HULK djeluje: Linux u državnoj upravi

poruka: 115
|
čitano: 18.470
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: HULK djeluje: Linux u državnoj upravi
Buffer Overflow kaže...
sasa kaže...

@buffer overflow

nije stvar da li je blender ili neka druga cad aplikacija besplatna ili jeftinija od autocad-a vec je stvar u tome da je autocad industrijski standard svugdje u svijetu.

tvrtke koje se javljanju na strane natjecaje moraju koristiti autocad jer nije bas jednostavno traziti od investitora po svijetu da instalira ovu ili onu aplikaciju jer je to tebi jeftinije od autocad-a.

Nije bitno da li ti imaš autocad nego da je format autocad-ov. Ako ti možeš napraviti takav format u drugoj aplikaciji nikog nije briga, jer glavno je da se može otvoriti i u autocadu.

- (uz kimamamin komentar), podsjetnik da je došlo vrijeme licenciranja formata, već za exFAT ili NTFS treba MSu dati pinku, a to je za recimo (flash)disk iznad 4GB potrebno (btw i ZAMP je tu..). Što ako .doc, .xls, .ppt postanu (već jesu) brand. Stvar redosljeda, OO ima OpenDocFormat, treba se raširiti (čak nametnuti) kao standard jer je već usvojen kao nacionalna norma...

- tad izbor OS win-linux bio stvarno izbor, ovako to nije izbor.

-Napomena, OO postoji i za windowse, pa se opet ne širi u upotrebi, ni .ODF, što bi bilo važnije. Za usporedbu .PDF uz AcrReader, sam OS postaje stvarno nevažan ili stvar izbora. Dok je .PDF postao defacto standard za razmjenu dokumenata.

Tako da se slažem s podcrtanim, ali je problem u redosljedu, preduvijetima, koji su nužni za tranziciju. Previše faktora je u igri, cijena OSa je u poslu zapravo sitnica, prioritetno je 'da radi'. Pod linuxom to nije slučaj. (da ne nabrajam eBanking i FINA...)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
- (uz kimamamin komentar), podsjetnik da je došlo vrijeme licenciranja formata, već za exFAT ili NTFS treba MSu dati pinku, a to je za recimo (flash)disk iznad 4GB potrebno (btw i ZAMP je tu..). Što ako .doc, .xls, .ppt postanu (već jesu) brand. Stvar redosljeda, OO ima OpenDocFormat, treba se raširiti (čak nametnuti) kao standard jer je već usvojen kao nacionalna norma...

- tad izbor OS win-linux bio stvarno izbor, ovako to nije izbor.

-Napomena, OO postoji i za windowse, pa se opet ne širi u upotrebi, ni .ODF, što bi bilo važnije. Za usporedbu .PDF uz AcrReader, sam OS postaje stvarno nevažan ili stvar izbora. Dok je .PDF postao defacto standard za razmjenu dokumenata.

Tako da se slažem s podcrtanim, ali je problem u redosljedu, preduvijetima, koji su nužni za tranziciju. Previše faktora je u igri, cijena OSa je u poslu zapravo sitnica, prioritetno je 'da radi'. Pod linuxom to nije slučaj. (da ne nabrajam eBanking i FINA...)

OO se ne širi u upotrebi jer 95% korisnika ima piratiziran ms office ( a vjerujem da je kod nas taj postotak visok u u državnoj upravi i u školstvu i u poslovnom sektoru ) koji po defaultu nikako ne sprema u .odf format. mi ovdje pričamo o 95% računala u državnoj upravi kojima ne treba ni catia, ni autocad. reci mi na sjednici vlade kad ispred njih stoje laptopi da li koriste ebanking? tvrdim da bi odmah sutra 95% računala u državnoj upravi moglo prijeći na ubuntu. sve što im treba je mail aplikacija, web browser, aplikacija za obradu teksta i kalkulator. ubuntu to ima spremno za rad 15 min. nakon stavljanja instalacijskog cd-a u cd-rom. i nemojte spominjati win-modeme, tko se još u državnoj upravi spaja preko modema

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
16 godina
neaktivan

Jedno se je postaviti kao kućni korisnik, a drugo kao čovjek koji je s tim alatima zaživio. Eto, bili su primjeri nekih programa koje također na široko koristimo firmi, od Catie, AutoCAD i ostalih programa.

Ti ljudi, to su mozak firme i da bilo tko od njih kaže upravi da nemože raditi bez tog, puf, koliko treba para, evo. Na njima, nitko ne gleda 3-4k kuna. Nekad znaju to do podne zaraditi(za firmu).

Linux bi bio strašan OS za kućne korisnike...samo ako ne igraš igre. A u poslu...strašan OS, samo da ima širu lepezu aplikacija, specijaliziranih u poslu. Vi se ljutili ili ne, neke stvari su jednostavno bolje na Windowsima. I nije tu kriv ni Linux ni MS, nego proizvođači 3rd party aplikacija, koji preferiraju Winse.

Jednostavno, nemogu prijeći na Linux kad u potpunosti nemože me zadovoljiti mogućnostima(čitaj 3rd party aplikacijama).

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.1.2010 9:34 (Smooth Operator).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@smooth operator

nemamo se šta ljutit, razgovaramo. slažem se s tvojim zadnjim postom u načelu. iako se ne slažem s konstatacijom da bi linux bio odličan za kući, ako se ne igraš. ja se igram i koristim linux. igrati se, ne znači isprobati svaku igru koja izađe. igram aa 2.5 koji je zadnji nativni klijent za linux i igra je besplatni i odlični fps. vjerovatno ću igrati tu istu igru i za 5 godina, ako bude koji server.  nekad bacim i demo etqw, također linux native verzija. 

napravi jedan ekperimetn. daj jednom od svojih ljudi da skine bricscad v10 (trial win verzija) i neka ga isproba pa nam prenesi njegove impresije, koliko mu je trebalo da se prilagodi, da li može otvarati autocad formate, ima li razlike-pogrešaka u zaokruživanju ...itd itd.  ako ga jedan audi može koristiti ...

upravo sam probao bricscadv10 windows verziju preko winea na ubuntu. radi odlično

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.1.2010 10:28 (hrvooje).

3 0 hvala 0
15 godina
protjeran
klimama kaže...

Nije baš da je samo dovoljno da se može otvoriti. Moraš biti i sasvim siguran da oba programa na ispravan i potpuno jednak način rade s datotekom.

Što se sve može dogoditi kada se miješaju različiti operativni sustavi najbolje znaju u Airbusu. Novi A380 je razvijan u potpunosti putem softvera. U Hamburgu je projektirana elektronika skupa s kablovima, a u Toulousu trup. Kada su počeli sastavljati avione, javio im se problem - kablovi su bili prekratki, pa je zbog toga pojavljivanje Airbusa A380 kasnilo godinu dana, jer se ipak se radilo o 530 kilometara kablova po avionu koje je trebalo nanovo projektirati i proizvesti.
Otkrili su da je do greške došlo zato što su inžinjeri koristili različite verzije programa CATIA, u Hamburgu CATIA 4, a u Toulousu CATIA 5. CATIA 4 je pisana u Fortranu i radila je na Unixu, dok je CATIA 5 pisana u C++ i radila je na Windowsima. Formati im nisu bili u potpunosti kompatibilni, a prebacivanje iz jednog formata u drugi nije išlo bez gubitka podataka. Metadata i komentari inžinjera koji su radili na određenom dijelu su se gubili konvertiranjem i tako su nastali problemi i gubitak od 5 milijardi eura.

Na to sam i mislio. Nisam mislio samo da su na istoj ekstenziji. Naravno da je vrlo bitno da dva različita programa prikažu identično isti projekt.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
16 godina
Smooth Operator kaže...

...

Linux bi bio strašan OS za kućne korisnike...samo ako ne igraš igre. A u poslu...strašan OS, samo da ima širu lepezu aplikacija, specijaliziranih u poslu. Vi se ljutili ili ne, neke stvari su jednostavno bolje na Windowsima. I nije tu kriv ni Linux ni MS, nego proizvođači 3rd party aplikacija, koji preferiraju Winse.

..

... (nastavak na hrvooje). Tu je problem linuxa, za komercijalne stvari nije važan OS, radile bi i na C64 da je potrebno (karikiram, ali valjda se razumijemo), dok kućni korisnici, trebaju zabavu, igre su zabava.. razne sitnice kao mp3 playeri, konverteri, divxi itd itd.. mada postoje i na linuxu, pod windowsima postoje stotine, driveri za printer, za joystick itd. itd. (iPhone, Nokia mobitel ).

-Tu cijena nije važna, ljudi su spremni platiti zabavu puno više nego kruh i mlijeko. To je potrošna roba. Konzumerizam. Mi kao mala zemlja nižeg standarda nemamo nikakav utjecaj, ali ljudi žele iste stvari, (Ferrari, igre...). Piratiziranje je lako, jer ga i MS tolerira. Čak za moguću tranziciju s win na linux, trenutno zbog aktivacije (tj nemogućnost lakog piratiziranja) novi windowsi su zaslužniji za veći broj korisnika linuxa nego npr HULK. Kao što se puno igrača online odlučuje ipak kupiti original jer nemogu igrati omiljene igre.... Usput cijena igre je 300-500kn, prosječan igrač ih treba godišnje -koliko? 1-2-10...? Cijena?

Samo ja nebih rekao da je ''..krivica na proizvođačima..'', kao što kaže SmoothOp. nego je to njihova (svjesna) poslovna odluka.

Slažem se za državnu upravu, dovoljan je OO. Također mislim da nije problem u učenju, jer je pod GUIem to svejedno (usporedivo kao vožnja različitih automobila). Također ne instalira korisnik nego administrator, tako da teh. znanje nije problem, ali... za ostanak na MS platformi postoje i drugi 'čvršći' razlozi. Jedan od njih je već postojeća baza programa-podataka i vezanost na to. Ako se neka država odluči to promijeniti (ili veća institucija kao banka) može očekivati 'negodovanje' od strane MSa... a onda postoje ozbiljni problemi. Usporedi to s obveznim osiguranjem za osobna vozila, obično se dobija i neki popust, što ako su iznosi milujunski, a M$ kaže popusta više nema?... Ista igra je s OEM tržištem itd. Jednom kad se uđe u neki sistem-standard... to je to. Sličnost s EU/NATO itd... S druge strane imamo Rusiju, Kinu, Francusku i Njemačku.. To su dovoljno jake zemlje, mi to nismo... zato usporedbe nisu dobre.

btw. ako zaživi dalje od alfa verzije, postoji OS koji će i to promijeniti (postoji potencial) ali to je samo daleki, budući ..'AKO' i ne nije linux.

16 godina
neaktivan
ihush kaže...

Slažem se za državnu upravu, dovoljan je OO. Također mislim da nije problem u učenju, jer je pod GUIem to svejedno (usporedivo kao vožnja različitih automobila). Također ne instalira korisnik nego administrator, tako da teh. znanje nije problem, ali... za ostanak na MS platformi postoje i drugi 'čvršći' razlozi. Jedan od njih je već postojeća baza programa-podataka i vezanost na to. Ako se neka država odluči to promijeniti (ili veća institucija kao banka) može očekivati 'negodovanje' od strane MSa... a onda postoje ozbiljni problemi. Usporedi to s obveznim osiguranjem za osobna vozila, obično se dobija i neki popust, što ako su iznosi milujunski, a M$ kaže popusta više nema?... Ista igra je s OEM tržištem itd. Jednom kad se uđe u neki sistem-standard... to je to. Sličnost s EU/NATO itd... S druge strane imamo Rusiju, Kinu, Francusku i Njemačku.. To su dovoljno jake zemlje, mi to nismo... zato usporedbe nisu dobre.

btw. ako zaživi dalje od alfa verzije, postoji OS koji će i to promijeniti (postoji potencial) ali to je samo daleki, budući ..'AKO' i ne nije linux.

Nije linux,to je reactOS,pokušaj open source windowsa,na njemu bi trebao raditi sav win software,a sam os bi bio besplatan

ali......os je jos u alfi

17 godina
neaktivan

@ihush

ako neka banka odlazi s windowsa, pa normalno da ce ms reci da popusta vise nema. samo sto ce joj popust, ako napusta windowse. linux je spreman za drzavnu upravu, prepreke su vise drustveno-politicke prirode. sto se tice kucnog korisnika, evo ti jednog kucnog korisnika koji 20 godina pise za IT, a ne zna downloadirat, raspakirat i pokrenit file nazvan firefox, bilo dvoklikom bilo preko konzole ./firefox i onda FUD-a naveliko.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...
IE pada po broju korisnika - ali taj dio se uglavnom osipa od IE6 kojeg mnogi još imaju na računalima, a ne od IE7 i IE8.

IE6 pada drastično zbog svoje nekvalitete tj. pregažen novijom konkurencijom.

Windowsi ne padaju gotovo ništa - što ti to govori? Je li tu i u pitanju zadovoljstvo korisnika ili i dalje samo represija MS-a?

sedmici odlično ide, ali nitko s maca ili linuxa neće na sedmicu. to većinom xp gubi postotak , a sedmica dobija. inače u 2009. windows je izgubio postotak nakon niza godina rasta, istina mali ali i to je neka naznaka, dok su mac i linux dobili. vjerujem da će i u 2010. isto tako biti jer dolazi googleov chrome os koji je praktički linux.

17 godina
neaktivan

dobar clanak radoslava dejanovica o ovj temi mozete procitati ovdje, a on usmjerava i na clanak u jutarnjem o ovoj temi. mozda se prica i zahukta.

0 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...

dobar clanak radoslava dejanovica o ovj temi mozete procitati ovdje, a on usmjerava i na clanak u jutarnjem o ovoj temi. mozda se prica i zahukta.

- opet, ''da, .... ali'',

- uz napomenu da nisam protiv linuxa u školi, naprotiv. Mada je meni svejedno koji je OS u pitanju... (a sad na razglabanje teme) Namigiva

Šteta što kvalitetan novinar, koji sigurno zna dosta o ITu, također umjesto objektivnosti pokazuje navijački stav... (osobni interesi?).

Uvijek se (u ovo vrijeme, kalendarski početak fiskalne godine, kad se donose odluke o novcu...) krene od tog da je nešto skupo, a nešto drugo; -bolje, -jeftinije itd...

Zašto imam osjećaj kao da mi trgovac želi prodati (besplatno) Zepter lonac?

Postoje razni ljudi, raznih struka, profesija... Dejanović je sigurno jedna od osoba koja zna dovoljno o informatici, za pojašnjenje/usporedbu što želim reči, da je advokat i da zastupa 'osobu-A', ili 'osobu-B', od advokata se očekuje da obavi to na najbolji način za zastupanu osobu, nikad objektivno, nego svim sredstvima (jer brane i kriminalce, recimo proceduralnim greškama..). Novinar bi trebao imati stav sudca, ne advokata.. -tad bi dao glas 'ZA'. Ovako više iz revolta, malo gunđam, prigovaram....

Jer:

Cijena, OS, zašto se barata takvim ciframa (ne u konkretnom txtu, ali inače), zar država kupuje 'po komadu'? -Istina taj dio treba malo pretresti, kao i sve ugovore, javne nabave itd.. jer je često ugovorena cijena iznad realne/moguće, na štetu države (tj. svih nas). Također, linux distribucije nisu besplatne, linux može biti free, ali znamo razliku. Tako da to gledam slično kao štetan ugovor ili recimo zadnje izvješće o najskupljen internetu.. -dakle, treba ugovoriti povoljniju cijenu, može i besplatno. Može i linux. Jedino nismo interesantni Appleu, inače bi mogao i OSX-Mac.

- Dejanović konkretno spominje Photoshop, OK... Photoshop je skup, ali (sigurno već znate nastavak rečenice i moguće odgovore, evo jedan), Gimp je besplatan, .... -Paint.NET? Zašto sam 'ljut'? -Jer nevjerujem da Dejanović nezna za paintnet..., dakle 'bira' informacije, manipulara činjenicama kako mu više odgovara u određenom kontekstu. Još konkretniji razlog, MS-Office, Photoshop, ACAD itd. su defacto standardi. Djeca TREBAJU učiti ono šte će im danas-sutra trebati u životu, na radnom mjestu.. Taj dio (izbor aplikacija) je skoro neovisan o OSu, jer posatoji verzija za windows, OSX .. -tu je jedini problem linuxa, koji sve to može, ali je izbor aplikacija različit. Podsjetnik, OO-odf je prihvaćen kao nacionalni standard, format je danas postao važnija stvar nego platforma, da škole, država itd. počnu koristiti odf, to bi značilo širenje OOa, što bi automatski bilo logičan razlog da se u školama koristi OO, jer bi se tad učilo za posao... nasuprot, dobiveni file u .doc ili xls formatu se u pravilu raspadne kad ga se otvara u OO ekvivalentu... taj .xls file određuje sve ostalo povezano s poslovanjem.

HULK i ostale udruge, kao i Dejanović, mogu državu 'podsjetiti' da je zakon i norma... bla-bla.. (dovoljno za jedan post, uz opasku da je Al Capone završio u zatvoru zbog PDVa, a ubio je mnogo ljudi itd..)

Umjesto politiziranja i korupcije vezane uz javnu nabavu (koja je uvijek pristuna), kvalitetnije je da nastavnik informatike, samoinicijativno intalira npr Ubuntu (može i liveCD) i koristi ga. Da tako i djeca (kao zadatak) zapravo uče. Umjesto odluke 'odozgora' koja uvijek kasni 10tak godina..  Za državnu upravu to nije rješenje jer mora biti nekako standardizirano, centralizirano... situacija da se sad odluči prijeći na linux (besplatni) onda je iduće pitanje koja distribucija? .. nekako bi opet došli do RedHata ili SUSE/SLESa koji se plaćaju? Dali je Dejanović to zaboravio? Previše ga cijenim (unutar struke) da bi to vjerovao...

17 godina
neaktivan

dobiveni .doc ili .xls se raspadne u ekvivaletnom OOo , jer microsoft to tako hoce. ima veci dio trzista pa zeli reci kako OOo ne radi dobro posao. da je obrnuto, ms bi se prilagodjavao OOo. spomenio je slobodan (besplatan) GIMP. paint.NET jeste besplatan , ali nije slobodan i ovisi o MS .NET frameworku.

u svakom slucaju slazem se s tobom da, ako bar u svakoj skoli teta u tajnistvu ne moze koristiti ubuntu, voditelj informaticke ucionice bi svakako trebao poduzati korake u tom smijeru i pruziti primjer ministru i vladi.

3 0 hvala 0
16 godina

-naravno (slažem se..), ali kao što si primjetio ovisnost o .net-u dodaj još moguće licence za NTFS/exFAT...

EU je već dovoljno puta kaznila MS, bilo je i oko otvaranja formata .doc... (btw., možda če uskoro word biti zabranjen? -vjerojatnije nagodba..), tako da sad format (svega) postaje važan, ne toliko OS ili Office. Kao što plaćamo ZAMP u svakom mediju, tako ćemo (možda) plaćati i exFAT MSu, bez obzira na OS (flash-disk). Zato mislim da je primjerenije orjentirati se na standarde, kao ODF, nego na software. evo citata, s linka...

''... Standard su javno razvijale različite organizacije, javno je dostupan i može se implementirati bez ikakovih ograničenja. Namjena OpenDocument formata je pružiti otvorenu alternativu vlasničkim formatima dokumenta uključujući popularne DOC, XLS i PPT formate korištene od strane Microsoft Officea, kao i Microsoft Office Open XML formata (ovaj posljednji zahtjeva razne licence prije nego ga konkurencija može koristiti). Organizacije i individualci koji pohranjuju svoje podatke u otvorenim formatima kao što je OpenDocument potpuno uklanjaju rizik zaključavanja (tzv. Vendor lock-in) na jednog proizvođača softvera, ostavljajući im izbor zamjene softvera ukoliko njihov postojeći proizvođač propadne, podigne svoje cijene, promijeni svoj softver ili promijeni licencu u neodgovarajuću. ...''

-Dali to zna netko iz državne uprave, dali ih po podsjećaju u HULKu (i osralim udrugama)? ... Dali može i HR kazniti MS identično (kao i EU) za iste propuste, prekršaje? -spomenuo si rasipanje kod otvaranja, da, tako je... -zakon? EU ih dere po džepu, mi smo mali pa nemožemo? -OK, onda nećemo plaćati ZAMP.

Nema nikakvog razloga zašto profesor informatike nebi imalo čak kao domaću zadaću instaliranje ubuntua, dijeljenje liveCDa itd... i to sve legalno, besplatno a djeca binaučila instalirati OS pa makar i windowse jer je sistem isti... samo nevolim ove proljetne akcije 'besplatnog' linuxa, jer obično se iza tog također krije novac. Iskustvo s našom drž.upravom je da kad bi prešli na nešto besplatno, zasigurno bi potrošili 5x više...

15 godina
protjeran

ispričavam se na prokretu teme ali negdje sam pročitao u temi o Ubuntu Studio, koja je svrha toga? Dobro, vjerojatno mu je kernel napisan da što bolje služi svrsi koja se bazira na imenu. Ali dal to koristi čemu, pošto večina kvalitetnih studiskih programa ne radi pod linuxom, gotovo ni jedan. Ako se satvi u wine, opet je to emuliranje, pa koliko je onda kvalitetan taj "emulirani" studio. Kojom če kvalitetom npr jedan emulirani program koristit zvučnu karticu unutar linuxa ? Ipak za studio treba neki da kažem poseban os, samo zbog toga još uvjek imam XP, jer mi unutar sedmice pola drivera i pluginova ne očitava zvučnu kako treba,a o visti da ne govorim..

Koja je korist toga ubuntu studia; dali se bazira na programima iz synaptica ili se emuliraju programi... i jedna i druga opcija mi ispada kao loš studio...

ne kužim u čemu je fora

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mindstorm kaže...

ispričavam se na prokretu teme ali negdje sam pročitao u temi o Ubuntu Studio, koja je svrha toga? Dobro, vjerojatno mu je kernel napisan da što bolje služi svrsi koja se bazira na imenu. Ali dal to koristi čemu, pošto večina kvalitetnih studiskih programa ne radi pod linuxom, gotovo ni jedan. Ako se satvi u wine, opet je to emuliranje, pa koliko je onda kvalitetan taj "emulirani" studio. Kojom če kvalitetom npr jedan emulirani program koristit zvučnu karticu unutar linuxa ? Ipak za studio treba neki da kažem poseban os, samo zbog toga još uvjek imam XP, jer mi unutar sedmice pola drivera i pluginova ne očitava zvučnu kako treba,a o visti da ne govorim..

Koja je korist toga ubuntu studia; dali se bazira na programima iz synaptica ili se emuliraju programi... i jedna i druga opcija mi ispada kao loš studio...

ne kužim u čemu je fora

Zar ti nije bilo lakše otići na http://ubuntustudio.org/ i vidjeti o čemu se radi nego ovoliko teksta nagađati što bi to moglo biti samo na osnovu imena?

16 godina

-Studio je distra namijenjena obradi Audio-Video materijala... inače identičan ostalim x-u-k-Buntu-ima, možda je tebi interesantniji Myth...

Sam kernel, pa tako ni kompletna instalacija nema razlike. To je isti linux, samo drugi paketi, skinovi...

- enivej, ako teb nije dobar, traži dalje. Vjerojatno si očekivao 'po veličini' da je to neki 'jači', bolji ... Nevinašce

15 godina
protjeran

Ubuntu studio ima drugačiji kernel, odnosno tzv real-time kernel, što je jako bitno kod latencije.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
protjeran
ihush kaže...

-Studio je distra namijenjena obradi Audio-Video materijala... inače identičan ostalim x-u-k-Buntu-ima, možda je tebi interesantniji Myth...

Sam kernel, pa tako ni kompletna instalacija nema razlike. To je isti linux, samo drugi paketi, skinovi...

- enivej, ako teb nije dobar, traži dalje. Vjerojatno si očekivao 'po veličini' da je to neki 'jači', bolji ... Nevinašce

ma ne govorim da nije dobar, da treba jači, bolji... nego mi nije jasno kako opčenito neki linux može služiti kao studio, ne zbog toga što je on linux nego zbog podrške programa i zbog svojih free programa..

da bi se napravio program poput spectrasonic-ovih ili native instruments-ovih programa treba sigorno puno znanja, volje, truda a i glavobolje. tvoricima open s. programa se sigorno plača za trud ali nedovoljno da naprave tako neki ozbiljniji program, tako da synaptic toga U.Studia vjerojatno nema dobar izbor aplikacija koje bi poslužile profesionalnoj obradi audia.

Sad, s obzirom da sam davno pročitao ovu str koju mi je netko naveo i znam čemu služi taj ubuntu, došao sam do zaključka da onda ako nema dobrih aplikacija mora imati kernel napisan za bolje upravljanje audiom, jer u suprotnom nebi se zvao studio... e, to je ono što me buni, podrška u samoj jezgri os-a za nešto što gotovo ne postoji, tj. šta može taj ubuntu imati audacity, i možda neke free programe za mixanje koji vrijede koliko i koštaju...

... ajde bilo bi mi logičnije da postoje studio programi koji se naplačuju za linux.. ovako je kao studio beskoristan

ali to je ono kako ja to vidim, zato i pišem i pitam jer mi sve skupa glupo zvuči

17 godina
neaktivan

malo mi bezveze sad u ovoj temi ko iz vedra neba o linux studiju. ako imaš neko pitanje, lakše je otvorit novu temu, tako će i drugi lakše naći odgovor

1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
mindstorm kaže...

ma ne govorim da nije dobar, da treba jači, bolji... nego mi nije jasno kako opčenito neki linux može služiti kao studio, ne zbog toga što je on linux nego zbog podrške programa i zbog svojih free programa..

da bi se napravio program poput spectrasonic-ovih ili native instruments-ovih programa treba sigorno puno znanja, volje, truda a i glavobolje. tvoricima open s. programa se sigorno plača za trud ali nedovoljno da naprave tako neki ozbiljniji program, tako da synaptic toga U.Studia vjerojatno nema dobar izbor aplikacija koje bi poslužile profesionalnoj obradi audia.

Sad, s obzirom da sam davno pročitao ovu str koju mi je netko naveo i znam čemu služi taj ubuntu, došao sam do zaključka da onda ako nema dobrih aplikacija mora imati kernel napisan za bolje upravljanje audiom, jer u suprotnom nebi se zvao studio... e, to je ono što me buni, podrška u samoj jezgri os-a za nešto što gotovo ne postoji, tj. šta može taj ubuntu imati audacity, i možda neke free programe za mixanje koji vrijede koliko i koštaju...

... ajde bilo bi mi logičnije da postoje studio programi koji se naplačuju za linux.. ovako je kao studio beskoristan

ali to je ono kako ja to vidim, zato i pišem i pitam jer mi sve skupa glupo zvuči

Neistina. Ubuntu studio je poprilično dobar, i nema veze što je open source. To nema apsolutno nikakve veze sa kvalitetom.

Jedino im još fali podrška za firewire i pluginovi. Ostalo je čisto dovoljno za bilo koji rad s audiom na računalu.

Dakle: lova nije = kvaliteta. Open source nije = manjak truda , znanja ili kvalitete.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 11:19 (Stack Overflow).
17 godina

Da se osvrnem na prvih nekoliko dana svog pokusa s Linux računalom na poslu...

Nažalost, moram vas obavijestiti da nisam nimalo ohrabren rezultatima. Naime, u ovih pet dana koliko sam ostavio kolegama na raspolaganje računalo s Ubuntu Linuxom ono se, nažalost, nije puno koristilo. Dio problema leži u činjenici da je računalo bilo prilično nejako te da se OS vrtio sporo dok ostatak problema leži u OGROMNOJ nespremnosti i nevoljkosti mojih kolega da sjednu za stol i nauče nešto novo.

U ovih pet dana stekao sam dojam da ono što nije obaveza naučiti i odraditi neće biti ni odrađeno, a nisam u poziciji da im mogu narediti drugačije. Poglavito me zabrinulo i to što pojedinci za koje sam mislio da imaju malo šire znanje o korištenju računala držali su se Windowsa ko pijan plota.

Kao zaključak moram istaknuti da je glavni problem u širenju Linuxa i Open Source ideje općeniti nedostatak volje i želje za učenjem novog i efikasnijeg sustava rada. Nažalost, ispada da umjesto širenja  plemenitih ideja Open Sorucea moramo djelovati tako da prije svega krenemo mijenjati svijest ljudi iz naše okoline. Bez postojanja ambicija da učenjem novih stvari poboljšamo vlastite rezultate nema ni napretka u širenju Open Sourcea i Linuxa.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Stavi im Xubuntu, neku plavu temu, defaultnu Win 7 podlogu i reci da je sedmica :)

Radi provjereno...

Reakcija većine prijatelja na Arch Linux sa XFCE-om:
"Koji je ovo Windows, jel sedmica? Sve je nekako ljepše i brže nego na mom Xp-u "

A dok sam koristio KDE Fedoru, compiz ih je bacao u depresiju :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 12:45 (nedIm).
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
nedIm kaže...

Stavi im Xubuntu, neku plavu temu, defaultnu Win 7 podlogu i reci da je sedmica :)

Radi provjereno...

Reakcija većine prijatelja na Arch Linux sa XFCE-om:
"Koji je ovo Windows, jel sedmica? Sve je nekako ljepše i brže nego na mom Xp-u "

A dok sam koristio KDE Fedoru, compiz ih je bacao u depresiju :)

Razmišljao sam i o tome ali sam na kraju opet došao do istog zaključka.

Isti problem bi se pojavio bez obzira o kojem OS-u je riječ, Linuxu ili Windowsu. Očito je tim "usidjelicama" koji rade u organima državne uprave (pa tako i mojim kolegama) prevelik šok i prelazak s XP-a na Sedmicu, a kamoli na neki od Linuxa.

Ako u glavi nema iskre koja će ih potaknuti da se promijene na bolje onda im nikakva modifikacija korisničkog sučelja neće pomoći.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
17 godina
cro_blue kaže...

Kao zaključak moram istaknuti da je glavni problem u širenju Linuxa i Open Source ideje općeniti nedostatak volje i želje za učenjem novog i efikasnijeg sustava rada. Nažalost, ispada da umjesto širenja  plemenitih ideja Open Sorucea moramo djelovati tako da prije svega krenemo mijenjati svijest ljudi iz naše okoline. Bez postojanja ambicija da učenjem novih stvari poboljšamo vlastite rezultate nema ni napretka u širenju Open Sourcea i Linuxa.

Jedan manji dio odgovornosti za slabu rasprostranjenost Linuxa zasigurno leži i u tromosti krajnjih korisnika, ali je puno veća odgovornost na samim tvorcima Linuxa, koji furaju neki svoj film i ne žele shvatiti jednu jednostavnu činjenicu: nove korisnike Linuxa mogu uglavnom regrutirati iz redova korisnika Windowsa. Da bi u tome uspjeli moraju napraviti Linux tako da neke osnovne stvari budu riješene kao i na Windowsima (barem što se tiče toga kako to vidi krajnji korisnik). Sve dok se ljudi koji rade Linux budu ponašali na način "predstava je bila odlična - publika je bila nikakva", odnosno "znamo mi bolje od neukih korisnika računala što je za njih bolje, funkcionalnije ...", udio Linuxa bit će ispod 1%.

17 godina
neaktivan
klimama kaže...
cro_blue kaže...

Jedan manji dio odgovornosti za slabu rasprostranjenost Linuxa zasigurno leži i u tromosti krajnjih korisnika, ali je puno veća odgovornost na samim tvorcima Linuxa, koji furaju neki svoj film i ne žele shvatiti jednu jednostavnu činjenicu: nove korisnike Linuxa mogu uglavnom regrutirati iz redova korisnika Windowsa. Da bi u tome uspjeli moraju napraviti Linux tako da neke osnovne stvari budu riješene kao i na Windowsima (barem što se tiče toga kako to vidi krajnji korisnik). Sve dok se ljudi koji rade Linux budu ponašali na način "predstava je bila odlična - publika je bila nikakva", odnosno "znamo mi bolje od neukih korisnika računala što je za njih bolje, funkcionalnije ...", udio Linuxa bit će ispod 1%.

osnovne stvari i jesu rješene kao na windowsima. jednako pokrečeš openoffice, jednako ideš na internet, jednako koristiš većinu programa iz gnome/kde menu-a. programi se drugačije zovu, no jednako se pokreću. ubuntu je još više sada user friendly što se tih default aplikacija tiče nego windows. problem je kada dođe na red terminal. jer pola tih windows korisnika nikad nije ni cmd pokrenula, a kamoli da upali terminal na linuxu.

neznam koliko to mora biti jednostavan linux da bi netko rekao da nije isto kao na windowsu. govorim samo o osnovnim potrepštinama ;)

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 13:24 (The Acacia Strain).
17 godina

Letimično sam pregledao temu pa neznam di je išla rasprava, ali one stvari da teta od 50 godina se neće naviknut na linux su obično sm... i neprovjerene informacije..

Lakši je prijelaz sa win xp i office 2003 na gnome + open office nego na win 7 i office 2007. Plus toga tete u državnoj upravi ako im se naredi da se nešto koristi prelazu bez problema. Imaš problem sa učenjem, ali kod njih nema predrasuda prema linuxu, jer one nemaju pojma što je ispod. Jel to win ili linux...

Veći je problem kod tehničara (npr. strojara). Oni imaju veći otpor prema openoffice, thunderbirdu i firefoxu nego tete od 50 godina. Radim u firmi u kojoj postoji računovodstvo, pravna služba i odjel tehnike (strojari, električari) i znam iz iskustva da je najveći problem natjerat one koji mislu da znaju nešto (a neznaju ustvari ništa), nego tete od 50 godina...

Tako da sam sto posto siguran da 90% državne uprave može bez ikakvog problema prijeći na linux. Posebno što aplikacije razvijane za njih su prastare i mogu se bez problema zavrtiti u raznim emulatorima (dos2box, wine) ili napravit nove... Baze su im tako i onako na nekim unix/linux serveri, ili prastare file baze. Imam sličnu situaciju na poslu i znam da se to može. Samo je problem u nerazumjevanju šefova i raznim provizijama...

(Edit. zadnja situacija. Šef tehnike dipl. strojar (ujedno i informatike) dobiva novi laptop i win 7 na njemu. I doslovno ovako reče. Stavi mi moj e-mail i office, nemoj mi stavljat one tvoje... A to moje je thunderbird i openoffice. Međutim ne postoji više outlook express kao takav i sučelje novog office-a  nema veze sa starim. I ja mu nekako to objasnim, ali on ko malo djete nezadovoljan). I na kraju kad mu pokažem, na što liči novi mail i novi office, on to prihvati i sad zadovoljan sa laptopom totalno. Još mu novi openoffice otvara docx, a office 2003 nije. I kad mu još objasniš kolika je ušteda što nije uzeo novi office, sad je zadovoljan.  A u isto vrijeme tete od 50 godi. peglaju open office sa templatima od cijele firme (memo, faxevi i ostalo) bez ikakvog optora.... BTW. privatna firma

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.1.2010 13:37 (daseparo).

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nije samo u Linuxu i nevoljkosti usera stvar. Lako je za Office paket i browser, ali iz iskustva znam, u firmama se može naići na kojekakve aplikacije koje su navodno krucijalne, i ako one ne rade onda ništa ne valja. A aplikacija je redovito pisana katastrofalno, vidio sam slučaj da se za nju mora imati baš Windows NT 4 tog-i-tog service packa, na svemu drugom se ruši. I nema tu pomoći ni od wine-a ni virtualizacije ni ičega, programera koji je to napravio već odavno nema, a također nema nikoga tko bi znao iznova napraviti specifikaciju za takvu aplikaciju. I kako sad u tu priču uvesti i Linux, bez da bude radikalnih rezova i gubitka vremena?

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@cro_blue

ne odustaj lako. kao što je netko već napisao probaj ga zamaskirat u sedmicu . teško je s takvim ljudima, valjda nas je taj komunizam naučio da radimo samo koliko treba, ne daj bože da naučimo nešto novo a nismo morali. 

moja bolja polovica nikad nije koristila računalo prije. od kad smo u braku koristi ga. na tom računalu je mint 8. ona ni ne zna da postoje windowsi. surfa, sluša glazbu, gleda filmove, i igra tetris. vjerujem da je netko za godinu dana stavi pred windovse da bi reakcija bila wtf? u biti uopće nije bitno da li se radi o prelasku na linux ili na nove windovse, problem je velikoj odbojnosti prema promjenama, učenju i otkrivanju novog "dok mi netko ne naredi, ja to neću i ne želim" stav. a nema tko da naredi, barem ne još uvijek. šteta. 

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Neki dan me dijete pita zasto oni rade u skoli na Windowsima kad je Linux besplatan i ja mu nisam znao odgovoriti. Moja djeca znaju da se na Linuxu moze raditi potpuno jednako kao i na Windowsima osim igrati igrice (sto ne bi trebalo biti cilj u skoli). S druge strane znaju da na Linuxu ne mogu dobiti virus, pa vazu izmedju virusa i igranja.

Moje misljenje je da se na Linuxu moze raditi potpuno jednako kao na Windowsima osim na jednoj stvari - MS Office. Imam Maca, koristio sam Linux (Ubuntu, Mint) dugo vremena i mogu vam reci da na zalost samo Windows MS Office valja, ovo ostalu su dobri programcici koji mogu posluziti, MS Office (i to samo za Windowse) rules. Tu ne mislim na Word koji je odavno prevazidjen vec na cudo od Excela. Od macro naredbi, pivot tablica, OLAP kocki i slicnih stvari, to se stvarno ne moze mjeriti s nicim drugim.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
virtualAThome kaže...

Neki dan me dijete pita zasto oni rade u skoli na Windowsima kad je Linux besplatan i ja mu nisam znao odgovoriti. Moja djeca znaju da se na Linuxu moze raditi potpuno jednako kao i na Windowsima osim igrati igrice (sto ne bi trebalo biti cilj u skoli). S druge strane znaju da na Linuxu ne mogu dobiti virus, pa vazu izmedju virusa i igranja.

Moje misljenje je da se na Linuxu moze raditi potpuno jednako kao na Windowsima osim na jednoj stvari - MS Office. Imam Maca, koristio sam Linux (Ubuntu, Mint) dugo vremena i mogu vam reci da na zalost samo Windows MS Office valja, ovo ostalu su dobri programcici koji mogu posluziti, MS Office (i to samo za Windowse) rules. Tu ne mislim na Word koji je odavno prevazidjen vec na cudo od Excela. Od macro naredbi, pivot tablica, OLAP kocki i slicnih stvari, to se stvarno ne moze mjeriti s nicim drugim.

mozes si cjeli office slozit preko wine-a

BUCKETHEAD /// ceka se 11.2
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice