Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.527.010
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Zanima me da li ima razlika ako python krenem ucit na linuxu u odnosu na winse? Kako se lakse podesi? Hocu poceti sa tim programskim jezikom pa bi mi svaka pomoc ili hint dobro dosli! 

Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
DJecko23 kaže...

Zanima me da li ima razlika ako python krenem ucit na linuxu u odnosu na winse? Kako se lakse podesi? Hocu poceti sa tim programskim jezikom pa bi mi svaka pomoc ili hint dobro dosli! 

Hvala

Ne pre velika (neki libraryi su manje održavani na drugom sustavu (npr to mi se dogodilo sa pyserialom koji nije baš imao dobru podršku na winzima ako se dobro sječam))... Ali ako krečeš učiti,nema razlike.

--------------------------------------------------------------------------------------------
17 godina

Za sve one koji koriste UEFI i systemd(ili bilokoji drugi init s UEFI-jem) neka pripaze da ne brisu /sys/firmware/efi/efivars ili zapisuju ista u njega.

Naime mozete si brickat maticnu s time jer prebrisete/obrisete NVRAM i ode bios papa.

Problem nastaje zbog systemdovog automatskog mountanja efivarsa sa rw, umjesto ro. Rjesenje je u fstabu dodat ro only mountanje za efivar da se sprijeci mountanje diska sa rw od strane systemd-a.

Dvoje ih je iz sale islo rm -rf / i docekao ih crni ekran nakon restarta, bez POST-a, bez icega.

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=207549

Tak da slobodno nekom ruknite rm -r /sys/firmware/efi i puff, 99% ljudi moze kupit novu plocu/laptop.

rm -rf / ne samo obrise sve podatke s diska vec i doslovce ubije cijelu maticnu. Kakav dban, systemd i cekaj XD.

Poettering nema namjeru to mijenjat rw u ro kao default.

Ista stvar je izvediva i na windowsima, a patch za ovo je spreman i trebal bi bit u novijim verzijama linux kernela.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout. MTCNA
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.2.2016 21:12 (Ante).

3 0 hvala 3
17 godina
neaktivan
DJecko23 kaže...

Hvala

Definitivno mi je jednostavnije i lakse na Linuxu zbog terminala, sve mi je lakse napraviti u terminalu nego na Windowsima klikanje, instaliranje, pa onda jadni cmd, pa onaj kakti wannabe powershell, itd. (zato mi je i OS X laksi od Win, jer ima terminal).

No, vecina biblioteka ima portove na svim platformama tako da nema brige ako zelis raditi i na Windowsima. Ako ti treba samo Python, skines ga bez problema, ako zelis IDE, preporucam PyCharm (community izdanje). Ako ti trebaju dodatne biblioteke (numpy, scipy, itd.) mozda bi ti najbolje bilo skinuti i raditi s Anacondom.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.2.2016 21:20 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan
Ante kaže...

Poettering nema namjeru to mijenjat rw u ro kao default.

Ista stvar je izvediva i na windowsima, a patch za ovo je spreman i trebal bi bit u novijim verzijama linux kernela.

:) https://github.com/systemd/systemd/issues/2402

Well, there are tools that actually want to write it. We also expose /dev/sda accessible for root, even though it can be used to hose your system.
The ability to hose a system is certainly reason enought to make sure it's well protected and only writable to root. But beyond that: root can do anything really.

To make this very clear: we actually write to the EFI fs in systemd. Specifically, when you issue "systemctl reboot --firmware" we'll set the appropriate EFI variable, to ask for booting into the EFI firmware setup. And because we need it writable we'll mount it writable for that.

Pa, donekle je i u pravu. Ako si root upravljač je tvoj. Ali i rješenje je jednostavno:

As long as distribution that are aimed at consumers remount it ro and on updating kernels wrap grub with remount this is a complete non-issue.

* Jono Bacon u kontraofenzivi. Nakon što je otišao iz Canonicala, čini se da je totalno primijenio priču, što je i logično, hvališ onog tko te plaća. Iako je nedavno na Scaleu izjavljivao pozitivne poruke, sada na svom blogu preporuča korištenje OSX-a i MB umjesto Ubuntua. Nije baš da je izmislio toplu vodu, al reddit je u crvenom :)

http://www.linuxveda.com/2016/02/01/jono-bacon-urges-users-to-ditch-linux-and-move-to-mac-os-x/

Linus mu nije ostao dužan :)

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2016 12:26 (hrvooje).
17 godina

Da, ali brisanje diska ne unisti cijeli disk, dok ovo ubije maticnu.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout. MTCNA
11 godina
protjeran
Ante kaže...

Da, ali brisanje diska ne unisti cijeli disk, dok ovo ubije maticnu.

A novi flash biosa na ploču ju nemože oživjeti ?

16 godina

.. ako ne boota.. i ako nema dual/recoveri opciju.. tad imaš ciglu.

no bigi.. nevažan problem, pa ipak je postojeći kao i šansa za loto.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran
ihush kaže...

.. ako ne boota.. i ako nema dual/recoveri opciju.. tad imaš ciglu.

no bigi.. nevažan problem, pa ipak je postojeći kao i šansa za loto.

Uz malo pravog alata ,skoro pa svaka se može oživjeti.

A za one koje su dokraja crkle zoveš dr frankenštajna ..hehehhehe

11 godina
protjeran

DE - zauzeće hardverskih resursa

Par puta smo se doticali teme koja distra tj koji DE će najmanje opterećivati naš hardver.

Ovih dana sam na dva izuzetno vremešna pc-a morao instalirati neki linux , tek toliko da im se produži

životni vijek i da se još koliko toliko iskoriste.   

Rukovođen spikama o laganini xfce i lxde , sam prvo na oba stroja instalirao par takvih distri ( mint xfce, manjaro xfce, lubuntu, xubuntu, mint mate )

i činjenica je da sam os tada troši minimalac .,no to ništa samo za sebe ne znači jer os nije svrha samome sebi.

Čim na takvim os-evima pokrenem standardne aplikacije ( browser, multimedija, LO ...)  tada skoro pa i da nema razlike

u zauzeću resursa između tih DE i onih DE koja slove kao teška ( unity, plasma-kde, gnome  ).

Tako sam se nakraju odlučio za mint 17.3 cinnamon , jer time ipak ljudi dobiju punokrvni os sa upotrebljivim uredskim i multimedijalnim aplikacijama,

a pri ful opterećenju nema razlike dal mint cinnamon ili lubuntu ili xubuntu ...  Čak se usage tzv laganih distri kreće i iznad tzv teških distri kada iz tih laganih distri maknem

one okljaštrene uredske aplikacije i stavim LO i sl...

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2016 17:54 (bunkermax).

4 0 hvala 1
17 godina

poz ljudi,

instalirao bas danas i3wm (ne znam jel neko vec spominjao, nisam uspjeo naci sa serachom) pa sam htio podijeliti s vama prva iskustva.

Radi odlicno, brzo (no s obzirom na masinu na kojoj se vrti nije cudo, probat cu stavit na banana pi ovih dana) i puno je mogucnosti (koje jos nisam otkrio do kraja)

Ako neko trazi nesto sto si moze odlicno prilagodit svojim potrebama, a manje trazi prekrasan izgled, svakako preporucam da si pogleda.

Ja sam oduvijek htio nesto tako, no do neki dan nisam ni znao da postoji (nisam znao sto da trazim uopce)

Znaci, windows manager koji ima vise "desktopa". Kada se otvara novi prozor, resize-a sve prozore do tada otvorene tako da svi zauzimaju jednako mjesta, a ekrna potpuno ispunjen. Izmedu prozora se lagano krece tastaturom, gotovo da nema potrebe za misom (ako aplikacija to ne trazi) Vise mogucis "desktopa" omogucuje grupiranje prozora po nekim tematikama (web, chatovi, music player...) te se vrlo lagano krece izmedu njih sa alt + broj (moze se i promjenit, ovo je default)

Ako nekog zanima jos nesto, neka slobodno pita pa odgovrim ako znam. Takoder stavim ss-ova ako nekog zanima.

Ja sam instalirao na cisti debian 8.3 bez gui-a i svega direkt iz repozitorija (morao sam prije instalirat X11).

Lijep pozdrav!

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

@bunkermax - pa i Xfce je punokrvni desktop environment, moguće ga je podesiti do u piksel, jedino što ne podržava animacije. XX puta sam čuo da ljudi instaliraju Xubuntu na iMac ili MacBook, ne zato jer je lagan nego zato jer je na njemu najefikasnije raditi. LXDE je malo više okljaštren. Promijeniš na Xfce temu i ikone i instaliraš LibreOffice (ako se ne dobije već u startu) i ne vidim zašto bi netko išao na Mint, ništa se posebno ne dobije (malo mi izgleda kao Windows-wannabe a na screenshotovima ne vidim ništa što kod mene nije jednako ili bolje), ali lijepo je vidjeti da i Mint uredno radi sa 2 GB.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2016 19:29 (MdN).

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran
MdN kaže...

@bunkermax - pa i Xfce je punokrvni desktop environment, moguće ga je podesiti do u piksel, jedino što ne podržava animacije. XX puta sam čuo da ljudi instaliraju Xubuntu na iMac ili MacBook, ne zato jer je lagan nego zato jer je na njemu najefikasnije raditi. LXDE je malo više okljaštren. Promijeniš na Xfce temu i ikone i instaliraš LibreOffice (ako se ne dobije već u startu) i ne vidim zašto bi netko išao na Mint, ništa se posebno ne dobije (malo mi izgleda kao Windows-wannabe a na screenshotovima ne vidim ništa što kod mene nije jednako ili bolje), ali lijepo je vidjeti da i Mint uredno radi sa 2 GB.

Mislim da me nisi skužio kaj sam htio reći.

Česti su upiti u stilu koju distru ili koji de da instaliram na low-old pc.   I tada su najčešći odgovori da se instalira lubuntu,xubuntu i sl "lagane" distre.

Ja sam se ovih dana intenzivno time bavio i došao do zaključka da je to malo krivo stajalište , iz razloga što će prilikom pokretanja uobičajenih aplikacija

zauzeće resursa biti skoro pa podjednako na "laganim" distrama kao i na teškim. A to kaj sam os u mirovanju ima 2% cpu usage-a ništa ne znači jer nitko nebu pokretao pc

da bi gledao u os screen. Čim se pokrene firefox, chrome, LO, VLC, tada cpu , ram, gpu, usage su skoro izjdnačeni na bilo kojoj distri i DE.

A sad sam izgled i podesivost su pitanje osobnih preferencija i ukusa i tu naravno da svatko ima svoj stav. Meni osobno je najbliža kde-plasma 5.x.x DE na kubuntu , manjaru,leap-u, fedori,  i sl...

13 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
MdN kaže...

Mislim da me nisi skužio kaj sam htio reći.

Česti su upiti u stilu koju distru ili koji de da instaliram na low-old pc.   I tada su najčešći odgovori da se instalira lubuntu,xubuntu i sl "lagane" distre.

Ja sam se ovih dana intenzivno time bavio i došao do zaključka da je to malo krivo stajalište , iz razloga što će prilikom pokretanja uobičajenih aplikacija

zauzeće resursa biti skoro pa podjednako na "laganim" distrama kao i na teškim. A to kaj sam os u mirovanju ima 2% cpu usage-a ništa ne znači jer nitko nebu pokretao pc

da bi gledao u os screen. Čim se pokrene firefox, chrome, LO, VLC, tada cpu , ram, gpu, usage su skoro izjdnačeni na bilo kojoj distri i DE.

A sad sam izgled i podesivost su pitanje osobnih preferencija i ukusa i tu naravno da svatko ima svoj stav. Meni osobno je najbliža kde-plasma 5.x.x DE na kubuntu , manjaru,leap-u, fedori,  i sl...

OK, tu se slažem. Lakše distre se preporučuju jer npr. Lubuntu dolazi sa laganijim defaultnim aplikacijama i meni se PCManFM (ili Thunar) pali trenutačno dok npr. Dolphin ne baš tako brzo, ili kao što se Parole pali brže od VLC-a, ali kod programa koje si naveo nema neke razlike. Program je brz koliko je brz komp. A defaultni programi se mogu i promijeniti. 

16 godina
MdN kaže...
.. Program je brz koliko je brz komp. A defaultni programi se mogu i promijeniti

- ali juzer namjernik, pita koju distru (ili linuxe..) i dobije 'znalačke odgovore'.. nakon tog popljuje linuxe.

- drugi dio powerjuzera, mantra o trošenju .. nečeg, a smisao OS a je .. aplikacije-korištenje, upravo ovo što max uspoređuje.

- sve se može, ako se zna ali ovakvo pitanje ne postavlja onaj tko zna.

14 godina
neaktivan
ShadoW kaže...

poz ljudi,

instalirao bas danas i3wm (ne znam jel neko vec spominjao, nisam uspjeo naci sa serachom) pa sam htio podijeliti s vama prva iskustva.

Radi odlicno, brzo (no s obzirom na masinu na kojoj se vrti nije cudo, probat cu stavit na banana pi ovih dana) i puno je mogucnosti (koje jos nisam otkrio do kraja)

Ako neko trazi nesto sto si moze odlicno prilagodit svojim potrebama, a manje trazi prekrasan izgled, svakako preporucam da si pogleda.

Ja sam oduvijek htio nesto tako, no do neki dan nisam ni znao da postoji (nisam znao sto da trazim uopce)

Znaci, windows manager koji ima vise "desktopa". Kada se otvara novi prozor, resize-a sve prozore do tada otvorene tako da svi zauzimaju jednako mjesta, a ekrna potpuno ispunjen. Izmedu prozora se lagano krece tastaturom, gotovo da nema potrebe za misom (ako aplikacija to ne trazi) Vise mogucis "desktopa" omogucuje grupiranje prozora po nekim tematikama (web, chatovi, music player...) te se vrlo lagano krece izmedu njih sa alt + broj (moze se i promjenit, ovo je default)

Ako nekog zanima jos nesto, neka slobodno pita pa odgovrim ako znam. Takoder stavim ss-ova ako nekog zanima.

Ja sam instalirao na cisti debian 8.3 bez gui-a i svega direkt iz repozitorija (morao sam prije instalirat X11).

Lijep pozdrav!

koristio sam neko vrijeme i3-gaps na Manjaru. Milina kada ti browser sa 10 tabova, upaljeni steam, file menager, svira muzika i video u pozadini, a zauzece rama je 1,5 GB max. Stvarno i dalje su mi WM-i puno drazi od DE ali eto treba puno configurirati i igrati se da si ga podesis po zelji i potrebi. Svakako probaj i3-gaps, imas onako male suplje djelove izmedu prozora koji su ti tilani i puno ljepse izgleda, a i ugodnije je raditi kada su ti tako mrvicu odmaknuti prozori. Baci oko na official github page i poigraj se malo s time ako ti se da. Vjeruj mi neces pozaliti ;)

13 godina
neaktivan

Ne sjećam se je li dedoimedo ikada prije nekome dao 10/10 ali i to je moguće. http://www.dedoimedo.com/computers/linux-mint-rosa-xfce.html

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sve to stoji, ali kad god je netko trazio distru za slab kompjuter receno je da su aplikacije te koje progutaju RAM/CPU (barem ja to uvijek napomenem). No opet mi nije svejedno ako imam KDE koji mi proguta (bubnut cu) 500 MB raspolozivog RAM-a + recimo Firefox jos 300 MB ili ako imam Xfce koji mi proguta 300 MB + jos toliko Firefox. Na laptoptu gdje sam ogranicen s memorijom i CPU-om ovo mi je bitno. S druge strane, boli me briga za desktop gdje imam 8 GB RAM-a, rijetko prodem i pola od toga.

Opet, zasto bolje uzeti Xfce ili LXDE za slabija racunala od KDE-a ili Gnomea? Zbog zadanih programa s kojima dodu (kao sto je vec netko naveo). Thunar je laksi od Dolphina, Parole je laksi od primjerice VLC-a, Midori je laksi od Firefoxa, DeadBeeF je laksi od Rhythmboxa/Amaroka, itd. pa na taj nacin starije racunalo ipak malo prodise.

Samo, hebiga navika je zaje*bana stvar, tesko se odviknuti od programa na koje si naviknut, pa onda s njima natrpas Xubuntu, pa ti dode na isto da si i obican Ubuntu stavio.

MdN kaže...

Ne sjećam se je li dedoimedo ikada prije nekome dao 10/10 ali i to je moguće. http://www.dedoimedo.com/computers/linux-mint-rosa-xfce.html

Mislim da vec jednom je, za Kubuntu ili nesto slicno, ako me sjecanje ne vara hrvooje je stavio jednom link i isto je komentirao kak je dao 10/10.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.2.2016 21:37 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan

Nešto je bilo da prije koju godinu. Nego ja te njegove recenzije shvaćam kao nešto što je on prilagodio sebi i to je ok, jer pokušava pokriti što više slučajeva. Al recimo meni se sruši Teamviewer par puta (što nije ničija krivica osim TM, jer je zatvoren, al ajd, srušio se) ili npr. ne mogu instalirat SafeQ print managament osim na Gnome3 i KDE5 ... itd. U 5 min. sam našao dva razloga zašto ga ne mogu koristiti u firmi 

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Mislim da bi svatko našao na nekoj distri da ne može nešto što bi baš njemu trebalo, pa makar to bilo nešto u sučelju, ali da je dedoimedo zabavan i oštar na jeziku, je.  Jedan rođak u firmi koristi Kubuntu LTS a doma Kubuntu 15.10 pa iako mu je dedoimedo dao 0/10 ja nisam primijetio ni da ima problema ni da se žali. 

17 godina
neaktivan

Naravno, svako prema svojim potrebama. Primjetio sam jos dva mala felera - ugasim bluetooth, a ikonica u trayu i dalje boldana kao da je upaljen, zatim nema ikonice baterije po defaultu. Treba se otici u settings i pod power kliknuti show icon in system tray. Nije nista strasno, al moglo bi zbunit novopridosle. Laptop je tih, rekao bih da se ventulatori ni ne okrecu dok ovo pisem. Baterija od 45Wh na 25% pise jos 1 sat na 50% osvjetljenja 14" ekrana.

Driver manager odmah prepoznao Broadcom BCM943228 wifi i ponudio bcmwl-kernel-source driver. WiFi proradio par minuta nakon dizanja OS-a. Intelov gpu po defaultu i915 ucitan. Instalirao Draftsight da probam da li i ovdje ima usporenje misa kad se otvori 5MB dwg i nazalost isto laga. To je do Draftsighta, neki bug.

3 0 hvala 0
11 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Opet, zasto bolje uzeti Xfce ili LXDE za slabija racunala od KDE-a ili Gnomea? Zbog zadanih programa s kojima dodu (kao sto je vec netko naveo). Thunar je laksi od Dolphina, Parole je laksi od primjerice VLC-a, Midori je laksi od Firefoxa, DeadBeeF je laksi od Rhythmboxa/Amaroka, itd. pa na taj nacin starije racunalo ipak malo prodise.

Možda se i varam, no nekako mi se čini da su ta vremena  ( gdje je bila itekako vidljiva i velika razlika lagane vs teške DE )  polako iza nas ostala u ropotarnici povijesti.

Moj subjektivni osjećaj je da usage određuje sadržaj koji se pokreće , i pri tome će vrlo malu ulogu imati aplikacija ili DE unutar koje je taj sadržaj pokrenut.

A suvremeni sadržaj, od web stranica pa do multimedije i igrica, je sve samo ne lagan po naš hardver...

Evo , za mali test, opet na onoj kramini ( p4, 2 gb rama)  sam instalirao mint xfce 32 bit ( to bi kakti bila lakša distra ) i onda sam pokrenuo identičan sadržaj ( hrt4 live stream ) unutar raznih browsera .

Iz priloženih ss se vidi da su razlike male, i potpuno nebitne za rad na dotičnom pc-u , pa tako imamo da npr qupzilla browser ima čak mrvicu veći usage nego firefox.

Čak kada te ss usporedim sa onima od neki dan ( kada je u pitanju bio mint cinnamon ) isto nema neke bitne razlike koja bi uticala na upotrebljivost pc-a, usage hardvera ili

subjektivni osjećaj rada na konkretnom pc-u ...

To sve je samo moj stav, i naravno da ne odražava neko generalno stanje , no eto, kod mene je tako danas ispalo ...

9 godina
neaktivan

bunkermax 

Slažem se sa poantom tvog posta.

Međutim mislim da bi bilo zanimljivo svima pročitati ovo:
https://l3net.wordpress.com/2013/03/17/a-memory-comparison-of-light-linux-desktops/

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Frend ima sličan komp mojem po specifikacijama (Core 2 Duo, 2GB) i Windows 7, ja Xubuntu. Kad ja svoj upalim, troši 278 MB, njegov oko 700 (dok mu nisam pogasio animacije i slično bilo je preko 900). E sad, Firefox se obojici jednako brzo pali, jednako brzo (subjektivno) učitava stranice. Njegov Chrome vs moja Opera, isto. To nije uopće sporno. Slično je i za VLC. Ali kad on ide staviti fotku na Facebook, thumbnailovi u file manageru mu se učitavaju brzinom pijanog puža a meni normalno. A kopanje po izbornicima je meni brže, njemu ponekad zapne na desetak sekundi. Uglavnom svaka distra radi na svakom kompu, Wikipedia kaže da je za Kubuntu minimum 512 MB, ali KDE aplikacije se meni otvaraju dosta sporije od praktički svih ostalih. I dan-danas vidim nove laptope sa 2 GB koje netko tko ne zna može slučajno kupiti jer su parsto kuna jeftiniji. Pa sam samo htio reći da je za slabiji komp bolje neka distra sa laganijim defaultnim aplikacijama i responzivnijim sučeljem, a ako se treba neki jači program onda se instalira pa nek' troši koliko troši, tu se ništa ne može.

Inače, primijetio sam par puta da ako dođem blizu 2 GB (eto, uspio sam) i onda naglo pogasim sve aplikacije, RAM mi je na 240-250 MB, kao da je sustav dio onoga što mu inače treba za standby prebacio u swap da ima više RAM-a za važnije stvari...

A primijetio sam i da rođakov komp sa Kubuntuom i 160 jezgri u virtualki brže vrti Windows 10 nego ja Windows XP u dual bootu. Lijepo je kad se može. 

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Sve to štima, drage kolege linuxaši, no ......

I lubuntu u mirovanju meni kaže 1% cpu usage, no čim pokrenem robocrafta ( steam igrica ) usage se izjednačuje sa onim na kubuntu ili opensuse ( plasma 5 ) .

Osobni osjecaj mi je da sa tim laksim distrama mogu samo nekoga impresionirati pokazujuci mu ocitanja monitoringa sustava koji je u mirovanju, no u pravom svakodnevnom radu nisam našao neku bitnu razliku.
Stoji da se midori pokrene daleko brže od firefoxa, no tu razlika prestaje i daljnji rad je identičan. Isto tako se i thunar brže starta od nautilusa no nakon toga je rad datotekama podjednako brz... E sad, dal mi je bitno to pokretanje ili višesatni rad u browseru ili file manageru.... Pa ne pokrecem apk svaku minutu pa da mi to igra ulogu...

I ja nebih rekao da apk troši već da koristi ram .

🎄🎂

1 0 hvala 0
16 godina
GNU+Linux kaže...

bunkermax 

Slažem se sa poantom tvog posta.

Međutim mislim da bi bilo zanimljivo svima pročitati ovo:
https://l3net.wordpress.com/2013/03/17/a-memory-comparison-of-light-linux-desktops/

.. da ''ali''? hmm -ne.

linkić ko linkić, što ti kažeš? Max se potrudio, ja kažem isto.. ti?

MdN kaže...

Frend ima sličan komp mojem po specifikacijama (Core 2 Duo, 2GB) i Windows 7, ja Xubuntu. Kad ja svoj upalim, troši 278 MB, njegov oko 700 (dok mu nisam pogasio animacije i slično bilo je preko 900). E sad, Firefox se obojici jednako brzo pali, jednako brzo (subjektivno) učitava stranice. Njegov Chrome vs moja Opera, isto. To nije uopće sporno. Slično je i za VLC. Ali kad on ide staviti fotku na Facebook, thumbnailovi u file manageru mu se učitavaju brzinom pijanog puža a meni normalno. A kopanje po izbornicima je meni brže, njemu ponekad zapne na desetak sekundi. Uglavnom svaka distra radi na svakom kompu, Wikipedia kaže da je za Kubuntu minimum 512 MB, ali KDE aplikacije se meni otvaraju dosta sporije od praktički svih ostalih. I dan-danas vidim nove laptope sa 2 GB koje netko tko ne zna može slučajno kupiti jer su parsto kuna jeftiniji. Pa sam samo htio reći da je za slabiji komp bolje neka distra sa laganijim defaultnim aplikacijama i responzivnijim sučeljem, a ako se treba neki jači program onda se instalira pa nek' troši koliko troši, tu se ništa ne može.

Inače, primijetio sam par puta da ako dođem blizu 2 GB (eto, uspio sam) i onda naglo pogasim sve aplikacije, RAM mi je na 240-250 MB, kao da je sustav dio onoga što mu inače treba za standby prebacio u swap da ima više RAM-a za važnije stvari...

A primijetio sam i da rođakov komp sa Kubuntuom i 160 jezgri u virtualki brže vrti Windows 10 nego ja Windows XP u dual bootu. Lijepo je kad se može. 

-RAM ili bilo koji resurs se ne troši, nego koristi. Kad se (pametno) krosti.. tad daje optimalnije rezultate ukoliko su zadovoljeni req.

-jedan je dobio na lotu, to je dokaz čega?

-podešavanje OSa, smeća i bezbroj sitnica koje mogu utjecati na neki task, pogotovo online servisi.. su usporedivi kao benčevi? .. nategnuto.

-svi moderni OSevi imaju jedan/identičan/jednak (deklariran) requirements, 512MB... kao minimum. Svaki može i s manje, ali je besmisleno, realno je minimum 1-2GB.. tako je već recimo +5 godina, s povećanjem jer appsi traže više, OS zanemarivo.

- ... zapravo, kad te brine zauzeti vs slobodan RAM, ja bi rekao suprotno, slobodan je ''potrošen'' (ne ram nego novac..) ako je višak.

čemu mantranje. Max daje konkretan primjer. Čemu 'ali' ili jedan moj .. prihvatiti treba činjenice i nastaviti dalje.

-nema vječnih 'istina', pogotovo ne u radu PCja..

pa i moj (jučerašnji) primjer ali bez slikica.. igrao sam se slaganjem multiboota/live/install, dvadesetak OSeva. npr Kubuntu 15.04, radi glatko .. live, jednako kao instaliran na SSD ni jedan trzaj.. kašljucanje. Koliko 'troši'? Dovoljno, upravo toliko da sve radi. Tako testirajući bootao pola dana, razne OSeve DE.. rade. Koja je poanta inače ili je alternativa da ne rade?

Ako je linux jedan, ako su DE + appsi izbor, HW je ispod haube 'isti' (x86.. PC/linux/mac ili moj-tvoj ili samo moj jučer, samo maxov..), u čemu je tad neka mudrost ili prednost light distri, to što može raditi PC od prije desetak godina? Ne može ni to, tj ovisi o CPU-kernelu i sl.. Koliko RAMa, koja VGA, koji CPU.. HDD .. (a internetski sadržaj ima svoje requirementse, npr YT najava.. gašenje supporta, ili od nove godine nema fiskalizacije na XPu itd..). Može raditi? Što može ili ga Cowboy mora malo kompajlirati..

Ako Cowboy (koji zna) može, jednako može i drugi OS.. može se podesiti/optimizirati i onaj drugi OS koji često ima previše smeća pod haubom, jer je dominantan.. tad i taj OS radi glatko (mada i po ovome izgleda da radi glatko.. često, ubija ga facebook? LOL). Kao što tvoj rođo vrti virtualke.. može i obrnuto. Očigledno nešto s postavkama 'tvog' win nije OK, jer nije dovoljno klik-nextati, pa ni win-OS. :)

OS nije fix za neadekvatan HW. Svaki OS je 'savršen' (ajd nađe se bugić, fixa se..). Korištenje je ono što je bit. Ne DE i šarene ikonice.

npr svaki moderan browser koristi HW acc (VGA-GPU).. to OS samo isporučuje, a ovisno o VGA imaš brzo-sporo kao rezultat. Igre, appsi .. što radi OS ili light distra.. osim što će zauzeti 200-700MB, podrazumijeva se da PC mora imati recimo 2GB (praktički nema jeftikanera s manje od 4GB dok tablet za 300kn ima bar 1GB), tad radi. Ne zato jer je dobar DE/OS nego jer zadovoljava platforma-HW.

Mene ubija win8-10.. tj MSova politika, silovanje. OS s izvrsnim mogućnostima ali tamagućasto naporan (ispod i iznad haube). Ubuntu je bio sveti gral, al ima iste ciljeve.. jedina bitna razlika je support, baš za HW (proizvođači, driveri) i tu linux ne može puno osim kaskati.. ali ne mora juzer kaskati u prošlom stoljeću jer se sve mijenja. Ono što je danas masovno kao Android 'rula' .. a juzer samo treba klikati. Android je derivat.. ista stvar. Radi i milijarde juzera sretno klikaju i lajkaju na facebooku. Dali oni spominju light? Prije izađe novi mob s više RAMa. To (podešavanje/optimizacija) ostaje za ovakve teme i nostalgičare...

17 godina
neaktivan

Kad sam stavio 8gb u laptop prije koju godinu smatrao sam to pretjeranim. Danas vidim prodaju se laptopi po 4GB ili 8gb,  nema manje u srednjem cjenovnom razredu

Veći mi je problem potrošnja energije / baterije nego RAM-a. Nešto poput tlp-a  bi moralo biti na razini kernela. Tu su windowsi bolji, opet naravno radi drivera npr. kao Nvidia koji automatski pali i gasi karticu 

*Canonical i španjolski BQ, Ubuntu tablet sa konvergencijom. U teoriji otvoriš gimp i LO na tabletu 

https://insights.ubuntu.com/2016/02/04/canonical-reinvents-the-personal-mobile-computing-experience/?utm_source=insights&utm_medium=blog&utm_term=tablet&

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.2.2016 19:07 (hrvooje).

5 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
...
Osobni osjecaj mi je da sa tim laksim distrama mogu samo nekoga impresionirati pokazujuci mu ocitanja monitoringa sustava koji je u mirovanju, no u pravom svakodnevnom radu nisam našao neku bitnu razliku.
Stoji da se midori pokrene daleko brže od firefoxa, no tu razlika prestaje i daljnji rad je identičan. Isto tako se i thunar brže starta od nautilusa no nakon toga je rad datotekama podjednako brz... E sad, dal mi je bitno to pokretanje ili višesatni rad u browseru ili file manageru.... Pa ne pokrecem apk svaku minutu pa da mi to igra ulogu...

I ja nebih rekao da apk troši već da koristi ram

A gle, meni pr9n u Firefoxu steka, dok je u Midoriju gledljivo. :D

Meni dovoljno. ;)

11 godina
protjeran

Ma instaliraj ti neki fps pa da odmjerimo snage i 1:1 dm-u...

Preporučam steam igru BATLA , brza, zabavni dizajn mapa, niz game modova...

Ajmo linuxaši sa ove teme, idemo u mrežni dm, može i u grupama

🏁

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.2.2016 20:25 (bunkermax).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Zna li netko postoji li način da Alcatelov USB modem (L850 LTE) proradi na Linuxu (Ubuntu 15.10 s GNOME sučeljem ) iako na internetu piše da ne podržava Linux ali vidim da ga ni mnogi drugi ne podržavaju pa svejedno rade normalno...

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice