E ovako... Potaknut nastojanjima HULK-a ali i ovom raspravom odlučio sam se u sljedećih nekoliko dana napraviti mali eksperiment. Naime, u tvrtki za koju radim (jedna radio postaja) imamo sedam računala na kojima je instaliran piratski Windows (kod nas u BiH provedba zakona još nije stigla do te razine da bi se korištenje nelicenciranog softwarea moglo sankcionirati).
Moj kolega i ja odlučili smo se na jedno od tih sedam računala (najkorištenije) instalirati Ubuntu Linux. Nakon instalacije i polusatnog podešavanja mrežnih postavki, printera i ostalog hardwarea (računala su međusobno povezana s postojećim serverom koji služi za pohranu glazbe, jingleova i sl.), prezentirali smo novi operacijski sustav kolegama.
Prva reakcija je bila prilično suzdržana međutim, nakon početnog straha počeli su ipak lagano koristiti to računalo. Prva nejasnoća im je bila vezana uz nedostatak Start izbornika te nedostatak ikonica na ekranu. Nakon još par minuta modifikacija (glavni Ubuntuov izbornik sam "preselio" dolje, postavio ikonice za WEB preglednik i uredske aplikacije na radnu površinu...) počeli su shvaćati o čemu je riječ. Napominjem, to se računalo uvijek koristilo za surfanje WEB-om, rad s uredskim aplikacijama i tek ponekad snimanje optičkih medija.
Pošto su moje kolege mahom stariji ljudi od mene (prosječno imaju oko 40 godina) očekivao sam određene probleme, ali se oni nisu manifestirali u mjeri u kojoj sam očekivao.
Sad ostaje za vidjeti u kojoj će mjeri prihvatiti prelazak na novi operacijski sustav. Premda sam očekivao veći šok, on se nije dogodio. Vjerojatno zato što sam malo modificirao korisničko sučelje da im izgleda slično Microsoftovom Windowsu XP premda su razlike više nego uvjerljive. Ovaj eksperiment planiram pratiti sljedećih desetak dana. Ako bude većih problema u prilagodbi vjerojatno ću im vratiti Windowse, a ako ne, onda ćemo probati Ubuntu Linux i na ostalim računalima.
U svakom slučaju ću objaviti rezultate ovog eksperimenta na forumu.
tako i treba...ali ti dajem preporuku da ne odustaješ...sličnu sam stvar napravio sa MINT distribucijom....oduševili su se Rhytmbox music playerom,slušanjem radio-stanica diljem lijepe naše plave planete...trenutno ih podučavam korištenju repozitorija i Package managera...da ih vidiš...over50,a ko mala djeca oduševljeni...bitno ih je pravilno animirati..ne odmah baciti na command line...kad mi se zamore...dam im koju igru da se izguštaju...