De nek uhvate malo youtube što ima različite cijene u po državama u EU.
Europska tijela za zaštitu potrošača traže od Appl
- poruka: 6
- |
- čitano: 493
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
I sam sam naišao u zadnjih desetak godina, a moguće i više, da sam pokušao kupiti ili samo skinuti poneku aplikaciju, ali sam bio "kulturno odjeben" kao nije dostupna za preuzimanje u mojoj zemlji, nije da im se nisam svega po spisku!
Zar ekipa iz CPC-a još nije skužila da u Europskoj uniji nisu dostupne usluge poput Apple Intelligence, iPhone Mirroring i SharePlay, dok su, primjerice, u Srbiji dostupne?
Eto, barem je jednom Srbija ispred Europe u nečemu!
De nek uhvate malo youtube što ima različite cijene u po državama u EU.
To je zapravo potpuno u redu i legalno, jer nisu u svim članicama Europske unije jednake plaće i troškovi života.
A sada, kolege, da pojasnim kako je to legalno. Postoji koncept prodajnih kanala, što znači da prodavač ima pravo prilagođavati cijene ovisno o tržištu na kojem posluje. Ti prodajni kanali uključuju različite platforme i regije te omogućuju prodavaču da optimalno prilagodi svoje poslovanje prema lokalnim uvjetima, uključujući troškove logistike, potražnju i konkurenciju. Stoga cijene mogu varirati između različitih tržišta unutar Europske unije, a da pritom budu u skladu sa zakonima i regulativama EU.
Čisti primjer toga je situacija u kojoj su cijene u webshopovima često niže od onih u lokalnim trgovinama — primjerice, Link prakticira takav pristup. Razlog je u optimizaciji troškova i prilagodbi konkurenciji, što omogućuje povoljnije cijene za krajnjeg kupca.
Ali koriste geo blokiranje da ne možeš kupiti njihovu uslugu u nekoj drugoj državi EU. A to je navodno ilegalno.
Ali koriste geo blokiranje da ne možeš kupiti njihovu uslugu u nekoj drugoj državi EU. A to je navodno ilegalno.
To je već druga priča. Trebalo je samo malo preciznije iznijeti komentar jer ovako ispada da je problem u različitim cijenama, a ne u geografskom blokiranju kartica.
No, tu Europa sama plivaja u mutnim vodama, donose zakon koji sama ne provodi. Probaj, recimo, otići na stranice neke europske nacionalne televizije. Na primjer, talijanski Canale 5 će te dočekati porukom: "Per te che vivi all'estero con un cuore Italiano, il canale internazionale di Mediaset visibile solo al di fuori del territorio italiano". Ili njemački ZDF: "Aus rechtlichen Gründen kann dieser Beitrag nur in Deutschland gezeigt werden." Znači, ne samo da "diskriminiraju" građane Europske unije, nego i vlastite građane koji se nalaze u inozemstvu.