postavlja se pitanje da li je uopće instalirao vlasničke nvidija drivere
@ihush
-bježi od wine-a za takve stvari, VM ili čisti OS.
problem je što i VM zahtjeva licencu za OS gosta
postavlja se pitanje da li je uopće instalirao vlasničke nvidija drivere
@ihush
-bježi od wine-a za takve stvari, VM ili čisti OS.
Ti driveri su mi bili ponuđeni u software centru! Bilo ih je više, ali ovi su bili preporučeni!
..
-naravno. ''Ali''... ili ako trebaš windowse, tad trebaš windowse, licenca služi čemu? Osim za gosp. inšpektora, koji ne mora vidjeti VM, ii sof koji koristiš ne traži jednako licencu? Npr spomenuti SQL..
Pojednostavljeno, ako imaš pirat Nero ili pirat office ne pomaže lic.win, prekršaj je jednak. Ingliš (Antičevička bi rekla, al je nitko nebi razumio, kao ni mene ) in for a penny, in for a pound.
..
-naravno. ''Ali''... ili ako trebaš windowse, tad trebaš windowse, licenca služi čemu? Osim za gosp. inšpektora, koji ne mora vidjeti VM, ii sof koji koristiš ne traži jednako licencu? Npr spomenuti SQL..
Pojednostavljeno, ako imaš pirat Nero ili pirat office ne pomaže lic.win, prekršaj je jednak. Ingliš (Antičevička bi rekla, al je nitko nebi razumio, kao ni mene ) in for a penny, in for a pound.
možda je to teško zamislivo, al nema piratskog spftvera. prebacio bih na linux dosta strojeva s xp-om. sve što oni koriste je windows klijenstsku aplikaciju koja se spaja na sql server. microsoft je izdao odbc driver za red hat, a postoji i otvoreni unixodbc. imam info da bez problema to radi tj. nativne linux aplikacije se spoje na ms sql server. problem bi mogao biti u odbc na wineu i onoga na linuxu. neki kažu da je na ranijim verzijama winea to radilo. može biti i da je ms nešto promijenio.
još jedna mogućnost,al koja iziskuje dodatni trošak je preko remote desktopa, al mi treba rds licenci koliko bi bilo terminala.
Može neko mišljenje o elementaryOS
Može neko mišljenje o elementaryOS
Meni odličan. Sve što možeš s ubuntu možeš i s njim, manje je bloatan (brz, lagan na memoriji), baziran je na LTS verziji ubuntu-a znači nesto stabilniji. Relativno sličan OSX-u po dizajnu.
Trebam savjet za vektorski program, besplatan po mogućnosti i jednostavan za "dummy"
Trebam savjet za vektorski program, besplatan po mogućnosti i jednostavan za "dummy"
jesi probao inkscape
budem i to probao, ali u međuvremenu sam našao xaru na ubuntu koja je besplatna pa mislim da imam kaj mi treba
jesi probao inkscape
budem i to probao, ali u međuvremenu sam našao xaru na ubuntu koja je besplatna pa mislim da imam kaj mi treba
Inkscape je isto besplatan, a i najbolji takav za ubuntu u repozitorijima.
Hm imam problem
pokušavam instalirati Ubuntu 13.10 32 bit na komp i dobijem samo crni ekran
instalacija se zaustavi????
na ekranu se vidi jedan x (pointer od miša) koji se pomiče, ali ničeg drugog nema osim crnila
da stvar bude bedastija sa istog USBa je na starije računalo ranije instaliran isti unbutu bez ikakvih problema (na ovom istom monitoru)
kaj se događa?
i kaj napraviti, jel neko ima ideju?
hvala
EDIT:
riješeno....
stvar je da download bio za amd CPU, a na kompu di je zapelo je Intel cpu
skinuta je nova iso varijanata i sad radi
Kakva su vam iskustva s ovim power-saverima za laptope? Koji daju najbolje rezultate? Vidim ima više aplikacija: TLP, laptop-mode-tools, powerdown, powerTOP...
Idući tjedan mi dolazi laptop, pa da ako je moguće manje vremena potrošim na testiranje...
Kakva su vam iskustva s ovim power-saverima za laptope? Koji daju najbolje rezultate? Vidim ima više aplikacija: TLP, laptop-mode-tools, powerdown, powerTOP...
Idući tjedan mi dolazi laptop, pa da ako je moguće manje vremena potrošim na testiranje...
Samo TLP sam isprobao i zadovoljan sam, smanjila se potrošnja, mada se i dalje ne usudim koristiti na bateriju laptop. Mislim da mi nema drugog rješenja do instailranja proprietary drajvera za grafičku.
,,,
EDIT:
riješeno....
pogrešno. pod amd64 je 64bitni OS, to je oznaka. Nema veze s SPUom, osim requrementsa. Vjerojatno loše snimljen medij ili tako nešto..
,,,
EDIT:
riješeno....
pogrešno. pod amd64 je 64bitni OS, to je oznaka. Nema veze s SPUom, osim requrementsa. Vjerojatno loše snimljen medij ili tako nešto..
to se lako provjeri sa md5sum
,,,
EDIT:
riješeno....
u biti problem je na kraju bio u kompu, ne u instalacijama
ja ne znam ali na komp koji sam instalirao linux pored win 7 jedini način da se završi instalacija i da sve radi kako treba je preko wubija
kako i zašto pojma nemam, ali činjenica je da sam na to izgubio ni manje ni više 8 sati, mislim da sve govori za sebe
Isprobao sam sve ISO od 10.4 do 13.10, ista stvar, jedino ispravno je prošlo preko wubija
kad sam instalirao solo, problem su počinjali već kod logina (nevidljivi miš, nema login prozora itd...)
Ovako, pokušavam instalirati Ubuntu 13.10 (dual boot), prilikom boota se pojavi neki error ali nastavi učitavati i pojavi mi se opcija za instalaciju ubuntua. No nakon par koraka ne prepoznaje particiju windows 8-ice, samo free space.
Pokušao sam razne metode - security boota nema u biosu pa ga ne mogu isključiti; efi particije uopće nemam(vjerovatno zato što sam windowse instaliro u non-uefi modu(legacy iako podržava uefi); primjetio sam da se uefi mod pojavljuje kada je disk stavljen u pogon pa ga nekako iskljucim i error se ne pokazuje, ali i dalje free space; probao otići u gparted editor (try ubuntu) i stalno neka greška u vezi gpt i corrupted disk... Particije se vide (tj. c i d drive u ubuntu prilikom try ubuntu opcije) ali prilikom manualnog kreiranja prikazuje samo free space
-Error koji se pojavi could not open efi/boot/fallback.efi 14 ako pomaže.
Edit: E sad za taj fallback.efi navodno postoji opcija da se u .iso file pod efi/boot promijeni naziv boot x64 u taj fallback.efi. No ne je li taj postupak siguran.
to se lako provjeri sa md5sum
- mdsom se provjerava originalnost filea, nema veze s kvalitetom (ispravnošću) snimljenog bootabilnog medija, npr brzina snimanja, loša optika-čitljivost.
(- kasnije ispada problem PC, mada mi nije jasno zašto..)
u biti problem je na kraju bio u kompu, ne u instalacijama
ja ne znam ali na komp koji sam instalirao linux pored win 7 jedini način da se završi instalacija i da sve radi kako treba je preko wubija
kako i zašto pojma nemam, ali činjenica je da sam na to izgubio ni manje ni više 8 sati, mislim da sve govori za sebe
Isprobao sam sve ISO od 10.4 do 13.10, ista stvar, jedino ispravno je prošlo preko wubija
kad sam instalirao solo, problem su počinjali već kod logina (nevidljivi miš, nema login prozora itd...)
- ako je problem PC (koji problem bi bio takav?? support z achipset-VGA? -> bootaj ArtistX, druga sitnica, CD je lakše čitljiv, pa ako distra nudi CD probaj), jer zašto tad radi kroz wubi?
Boot medij (cd-dvd) ima 'pravila' kod snimanja, dobar uređaj, dobar medij, slow... (ovisno o uređaju, to su dvd-speed 4-6x, cd 4-16), inače su moguća svakakva iznanđenja (brljavljenja), ovo liči upravo na to...
..
Edit: E sad za taj fallback.efi navodno postoji opcija da se u .iso file pod efi/boot promijeni naziv boot x64 u taj fallback.efi. No ne je li taj postupak siguran.
- ako misliš na post iznad... meni nije ništa jasno. Koji je boot (EFI-legacy), dal' je disk MBR ili GPT, ili bitlocker itd. itd...
@ fighter, daj malo preciznije infio, 'genezu', došao je s predinstliranom Osmicom? Kreni od nule, postavke BIOSa, kreiranje particija.. naravno provjeri dal imaš licencu-recovery 8, možda ćeš zatrebati, key je u BIOSu (tj UEFIju).
Ok, particije su mbr barem ova na kojoj je 8-ica (c drive), te uz njega još jedan drive (drive d) i klasični system reserved. Boot je efi-legacy. Licencu imam. Znam da je backup uvijek dobro napraviti prije toga.
Prilikom boota dok je stavljen dvd od ubuntua automatski mi na boot option 1 postavlja uefi boot tog driva. Pojavi se errror "could not open efi/boot/fallback.efi 14". Ali proces se nastavlja vjerovatno zbog toga što je pod boot option 2 normalni boot. Instalaciju je moguće izvesti no ne prepoznaje windows 8 particiju, samo stoji free i sveukupni kapacitet diska.
.. imaš još barem jednu skrivenu particiju, uobičajeno boot 100-350MB i ako je OEMovski tad i install-recovery uz možda još jednu posebnu-MS.. Ovisno koji alat imaš (ili nemaš) bilo bi pametno te particije backupirati ako poželiš install osmice. Povezano, tad je key u UEFIju i sve s tim povezano, tj samo ubuntu 13 možeš instalirati (jer plaća MSu licencu..).
ako su particije kriptirane, ... (next).
-ako je disk u MBR modu, tad imaš ograničenje standarda na max 4 primarne particije, to je uobičajeni razlog da ne možeš dodati multiboot. Pretvoriti neku particiju u extended, nema ograničenja na broj logičkih diskova ali ne može biti boot).
- što je cilj, koje je zatečeno stanje, ... alati i sto sitnica koje tad određuju ''kako'' ili što možeš.
Mislim da shvaćam, vjerovatno je ta hidden particija problem, odnosno to bi trebala biti recovery particija, što znači ukupno 4 primary particije i ne može kreirati više. Uostalom upravo taj system reserved jeste boot od 350mb. Čekaj nije mi jasno ovo da mogu imati samo ubuntu 13?, i da riječ je o oem core verziji windowsa.
Edit: No mislim da te hidden particije uopće nema, odnosno 3 su primarne particije. Barem ja vidim 3 primarne particije (preko diskparta). Bih li trebao onda jednu postaviti kao logičku i trebam li raditi bilo kakav shrink da bih kreirao posebnu particiju za ubuntu.
- vjerojatno, extended (logičku), jer tad možeš po potrebi dalje. btw, linux ih označava od broja 5, sda5..
- ovisi, diskpart možda ne vidi MS-spec.part. (nisam provjeravao s njim, radije nekim drugim alatima, npr geparted).
Preko gparteda sam probo u linuxu (onaj try ubuntu) i izbacio neku poruku i free space, A ništa probati ću napraviti D kao logičku particiju i naravno backup prije toga.
- ako je problem PC (koji problem bi bio takav?? support z achipset-VGA? -> bootaj ArtistX, druga sitnica, CD je lakše čitljiv, pa ako distra nudi CD probaj), jer zašto tad radi kroz wubi?
Boot medij (cd-dvd) ima 'pravila' kod snimanja, dobar uređaj, dobar medij, slow... (ovisno o uređaju, to su dvd-speed 4-6x, cd 4-16), inače su moguća svakakva iznanđenja (brljavljenja), ovo liči upravo na to...
ma nema veze jel DVD ili USB, jednako me zezao, ali to je baš taj specifičan komp (MSan proizvodnja)
na ostalima radi ista ISO instalacija bez ikakvih problema.
kako mi to nije primarni linux stroj neću se ni mučiti više, radi pod wubijem i točka.
još samo da nađem vremena i da izbacim unity i stavim gnome i opet neću sljedeće 3 godine dirati taj komp
Pozdrav ekipi
Novi sam u temi, htio bi napraviti dual boot linuxa i windowsa 8.0, pa me zanima dali mi možete preporučiti neki tutorijal kako instalirati, i koji linux instalirati ubuntu ili neki drugi?
ma nema veze jel DVD ili USB, jednako me zezao, ali to je baš taj specifičan komp (MSan proizvodnja)
kako mi to nije primarni linux stroj neću se ni mučiti više, radi pod wubijem i točka.
još samo da nađem vremena i da izbacim unity i stavim gnome i opet neću sljedeće 3 godine dirati taj komp
Vjerojatno je u pitanju neki egzotični komad hardvera.
Pozdrav ekipi
Novi sam u temi, htio bi napraviti dual boot linuxa i windowsa 8.0, pa me zanima dali mi možete preporučiti neki tutorijal kako instalirati, i koji linux instalirati ubuntu ili neki drugi?
Pogledaj na DistroWatch-u, skini, isprobaj i odluči.
Moja preporuka ide prema Ubuntuu ili Mintu (ravnopravno).
Za instalaciju u dual Boot-u treba voditi računa o nekoliko stvari. Prva stvar je da li želiš da ti bootloader bude od Windowsa ili GRUB (Linux-ov bootlaoder). Ako želiš zadržati ovaj od Windowsa morat ćeš prtljati po bcd-u nakon instalacije (nažalost ne ide automatski). Ako želiš imati GRUB svi OS-evi će ti se automatski prepoznati (vodi računa da GRUB ide na disk gdje je MBR).
Druga stvar su particije. Najjednostavnije je da napraviš još jednu particiju, ako ju nemaš ili ako nemaš drugi disk. Sve drugo riješiš preko instalacije samog Linux-a. (vodi računa da su oznake diskova u Linuxu različite od Windowsa).
Instaliranje Ubuntu-a. (slična stvar je i s Mint-om).
Vjerojatno je u pitanju neki egzotični komad hardvera.
msan je kina. dobro kao i većina ostalih. al bilo je slučajeva sa foxconn pločama gdje je otkriveno da su u biosu namjerno onemogućavali dobru linux podršku
vezano za ACL, ako moze neko da mi objasni, dakle maknem support za ACL putem tune2fs naredbe
tune2fs -o ^acl /dev/mapper/myvg-rootlv
mount ne pokazuje vise rw,acl
setfacl i getfacl jos uvijek rade i odma nakon naredbe i nakon reboota.......dakle nije mi jasno cemu upalit acl support na volume i mountu kad obje naredbe jos uvijek rade ? jel zna mozda neko jel postoji neki bug, radim sa RH 6.3 stock prakticno, nisam nikakve patcheve jos instalirao.
Pozz imam jedno pitanje u vezi zvuka na Fedori 20 LXDE Spin instaliran na USB sticku 8gb kernel-3.13.5-200.fc20.x86_64 kad restartujem PC nema zvuka na Youtubu moram klick na ikonu zvuk i izabrati reload Alsa da bi se zvuk pojavio, šta tu treba uraditi da ima zvuka a ne da moram svaki put pri restartu da radim reload Alsa