Netko je naivan
Vidim da android userima to praćanje uopće ne smeta a mi s iPhonom mislimo da to nemamo, ili ako imamo nije aktivno. Dakle, nitko nije naivan - problema zapravo nema.
Di si ti procitao da meni ovo smeta ili da sam paranoican? Cak sam napisao da mi je zao sto moj mobitel to nema da bar neko vodi racuna o meni :)
Medjutim ti si napisao kako svak moze iz otvorenog koda Andrid OS-a (koji to bas i nije) izbaciti sto mu ne treba a ja sam siguran da bi vise uspjeha imao u odstranjivanju vlastitog slijepog crijeva nego u tome. Bar znam gdje mi je (otprilike, izvadio bi sve sto slici na slijepo crijevo).
Nemam novaca, student sam (ako me to opravdava) ali unatoč tome imam nešto što se zove princip i pravo na privatnost.
U prvom postu sam napisao da nisam pretjerano citao predhodne komentare, pa "no hard feelings"..
Sve ja to svacam, svak zasluzuje svoju privatnost to je sigurno, bez ikakve rasprave, nego pokusavam malo biti "glas razuma" (pokazati ako si dovoljno paranoican da postoje nacini za rijesiti problem), al ocito ne uspjevam.
I osobno sam korisnik Androida (HTC-a koji evo ispada kao najvise prozivan) ali mi ne smeta (bar za sada), briga me, nemaju nista vazno o meni saznati...to je prva stvar.
A druga stvar, ne znam koliko je realno misliti da ce netko iz amerike (namjerno malim slovom), ili odakle vec pratiti tebe, mene ili bilo kojega studenta i "maloga covijeka" iz Hrvatske, BiH, Srbije, CrneGore (ugl bivsa juga).
Evo sto smo "supak svijeta", ali vjeruj mi nije njima zanimljivo pratiti, tebe, mene ili nekoga slicnoga... Ako vec prate (u sto sam uvjeren da jesu) onda prate nekoga od koga imaju koristi sto ce ga pratiti. Kako je netko vec rekao, ako im je zanimljivo pratiti me sto idem do fax, na pice, na rađu, bilo-gdje ili gledati me dok se***, a eto im pa nek uzivaju, ne zavidim im nimalo na njihovom zivotu.
Nije problem sto tebe HTC, Apple ili neka marketinska firma prate. Problem je sto to rade bez tvog znanja i jos veci problem je to sto upotrebljavaju key loger i na taj nacin tvoje financije izlazu milijunima hakera. Iako mozda mislis kako nismo nikome zanimljivi ali ja svako malo (valjda zato jer sam izlistan u poslovnom imeniku) dobivam primamljive poslovne ponude iz nigerije, mexica... kad tvoji elektronski racuni nastradaju u komunikaciji izmedju tebe i banke onda je banka odgovorna za to, ali ako ih neko pokupi preko zamaskirane third party aplikacije integrirane u software proizvodjaca mobitela ko je onda kriv i odgovoran?
Nije sad tvoja lokacija toliko bitna ovdje. U pitanju je moguće praćenje onog što upisuješ ako se ne varam. Prošle godine se digla velika frka oko iPhone lokacije, a bila je u pitanju ne satelit gps lokacija već radio tower lokacija što je negdje par-sto metara plus, minus.
Pretpostavljam da je to nivo "usluge" praćenja koju su RIM i Nokia također koristili od firme CIQ o kojoj se ovdje radi, no problem je što su Samsung i HTC u kompi sa AT&T i Sprintom u Americi te još par provajdera u Japanu i nizozemskoj otišli daleko napred i počeli gledati skoro sve što se zbiva u mobitelu. To je razlog zašto se sad digla ova frka.
Ja svog ostavio na autobusnoj da vidim kako on mene to prati. Nije me stigao ni nakon 2 sata pa sam otišao vidjet gdje je. Nema ga, zagubio se a vele da je smart... Smart moj k....
Ma nema problema! Ionako ja nemam mobitel nego 6310i, a to nije mobitel nego frikin zver! i šta ako me prate??? Eto sad recimo s.rem pa zanjte i vi kad mora onaj "pametni carrier"
Bas ga je gust gledati kako pomalo smiruje strasti jer ne skuzio da nema pojma o cemu govori i samo je zalutao ovdje. Pa se polagano povlaci nadajuci se da ga se uskoro nece sjecati hahahaha.... Volim vas ljudi!!!!
Losiji clanak (bas me briga za lamentiranje o osobnom stavu - ovaj "clanak" je za podtemu nekog podforuma) dugo nisam procitao u BUGu.
Od obrade teme do samog zakljucka.
Carrier IQ je obicni RootKit ma kako ga se drugacije nazvalo. A Draganu predlazem instaliranje Windowsa XP bez ikakvog SPa ili zakrpe i neka uziva u svome radu na takvome racunalu.
Imas li što za sakrtiti? Je te vas strah da će te tvoje racunalo razotkriti? Pere li te paranoja ako vodis svoj zivot na takvome racunalu?
Nevezano za temu, ja sam za crne kutije u automobile tako da nema više rasprave tko je kriv, čekanja policije i ispunjavanja bezveznog zapisnika. Ako se može postići da se u 99% slučajeva zna tko je kriv za nesreću, onda je to najbolje bez obzira na određen gubitak privatnosti.
Citiram prvu rečenicu zadnjeg odlomka:
S druge strane, svih nas opako pere paranoja oko zadiranja u našu privatnost na ovaj način, a svojevoljno sudjelujemo u društvenim mrežama koje nas razotkrivaju do neslućenih razmjera.
Ne vidim potrebu da potičete polupismenost korištenjem "svih" kada je ispravno reći "sve". Napravite lektoru jaču kavu ako treba.
"Svih" nas je izraz koji koriste naši vrli političari.
Nije dostupno na Ios-u.Malo pogledaj strane news portale pa ćeš vidjet .To kaj si ti fanbojčić sndroida to ne znači moraš braniti svim silama voljeni os.Kaj niste i rekli da se vijesti za apple prve da nema nikakvih čekanja dok sad opet drugo. Na ios-u te pita ako hoćeš slat podatke i to nije nikakva špijunjaža nek da ti gledaju slike ili brojeve kred. Kartica nego korištenje uređaja,što najviše koristiš...Evo kaj piše na mobu za dijagnostiku- Možete pomoći tvrtki Apple u poboljšanju kvalitete i učinkovitosti proizvoda i usluga. Vaš uređaj može automatski prikupljati dijagnostičke podatke i informacije o uporabi i slati ih tvrtki Apple na analizu — ali samo uz vaš izričiti pristanak. Dakle uz izričiti pristanak dok to na androdu nije,samo vas pita za lokacije.
Aha, naslov je korektan koliko bi bio i "ARM procesor vas prati!".
Citiram prvu rečenicu zadnjeg odlomka:
S druge strane, svih nas opako pere paranoja oko zadiranja u našu privatnost na ovaj način, a svojevoljno sudjelujemo u društvenim mrežama koje nas razotkrivaju do neslućenih razmjera.
Ne vidim potrebu da potičete polupismenost korištenjem "svih" kada je ispravno reći "sve". Napravite lektoru jaču kavu ako treba.
Čak ni tekstovi glavnog urednika nisu lektorirani ni pravopisno-provjereni (npr. u zadnjem tekstu ima "koneferenciju"), zašto bi onda obični novinari pazili na uopće išta?
Na stranu senzacionalistički naslov i članak, kao i komentari da ovog nema na ajfonu, evo android aplikacija koje omogućavaju otkrivanje ciq na vašem mobu:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=17612559 - od Trevora koji je i otkrio ciq
https://market.android.com/details?id=org.projectvoodoo.simplecarrieriqdetector - od drugog autora, djelomično nezavršena aplikacija. ko hoće može se uključiti u razvoj (https://github.com/project-voodoo/simple_carrieriq_detector_app)
Ovo je najretardiraniji članak koji sam na Bugu ikad vidio. Jednostavno sam se morao registrirati da napišem taj komentar. U zadnje vrijeme mi je već par puta došlo da se registriram ali evo napokon je došao članak koji moram komentirat. Predzadnji odlomak je neopisivo amaterski napisan i napisan je samo da bi se nešto napisalo, kao i na indexu!
Nakon pročitanih 4-5 sajtova moram se upitati gdje je u svemu tome Samsung? Kako to da nitko njega ne spominje.. Samo HTC! Inače, imam SGSII i isprobao sam aplikaciju za otkrivanje CIQ-a, čini se da ga nema ili ga barem nije otkrila (imam official ROM 2.3.4 ali flashan još iz doba kada ga nije bilo za normalno dobavljanje + custom kernel za battery drain bug fix i drugi file system).
Citat iz teksta
"S druge strane, svih nas opako pere paranoja oko zadiranja u našu privatnost na ovaj način, a svojevoljno sudjelujemo u društvenim mrežama koje nas razotkrivaju do neslućenih razmjera.Ako nam ne smeta to, ne bi nam trebalo smetati ni analiziranje onoga što činimo na mobitelu - zasigurno se operateri ili proizvođači mobitela neće baviti otkrivanjem naših tajni onima od kojih ih možda skrivamo."
Glavna je riječ SVOJEVOLJNO, mada nemam acc na Facebooku ili nekoj drugoj gluposti.
Tako da mi smeta, danas ova glupost... šta će bit sutra? Treba negdje granicu povuć.
Nakon pročitanih 4-5 sajtova moram se upitati gdje je u svemu tome Samsung? Kako to da nitko njega ne spominje.. Samo HTC! Inače, imam SGSII i isprobao sam aplikaciju za otkrivanje CIQ-a, čini se da ga nema ili ga barem nije otkrila (imam official ROM 2.3.4 ali flashan još iz doba kada ga nije bilo za normalno dobavljanje + custom kernel za battery drain bug fix i drugi file system).
Evo ti što kaže samsung:
Samsung:
Some Samsung mobile phones do include Carrier IQ, but it's very important to note that it's up to the carrier to request that Samsung include that software on devices. One other important point is that Samsung does not receive any consumer user information from the phones that are equipped with Carrier IQ.
A što vele ostali provjeri ovdje:
http://www.engadget.com/update/carrier-iq-which-companies-have-the-smarts/
Hvala na preporuci, baš sam se pitao šta ću gledat do slijedeće epizode Dextera :)
"I Microsoft vam krade podatke". Jel' keyloggeri (uz ostalu gamad) rade na Windowsu? Rade.
Za razliku od Androida, koji kao OS nema veze sa ovime, iOS je imao implementirano "keširanje" podataka, a proizvođač iPhona i iOS-a je isti i nema veze sa providerima.
Inače, ne shvaćam čemu tolika panika, pogotovo u šupku svijeta poput Hrvatske.
Hvala na preporuci, baš sam se pitao šta ću gledat do slijedeće epizode Dextera :)
no problemo... :)
javi dojmove... ja sam se ugodno iznenadio. imam jos jednu, drugacije tematike, pa kad ti ova dosadi, javi
a sad on topic... svi se cude ko pura dreku sto sad odjednom se tu nesto prati. shvatite - diskspace je jeftin! cim vise podataka tim bolje: uopce nije bitno sta se biljezi, vec da se biljezi; podaci ce se poslije analizirat.
u ostalom, jedno vrijeme se pricalo o echalon sustavu u americi. to mi se cini totalno realno i logicno, a sad i wikileaks daje dokaze o tom. samo nema nikakvog smisla da slican sustav ne postoji u europi.
Nije da sam neki političar i sl. i da bi me toliko smetalo ali kad nešto može bez praćenja rađe bi tako.
Anyway...Nokia je demantirala lažne natpise da se ovo može nać na njihovim mobitelima. Isto tako i Microsoft.
Nije da sam neki političar i sl. i da bi me toliko smetalo ali kad nešto može bez praćenja rađe bi tako.
Anyway...Nokia je demantirala lažne natpise da se ovo može nać na njihovim mobitelima. Isto tako i Microsoft.
Ma ziher. Onu nemaju ovu "običnu" verziju već "ULTIMATE-PRO-ENTERPRISE-DATACENTER"