Tutorial - QR kod

poruka: 4
|
čitano: 7.815
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Tutorial - QR kod

Svakodnevno sam u svojem okruženju počeo nailaziti na nekakve kvadrate koje u sebi sadrže još puno manjih kvadratića.Nedavno sam na internetu saznao da su to qr kodovi,no na bugu nisam mogao saznati nište više jer ne posotoji prava tema o qr kodovima.

Pa za početak što je qr kod?

Qr(Quick Response) kod je dvodimenzionalni kod(2D kod)koji se može očitati pomoću odgovarajućih uređaja za čitanje kodova ili pomoću kamere na mobilnom telefonu.Nastao je u Toyoti(Japan) 1994. godine.

Inače postoje linerani(1D)kodovi i matrix(2D)kodovi.2D kodovi slični su linearnim kodovima samo što se u njih može pohraniti više informacija.

1D i 2D kodovi obuhvaćeni su zajedničkim imenom "barkodovi".

Sigurno najpoznatiji barkod s kojim ste se susretali je onaj na poleđini raznih proizvoda.Taj barkod je linerani i sastoji se od raznih linija.Postoji više vrsta linearnih kodova s obzirom na debljinu linija i sam broj istih.

2D kodovi se sastoje od raznih geometrijskih oblika:kockica,točkica i dr.

No,vratimo se na qr kod.

Primarna zadaća qr kodova je upotreba na proizvodima,no zbog razvitka tehnologije i pohranjivanja velike količine podataka sve više je pristan u našem životu u raznim oblicima.

Sastoji se od crnih modula u obliku kvadrata koji su raspoređeni na bijelu plohu.

U qr kod se mogu pohraniti razni binarni podaci,te alfanumeričke informacije.U prijevodu možemo zapisati url od neke stranice,naše informacije,e mail adresu,odnosno bilo koji tekst.

Qr kod nije teško izraditi pogotovo jer postoje web stranice koje nam omogućuju da na jednostavan način izradimo sam kod.

Evo jedne: QR Code Generator

Kao što sam naveo na početku qr kodove možemo očitati pomoću svakog modernijeg mobitela(smartphone),taj se postupak naziva "mobile tagging".

To je postupak kojim primamo informacije na mobilni uređaj,koristeći kameru,tako da slikamo qr kod i pomoću određenih aplikacija ga "dešifriramo" u određenu informaciju.Najčešće su to url-ovi koji vode do određenih web stranica.

Za uređaje utemeljene na androidu predložio bih ovu aplikaciju Barcode Scanner ,a za iphone Qrapp

Nadam se da sam vam pomogao.

Qr kod- sadrži URL do ove teme Qr kod- sadrži URL do ove teme
linearni(1D) barkod linearni(1D) barkod
Mobile tagging(izvor wikipedia) Mobile tagging(izvor wikipedia)
Za zahvaliti postoji gumb HVALA!
Moj PC  
4 0 hvala 4
14 godina
neaktivan
Tutorial - QR kod

Na proslom je BUG-u bila naslovnica od QR-koda :DD

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
RE: Tutorial - QR kod
TedWilliams kaže...

A bio je i dobar tekst o QR kodovima, no autoru teme {#}.

17 godina
neaktivan
RE: Tutorial - QR kod
alankish kaže...
TedWilliams kaže...

A bio je i dobar tekst o QR kodovima, no autoru teme {#}.

Ma kupim bug svake prestupne tako da nemam pojma o toj temi

Za zahvaliti postoji gumb HVALA!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice