao i softver developerima softver mora raditi 8 sati :) 

But how do it know - The basic principles of computers for everyone
17 godina
neaktivan

Kad smo vec kod OpenGL-a, grupa Khronos je objavila novu generaciju API-ja. Ono sto je posebno zanimljivo da je jedna hrvatska firma posebno izdvojena - jer je vec implementiran u njihovoj igri!

Rijec je o naravno, Croteamu (strana 5 u linkanom PDF-u ;). Svaka cast!

8 0 hvala 0
13 godina
Sve djeluje dobro osim što ga Apple neće podržati već razvijaju svoje vlasničko rješenje - metal. Da su ga i oni prihvatili, sa sigurnošću bi mogli reći da bi konačno nešto srušilo directx, a ovako će ipak biti napeta borba. U svakom slučaju, izvrsna stvar.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Kad smo vec kod OpenGL-a, grupa Khronos je objavila novu generaciju API-ja. Ono sto je posebno zanimljivo da je jedna hrvatska firma posebno izdvojena - jer je vec implementiran u njihovoj igri!

Rijec je o naravno, Croteamu (strana 5 u linkanom PDF-u ;). Svaka cast!

Bili su vec benchmarkovi od Talos Principlea. DX11 je i dalje dosta bolji, a Vulkan zasada daje nesto bolje preformanse od OpenGL-a. No dobro tek je izasao, ima tu jos puno posla dok se ne ispegla, tako da drzimo fige da i nesto bude od toga i da Valve se opako prihvati njega jer mozda tada i zazivi u malo vecem sjaju.

17 godina
neaktivan

Da li je netko probao Ubuntu Cloud?

imam neku šašavu ideju za jednu moju stranku

dignuti ubuntu cloud, a onda u virtualki podići win 2012 server na kojeg bi spajali klijente

jel bi to radilo?

pitam jer nažalost nemam 5 strojeva trenutno na raspolaganju da testiram lab cloud...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Gam3r kaže...

Bili su vec benchmarkovi od Talos Principlea. DX11 je i dalje dosta bolji, a Vulkan zasada daje nesto bolje preformanse od OpenGL-a. No dobro tek je izasao, ima tu jos puno posla dok se ne ispegla, tako da drzimo fige da i nesto bude od toga i da Valve se opako prihvati njega jer mozda tada i zazivi u malo vecem sjaju.

Performanse sad ovise o Nvidiji i ATI-ju. To je sad ona prica koju sam govorio, manje developera na OpenGL-u, manje prijava bugova -> losiji driveri -> posljedicno losije performanse.

17 godina

pozz

da se pohvalim, presao sam na kernel 4.4.1

imao problema sa wlan karticom (intelova, not sure za tocan model, laptop je iz mojPC) ali nakon stavljanja novog firmware-a za istu radi

drugih problema nisam imao

inace, ako neko neko planira kupovati isti laptop Asus n550jk (ili slican) problemi s kojima sam se susreo:

- safe boot radi dobro jedino sa ubuntu 14.04 lts, noviji ubuntu (15.04, 15.10), openSuse, debian mi nisu htjeli bootat (pa mi je tako trenutno iskljucen)

- imao sam ogromnih problema sa bootanjem, restartanjem i svime dok nisam stavio nouveau na blacklistu (nisam probao maknit s novim kernelom), uvijek je stao na nouveau

- backlight shortcuti za brightness monitora ne rade po defautlu (rjesenje na linku ispod)

ne pada mi na pamet ista drugo

ima sve opisano na arch wiki za navedeni model

2 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
11 godina
protjeran

Linux mint 17.3 , Cinnamon - ikona dropboxa u sistemskom panelu

Nekakva sitnica, pa ako netko zna kako riješiti :  odmah po friškoj instalaciji os-a , i nadogradne sistema, instaliran je dropbox ( sa dodatkom za nemo file browser )

Ikona dropboxa u sistemskom panelu ne radi , vidljiva je , ali nije funkcionalna ( nadzor sinhronizacije, propertis ... ).

Nađoh na netu da mi problemčić nije izoliran , a kao rješenje se nude komande ( dropbox stop , sudo dropbox start ) , i to popravi problem ,

ali do prvog restarta , nakon čega je sve po starom.   Znači dropbox dela, sinhronizacija šljaka , samo je ikona malo disfunkcionalna ... pa ako nekome ovdje padne kaj mudrog na pamet ...

Sličan problem je dugo egzistirao na kde-plasma 5 DE , ali je riješen unazad par mjeseci....

Probao sam i sa defaultnim temama, i sa par tema skinutih sa neta, i identično je...

0 0 hvala 0
17 godina
bunkermax kaže...

Linux mint 17.3 , Cinnamon - ikona dropboxa u sistemskom panelu

Nekakva sitnica, pa ako netko zna kako riješiti :  odmah po friškoj instalaciji os-a , i nadogradne sistema, instaliran je dropbox ( sa dodatkom za nemo file browser )

Ikona dropboxa u sistemskom panelu ne radi , vidljiva je , ali nije funkcionalna ( nadzor sinhronizacije, propertis ... ).

Nađoh na netu da mi problemčić nije izoliran , a kao rješenje se nude komande ( dropbox stop , sudo dropbox start ) , i to popravi problem ,

ali do prvog restarta , nakon čega je sve po starom.   Znači dropbox dela, sinhronizacija šljaka , samo je ikona malo disfunkcionalna ... pa ako nekome ovdje padne kaj mudrog na pamet ...

Sličan problem je dugo egzistirao na kde-plasma 5 DE , ali je riješen unazad par mjeseci....

Probao sam i sa defaultnim temama, i sa par tema skinutih sa neta, i identično je...

cini mi se da ti je najjednostavnije napravit da se nakon startupa izvede skritpa koja to obavi (dropbox stop, start) dok se problem ne rijesi kako spada

istina, nije neko "pametno" rijesenje, ali cini mi se ok za privremeno

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.2.2016 20:00 (ShadoW).
11 godina
protjeran
Da, to bi bilo jedno od mogucih rjesenja dok neizadje zakrpa....

Na ubuntu, kubuntu, fedori nemam taj problemcic a imam na mintu cinnamon i mintu xfce , oba 17.3 verzije...

0 0 hvala 0
16 godina

-dllhell (verzije), ili ne updateaj OS dok ne izađe novija verzija ili u bezbroj pokušaja pronađeš redosljed kad radi, .. tad možda nešto drugo ne radi. Zato je čekanje optimalnije.

11 godina
protjeran

Pa srecom se radi o sitnici, tako da no frk....

( bolje da me tlači ikonica dropboxa i njene funkcionalnosti, nego ransomware i gubitak dragocjenih podataka....  

Jučer se ransomware desio u firmi mojih poznanika , i bome opaka situacija . Srećom backup je spasio podatke

no ostaje gorak okus u ustima da im se to opet može svake sekunde desiti i da su praktično nemoćni pred time,

tako da su ove moje sitnice fakat sitnice naspram pravih tuđih problema.. Blaženi linux ... )

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.2.2016 13:50 (bunkermax).

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Može li se na Ubuntu 14 04 ikako kontrolirati ventilator na amd grafičkoj? Mislim da vrti na 100% (ovo je bilo i na windowsu, ali sam to riješio afterburnerom),  a njena temperatura (na w10 na istom računalu) je uvijek ispod 40 bez da je ventilator upaljen. Riječ je o r7750.

0 0 hvala 0
17 godina

Sta se ne moze to sredit u BIOS-u?

==============================================

BTW: Linux Mint Website Hacked, Users Tricked Into Downloading ISOs with Backdoors

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.2.2016 7:55 (djigibao).
11 godina
protjeran
Banana :

http://blog.linuxmint.com/?p=2994

Mint u problemu...

0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
Bok,kupio sam laptop i linux je...kad ga upalim(first time launch) pojavi se znak acer i onda i onda se puno stvari puno i sve to ali onda dode do screena na kojem stoji samo kako soci do copytight i pise da cekam 15 min i ako se onda nista nw dogodi da ce se sam ugasiti....ugl trebam neji guide kako prvi put upaliti(instalirati ili sto vec)laptop sa linuxom...hvala

0 0 hvala 0
16 godina

utipkaj u google npr ubuntu i/ili distrowatch.

odaberi, skini-snimi, instaliraj.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice