Korisnicima Windowsa XP - Ubuntu

poruka: 152
|
čitano: 25.154
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Korisnicima Windowsa XP - Ubuntu".
11 godina
protjeran
Re: Korisnicima Windowsa XP - Ubuntu

rustweaver - Nema tu ništa "mogla", Jer jednostavno ne bi mogla. Bleeding edge, i to je to. Fedora je testni poligon za RHEL.

Arch Linux je također "bleeding edge" pa ne radi toliko problema kao Fedora. Da je testni poligon, to mi je potpuno jasno, i puno se korisnika otrijezni nakon korištenja Fedore. Ubuntu je uglavnom baziran na Debianu "unstable" ali se ti paketi dodatno poliraju i prilagođavaju za Ubuntu.

rustweaver  - Jer jednostavno ne bi mogla

Fuduntu (ugašena distra) je dokaz da bi mogla, kad se male ruke slože.

rustweaver - Pusti ti te reklamne pamflete. Svi su oni "stabilni" u istoj mjeri kao što su i svi ljudi "jednaki".

Nije u redu pisati gluposti o stabilnosti. Zapravo time rade štetu GNU/Linuxu radeći lažnu reklamu.

rustweaver  - Da, i? Na što ciljaš?

Da GNU/Linux znalci koji mogu popraviti bug-ove na pojedinoj distribuciji, ponekad radije linijom manjeg otpora izaberu drugu distribuciju nego se bakću s onom koju su imali prije instaliranu a obični korisnici na kraju završe na žongliraju s distribucijama u potrazi za idealnim GNU/Linux OS-om. Također pokazuje veliku fragmentiranost prisutnu kod GNU/Linuxa koja koči razvoj, rade se forkovi forkova što dodatno fragmentira radnu snagu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 1:41 (user2013).
16 godina
odjavljen

Platformu na životu drži sadržaj (broj aplikacija) - ne support, ne fancy GUI, ne super performanse (radi i na 286 bez math coprocessora) ili cijena od 0,00 kn.

Zašto je Maemo neslavno propao, zašto FirefoxOS (ili kako će se to čudo već zvati) čeka ista sudbina (osim ako se devovi ne odluče malo riskirati), zašto je Android odletio na vrh (iako je bio u gadnoj krizi prije 2.x) i zašto Windowsi i dalje drže ~80% tržišta? Broj dostupnih aplikacija. Iz tog razloga *nixi stoje na 2-5% desktopa, zato Windows Phone muku muči sa mizernim udjelom iako je odličan OS...

Poslovni korisnici (počevši od mene) nemamo što tražiti na linuxu. Nema "administrativnih" aplikacija, LO i dalje ne loada kompliciranije .docx ili ppt fajlove kako treba, kolega dizajner nema Sketchup na linuxu (WINE stvara probleme, isprobano) i mi nemamo vremena ratovati sa updateaima, broken dependecyima i ostalim mušicama. Klijent je odustao od prelaska na linux iz banalnog razloga - na setupu sa dva monitora, na svakom rebootu jer morao na 5 PCja ručno postavljati rezoluciju iako smo pokušali SVA rješenja koja postoje na netu vezana za taj problem (osim pisanja vlastitog drivera). Kao i svi ostali, želi rješenje koje radi bez problema.

Kućni korisnici - ok, ako ne igraju, Ubuntu i derivati prolaze ali ne na pretpotopnim mašinama jer ni browseri nisu što su nekad bili - eto ovaj FF vuče gigu i pol RAMa bez rasprave. Poslovni korisnici, stick to the Windows.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
5 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Platformu na životu drži sadržaj (broj aplikacija) - ne support, ne fancy GUI, ne super performanse (radi i na 286 bez math coprocessora) ili cijena od 0,00 kn.

Zašto je Maemo neslavno propao, zašto FirefoxOS (ili kako će se to čudo već zvati) čeka ista sudbina (osim ako se devovi ne odluče malo riskirati), zašto je Android odletio na vrh (iako je bio u gadnoj krizi prije 2.x) i zašto Windowsi i dalje drže ~80% tržišta? Broj dostupnih aplikacija. Iz tog razloga *nixi stoje na 2-5% desktopa, zato Windows Phone muku muči sa mizernim udjelom iako je odličan OS...

Poslovni korisnici (počevši od mene) nemamo što tražiti na linuxu. Nema "administrativnih" aplikacija, LO i dalje ne loada kompliciranije .docx ili ppt fajlove kako treba, kolega dizajner nema Sketchup na linuxu (WINE stvara probleme, isprobano) i mi nemamo vremena ratovati sa updateaima, broken dependecyima i ostalim mušicama. Klijent je odustao od prelaska na linux iz banalnog razloga - na setupu sa dva monitora, na svakom rebootu jer morao na 5 PCja ručno postavljati rezoluciju iako smo pokušali SVA rješenja koja postoje na netu vezana za taj problem (osim pisanja vlastitog drivera). Kao i svi ostali, želi rješenje koje radi bez problema.

Kućni korisnici - ok, ako ne igraju, Ubuntu i derivati prolaze ali ne na pretpotopnim mašinama jer ni browseri nisu što su nekad bili - eto ovaj FF vuče gigu i pol RAMa bez rasprave. Poslovni korisnici, stick to the Windows.

Prebacite se onda na ODT, pa ce svaki program dobro loadati. :P

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

Lako za to što mi šaljemo (ionako su većinom PDFovi), problem je što ostali šalju nama Smijeh

I da ne zaboravimo ljubav Financijske Agencije prema MSu...

http://nighthawk-software.blogspot.com/
15 godina
neaktivan
user2013 kaže...
Arch Linux je također "bleeding edge" pa ne radi toliko problema kao Fedora. Da je testni poligon, to mi je potpuno jasno, i puno se korisnika otrijezni nakon korištenja Fedore.

Naravno da i Arch radi probleme kada korisnik instalira nestabilan podsustav koji još nije do kraja testiran i popravljen. A Fedora je takvih podsustava prepuna po defaultu.

user2013 kaže...
Fuduntu (ugašena distra) je dokaz da bi mogla, kad se male ruke slože.

Ne razumiješ. Fedora je namijenjena za testiranje i guranje novih tehnologija. Ona je "feedback OS". Fuduntu je potpuno promašena ideja nekoga tko ne razumije Fedoru.

Fuduntu je forkan iz 14-ice i dalje se nastavio razvijati kao nezavisna distra, potpuno izoliran od Fedorinog razvojnog ciklusa i Fedore općenito. I da se postiglo to što se postiglo prva stvar koja je izletjela kroz prozor je filozofija koja stoji iza Fedore. U Fuduntuu ima više Ubuntua nego Fedore. Tako da Fuduntu nije dokaz da Fedora može biti stabilna, nego je dokaz da možeš forkati Fedoru i ispolirati ju do razine stabilnosti.

user2013 kaže...
Da GNU/Linux znalci koji mogu popraviti bug-ove na pojedinoj distribuciji, ponekad radije linijom manjeg otpora izaberu drugu distribuciju nego se bakću s onom koju su imali prije instaliranu a obični korisnici na kraju završe na žongliraju s distribucijama u potrazi za idealnim GNU/Linux OS-om. Također pokazuje veliku fragmentiranost prisutnu kod GNU/Linuxa koja koči razvoj, rade se forkovi forkova što dodatno fragmentira radnu snagu.

Pa dobro, tako je od pamtivijeka. Svatko radi što želi, to ti također spada u onaj "freedom". Pretpostavljam da Torvalds nema niti volje niti vremena popravljati distribucije uokolo. Pogotovo ne kad zna linux iznutra i jasno mu je da su distre samo nakupine raznih podsustava oko samog kernela. Ako netko nije sposoban natjerati te podsustave da rade kako treba zajedno, jednostavno će uzeti distribuciju nekoga tko zna što radi.

Forkanje ti proizlazi iz razilaženja mišljenja. U FOSS svijetu ima više svađa i nesklada nego u prosječnoj sapunici. Moraš razumjeti, ti ljudi većinom ne rade za novac i dosta ih ne radi niti radi općeg dobra. Na tim stvarima rade iz čisto iz vlastitog hobija i ne žele trošiti svoje vrijeme na rad na nečemu s čime se ne slažu. Eto prepuštam tebi da riješiš taj sociološki problem i sve FOSS developere natjeraš na primirje i suradnju. :D

Kada ne bi bilo razilaženja u mišljenjima imao bi samo jedan DE, samo jedan office suite, samo jedan program za crtanje, samo jedan media player...

What Andy giveth, Bill taketh away.
16 godina
user2013 kaže...

.

.. 

C0rto - Krpao sam registrije godinama jer nisam htio uvijek reinstalirati Winse,  od Win95 do Win7, zlo mi je koliko sam vremena potrošio na amaterski sistem.

Slažem se, registry je užas.

ihush  - na mom EB8530w (FireGL) ... radi glatko. Svaki OS, reinkarnacija pa i spomenuti.

FireGL ima solidnu proprietary binary driver (čak i naziv drivera (fglrx ) otkriva korijene) GNU/Linux podršku za razliku od Radeona koji je oduvijek bio kamen spoticanja brojnim korisnicima GNU/Linuxa. nVIDIA ftw.

- kad se u temi linux spomene win-reg znam da je vrijeme za aspirine... Naravno, još treba začiniti terminima fragmentacija, FS, virusi, ... e tad ni voltaren ne pomaže. Možda samo jedan krazki pokušaj odgovora. MS/Win platforma radi, posljednjih 30god dominantno. Radi stabilno kao i svaki drugi proizvod. Kao što u idućem retku ne okrivljujem linux za ATIjeve fičere tako ne okrivljujem MS za internetske sage i vjerovanja. 90% vs 1% uz OSX 7% na DE dovoljno objašnjavaju ako raspravljamo činjenicama ili dokazivim tvrdnjama. Jednako tako u mrežnom svijetu (the net), jednake brojke, ali zamijenjene uloge, pa svejedno u tom dominantnom *nix svijetu i MS(server) ima svoju nišu i potreban je. No domiacija u jednom sektoru ne znači da je to u drugom, npr automobili-traktori-autobusi.. nisu iste stvari. PC=Personal... Osobno, osobna upotreba, Desktop. (zabava, igre, konzumacija uz poslovni dio) i tu linux suxa ZBOG STOTINE FORKOVA i ostalih nestandardizacija jer svako (buntu) pleme misli da njegova reinkarnacija zamjenjuje kraljevski palac (jedinicu po kojoj se drugi trebaju ravnati)...

- kompletan odgovor je 'važan'. Upravo zato je u zagradi navedena VGA, tako da je ostatak odgovora nepotreban, kao i odgovor tebi za sporost-probleme. To nije stvar linuxa/ubuntua. To je Radeonski fičer.  ... Rade nema driver, on ima bugove koji ponekad i rade (ako se netko upitao od kud sam naziv Radeon... to je odgovor.).

btw, Fedora je testbed RHa, nema nikakve veze sa stable. Debian, SUSE(SLES), pa i Ubuntu (x.04) koji ipak koketira s juzerima su stabilne.

Sum_of_all_fears kaže...
1domagoj1 kaže...

Lako za to što mi šaljemo (ionako su većinom PDFovi), problem je što ostali šalju nama Smijeh

I da ne zaboravimo ljubav Financijske Agencije prema MSu...

- uzalud je useru kojem linux/LO.. zadovoljava potrebe govoriti kako to u ostatku svijeta (poslovnog/korisničkog/PCjevskog) ne znači ništa.

- jednak odgovor je za čitavu temu, XP na ubuntu nije rješenje, jer bi već odavno korisnici (poslovni i kućni) prešli. Osim kao 'konačno rješenje' (plin, logori), tad je.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran

Sum_of_all_fears - Iz tog razloga *nixi stoje na 2-5% desktopa

Zbog fragmentacije desktopa ("sloboda izbora" koja zbunjuje potencijalne korisnike), manjka zajedničkog dogovora između developera o standardizaciji (video/audio (ALSA, OSS, Pulse, JACK), forkovi forkova, X.Org/Mir/Wayland, ljudi dajte se odlučite) na GNU/Linuxu.

Za manjak aplikacija lako, ako imaš alate kojima ćeš privući developere i okolinu u kojoj se ne mijenjaju standardi svako malo. Nije čudo što Canonical izbacuje Ubuntu SDK.

Sam si odgovorio na ovo pitanje zašto 2-5% od čega najveći dio zauzima Ubuntu:

"kolega dizajner nema Sketchup na linuxu (WINE stvara probleme, isprobano) i mi nemamo vremena ratovati sa updateaima, broken dependecyima i ostalim mušicama. Klijent je odustao od prelaska na linux iz banalnog razloga - na setupu sa dva monitora, na svakom rebootu jer morao na 5 PCja ručno postavljati rezoluciju iako smo pokušali SVA rješenja koja postoje na netu vezana za taj problem (osim pisanja vlastitog drivera). Kao i svi ostali, želi rješenje koje radi bez problema."

Sum_of_all_fears - zato Windows Phone muku muči sa mizernim udjelom iako je odličan OS...

Za to je kriv Microsoft određenim restrikcijama prema developerima. Nije li tražio nekakve novce da bi developer bio dostojan plasiranja svoje aplikacije na Windows Phone store?

Za platformu koja tek treba probit led na tržištu, genijalan potez.

rustweaver - Naravno da i Arch radi probleme kada korisnik instalira nestabilan podsustav koji još nije do kraja testiran i popravljen.

Arch Linux koristi vanilla upstream pakete koji bi trebali biti stabilni, naravno da to nije uvijek slučaj i potkrade se bug, usput radi se o "rolling release" distribuciji što Fedora nije a to znači kako developeri na Fedori imaju dovoljno vremena (6 mjeseci) za peglanje bug-ova. Fedora je sramota za Red Hat i općenito GNU/Linux. Jedno je imati testnu distribuciju (za to postoji "rawhide" pa tko voli neka izvoli) a drugo je izbacivati poluproizvod svakih 6 mjeseci. Čak ni GUI installer ne mogu napraviti kako treba. 

rustweaver - Na tim stvarima rade iz čisto iz vlastitog hobija i ne žele trošiti svoje vrijeme na rad na nečemu s čime se ne slažu

FreeBSD je primjer da se može raditi kako treba.

rustweaver - Eto prepuštam tebi da riješiš taj sociološki problem i sve FOSS developere natjeraš na primirje i suradnju. :D

Mark Shuttleworth. :)

rustweaver - Kada ne bi bilo razilaženja u mišljenjima imao bi samo jedan DE, samo jedan office suite, samo jedan program za crtanje, samo jedan media player...

Pretjeruješ, jedno su aplikacije a drugo OS koji bi trebao biti neprimjetan. KDE je mogao biti jedini glavni DE da nije bilo nesuglasica oko Qt widget licence zbog čega se pojavio GNOME par godina kasnije, unoseći zbrku u GNU/Linux. Window Managera imaš hrpu ali oni su svijet za sebe.

rustweaver - Pretpostavljam da Torvalds nema niti volje niti vremena popravljati distribucije uokolo.

Torvalds je kernel haker. Njega ne zanima ni video/audio editor (btw. video editori na GNU/Linuxu suxaju big time, niti jedan u mojem slučaju nije radio kako treba, stabilnost i jednostavnost Windows Movie Makera još nisu dostigli), obrada slika itd. Glavno da ima terminal, zapravo ne znam što ga toliko muči DE (userland).

Mislim da se ponekad u sebi duboko grize kada vidi sranja koja se događaju s distribucijama i desktopom na GNU/Linuxu ali ne može sada napustiti razvoj kernela i sve poslati k vragu.

ihush - kad se u temi linux spomene win-reg znam da je vrijeme za aspirine

To i dalje ne znači kako registry nije smeće i pogotovo iritira što windows uninstaller nema opciju čišćenja smeća koje zaostaje nakon deinstalacije programa što nude pojedini utilitiji. Na stranu virusi, fragmentacija i ostalo.

ihush - To nije stvar linuxa/ubuntua. To je Radeonski fičer.  ... Rade nema driver, on ima bugove koji ponekad i rade (ako se netko upitao od kud sam naziv Radeon... to je odgovor.).

ATi-evo driver suxanje je općepoznato na Windowsu tako da je za Linux još manje čudno. Samo sam želio reči da ti imaš sreće zbog hardvera kojeg koristiš.

Jedno su driveri za profesionalnu grafičku karticu tipa FirePro/GL i Quadro a drugo za gamerske kartice koje u ATi-evom (sada AMD) slučaju brzo odlaze u legacy i nemaju više podršku.

ihush - btw, Fedora je testbed RHa, nema nikakve veze sa stable

Čekaj malo, imaš "rawhide" i "stabilno" izdanje koje postaje distribucija.

Debian ima svoj "testbed" zove se "unstable", potom "testing", zatim "smrzavanje" paketa za novo izdanje distribucije.

Dobar je to izgovor za nestabilnost, "testbed" RH-a. Ako je kernel haker Alan Cox odustao od Fedore i nije se mogao nositi s bug-ovima, to sve govori o toj distribuciji. Fedora je testbed za mazohiste

ihush - jednak odgovor je za čitavu temu, XP na ubuntu nije rješenje, jer bi već odavno korisnici (poslovni i kućni) prešli

Da GNOME developeri nisu zasrali GNOME 2 i počeli izmišljati toplu vodu, zatim Ubuntu sa Unity-em zbog GNOME-a 3, možda bi bilo nešto od prelaska. Ovako korisnici mogu kroz par godina očekivati nove promjene na GNU/Linux desktopu kao i pripadajuću nestabilnost zbog tih promjena, sjetimo se KDE-a 4.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 16:43 (user2013).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Daj dosadni ste sa tom "fragmentacijom" desktopa. Taj izraz su izmislili windows fanovi, mi koji koristimo linux ne vidimo nikakvu fragmentaciju nego raznolikost. Nekom paše KDE, neko voli unity, a netko gnome. Forsiranje jednog desktopa bi bio čisti IDIOTIZAM. Zato win useri instaliravaju razno razne dokove i gluposti, da bi svi imali jednako - right.

To windows jednoumlje mi već na živce ide. Jedan desktop, jedno sučelje, jedna opcija, jedna firma. DOSADNI STE.

Da ponovimo i zapamtite više jednom za uvijek - NEMA desktop fragmentacije. Linux distribucije us oduvijek imale raličite desktop environmente i nikom nikada nije to smetalo.

Kome ne paše i voli da mu netko drugi diktira i ne voli imati izbor, nek uzme windows ili osx. Vrllo jednostavno.

Ad astra peronospora

12 0 hvala 0
16 godina
user2013 kaže...

..

To i dalje ne znači kako registry nije smeće i pogotovo iritira što windows uninstaller nema opciju čišćenja smeća koje zaostaje nakon deinstalacije programa što nude pojedini utilitiji. Na stranu virusi, fragmentacija i ostalo.

..

Da GNOME developeri nisu ..

- znaš li koji je razlog zašto (namjerno) uninstalleri to ne rade? Komercijala, trial, aktivacija... Sve je u reg. Da nije tako dovoljno bi bilo un//install npr Adobe paketa i trailati po 30 dana, kao i rearmati OS...

Takve stvari na free platformi nisu potrebne. LO/OO nema razloga kao ni 7z nešto zapisivati na ''tajno mjesto'' daleko od pogleda juzera. Komercijala i njihovi interesi, ali amateri prčkanjem po nečemu što ne razumiju obično izazovu probleme. Jednako bi bilo krapinjonac + zlatni sat, ako bi se kprapinjonac najutio, toljagom bi satu objasnio da sat ne valja... prevedeno, po reg. pljuju oni koji ne znaju ništa ili znaju jako malo. CCleaner i sl samo to dakazuju, jednako je kirurgu s motorkom u rukama, pogotovo ako nije dr. nego čita man s wiki i to mu je prvi pacient. Šanse za preživljavanje su tad subzero.

-eh, ali ponekad su promjene nužne, pa čak i kad se ne slažemo osobno. Stvar ukusa. Meni je dobar stari 0.97 grub i gnome, na unity reagiram jednako kao krapinjonac... i to ne znači da sam u pravu. Isti argument vrijedi kao red iznad.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
user2013 kaže...
Arch Linux koristi vanilla upstream pakete koji bi trebali biti stabilni, naravno da to nije uvijek slučaj i potkrade se bug, usput radi se o "rolling release" distribuciji što Fedora nije a to znači kako developeri na Fedori imaju dovoljno vremena (6 mjeseci) za peglanje bug-ova. Fedora je sramota za Red Hat i općenito GNU/Linux. Jedno je imati testnu distribuciju (za to postoji "rawhide" pa tko voli neka izvoli) a drugo je izbacivati poluproizvod svakih 6 mjeseci. Čak ni GUI installer ne mogu napraviti kako treba. 

Opet ti drviš po svome. Znaš što je test? Kako možeš ispravljati bugove ako ti bugove nitko ne prijavljuje? E tome služi Fedora, kako bi se bugovi očitovali. Fedora nije nikakva sramota nego testni poligon. Jel te netko tjera da ju koristiš? Ne. Što si onda toliko zapeo? Ne sviđa ti se kako se na njoj radi? Široko ti polje. Imaš samo bazilijun ostalih distribucija na odabir.

U tih 6 mjeseci razvoja ispravi se ogroman dio bugova, i podsustavi se dovedu u stanje relativne upotrebljivosti i tu se staje i počinje rad na novoj verziji.

Što se installera tiče:

http://phoronix.com/forums/showthread.php?84270-Fedora-20-Moves-Ahead-With-Wayland-Tech-Preview&p=356207#post356207

Ravno iz usta zaposlenika Red Hata.

user2013 kaže...
FreeBSD je primjer da se može raditi kako treba.

To prodavaj nekome drugome jer upravo iz ideoloških principa prebacuju kompajler sa GGC 4.2 na Clang.

I zapravo je posve nebitno čega je FreeBSD primjer jer je riječ o jednoj grupici. Naravno da postoje grupice koje dijele neko mišljenje, nisu baš svi u ratu sa svima. Ali to ne mijenja globalnu sliku, a to je da je zajednica općenito puna sukobljenih mišljenja, egotripova i tko zna čega svega ne.

Ovo o čemu ti pričaš bi bio ekvivalent šefovanja svim tim ljudima koji to rade iz hobija. Ja bih ti prvi odbio poslušnost. Prvo plati pa onda šefuj.

user2013 kaže...
Mark Shuttleworth. :)

Pa naravno, plati developere pa će te slušati. To više ne spada u kategoriju entuzijasta.

user2013 kaže...
Pretjeruješ, jedno su aplikacije a drugo OS koji bi trebao biti neprimjetan. KDE je mogao biti jedini glavni DE da nije bilo nesuglasica oko Qt widget licence zbog čega se pojavio GNOME par godina kasnije, unoseći zbrku u GNU/Linux. Window Managera imaš hrpu ali oni su svijet za sebe.

A što sam ja rekao? To sve spada u fragmentiranost koju si spomenuo.

user2013 kaže...
Čekaj malo, imaš "rawhide" i "stabilno" izdanje koje postaje distribucija.

Debian ima svoj "testbed" zove se "unstable", potom "testing", zatim "smrzavanje" paketa za novo izdanje distribucije.

Dobar je to izgovor za nestabilnost, "testbed" RH-a. Ako je kernel haker Alan Cox odustao od Fedore i nije se mogao nositi s bug-ovima, to sve govori o toj distribuciji. Fedora je testbed za mazohiste

Rawhide je još nestabilnija verzija kojoj je development u tijeku pa sve puca na sve strane. "Nightly" ako ćemo vući paralele sa ostalim softverom. Dok normalna Fedora koja ide krajnjim korisnicima u najboljem slučaju ima QA beta verzije nekog softvera.

To je sve dio normalnog razvojnog ciklusa. U prvu fazu zadiru samo developeri i ljudi sa ekstremno debelim živcima. U drugoj fazi sudjeluje šira skupina ljudi (znatiželjnika ili tzv. early adoptera) koji onda po principu više ljudi - više primijećenih bugova dodatno pomognu pohvatati veliku većinu bugova. I tek na kraju dolaze obični korisnici koji žele stabilnost. E kod Fedore tog zadnjeg koraka nema, niti je zamišljeno da ga ima. Jer odmah kreće razvoj slijedeće verzije pri čemu se, kako to obično bude, uvede cijeli niz novih bugova (i onda ako stari još nisu ispravljeni, nova verzija će imati bugove iz prethodne verzije + ove nove bugove).

To što je Alan Cox odustao od Fedore znači samo da je Alan Cox osoba koja si ne može dozvoliti ulogu testera cijele jedne distribucije jer ima važnijeg posla.

Vidim ja da si se ti nešto posebno okomio na Fedoru. Kao da ti je mačiće pobila. {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 17:44 (rustweaver).
11 godina
protjeran

Bypass - Nekom paše KDE, neko voli unity, a netko gnome. Forsiranje jednog desktopa bi bio čisti IDIOTIZAM. Zato win useri instaliravaju razno razne dokove i gluposti, da bi svi imali jednako - right.

Idiotizam je sadašnje kaotično stanje no to je općeniti problem (ili "sloboda", kako se uzme) GNU/Linux desktopa. Netko voli konzistentni a ne zbrda-zdola desktop. Po izgledu programa naslućujem i znam iz kojeg okruženja dolazi. Kada želim KDE aplikaciju na GNOME desktopu, ona povuče za sobom pola KDE dependency-a i suprotno. Ne trebam spominjati mješavinu GNOME/KDE dijaloških okvira.

Bypass - Kome ne paše i voli da mu netko drugi diktira i ne voli imati izbor, nek uzme windows ili osx. Vrllo jednostavno.

Nemam izbor, bio sam sretan korisnik GNOME 2 da bi došlo do nasilne promjene pojavom GNOMEta 3. Koliko puta se moram privikavati na nova sučelja, znaš onu "if ain't broken, don't fix it" jer sam prisiljen na promjenu zbog programa koji se buildaju za novo sučelje.

Diktiraju GNOME/KDE developeri smjer razvoja desktopa na GNU/Linuxu s tom razlikom što KDE devs. ipak slušaju korisnike dok GNOME-ovci su po tom pitanju autisti.
Developeri distri diktiraju što ćeš imati na svojem GNU/Linuxu.
Patrick Volkerding je davno izbacio GNOME iz Slackware-a, dakle diktira izbor za svoju distribuciju. Odaberi drugu distribuciju čiji razvoj opet diktira netko drugi itd. Chakra Linux ima fetiš na Qt only aplikacije, opet si osuđen na hir developera.

Bypass - Da ponovimo i zapamtite više jednom za uvijek - NEMA desktop fragmentacije. Linux distribucije us oduvijek imale raličite desktop environmente i nikom nikada nije to smetalo.

Da vidimo, GNOME, XFCE, KDE, LXDE, Razor-qt da u pravu si nema fragmentacije, to je sloboda izbora, do nekog novog forka kada se raspadne razvoj određenog forkanog desktopa ili recimo GNOME 3 otiđe toliko daleko da ga forkovi ne će moći slijediti a da se nešto ne raspadne pa ti opet biraj sučelje. GNOME 3 je širokih ruku prihvaćen od GNU/Linux zajednice, zato imamo MATE, Cinnamon, Consort, rasipanje developera i dokaz kako su GNOME developeri bili na pravom putu. Nisu oni krivi, nego korisnici koji ne znaju što je dobro.

Dokovi i slična "windowsblinds" sranja čine Windows nestabilnim, to rade neupućeni korisnici ali s vremenom nauče lekciju.

ihush - Da nije tako dovoljno bi bilo un//install npr Adobe paketa i trailati po 30 dana, kao i rearmati OS

U današnje vrijeme izvesti aktivaciju recimo putem Interneta nije problem. Alcohol 120% ima jednostavno riješenu aktivaciju. Kako OS X rješava problem un/installa? Nema registry-a a glavna (dizajneri, "umjetnici" itd.) je platforma za Adobe alate.

ihush - prevedeno, po reg. pljuju oni koji ne znaju ništa ili znaju jako malo. CCleaner i sl samo to dakazuju, jednako je kirurgu s motorkom u rukama, pogotovo ako nije dr. nego čita man s wiki i to mu je prvi pacient. Šanse za preživljavanje su tad subzero.

Znači, ili ručno pretraživanje i čišćenje ključeva ili ostaviti smeće u registry-u, potom reinstalacija OS-a s image-a. Good job Microsoft.

ihush - Meni je dobar stari 0.97 grub i gnome

Dobar ti je do onog trenutka kada ćeš morati učiniti promjenu htio ne htio. Ne će ni Red Hat/CentOS i njihovi derivati vječno biti na GNOME 2.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
user2013 kaže...
Znači, ili ručno pretraživanje i čišćenje ključeva ili ostaviti smeće u registry-u, potom reinstalacija OS-a s image-a. Good job Microsoft.

Definiraj "smeće". Zašto ti "smeće" u registryju smeta? Znaš li kako registry radi?

Odgovorit ću ti, registry je baza podataka. Teško ćeš natrpati u njega dovoljno ključeva da bi se on vidljivo usporio, i još gore da ti vidno uspori rad računala (IMO to je znanstvena fantastika). Svi ti čistači registryja uglavnom prodaju muda pod bubrege, jest tu i tamo zahvate neki zaostali ključ koji ometa funkcioniranje nečega ali i ćorava kokoš ponekad ubode neko zrno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 18:27 (rustweaver).
17 godina
odjavljen
Bypass kaže...

Daj dosadni ste sa tom "fragmentacijom" desktopa. Taj izraz su izmislili windows fanovi, mi koji koristimo linux ne vidimo nikakvu fragmentaciju nego raznolikost. Nekom paše KDE, neko voli unity, a netko gnome. Forsiranje jednog desktopa bi bio čisti IDIOTIZAM. Zato win useri instaliravaju razno razne dokove i gluposti, da bi svi imali jednako - right.

To windows jednoumlje mi već na živce ide. Jedan desktop, jedno sučelje, jedna opcija, jedna firma. DOSADNI STE.

Da ponovimo i zapamtite više jednom za uvijek - NEMA desktop fragmentacije. Linux distribucije us oduvijek imale raličite desktop environmente i nikom nikada nije to smetalo.

Kome ne paše i voli da mu netko drugi diktira i ne voli imati izbor, nek uzme windows ili osx. Vrllo jednostavno.

Nekima od nas je windows radna okolina - ne nešto što ćemo kod kuće gledati i diviti se efektima i "forama". Nama treba da bude jednako na milijun računala u firmi, pa i kod kuće. Meni je OS (a vjerujem i većini normalnih ljudi) samo ambalaža. Osmica mi se ne sviđa ni najmanje zato se i dalje držim sedmice (i kod kuće i u firmi). Ali bitno je ono što je instalirano i kako to radi a ne kako izgleda dijalog za kopiranje. Ako tebi računalo služi za šminku onda razumijem stav, ali u poslovnim okolinama raznolikost je nešto od čega se adminima diže kosa na glavi.

Uostalom, ja sam se na linuxu susretao sa raznoraznim GROZNIM problemima i to kao posve neuk korisnik (što se linuxa tiče). Zato ne volim kad se pljuje po registry-ju i kojekakvim "babarogama" u windowsima. Na jednom kompu mi se dogodilo da se kubuntu "smrzao" usred update-a i nakon toga opći raspad (samo je format pomogao)

(ovo nije tebi direktno upućeno)

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 18:47 (Friday).
15 godina
neaktivan
user2013 kaže...

Iza Ubuntu-a stoji Canonical, dakle tvrtka sa 500+ zaposlenika. Može neka distribucija biti savršena i raditi odlično, ali ako iza nje stoji jedan developer ili par developera, upitna je budućnost takve distribucije (pogledaj listu discontinued/dormant distribucija: http://distrowatch.com/search.php?status=Discontinued, http://distrowatch.com/search.php?status=Dormant) a počesto takvi developeri nemaju strogo zacrtani smjer razvoja ili ga mijenjaju u letu. Ubuntu je zaslužan za popularnost GNU/Linuxa na desktopu više od bilo koje distribucije. Mandriva je tu priliku lošim potezima propustila.

Mint,distribucija popularnija od ubuntua je održavana od ekipe koja je započela u garaži.Snowlinux,distribucija koja je redovito među top 15 je održavana od dvije tri osobe.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
12 godina
neaktivan

Ja ne znam što svi pljuju po Fedori. Instalirao sam KDE verziju od 64bita prije par mjeseci i niti jedan problem sa njom nisam imao. Dobro, bilo mi je malo teže pokrenuti TrueCrypt da otključam particiju koju koristim i na Win i na GNU/Linux, ali kada sam saznao da imaju kopiju (RealCrypt) riješio sam i taj jedan problem. Niti jedan bug, niti jedan problem.

A ATI-ju i njegovom Radeon-u želim da gore u paklu svi koji su ikada imali bilo kakve veze sa razvojom HD 7xxx linije. Ni Win8 ni Fedora ni Mint ni Ubuntu ni Kali ni Debian mi ne prepoznaju grafičku kada skinem onaj instaler sa njihove službene stranice. Sa Win8 sam imao sreće jer je drajver došao uz njega (koji je sada već zastario i ne mogu update uraditi), instalaciju sam pokušao ponovo da pokrenem samo da vidim da li je taj problem isključivo do GNU/Linux-a i ispalo je da nije. Dakle u device manager-u fino vidim i grafičku i model, a instalacija ga ne prepozna. Na GNU/Linux distribucijama mi na onom open source drajveru baterija od 2 i po sata (koliko izdrži na Win8) izdrži pola sata. I onda kad kažu da oni za razliku on NVidije podržavaju Linux naljute me toliko da sam u stanju da ubijem nekoga u tom trenutku.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Friday kaže...

Nekima od nas je windows radna okolina - ne nešto što ćemo kod kuće gledati i diviti se efektima i "forama". Nama treba da bude jednako na milijun računala u firmi, pa i kod kuće. Meni je OS (a vjerujem i većini normalnih ljudi) samo ambalaža. Osmica mi se ne sviđa ni najmanje zato se i dalje držim sedmice (i kod kuće i u firmi). Ali bitno je ono što je instalirano i kako to radi a ne kako izgleda dijalog za kopiranje. Ako tebi računalo služi za šminku onda razumijem stav, ali u poslovnim okolinama raznolikost je nešto od čega se adminima diže kosa na glavi.

Uostalom, ja sam se na linuxu susretao sa raznoraznim GROZNIM problemima i to kao posve neuk korisnik (što se linuxa tiče). Zato ne volim kad se pljuje po registry-ju i kojekakvim "babarogama" u windowsima. Na jednom kompu mi se dogodilo da se kubuntu "smrzao" usred update-a i nakon toga opći raspad (samo je format pomogao)

(ovo nije tebi direktno upućeno)

Ne govorim o efektima i forama, nego o gluposti zvanoj fragmentacija, prozvanoj od svih samo ne korisnika linuxa, koji si daju za pravo da to forsiraju svima kao da su jeidini autoritet. Svi vide neku tzv pomutnju, kaos u linux distrama, a samo slijepci ne vide da je upravo to samo još jedna propaganda. Idi na bilo koji linux forum ili slično, pa vidi kako vlada kaos među ljudima koji su koristili linux duže od 3 mjeseca. Nezamislivi kaos. Nešto strašno. Strava na internetu.

Ne znam u kojoj ti poslovnoj okolini radiš, ali mora da je vrlo dosadna i nezanimljiva. Meni je alternativa i raznolikost upravo ono što mi je uvijek pomagalo u poslu. I ne govorim tu o nekim bezveznim poslovima nego velikim firmama (kompanijama ako želiš) sa zapada. Da budem točniji, V. Britanija, USA, Kanada. Ne mogu si ni zamisliti trenutni posao koji imam bez toga (US kompanija).

Možemo pričati o grozotama na svim OS-evima. To nije nikakva novost. Niti jedan nije smeće a drugi cvijeće.

(ne ide tebe) Uostalom rad u bilo kojem DE-u je identičan uz drugačije sučelje. To je jasno svakom tko ima 2 zrna soli u glavi.

Ad astra peronospora
17 godina
odjavljen
Bypass kaže...

Ne znam u kojoj ti poslovnoj okolini radiš, ali mora da je vrlo dosadna i nezanimljiva.

Naravno, čim nije na linuxu umireš od dosade...

Programiram za banke, imam grozno zahtjevne klijente i radim svašta...

I to na windowsima čovječe {#}

Freak Show Inc.
11 godina
protjeran
s1m0n kaže...

Teško da će Ubuntu spasiti stare strojeve na kojima radi XP. Na mom EliteBooku 8530w 12.04 radi sporo dok sve verzije Windowsa su radilie ili rade pristojno do odlično.

Trebali su dati neku "lite" cloud distru. Ovako će izazvati kontraefekt tj. ljudi koji nikada nisu koristili Linux će isprobati nešto što će se vući ko crkotina.

Prije bih stavio Vistu na staro racunalo nego ubuntu jer je optimiziranija od njega, onaj gnome ga cini izrazito losim, lubuntu je vec bolji ali i to je sve za onu stvar...

Na stara racunala stavio bi slackware, arch, puppy... najbolje rijesenje iako bi bilo bolje iskompajlirati nesto tipa gentoo, sorcerer, samo to nije za stara racunala nikako rijesenje jer bi instalacija potrajala mjesec dana, samo sto bi takve distre zaista letjele i na pentiumu 1, mozda ne bi bilo lose sa nekog jaceg racunala iskompajlirati linux za drugo slabije racunalo...

Najbolje rijesenje za takva racunala mislim da je slackware ili ako je u pitanju pocetnik onda bolje vector linux

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 22:50 (layman).
14 godina
neaktivan
layman kaže...

Prije bih stavio Vistu na staro racunalo nego ubuntu jer je optimiziranija od njega, onaj gnome ga cini izrazito losim, lubuntu je vec bolji ali i to je sve za onu stvar...

Na stara racunala stavio bi slackware, arch, puppy... najbolje rijesenje iako bi bilo bolje iskompajlirati nesto tipa gentoo, sorcerer, samo to nije za stara racunala nikako rijesenje jer bi instalacija potrajala mjesec dana, samo sto bi takve distre zaista letjele i na pentiumu 1, mozda ne bi bilo lose sa nekog jaceg racunala iskompajlirati linux za drugo slabije racunalo...

Najbolje rijesenje za takva racunala mislim da je slackware linux

Nemoj zezat. Pa to je pravo rješenje. Možda da im pošalješ e-mail sa malo tehničkih podataka. Instalaciju Gentoo-a i Slackwarea može obaviti svaka iole potkovanija domaćica.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran

Pa gentoo je jednostavan za instalaciju

Salim se, njega sam samo primjetio, slackware je jednostavan ali ako ga zelimo instalirati da radi brzo na starom racunalo onda i nije vise...

Zato je tu vector linux...

A sto se tice gentoo koji nakon LFS ima najtezi princip instalacije u linux distrama, on je najjednostavnija distribucija za koristenje. Dvosmisleno ali zaista je tako

U predhodnom postu sam mislio reci da za pocetnike je vector ili slackware na muzejskom kompu, dok za naprednije je najbolje da sa jaceg kompa kompjaliraju gentoo ili sorcerer, barem bi ja tako napravio da se nađem u situaciji starog racunala

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 23:23 (layman).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

rustweaver - Definiraj "smeće". Zašto ti "smeće" u registryju smeta? Znaš li kako registry radi?

Pod "smeće" smatram zaostatke od deinstaliranih programa koje više ne ću koristiti a instalirao sam iz znatiželje. Sandbox utility me može riješiti tih problema ali nisam se time zamarao.

rustweaver -  Teško ćeš natrpati u njega dovoljno ključeva da bi se on vidljivo usporio, i još gore da ti vidno uspori rad računala (IMO to je znanstvena fantastika). Svi ti čistači registryja uglavnom prodaju muda pod bubrege, jest tu i tamo zahvate neki zaostali ključ koji ometa funkcioniranje nečega ali i ćorava kokoš ponekad ubode neko zrno.

Nije stvar u usporenosti, ali vjerujem da i tebe smeta kada bi ti na primjer ostao neki prazan folder od deinstaliranog programa što također ponekad zna biti slučaj. Ista stvar s registry-em, ne želim imati "tragove" (ključeve) izbrisanih programa u registry-u.

Nisam dovoljno upoznat s radom registry-a, ne znam je li moguće ali kada sam prčkao po registry-u ostao sam bez nekih instaliranih igara sa Steama, nestao mi F1 i F2 folder, PS-Torment i pripadajući saveovi (fuuuu). Naime, išao sam instalirati JA2 Gold umjesto GOG verzije, nakon deinstalacije, nikako nisam mogao maknuti ikonu sa Games Explorera, neoprezno sam obrisao ključ da bih na kraju vidio da sam napravio havariju u game folderu. Windows 8 Metro ima te shortcute (kvadratiće) shortcuta, stare igre/programi mogu napraviti (ostaviti) sranje prilikom instalacije/deinstalacije.

Svaka čast na backward kompatibilnosti ali ovakvi me slučajevi izbace iz takta i mišljenja sam kako bi se trebala poboljšati deinstall opcija u Windowsima.

Friday - Osmica mi se ne sviđa ni najmanje zato se i dalje držim sedmice (i kod kuće i u firmi). Ali bitno je ono što je instalirano i kako to radi a ne kako izgleda dijalog za kopiranje. Ako tebi računalo služi za šminku onda razumijem stav, ali u poslovnim okolinama raznolikost je nešto od čega se adminima diže kosa na glavi.

Za razliku od ostalih korisnika koji su je dočekali "na nož", 8-ica mi se od prvog dana kad sam je probao virtualno, svidjela. 8.1 preview pokazuje da su dodatno unaprijedili neke sitnice i prijelaz s metro menija na desktop i obratno je manje napadan.
Također mi je zanimljivo kako jedan stari DX6 demo (Win98 compatibility mode) radi na 8-ici dok se na 7-ici ili XP-u ruši. Cijena od 40 baksa je bila ponuda koja se ne odbija. :)

g12356 - Mint,distribucija popularnija od ubuntua je održavana od ekipe koja je započela u garaži

Mint ovisi o Ubuntuu kao što Ubuntu ovisi o Debianu. Na početku je Mint bio takoreći Ubuntu sa codecima da bi tek kasnije Mint izbacio neke svoje alate i može se reči kako više nije blijeda kopija Ubuntua nego ima svoju osobnost. LMDE nema toliku popularnost i Mintovci se još nisu odlučili na hrabar korak odvajanja od Ubuntua. Mint popularnost može zahvaliti Unity-u koji nije pretjerano omiljen kod korisnika a Cinammon i MATE su pun pogodak.

g12356 - Snowlinux,distribucija koja je redovito među top 15 je održavana od dvije tri osobe.

Rekao sam par postova prije, distribucije od jednog ili par developera imaju upitnu budućnost bez obzira koliko bile kvalitetne i popularne i uvijek mi je žao vidjeti kada neka distribucija postane discontinued makar ne bila popularna ili kvalitetna. Također nemaju strogo zacrtan razvoj, često sam znao viđati "one band show" distre kako mijenjaju bazu na kojoj su počeli a ne znam koliko korisnika želi svako malo prčkati po namještenom sistemu. Npr. CrunchBang inače odlična minimal distribucija je na početku bila bazirana na Ubuntuu  da bi se kasnije developer odlučio za Debian (stable). Neke se distribucije uslijed neslaganja (ego trip) developera razdvoje u dvije, primjerice aptosid (sidux) - siduction. Iskreno, preumoran sam za takve igrarije, igram na sigurno, Ubuntu, Debian, Mint, openSUSE itd. Možda PCLOS, Mageia, SolusOS da ne nabrajam dalje, ali s KDE-om imam artefakte na HD 2500 pa sam osuđen na GTK+ bazirana sučelja ("GNOME-centric" distre) a s njima nisam nikada imao bug-ove poput KDE-a gdje s vremena na vrijeme dobim "Segmentation fault" okvir.

r3bl - Ja ne znam što svi pljuju po Fedori. Instalirao sam KDE verziju od 64bita prije par mjeseci i niti jedan problem sa njom nisam imao. Dobro, bilo mi je malo teže pokrenuti TrueCrypt da otključam particiju koju koristim i na Win i na GNU/Linux, ali kada sam saznao da imaju kopiju (RealCrypt) riješio sam i taj jedan problem. Niti jedan bug, niti jedan problem.

Spadaš među sretnike. Sa Fedorom nemam dobrih iskustava i nikad nisam volio fedorine spinove jer sam stjecao dojam da nešto nedostaje, pa sam radije birao default GNOME verziju. Fedora ima strogu politiku poput Debiana u pogledu slobodnog softvera, čak su išli toliko daleko da su portali Tomboy aplikaciju za GNOME 2 pisanu u Mono/C# na C++ i nazvali je Gnote. Ludilo.

r3bl - I onda kad kažu da oni za razliku on NVidije podržavaju Linux naljute me toliko da sam u stanju da ubijem nekoga u tom trenutku.

Misle na djelomično otvaranje specifikacija za potrebe open source drivera. Mene to nije briga, neka bude binary blob ali da radi kako spada. nVIDIA ne samo da ima drivere za GNU/Linux, nego FreeBSD, Solaris. Nisu slučajno broj 1. kada znaju posao, "the way it's meant to be played". :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.9.2013 16:35 (user2013).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

layman - Prije bih stavio Vistu na staro racunalo nego ubuntu jer je optimiziranija od njega

Stavljao jednom Vistu sa pripadajućim service pakovima na notebook, užas od tromosti. Windows 7 preporodi bilo koju mašinu koju maltretira Vista.

Pa gentoo je jednostavan za instalaciju

Kada bi imao dokumentaciju poput Arch Linuxa bio bi još jednostavniji.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Friday kaže...

Naravno, čim nije na linuxu umireš od dosade...

Programiram za banke, imam grozno zahtjevne klijente i radim svašta...

I to na windowsima čovječe {#}

Nijesam to reka. Nemoj izvlačit zaključke koji ne postoje. 

Moja sućut {#}

Ad astra peronospora
17 godina
neaktivan

Hvala Bogu da se netko sjetio to napisati u C++-u. Prva stvar koju radim kad instaliram sustav je micanje svega sto ima veze s Monom iz istoga. Ako postoji u sustavu, naravno.

14 godina
protjeran
layman kaže...

Najbolje rijesenje za takva racunala mislim da je slackware ili ako je u pitanju pocetnik onda bolje vector linux

{#}

Gentoo freak is back! 

Ad astra peronospora
14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Hvala Bogu da se netko sjetio to napisati u C++-u. Prva stvar koju radim kad instaliram sustav je micanje svega sto ima veze s Monom iz istoga. Ako postoji u sustavu, naravno.

Mono je smeće. Neću ni na 500 metara od tog smeća. Čim vidim da nešto ima i jedan dependency od mono-a, bježim glavom bez obzira.

Ad astra peronospora
15 godina
neaktivan
user2013 kaže...

Nije stvar u usporenosti, ali vjerujem da i tebe smeta kada bi ti na primjer ostao neki prazan folder od deinstaliranog programa što također ponekad zna biti slučaj. Ista stvar s registry-em, ne želim imati "tragove" (ključeve) izbrisanih programa u registry-u.

Prije jesu, više ne. Zaostali folder na disku izbrišem čisto reda radi, jer kad vidim neki folder pomislim da sam ja nešto bitno ostavio u njemu pa ga zato nisam brisao, dakle čisto organizacijska stvar. Po registryju se ne igram čistačice, kada god švrljam po registryju to je zato što ja idem raditi neke preinake ručno.

Ali ja možda nisam osoba s kojom bi htio voditi takav razgovor. Meni je normalno da je desktop skroz zatrpan ikonama, ponekad čak ima i ikona koje "vire" van. Ne gubim previše vremena preslagujuči stvari. I definitivno nisam osoba koja na dnevnoj bazi instalira programe, sve kroz arhive isprobavam, na moje se računalo *instalira* samo šaćica programa. Može proći i pola godine a da ja ništa nisam instalirao.

user2013 kaže...

Nisam dovoljno upoznat s radom registry-a, ne znam je li moguće ali kada sam prčkao po registry-u ostao sam bez nekih instaliranih igara sa Steama, nestao mi F1 i F2 folder, PS-Torment i pripadajući saveovi (fuuuu).

Moguće. Gledaj, to ti je sve do programa koji koristi registry. Blizzardove igre npr. automatski detektiraju izbrisane ključeve i/ili vrijednosti i kreiraju ih, dok ti se neka druga igra možda neće ni pokrenuti ako samo krivo pogledaš registry. Nema tu pravila, svatko registry koristi kako hoće (kao što bi bio slučaj i sa konfiguracijskim datotekama), kvaka je jedino što je riječ o centraliziranom mjestu za spremanje konfiguracija, pa ako se nešto dogodi fajlu koji čini registry dogodi se sranje.

Ali s druge strane to nije baš tako jednostavno za izvesti jer postoje brojni mehanizmi koji štite registry, od kontrole pristupa samoj datoteci pa sve do backup kopija.

user2013 kaže...
Svaka čast na backward kompatibilnosti ali ovakvi me slučajevi izbace iz takta i mišljenja sam kako bi se trebala poboljšati deinstall opcija u Windowsima.

Još jedna stvar. Instalacija nije nekakav standardizirani postupak. Istina svaki installer će otpakirati/kopirati datoteke, dodati unos u listu instaliranih programa, dodati asocijacije datoteka i još neke ključeve u registry te konačno kreirati ikone, ali installeri su također samo programi. Ima ih mnogo vrsta, i ne moraju se izvršiti svi gornji koraci da bi se program smatrao instaliranim. U ekstremnom slučaju installer može biti samo SFX arhiva.

U pravilu razlog zašto registry ključevi i datoteke/folderi ostaju nakon uninstalacije leži u tome što installeri uklanjaju ono što su napravili. Većinom ne diraju datoteke, foldere, ključeve koji su nastali nakon instalacije. I to nije zato što su developeri previdjeli to napraviti nego je to tako namjerno izvedeno, kako bi se sačuvalo sve ono što je korisnik dirao, nadograđivao...

Ono što ti zagovaraš je u biti slijepo brisanje kompletnog foldera aplikacije i kompletnih ključeva u registryju. Postoje razlozi radi kojih bi to možda htio učiniti (resetiranje konfiguracije nekog programa), kao i razlozi zašto to ne činiti (čuvanje konfiguracije nekog programa između instalacija, čuvanje nekih drugih datoteka nekog programa između instalacija). Nije ti to baš riješen problem, svatko ima neke svoje želje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.9.2013 14:29 (rustweaver).
11 godina
protjeran

rustweaver - Meni je normalno da je desktop skroz zatrpan ikonama, ponekad čak ima i ikona koje "vire" van

Meni je Windows desktop čist kao da se radi o GNOME-u 3 :)
Ne sjećam se koji je točno bio razlog za tu naviku (možda sporo učitavanje desktopa uslijed puno ikona) ali sada se držim toga i ne volim imati ikone i natrpani desktop.
Jedino kada koristim KDE 4 dolazim u napast natrpavati desktop ikonama (KDE 4 ne treba "Fences" utility) i plasma widgetima, isto vrijedi u slučaju Viste/7 i njihovih gadgeta.

rustweaver - na moje se računalo *instalira* samo šaćica programa. Može proći i pola godine a da ja ništa nisam instalirao.

To i ja radim, no zna mi se zalomiti da idem isprobati neki program koji bi možda mogao biti dobar, ali imam programe koji su mi u stalnoj kolekciji.

rustweaver - Ali s druge strane to nije baš tako jednostavno za izvesti jer postoje brojni mehanizmi koji štite registry, od kontrole pristupa samoj datoteci pa sve do backup kopija.

Ne spada li u neku ruku registry u legacy, zaostavštinu iz doba Windowsa 95 koju bi trebalo možda mijenjati nekim drugim (boljim?) pristupom?

rustweaver - Ono što ti zagovaraš je u biti slijepo brisanje kompletnog foldera aplikacije i kompletnih ključeva u registryju. Postoje razlozi radi kojih bi to možda htio učiniti (resetiranje konfiguracije nekog programa), kao i razlozi zašto to ne činiti (čuvanje konfiguracije nekog programa između instalacija, čuvanje nekih drugih datoteka nekog programa između instalacija). Nije ti to baš riješen problem, svatko ima neke svoje želje.

Neki programi nude mogućnost čuvanja postavki ili kompletnog brisanja sebe iz sistema, no znam što želiš reči. U krajnjem slučaju, rješenje je utility koji prati kamo program prilikom instalacije trpa svoje postavke kao i uporaba sandboxa u posebnim slučajevima.

1domagoj1 - Hvala Bogu da se netko sjetio to napisati u C++-u. Prva stvar koju radim kad instaliram sustav je micanje svega sto ima veze s Monom iz istoga. Ako postoji u sustavu, naravno.

Ako je GNOME u pitanju velika vjerojatnost da ima poneku Mono aplikaciju, zavisno o distribuciji. Pogotovo kada se radi o openSUSE-u :)

Fedora je mislim jedina distribucija koja je "mono free". :)

Aplikacije pisane u C# i Mono frameworku rade normalno, druga je stvar što Microsoft iz razumljivih razloga (Windows) koči (ili je ugasio?) razvoj Mona što odvraća potencijalne developere za razvoj aplikacija koristeći Mono/C# pa su osuđeni razvijati na Windowsima.

Ubuntu je jednom prešao na Banshee (http://downloadsquad.switched.com/2011/01/09/ubuntu-11-04-officially-switches-default-media-player-to-banshee/), (iritiraju me takve glupave promjene) da bi se vratio natrag na Rhythmbox.

Linux Mint standardno koristi Banshee :)

Bypass - Mono je smeće. Neću ni na 500 metara od tog smeća. Čim vidim da nešto ima i jedan dependency od mono-a, bježim glavom bez obzira.

Nemaš previše aplikacija koje su Mono, možeš ih nabrojati na prste jedne ruke tako da nemaš briga.
S KDE-om nemaš straha da ćeš ikada naići na Mono aplikaciju jer je tamo (prvenstveno korisnički programi) gotovo sve pisano u C++.
GNOME je druga priča. Tamo imaš aplikacija u C, C++, C# (Mono), Python. Razlog? Mono/C# nikada nije zaživio na Qt-u kao što je na GTK+

http://www.mono-project.com/GtkSharp

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.9.2013 16:22 (user2013).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
user2013 kaže...

Ako je GNOME u pitanju velika vjerojatnost da ima poneku Mono aplikaciju, zavisno o distribuciji. Pogotovo kada se radi o openSUSE-u :)

Fedora je mislim jedina distribucija koja je "mono free". :)

Aplikacije pisane u C# i Mono frameworku rade normalno, druga je stvar što Microsoft iz razumljivih razloga (Windows) koči (ili je ugasio?) razvoj Mona što odvraća potencijalne developere za razvoj aplikacija koristeći Mono/C# pa su osuđeni razvijati na Windowsima.

Ubuntu je jednom prešao na Banshee (http://downloadsquad.switched.com/2011/01/09/ubuntu-11-04-officially-switches-default-media-player-to-banshee/), (iritiraju me takve glupave promjene) da bi se vratio natrag na Rhythmbox.

Linux Mint standardno koristi Banshee :)

...
S KDE-om nemaš straha da ćeš ikada naići na Mono aplikaciju jer je tamo (prvenstveno korisnički programi) gotovo sve pisano u C++.
GNOME je druga priča. Tamo imaš aplikacija u C, C++, C# (Mono), Python. Razlog? Mono/C# nikada nije zaživio na Qt-u kao što je na GTK+

http://www.mono-project.com/GtkSharp

Ne koci nista MS (ne direktno) vec je stvar u odredenim patentima koji su kao minsko polje u tom Mono-u, jer su u njemu implementirane pojedini .NET proprietary libraryi. To je problem.

Zasto te takve promjene iritiraju, na Win niti nemas nikakav player po defaultu (onaj "player" njihov ne racunam - iako ne znam, mozda sad u 2013. godini konacno lici na player), to mene recimo iritira. Da onda moram skidati MPC i foobar2000, pa onda cijelu hrpu codeca, pa to traziti po 3 razlicita sajta... ugh.

E mijesas te jezike i frameworke bolje nego kruske i jabuke. Nema uopce veze u kojem je jeziku aplikacija napisana, da ti dam aplikaciju napisanu u Pythonu ili aplikaciju u C++-u, obje s Qt-om (PyQt i Qt), nema Boga da ces skuziti koja je koja (mislim na GUI). Jezike slobodno izostavi iz te racunice, ako vec pricas o tome, onda pricaj samo o framework-ima jer oni su ti koji rade distinkciju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.9.2013 16:41 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
user2013 kaže...

Ne sjećam se koji je točno bio razlog za tu naviku (možda sporo učitavanje desktopa uslijed puno ikona) ali sada se držim toga i ne volim imati ikone i natrpani desktop.

Možda u neka davna vremena na win95 strojevima, danas to ne čini neku razliku u brzini. Postoji icon cache (na disku u obliku datoteke, i u radnoj memoriji) i explorer samo gleda ekstenzije i zakači im odgovarajuću ikonu.

user2013 kaže...

Ne spada li u neku ruku registry u legacy, zaostavštinu iz doba Windowsa 95 koju bi trebalo možda mijenjati nekim drugim (boljim?) pristupom?

Registry možda jest star kao izum, ali mi se baš ne čini da ga MS kani poslati u mirovinu u dogledno vrijeme. Čime ga mijenjati? Folderom sa konfiguracijskim datotekama? Been there done that (win 3.x i raniji).

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice