Linux install fest u Vinkovcima

poruka: 57
|
čitano: 4.525
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux install fest u Vinkovcima".
15 godina
neaktivan

Nekako neznam kako da razmišljam o tome da piratska stranka podržava FOSS.Hoće li mi tko to molim vas pojasnit?

Sa jedne strane oni podržavaju FOSS,sa druge piratizacija je puno više pomogla Windowsima.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
2 5 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Linux install fest u Vinkovcima
g12356 kaže...

Nekako neznam kako da razmišljam o tome da piratska stranka podržava FOSS.Hoće li mi tko to molim vas pojasnit?

Sa jedne strane oni podržavaju FOSS,sa druge piratizacija je puno više pomogla Windowsima.

Ne kuzim sto se tu konkretno ima objasnjavati?

17 godina

Jako korisno za neke koji se boje linuxa. Meni osobno je linux mint draži od ubuntu distribucije.

4 0 hvala 0
16 godina
g12356 kaže...

A kakve veze ima Piratska stranka sa piratizacijom, osim slicnosti u imenu?

O svemu se mozes informirati OVDJE

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
15 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...
g12356 kaže...

O svemu se mozes informirati OVDJE

Pa ono,nekako mislim da su oni od tog krenuli.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
17 godina
pohvalno iako ne mogu doci. to vjerovatno LZS zajednica organizira
Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
15 godina
syncmaster245b kaže...

• Ozakonjavanja nekomercijalnog dijeljenja svih digitalnih sadržaja za osobne potrebe,

To je definicija piratstva.

16 godina
captain_soap_McTawish kaže...
syncmaster245b kaže...

• Ozakonjavanja nekomercijalnog dijeljenja svih digitalnih sadržaja za osobne potrebe,

Jesi ti uopce procitao to sto si kvotao ili ti pojam piratstva nije bas najbistiji?

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
15 godina
syncmaster245b kaže...

Jesi ti uopce procitao to sto si kvotao ili ti pojam piratstva nije bas najbistiji?

Jesam. Jesi li ti? Nekomercijalno dijeljenje svih digitalnih sadržaja uključuje i one sadržaje koji su zaštićeni, a dijeljenje tih sadržaja bez dopuštenja autora jest piratstvo. I tim se praktički legalizira piratstvo što znači da piratska strana podržava piratstvo.

To je činjenica koju simpatizeri pirata uvijek pokušavaju prikriti.

15 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...
syncmaster245b kaže...

Ja mislim da ti želiš iskriviti relanost.Piratski pokret je nastao od softverskog piratstva točka.Na početku sam podržavao taj pokret,ali onda sam se sjetio da je glavni razlog zašto svatko u ulici nema Linux instaliran upravo činjenica da si za besplatno mogu windowse nabaviti.

16 godina
neaktivan
g12356 kaže...
syncmaster245b kaže...
syncmaster245b kaže...

Ja mislim da ti želiš iskriviti relanost.Piratski pokret je nastao od softverskog piratstva točka.Na početku sam podržavao taj pokret,ali onda sam se sjetio da je glavni razlog zašto svatko u ulici nema Linux instaliran upravo činjenica da si za besplatno mogu windowse nabaviti.

Ono sto je cinjenica je da bi u svijetu bilo puno, punooo vise informaticki nepismenih ljudi kada nebi mogli nabaviti piratski software. Bez obzira na postajanje open source software-a.

Sto se mene tice nisam procitao cijeli piratski program i sve za sto se zalazu jer je napisano stvarno opsirno ali ono sto sam procitao do sada je sve ok i u svemu (procitanom) do sada ih podrzavam ukljucujuci i nekomercijalno djeljenje digitalnog sadrzaja za osobne potrebe.

15 godina
neaktivan
Makavelii kaže...
g12356 kaže...
syncmaster245b kaže...
syncmaster245b kaže...

Ono sto je cinjenica je da bi u svijetu bilo puno, punooo vise informaticki nepismenih ljudi kada nebi mogli nabaviti piratski software. Bez obzira na postajanje open source software-a.

Sto se mene tice nisam procitao cijeli piratski program i sve za sto se zalazu jer je napisano stvarno opsirno ali ono sto sam procitao do sada je sve ok i u svemu (procitanom) do sada ih podrzavam ukljucujuci i nekomercijalno djeljenje digitalnog sadrzaja za osobne potrebe.

Nebi.Da su svi na vrijeme krenuli sa Linuxom umjesto sa windowsima,sve bi bilo bolje.

16 godina
neaktivan
g12356 kaže...
Makavelii kaže...
g12356 kaže...
syncmaster245b kaže...
syncmaster245b kaže...

Nebi.Da su svi na vrijeme krenuli sa Linuxom umjesto sa windowsima,sve bi bilo bolje.

Nebi jer vecina mladih danas pocinje sa racunalima na koji nacin? Dali se probude jedan dan i pomisle "ja zelim programirati" ili "ja zelim nesto nauciti" ? ne, nego vecina mladih danas pocne sa racunalima putem racunalnih igrica koje su btw vecina dostupne ili na playstation-u ili na racunalu sa windowsima. Neki od njih nakon toga se pocnu baviti i ozbiljnijim stvarima i zainteresiraju se i opcenito za racunala, razne OS-ve, programiranje i slicno te otkriju tada i Linux i open source. Te tada jedan mali dio od vec malog djela onih koji se zainteresiraju i za nesto drugo osim igrica prihvate i open source filozofiju i dovoljno su zagrijani za sve to da prijedu sa "I accept, netx, netx, finish (windows) nacina rada na nesto malo kompliciranije gdje opet moraju nauciti neke stvari kao sto je rad u konzoli.

15 godina
neaktivan

Ti ne shvaćaš.Ja govorim 'šta bi bilo da bi bilo'.Tj. da Windows nikada nije imao ikakvu popularnost i da su svi jednostavno koristili Linux.

A ja znam nešto što Linux ima i što je 4x jednostavnije od next next finish...Otvoriš software centar,search,install,gotovo.

A vjeruj mi ovdje u Hrvatskoj piratizacija je najviše pomogla širenju windowsa naprema Linuxu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2013 22:33 (g12356).
Moj PC  
7 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Ti ne shvaćaš.Ja govorim 'šta bi bilo da bi bilo'.Tj. da Windows nikada nije imao ikakvu popularnost i da su svi jednostavno koristili Linux.

A ja znam nešto što Linux ima i što je 4x jednostavnije od next next finish...Otvoriš software centar,search,install,gotovo.

A vjeruj mi ovdje u Hrvatskoj piratizacija je najviše pomogla širenju windowsa naprema Linuxu.

Ako pricas o Linuxu iz doba pocetkom devedesetih tj. dobu kad su poceli "uspon" i Linux i Windows tada nema smisla spominjati software centar jer ga u to doba nije bilo dakle korisnicima u to doba i nije bilo tako jednostavno se snaci na Linuxu. Linux u doba kad je Windows poceo sa rastom i "osvajanjem" trzista jednostavno nije bio dovoljno user-friendly za vecinu korisnika, niti je bilo napisanih driver-a za vecinu stvari i slicno. Nema previse smisla pricati o onome sto je moglo biti da je nesto drugo bilo drugacije. Danas imamo situaciju kakvu imamo a to je Linux na svega 1.28% desktop racunala i Windows ce nazalost jos dugo, dugo dominirati. Mozda ono sto bi moglo potaknuti lagani rast Linuxa su igre. (Stream)

Da ne shvatis krivo, ne preferiram Microsoft i Windowse, i sam koristim Linux kao svoj primarni i jedini sustav. Linux mi je i na desktop racunalu (Linux Mint)i na laptopu (Backtrack 5) i na mobitelu (Android) ali ovo gore su jednostavno cinjenice.

16 godina
syncmaster245b kaže...

Jesam. Jesi li ti? Nekomercijalno dijeljenje svih digitalnih sadržaja uključuje i one sadržaje koji su zaštićeni, a dijeljenje tih sadržaja bez dopuštenja autora jest piratstvo.

Tom logikom sve i jedno porezno davanje je piratstvo.

Ovdje je rijec o potpuno legalnoj inicijativi, koja se provodi na legalan nacin i legalnim putem. Dakle nista nije "piratski" koliko god bi ti zelio da je to tako.

Btw, nedaj boze da ti zatreba lijek koji nije na listi generickih lijekova jer mu patent traje 20 godina pa mi onda reci sto mislis o zastiti autora.

g12356 kaže...
Piratski pokret je nastao od softverskog piratstva točka.

Argument za ovu tvrdnju molim. Do tada smatram ovo izvuceno iz rektuma

15 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...
g12356 kaže...
Piratski pokret je nastao od softverskog piratstva točka.

Argument za ovu tvrdnju molim. Do tada smatram ovo izvuceno iz rektuma

Zato što, između ostalog, piratski pokret polazi od ideje da imaš pravo besplatno dijeliti uokolo sve datoteke kojima imaš pristup. Odnosno bore se za ne primjenjivanje copyrighta na nekomercijalne aktivnosti.

Ako definiramo pirata strogo kao nekoga tko zarađuje dijeljenjem materijala koji nije njegov (oni likovi što su prodavali kopiranje igre/filmove/glazbu po oglasnicima za 20-30 kn) onda se takvo piratstvo ne slaže sa onime što piratska stranka promovira i ti si u pravu. Ali ako piratom definiramo bilo koju osobu koja besplatno dijeli uokolo datoteke zaštičene copyrightom, unatoč autorovoj eksplicitnoj zabrani takvih radnji, tada možemo reći da je piratski pokret nastao iz softverskog piratstva.

What Andy giveth, Bill taketh away.
15 godina
syncmaster245b kaže...

Tom logikom sve i jedno porezno davanje je piratstvo.

Ovdje je rijec o potpuno legalnoj inicijativi, koja se provodi na legalan nacin i legalnim putem. Dakle nista nije "piratski" koliko god bi ti zelio da je to tako.

Pređimo na konkrentan primjer. Npr. ja hoću igrati neku igru no ne želim je kupiti. Onda ja jednostavno odem na torrent stranicu i skinem crackiranu verziju i igram je bez da išta platim autoru. Pitanje je jednostavno: bi li to po piratima trebalo biti legalno ili ne?

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.7.2013 7:07 (captain_soap_McTawish).
16 godina

Pređimo na konkrentan primjer. Npr. ja hoću igrati neku igru no ne želim je kupiti. Onda ja jednostavno odem na torrent stranicu i skinem crackiranu verziju i igram je bez da išta platim autoru. Pitanje je jednostavno: bi li to po piratima trebalo biti legalno ili ne?

Ne bi, jer kada bi prijedlog Piratske stranke postao vazeci, ne bi trebao uopce crackirati igru niti skidati sa torrenta nego bi ju skinuo kod autora. Naznake u tom smjeru vec sada imas u vidu svih F2P igara kojih je svakoga dana sve vise.

Stvar ti je vrlo lako usporediva sa prostitucijom. Nemoguce ju je iskorijeniti, pokusaji stavljanja pod kontrolu su daleko skuplji nego sama steta.

Dodajmo da prislino guranje prostitucije van zakona dovelo je do pojave makroa, bijelog roblja, bolestina......

Kad smo vec kod prostitucije. postaviti cu ti jedno proutupitanje i probati cu ostati pristojan koliko god mogu s obzirom da je primjer eksplicitne naravi.

Punoljetna zena (kao i sve ostale) ima normalnu i zdravu vaginu. Ako je pozeli komercijalno eksploatirati ne moze jer joj je zakonom zabranjeno. Medjutim zakon joj ne prijeci da to besplatno dijeli. Vjerujem da protiv toga F2P modela nemas nista protiv.

Pitanje je gotovo pa citat jednog od mojih uzora:

Prodaja je legalna!

Spolni odnos je legalan!

Zasto je onda prodaja spolnog odnosa nelegalna?

13 godina
protjeran
syncmaster245b kaže...

Ne bi, jer kada bi prijedlog Piratske stranke postao vazeci, ne bi trebao uopce crackirati igru niti skidati sa torrenta nego bi ju skinuo kod autora. Naznake u tom smjeru vec sada imas u vidu svih 1)F2P igara kojih je svakoga dana sve vise.

Stvar ti je vrlo lako usporediva sa prostitucijom. Nemoguce ju je iskorijeniti, pokusaji stavljanja pod kontrolu su daleko skuplji nego sama steta.

Dodajmo da prislino guranje prostitucije van zakona dovelo je do pojave makroa, bijelog roblja, bolestina......

Kad smo vec kod prostitucije. postaviti cu ti jedno proutupitanje i probati cu ostati pristojan koliko god mogu s obzirom da je primjer eksplicitne naravi.

Punoljetna zena (kao i sve ostale) ima normalnu i zdravu vaginu. Ako je pozeli komercijalno eksploatirati ne moze jer joj je zakonom zabranjeno. Medjutim zakon joj ne prijeci da to besplatno dijeli. Vjerujem da protiv toga F2P modela nemas nista protiv.

2) Prodaja je legalna!

Spolni odnos je legalan!

1) Salis se, zar ne? Velika vecina F2P igara kosta skuplje nego najnoviji BF. Toliko o F2P igrama.

2) Japanci su zuti.

Banane su zute.

Japanci su banane.

16 godina
jumboY kaže...

1) Salis se, zar ne? Velika vecina F2P igara kosta skuplje nego najnoviji BF. Toliko o F2P igrama.

2) Japanci su zuti.

Banane su zute.

Japanci su banane.

1) Naravno da ne.

2) Ne shvacas. Nisi nikada probao F2P verziju?

13 godina
protjeran
syncmaster245b kaže...

1) Naravno da ne.

2) Naravno da da. I bas kao i gaming svijet, f2p verzija kosta ustvari kud i kamo vise. Posebice kad imas dvoje djece. Navuku te f2p modelom, a kasnije si hebao jeza. Nisi probao?

16 godina
jumboY kaže...
syncmaster245b kaže...

1) Naravno da ne.

2) Naravno da da. I bas kao i gaming svijet, f2p verzija kosta ustvari kud i kamo vise. Posebice kad imas dvoje djece. Navuku te f2p modelom, a kasnije si hebao jeza. Nisi probao?

Malo si pomijesao odgovore.

Naravno da se ne salim za F2P modele jer ti s jedne strane omogucuju da nisi krimos kada zelis isprobati igru i mozes je podijeliti sa frendovima, a s druge strane omogucuje autoru cak i vecu zaradu, samo sto vecina ljudi ne vidi jer cim se spomenu Pirati udje se valjda u "Hare Krishna" mod gdje se ugasi mozak i samo ponavlja mantra "Pirati otimaju autorima kruh iz usta. Pirati otimaju autorima kruh iz usta.........".

S druge strane ne uspijevam shvatit sto bi se u odnosu na sadasnju situaciju promijenilo kada bi se dozvolilo nekomercijalno dijeljnje datoteka?

Ono pod brojem 2 trebao je biti duhoviti odgovor na tvoju duhovitu poredbu. Oboje smo ispali jednako neduhoviti {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.7.2013 9:59 (syncmaster245b).
15 godina
syncmaster245b kaže...

Ne bi, jer kada bi prijedlog Piratske stranke postao vazeci, ne bi trebao uopce crackirati igru niti skidati sa torrenta nego bi ju skinuo kod autora. Naznake u tom smjeru vec sada imas u vidu svih F2P igara kojih je svakoga dana sve vise.

Dakle, ovo ide još korak dalje od piratstva. Onaj tko hoće piratizirati, neće se više morati mučiti već će mu autor sam morati omogućiti da ukrade njegovu igru. Dakle, osim što će legalizirati piratstvo, ono će se dovesti na jednu sasvim novi razinu.

Ovo je zaista jedna velika glupost. Piratska strana se toliko diči slobodom, a ustvarnosti ona ja ta koja najviše želi ograničiti slobodu drugima. U stvaranju intelektualnoga vlasništva postoje dvije strane: autori i konzumenti. Piratska strana stranka štiti "slobode" konzumenata tako što ograničava slobode koje nedvosmisleno pripadaju autoru. Tako ona ustvarnosti oduzima prava onima koji su u cijeloj ovoj priči najugroženiji, a to su autori. Zbog toga što im je koncept intelektualnog vlasništva kontraintinutivan, oni smatraju da sav IP po pravu pripada svakome i to pravdaju svakavim besmislenim parolama ( npr. Informacija je slobodna).

Oni su čak osmislili poslovni model kojim "štite" autore. On se temelji na gornjim pretpostavkama i na temelju tih pretpostavki oni pokušavaju prisiliti svakoga da ga koristi. Protiv samoga poslovnoga modela nemam ništa, no imam velikih problema s tim da se nekoga na ovaj način prisiljava ljude da ga koriste. To je napad na slobodu tržišta.

Dakle u suštini, problem kod pirata je način na koji oni pokušavaju ostvariti svoje ideje vezane za intelektualno vlasništvo. Ako oni zaista vjeruju u svoje ideje, neka sami ulože 50 mil $ u neki AAA naslov i onda ga ponude svima besplatno. Ako je sve kako oni govore, onda će oni vrlo lako povratiti uloženo.

Po meni pravi primjer kako bi pirati trebali djelovati jest gnu pokret. Oni smatraju da software treba biti slobodan. No oni za razliku od pirata ne idu u sabor traže da se zakonom prisili svakoga da učini svoj software slobodnim, već su uzeli alat u ruke i stvorili slobodan software i jako puno pomogli svijetu.

Svjestan sam da je piratstvo dosta teško iskorijeniti, no to ne znači da ga treba podržavati.

syncmaster245b kaže...

Prodaja je legalna!

Spolni odnos je legalan!

Mi ovdje uopće ne raspravljamo o prostituciji i ne znam na temelju čega tražis od mene da branim stav koji nisam niti iznio niti zastupam. Dok sve strane u nju ulaze slobodno, smatram da bi prostitucija trebala biti legalna i prihvatljiva.

Ekvivalent pirata u priči sa prostitucijom bi ti bila skupina ljudi koja traži da svaka žena treba pristati na spolni odnos sa svakim (ekvivalentno traženju da svaki IP bude besplatno dostupan svakome) i da pri tome ne smiju koristiti nikakvu zaštitu (analogno traženju da se zabrani korištenje raznih zaštita kod igara).

13 godina
protjeran
syncmaster245b kaže...

Ono pod brojem 2 trebao je biti duhoviti odgovor na tvoju duhovitu poredbu. Oboje smo ispali jednako neduhoviti {#}

{#}

16 godina

Dakle, ovo ide još korak dalje od piratstva. Onaj tko hoće piratizirati, neće se više morati mučiti već će mu autor sam morati omogućiti da ukrade njegovu igru. Dakle, osim što će legalizirati piratstvo, ono će se dovesti na jednu sasvim novi razinu.

Ovo je zaista jedna velika glupost. Piratska strana se toliko diči slobodom, a ustvarnosti ona ja ta koja najviše želi ograničiti slobodu drugima. U stvaranju intelektualnoga vlasništva postoje dvije strane: autori i konzumenti. Piratska strana stranka štiti "slobode" konzumenata tako što ograničava slobode koje nedvosmisleno pripadaju autoru. Tako ona ustvarnosti oduzima prava onima koji su u cijeloj ovoj priči najugroženiji, a to su autori. Zbog toga što im je koncept intelektualnog vlasništva kontraintinutivan, oni smatraju da sav IP po pravu pripada svakome i to pravdaju svakavim besmislenim parolama ( npr. Informacija je slobodna).

Oni su čak osmislili poslovni model kojim "štite" autore. On se temelji na gornjim pretpostavkama i na temelju tih pretpostavki oni pokušavaju prisiliti svakoga da ga koristi. Protiv samoga poslovnoga modela nemam ništa, no imam velikih problema s tim da se nekoga na ovaj način prisiljava ljude da ga koriste. To je napad na slobodu tržišta.

Dakle u suštini, problem kod pirata je način na koji oni pokušavaju ostvariti svoje ideje vezane za intelektualno vlasništvo. Ako oni zaista vjeruju u svoje ideje, neka sami ulože 50 mil $ u neki AAA naslov i onda ga ponude svima besplatno. Ako je sve kako oni govore, onda će oni vrlo lako povratiti uloženo.

JumboY, jel shvacas sada o cemu govorim.

13 godina
protjeran

Nisam se uopce zelio ukljuciti u temu, nisam za piratstvo, niti sam protiv istoga. Nije sve crno-bijelo, dapace. Ovo je pretezito siva zona.

Javio sam se sa samo dvije opaske na tvoj post. Prva jer nikako nije istina da su f2p igre ustvari free, dapace, skuplje su od placenih igara u velikoj vecini slucajeva. A druga opaska je usko vezana uz tvoju logicku konkluziju i da ista ne mora nuzno biti istinita. Ponovno siva zona.

Sto se tice same teme, nemam tu puno za reci. Ako netko nesto napravi i zeli to prodavati, nitko mu nema pravo zabraniti da od svog proizvoda radi sta god da zeli. Nitko! Pa cak ni pirati. No s druge strane, shvacam i klince koji piratiziraju winze, photoshop, visual studio, itd. Djeca se uce, a nemaju svojih novaca da sve to kupe. Bio sam i ja jednom u toj kozi, i takodjer sam sve zivo i nezivo piratizirao.

No onaj dio koji nikad necu shvatit a ni prihvatii je da odrasla osoba koja zaradjuje svoje novce ne zeli platiti mobilnu aplikaciju 0,99$, jer eto, to kosta. I iskreno, slabo sam citao postove u ovoj temi, a za nekakvu raspravu nemam neke volje ;)

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Meni zapravo najviše smeta što piratizacija omogučuje ljudima besplatne windowse.A FOSS zajednica zbog toga trpi.

Da nije toga i sam bi se možda učlanio u piratsku stranku.

A vi djeco nastavite dijeliti TD.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.7.2013 11:32 (g12356).
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Meni zapravo najviše smeta što piratizacija omogučuje ljudima besplatne windowse.A FOSS zajednica zbog toga trpi.

Problem slabe zastupljenosti FOSS operacijskih sustava nije u lakoj dostupnosti piratskih windowsa, nego u rigidnosti FOSS zajednice koja nije voljna podrediti svoj operacijski sustav potencijalnim korisnicima. Ne bi mi vjerovao koliko je daleko MS išao kako bi ugodio svojim korisnicima i pobrinuo se da sve radi točno onako kako su navikli. Canonical je također napravio mali odmak od takvog rigidnog stava (nije bez razloga Ubuntu tako popularan) pa ga se uglavnom kolektivno pljuje.

Ima se tu svašta za reći, ali to sada nije tema.

What Andy giveth, Bill taketh away.
16 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Da nije toga i sam bi se možda učlanio u piratsku stranku.

A vi djeco nastavite dijeliti TD.

Ocito ne shvacas nacin na koji ljudi funkcioniraju. I da se windowsi ne mogu nabaviti besplatno to i nebi previse promjenilo postotak instaliranog Linuxa na desktop racunalima nego bi jednostavno kupili windowse. Podgotovo oni koji zele igrati najnovije igrice.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice