Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.165
|
čitano: 5.945.438
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
Vodič za odabir grafičke kartice

Pozdrav. 
Odluka je bila da danas uzmem ovo, kako mi je savjetovano: https://www.nabava.net/graficke-kartice/asrock-amd-radeon-rx-6800-phantom-gaming-d-16g-oc-cijena-rx6800-pgd-16go-16gb-ddr6-444643991#ponude

A sinoć mi kolega kaže da mi može nabaviti ovu: https://www.adm.hr/xfx-rx7600xt-speedster-qick-309-amd-radeon-16gb-gddr6-rx-76tqickbp/79749/product/  ali za 300€, novu naravno s jamstvom. 

Dali mi je to bolja opcija s obzirom da je jeftinije oko 150€ i dali će odgovarati za moju konfu? 
Ovo je bio moj post kad sam pitao za savjet:

Imam solidan pc koji mi više ne treba pa ću ga proslijediti sinu, pc nema grafu a s obzirom da će sin igrati igrice pretpostavljam da će trebati, pa molim za savjet koju da uzmem za moju konfu.
Koliko sam shvatio igra uglavnom fortnite i gleda youtube. 
Ovo je taj pc:

INTEL Core i5-12600K 3.6GHz LGA1700 Box
DDR4 Patriot Viper Steel, 16GB (2x8) 3600Mhz
KINGSTON NV1 500GB M.2 2280 NVMe SSD
MS FIGHTER V315 gaming kućište, 4x120 LED
Gigabyte MB Z690 UD, S.1700, 4×DDR4/5333(OC), 3×PCIe 4.0 M.2, 2.5 G-LAN, DP/HDMI, ATX
Napajanje Seasonic G12 GC-750 Gold
Vodeno ID-Cooling FrostFlow X 120, 1x120mm, PWM

Monitor XIAOMI 2K Gaming Monitor G27Qi EU

tajnik

0 0 hvala 0
2 godine
Re: Vodič za odabir grafičke kartice

Zašto ne kupiš s amazona? Forumaš post prije tebe preporučio nekom drugom...

XFX Speedster Qick 319 Radeon RX 7800 XT Core Edition 16GB - €479.00

ili

XFX Speedster SWFT210 Radeon RX 7800XT Core - €469.00

Modernije i bolje kartice za gotovo istu cijenu.

Edit: vidim imaš 2k monitor, rx7600xt je preslaba za 2k, ove dvije preporučene iznad rx7800xt su kartice za ugodno igranje na 2k.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.11.2024 10:50 (notloB).
2 godine
notloB kaže...

Zašto ne kupiš s amazona? Forumaš post prije tebe preporučio nekom drugom...

XFX Speedster Qick 319 Radeon RX 7800 XT Core Edition 16GB - €479.00

ili

XFX Speedster SWFT210 Radeon RX 7800XT Core - €469.00

Modernije i bolje kartice za gotovo istu cijenu.

Aa, ok onda rx7600xt  otpada. 
Tnx

tajnik
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.11.2024 10:50 (samoRAZGLEDAM).
2 godine
samoRAZGLEDAM kaže...

Aa, ok onda rx7600xt  otpada. 
Tnx

Nedopunio sam post editom u međuvremenu... Vidim i ti si editirao.

Edit: vidim imaš 2k monitor, rx7600xt je preslaba za 2k, ove dvije preporučene iznad rx7800xt su kartice za ugodno igranje na 2k.

Neće vječno igrati samo fortnite, ove dvije kartice su za sve igre na 2k i yubito i što će mu već trebati, preporuka prve, ona s tri venta s tim da pogledaš dimenzije odnosno hoće li ti stati u kućište.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.11.2024 10:56 (notloB).
2 godine

Ok. Hvala. 
Dali da dimezije gledam iz specifikacije kučišta ili da ručno izmjerim? Što je sigurnije?

U spec kučišta mi piše Maksimalna VGA kartica (dužina)320 mm

edit: Neće mi stati ova s tri vent
Dali puno gubim na performansama ako uzmem ovu manju? Ako da možda i veće kučište da uzmem.

tajnik
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.11.2024 11:57 (samoRAZGLEDAM).
2 godine
samoRAZGLEDAM kaže...

Ok. Hvala. 
Dali da dimezije gledam iz specifikacije kučišta ili da ručno izmjerim? Što je sigurnije?

U spec kučišta mi piše Maksimalna VGA kartica (dužina)320 mm

edit: Neće mi stati ova s tri vent
Dali puno gubim na performansama ako uzmem ovu manju? Ako da možda i veće kučište da uzmem.

Ne gubiš na performansama, eventualno će se malo više zagrijavati od one s tri venta, zanemarivo, kako hoćeš, veće kućište uz dulju karticu ili manje uz kraću karticu, svejedno.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.11.2024 12:17 (notloB).
2 godine

Ok. Hvala. Onda uzimam tu manju.

tajnik
3 godine

molim misljenje, trazim graficku i problematicno mi je pronaci tihi model po prihvatljivoj cijeni, nove graficke jedu 200-300w sto je nemala disipacija topline koju treba obuzdati i vecina grafickih mi je neprihvatljivo glasno (u inace 0db necujnoj konfiguraciji, samo 2 ventilatora na 300rpm idle / 700rpm load) osim najboljih modela msi suprim, msi trio, asus strix

razmisljam kupiti neki bzvz model pa u msi afterburneru limitirati fan rpm na prihvatljivo jedva cujnu razinu npr 1000rpm i temperature limit na 80c pa nek udara u limit i throttla, e sad koliko bi throttlalo... nije problem sa 2000mhz na 1900mhz ali da ne bude spustalo bas na 1500mhz...?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Petre nisi napisao niti koju to kupuješ i tražiš, lupaš te megaherce ko Max po diviziji 

jeli bi ti ova bila OK?

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2024 20:14 (Wiz3m4n).
3 godine

200-300 watne nvidije rtx3000 serije

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Pa uzmi k tim tvojim nabrojanima i Palit GameRock koja je jako tiha....tipa RTX 3070 one nisu glasne, zašto bi uzimao neki bzze model, pa sam si odaberi bolji i malo undervoltaj samo, ne moraš dirati radni takt.

3 godine

nisam nikada undervoltao. jel same shit kao overclock, otkljucam i spustim napon u msi afterburneru, furmark i to je to? koliko se moze spustiti temperatura ili wati potrosnje tim nacinom? jer rtx3070 ako guta 200w, tek spustanje na 150w bi bilo osjetno

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Curve uV se radi sa modernim GK, eto ti tutorial, ako ti se ne sviđa uvijek možeš staviti neku sličnu sa slike iznad

16 godina

14 godina
ja bi gledo 4070/super
R33mba#2892
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine

evo trenutno fakat nema nikakve zanimljive ponude za 3060ti, 3070, 3080, 4060ti, 4070, bilo rabljeno po forumima ili njuskalu ili novo, tko sta nađe odmah nek mi javi

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina

Ja sam ti kupio neki dan za 200e 3060ti, i to lijepu tihu verziju. Ako bude još šta budem i to pazario.  Neozbiljan si i držiš se jako kilavo tako da ništa od toga. 

3 godine

pimpek ti se drzi kilavo. evo bas sam pola sata nakon pisanja posta pazario rtx3070 gigabyte vision za 270e,

odmah po ustekavanju je istestirao i nije tiha nikako, zahtijeva 2300rpm za 77c,

testirao u battlefieldu teoriju gore - zakucao fan i temperature limit u msi afterburneru i rezultati su:

default uz jako hlađenje 2300rpm i bez udaranja u temperature limit boosta 1890mhz i daje 106fps,

uz 60% fan 1200rpm i udaranje u 83c power limit pada do 1725mhz i tada na istoj tocki daje 101fps,

dakle nekih 5% sto mi je prihvatljivo na racun tisine 

edit: high res pics  

https://ibb.co/9gJv3Dq
https://ibb.co/zRCdHGY

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.11.2024 5:19 (Petar hw).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Zasto ne dodati koji vent ispod grafe za usis, ne izgleda da ima dovoljno zraka.

Al dolazi zima pa ce bit OK svakako.

maximum effort
2 godine

Kakav vent... treba nadograditi barem još potkošuljom, puloverom i skafanderom za zimu, može metnuti rukavice i kapicu s ćufićem da ne nazebe, majica je nedovoljna.

3 godine

mislio sam ispod montirati 2x120mm ali nisu stali, zatim shvatio da niti nisu potrebni jer graficka sama sebi usisava potreban friski zrak dolje kroz filter kucista toliko je blizu (kompletno dno je mesh + filter, i osjeti se na dlanu da vuce), kuciste je jako zanimljivo rijeseno stanu najvece rtx4090 strix i 1000+w atx psu u 26 litara jedino nema cable managementa ali koga briga https://www.nabava.net/kucista/lian-li-dan-cases-kuciste-cijena-bijelo-crno-atx-matx-625896761

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.11.2024 9:06 (Petar hw).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Nadam se da ti je kučište pod stolom da ne moraš gledati u to😁

11 godina
Petar hw kaže...

...jedino nema cable managementa ali koga briga

pa možeš te kablove povući između psu i grafe i vezicama pričvrstiti ispod psu, već time bi poprilično ukrotio tu salatu u kućištu

14 godina

moze se sve lijepo sakriti u tom kucistu, samo malo mudrovanja, uspio sam sve sakriti vise manje:

imam isto RTX 3070 i nije ni blizu tvojih temperatura, nije glasno uopce, ali potrosnja ide na oko 210W max, ali nije da se sekiram oko toga

Moj PC  
4 0 hvala 0
3 godine

imas mrsaviju rtx3070, ispod moje fkt ne stanu ventilatori, tvoja je 45mm moja 51mm i racunaj da u to kuciste stanu graficke max 70mm debljine (bez podnih ventilatora) sa takvom maticnom plocom na kojima pcie utor pocinje jedan slot nize (dakle nebi ti stale najdeblje 3+ slot asus strix 4090, msi suprim, msi trio)

Poruka je uređivana zadnji put danas u 7:49 (Petar hw).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine

znaci instaliram cyberpunk, 50fps nevodoljno.

odem u settingse upalim DLSS i fps skoci na 86 bez vidljivog pada u ostrini slike

nvidia 

i nakon ovoga, zasto bi netko uzimao amd karticu ako moze objasnjenje? i ostao na 50-60fps sa 6800xt / 6900xt? a svi buduci naslovi ce podrzavati dlss

https://ibb.co/WGKwTNd

https://ibb.co/848X1gj

Poruka je uređivana zadnji put danas u 7:39 (Petar hw).
Moj PC  
1 3 hvala 0
16 godina

Ti kao da si toplu vodu otkrio, AMD ima FSR pa i njihovi korisnici također uz pomoć upscaling tehnologije mogu igrati na većem fps-u. 

3 godine

fsr je manje zastupljen i losija je tehnologija, evo ti u dead spaceu pogle muljeviti tekst desno:

Poruka je uređivana zadnji put danas u 8:13 (Petar hw).
Moj PC  
0 3 hvala 0
16 godina

Pokazuješ stari FSR, a sada je zastupljen fsr 3+ koji je puno ispeglaniji, ja osobno preferiram također Nvidiu i većina grafičkih koje sam imao su bile iz zelenog tabora, ali ne možeš toliko isključiv biti bez pravog argumenta.

Sve ima svoje prednosti i mane, AMD za istu cijenu daje nešto veće raw performance, dok Nvidia ima bolju uspcaling tehnologiju, svakom po volji što će kupiti.

Što se tiče zastupljenosti, nisam još naletio na igru koja podržava DLSS, a ne FSR.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 8:18 (lobotomac90).
3 godine

Poz,imam i5 6600k+RX 470 4 GB ,ono sto ja igram radi ok.Da li ima smisla samo zamijeniti graficku?

Na koju ici ?Mislio sam uzeti RX 6600 .

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice