Ja bih trebao onda dobiti jedno 10 dijabetesa koliko pijem soka od bazge.
Šećer – štetniji u pićima nego u hrani
- poruka: 13
- |
- čitano: 3.244
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Rezultati su potpuno logični: šećer se probavlja u ustima stoga sav šećer koji se guta preskače taj oblik probave te opterećuje tijelo.
Osim meda, koji se u prirodi jeo rijetko i u ne prevelikim količinama, ništa drugo što bi prirodno jeli nema toliku koncentraciju šećera koji se guta bez žvakanja. Čak i najslađe voće nema ni blizu šećera kao čisti šećer. Ekvivalent pijenja 0,5l coca cole (ili sličnog sećernog pića) je pojesti oko 200g jabuka
... šećer se probavlja u ustima ...
To mi je sad nova informacija i nisam siguran da je točna. Metabolizam složenih ugljikohidrata (npr. škrob) počinje u ustima djelovanjem amilaze iz sline, a nastavlja se u crijevima. A s jednostavnim (mono- i disaharidima) je još jednostavnije. Saharoza se ionako lako raspada na glukozu i fruktozu u probavnom traktu, pa teško da opterećuje tijelo. A u voću ionako prevladavaju glukoza i fruktoza koji se direktno mogu apsorbirati u crijevima i zapravo ne trebaju probavu.
Sve sam te gluparije izbacio iz prehrane, uđem u trgovinu kupim što mi treba ćao. Whey,mlijeko,zob,piletina,junetina,riba(losos,orada,brancin ponekad tuna) posljepodne sykr,jagode,banane,avocado,borovnice izmiskam u smoothie, za večeru domaća jaja, voda tokom dana i dobar si...
OK, ne govori se o kojim šećerima se radi, recimo da se odnosi na sve vrste šećera. A što ako konzumiramo šećer u pićima nakon (obilnog) jela?
OK, ne govori se o kojim šećerima se radi, recimo da se odnosi na sve vrste šećera. A što ako konzumiramo šećer u pićima nakon (obilnog) jela?
Ako se već navedeno mora konzumirati, odnosno ako je "craving" jak, preporučuje se desert ili piće nakon jela da ne dođe do prevelikog skoka inzulina kao što dolazi do velikog skoka ako se navedeno konzumira na prazan želudac. Iscjeđena naranča aka đus je "opasniji" ako se pije samo đus "bez ostatka" naranče jer nema vlakna da uspori probavu šećera, tako je i sa pićima, zaslađeni sokovi, gazirana zaslađena pića, utječu direktnije i brže na jetru, gušteraču, inzulinsku rezistenciju i mogući preddijabetes/dijabetes, nego u kombinaciji sa hranom ili kao voće.
@Bellicus što se tiče prave bilderske prehrane (inače svaka ćas na disciplini) zašto ne jabuke?
Sve sam te gluparije izbacio iz prehrane, uđem u trgovinu kupim što mi treba ćao. Whey,mlijeko,zob,piletina,junetina,riba(losos,orada,brancin ponekad tuna) posljepodne sykr,jagode,banane,avocado,borovnice izmiskam u smoothie, za večeru domaća jaja, voda tokom dana i dobar si...
a poriluk, mahune, kelj, grah... ništa a?
samo ove moderne pizdarije, smuti doručak i večera, za ručak suha piletina i još suša riža
i onda pričaš o gluparijama koje si izbacio iz prehrane
Pici nemoj tako
BeLLicus ima super tijelo (ima fotka na temi o bilderima), trenira Body building godinama.
vjerojatno on zna što treba jesti.
Ovo s mahunama, keljom, brokulom i sl. mu nije neophodno.
Najvažniji su proteini i ti voćni smutiji za energiju. On to sve brzo potroši. (super iskoristi)
Jedino da ima opstipaciju trebale bi mu mahunarke, ovako ne.
Tebi koji si star i slabo se krećeš trebaju mahunarke i sl. njemu ne.
Pici nemoj tako
BeLLicus ima super tijelo (ima fotka na temi o bilderima), trenira Body building godinama.
vjerojatno on zna što treba jesti.
Ovo s mahunama, keljom, brokulom i sl. mu nije neophodno.
Najvažniji su proteini i ti voćni smutiji za energiju. On to sve brzo potroši. (super iskoristi)
Jedino da ima opstipaciju trebale bi mu mahunarke, ovako ne.
Tebi koji si star i slabo se krećeš trebaju mahunarke i sl. njemu ne.
ma hebote, kad vidim tu ishranu sa smutijima, suhom rižom i ptičjom hranom koju zobaju, zgadi mi se život
može to biti zdravo koliko hoćeš, ali bez domaćih čušpajza i bar malo truda u kuhanju da bi hrana bila ukusnija, to je drek od ishrane
ajde de ta piletina koji ispeku bez ičega, ali kog vraga bi falilo bar rižu da napraviš s malo okusa, recimo rizi bizi, malo luka zdinstat i ubacit graška, odmah je druga pjesma
ili neki lagani saftić posut po toj riži da nije tako suha
ne znam, meni osobno je to katastrofa od ishrane, nebitno jesam li star ili ne
meni se to čini kao korak do prehrane u tabletama, nit okusa, nit gušta, samo da se izmjeri 100g proteina i 50g ugljikohidrata, potrpa u sebe i to je kao to... užas
Naša geenracija je odrasla na puri, kiselom mlijeku, kruh sa svinjskom mašću posut crvenom paprikom.
Nedao mi bog da ne pojedem kelj, kupus, grah, mahune, grašak.
Jedno pile na četiri dijela.
Otac batak, sestra batak, ja dio prsa, majka drugi dio prsa.
Uvijek puno svakojake salate uzgojene u vlastitom vrtu.
Ali 'moderna prehrana' na koju se furaju zdravo-živci mi nije jasna, preprži bijelo meso koje je ionako katastrofa od okusa i skuha rižu bez ičega. Pa jel problem skuhat primjerice paprikaš, malo luka, mrkvice, celera, paprike zdinstat i onda ubacit malo preprženu piletinu + ona riža, dobiješ daleko ukusnije jelo, a i zdravije.
Ali 'moderna prehrana' na koju se furaju zdravo-živci mi nije jasna, preprži bijelo meso koje je ionako katastrofa od okusa i skuha rižu bez ičega. Pa jel problem skuhat primjerice paprikaš, malo luka, mrkvice, celera, paprike zdinstat i onda ubacit malo preprženu piletinu + ona riža, dobiješ daleko ukusnije jelo, a i zdravije.
Uhvatio me u dva navrata gastritis, stres plus prolječe i onda moram prehranu prilagoditi. Pa piletina na el, roštilju bez ičega ili kuhana, kuhana jaja, zrnati sir. Imam jedna fini recept s rižom i tikvicama. Samo onda sam morao izbaciti temeljac, crveni luk, češnjak, minimum soli. Moji me gledaju koja kur**, ovo je odvratno. Tad ne smijem grašak, grah ma ništa. Kažem sebi jebemu pa život nema smisla, da moram ovako stalno ubio bih se.