Kupnja 17" laptopa za obradu videa

poruka: 14
|
čitano: 2.711
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine

Ljudi trebao bi preporuku laptopa za brzu obradu 4K videa, bilo bi dobro da ima full tipkovnicu, mat ekran ne reflektirajući i možda da nije aluminijsko kućište već plastika.

Do sad sam radio na Asus Rog Strix-u Intel i7-7700HQ CPU 2.81 Ghz, 32 GB ali 4K mu predstavlja veliki problem...

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Kupnja 17" laptopa za obradu videa
Uzmi novi Macbook sa M3 Pro/Max proc. ovisno koliko si se spreman protegnuti financijski.
Kad je video render u pitanju, njihovi su laptopi teška mašinerija zbog hardvera, kodeka, OSa itd.
Nisu idealni za sve, ali ako je namjena isključivo ovo, onda nemoj ni razmišljat o drugom.
WHITE STONES VARAŽDIN
Moj PC  
0 1 hvala 0
3 godine

Vjerujem da jesu ali nemam vremena na privikavanje, jednostavno se moram samo prebaciti na poznato sučelje...

3 godine
suspendiran
garfildd kaže...

Ljudi trebao bi preporuku laptopa za brzu obradu 4K videa, bilo bi dobro da ima full tipkovnicu, mat ekran ne reflektirajući i možda da nije aluminijsko kućište već plastika.

Do sad sam radio na Asus Rog Strix-u Intel i7-7700HQ CPU 2.81 Ghz, 32 GB ali 4K mu predstavlja veliki problem...

Evo ti odgovarajuca tema!
https://forum.bug.hr/forum/topic/prijenosna-racunala/ultimativna-tema-odabir-prijenosnika/48197.aspx?page=1234&jumpto=6785483&sort=asc&view=flat
Naravno da ti ne radi kad imas racunalo iz 2016 godine

11 godina

I sam sam zadnjih mjeseci u laganom traženju laptopa za sličnu djelatnost :) makar ne živim od obrade videa ali mi treba povremeno. Neki lagani zaključak je Lenovo Legion 5 ili 7 sa 4060 ili 4070 grafikom. Procesor intel radi dekodiranja videa, makar i ovi novi Ryzeni AI9 Hx 370 sa dodatnom grafičkom rade super po reviewima. Osobno još čekam da naiđu ovi novi Lunar Lake od Intela da vidim cijene i performanse pa ću vidjeti što će biti neki best buy. Za sada od ovih naših dućana ovo mi se čini kao najpovoljnija kombinacija Aorus 16X nije 17". 

3 godine
Boris grozni kaže...
garfildd kaže...

Evo ti odgovarajuca tema!
https://forum.bug.hr/forum/topic/prijenosna-racunala/ultimativna-tema-odabir-prijenosnika/48197.aspx?page=1234&jumpto=6785483&sort=asc&view=flat
Naravno da ti ne radi kad imas racunalo iz 2016 godine

2016-te... Kao da je bilo jučer... 😭

3 godine

Dobra pila, ali sam škrt nekako dati više od 1,500 orja... 😑

13 godina

Kao montažer, složit ću se s kolegom gore koji predlaže Mac. No isto tako razumijem tebe, jer mi ni samom nikako ne ide prilagodba na Mac tako da te tu razumijem.

Koji ti je budžet?

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine

Hvala na razumijevanju... 😅

Budžet mi je oko 1500 eura

15 godina
garfildd kaže...

-razumijevanju.. razumiješ li što pitaš-tražiš? npr što videoeditro soft traži? ili kako 'prevesti' 'brzo'.. koju snagu želiš + platiti, jer nema đabe, ako brzinu rada izjednačimo sa snagom, resursima, hw-om.. dok s time nikakve veze nema mat ekran i materijal kućišta što navedeš kao kriterij odnosno cijenu nakon x-postova.. razumiješ li ti što želiš? :) .. ok, svi želimo dobiti jackpot, ne želimo nesreću itd.. no želje i realnost nisu iste stvari. (ako se razumijemo..) :)

-ovako, pravila.. trenutno za video, trebaš intel top cpu s integriranom gpu, najvažniji dio, enkodiranje av1 quickvideo fičer, zatim nvidia gpu top klase jer niža nema dvostruki videoenc (samo jedan)..

.. generički što jači cpu i više rama, realno je dovoljno cpu s 20-30 jezgara (do max 60, više je beskorisno) i realna količina rama 40-60gb.. tj ovisi o projektima, nije svaki video editing isti.. tv-film ili kućni uradak, svadbe ili profi produkcija itd.. uz naravno ogroman brzi storage, pri čemu u kućištu laptopa nemaš fizičkog prostora za dodati više kad je tehnički moguće, pa je primarno korištenje ext-mrežnih ili thunder .. a to pak traži top klasu laptopa, npr nova serija s usb4-thunder priključkom, nije dovoljno samo oblik usb-c nego i standard-protokol a to je skuplja top klasa jer je tad fičer o(ne)mogućen.. itd.. dok sami storageovi koštaju više nego si spreman platiti računalo za rad.. 

-tj ili je za pravi rad, ili je hobistički, kućno.. tad može i 'calculator klase digitron' :) tj može bilo koje račnalo, može čak i mobač-ajfon..

-zatim npr pitanje branda-osa.. generička podjela, win-lin-mac (i ios-android..), pri čemu vjerojatno misliš na win-os i appse za win, npr važno zbog gpu-cuda, supporta, macos, najvažniji kriterij ako si 'profić' tj ovisi za kog, s kim, radiš.. licence-kompatibilnost pri čemu nije važno računalo-os-soft nego vlasništvo kodeka kao hirespro, što apple-sony i sl. vlasnici kontroliraju pa tad nemaš odgovarajuću licencu za hakontoša ili linux, mada sve radi.. bez licence-pirat, u copyright bizu kao audio-video je nezamislivo.. tj opet, hobista ili profi komercijala za novac uz pravila koja tad određuju što možeš birati, vrlo malo... svede se na boju :) .. pri tome ralunala bilo desktop ili laptop klase spadaju u workstation kategoriju, gdje su npr quadro gpu koje same koštaju više nego planiraš budžet.. a btw za iznad 4k treba 20GB VRAMa.. što ograničava gejmerske koje imaju do 16gb.. itd.

-možda sad razumiješ? :) .. odnosno, uopće mi nije namjera sugerirati kupi ovo ili ono računalo.. nisam trgovac, nevažno mi je što ćeš kupiti.. ovako sam znaš kriterije, tj ono što si ispustio u prvom postu dok nabrajaš plastiku-metal za kućište ili mat za ekran.. kriterij, za što, za koga, za koliko.. kuća-posao, licence-pirat pri čemu neovisno o računalu sam storage ima cijenu, sami diskovi, hdd-ssd-nvme.. s 10-20TB koliko takve stvari traže postanu znatnija stavka-iznos nego što milsiš platiti što će reć, ili idi do jaja ili odustani jer ćeš zapeti 'na pola puta' (daleko prije)..

-tj za kriterij što ti treba, osim želje kao matekran, trebaš pročitati-znati requiremenstse softa-app, videoeditora kojeg planiraš koristiti, tamo ti piše, minimum-preporučeno kao i vjerojatno postojanje preporučljivih modela po povezanim forumima koje brandovi imaju kao support-reklamu gdje majstori u branši objasne-pokažu ono zašto-koliko-što.. ne nabadanje anonimnih forumaša koji kao ja čuvaju ovce.. tj zašto misliš da bi moja ili bilo koja preporuka bila dobra, točna? onako.. možda? vjerojatno te generičke upute-pravila za izbor znaš i sam jer nisi sad pao s (video) kurške i sjetio se da bi nešto radio s videom.. :) za razliku od juzera koji ne zna što je ram i koliko ga ima, npr zašto mu 2gb nije upotrebljivo nizašto danas dok će on reći da je prije 'sto godina' profić radio s time i da je to najbolje računalo.. muzejsko :)

-s druge strane, kao izmišljen kućni kriterij.. bilo koje gaming računalo će zadovoljiti, radit će.. tad po trgovini pogledaš, cijene, možda na nabavi pa isti model platiš manje-više i to je to.. hoće li zadovoljiti kriterij kao mat-ekran? meni je možda važan ž-enter raspored, možda pinki boja.. možda cijena.. ili uvjerljiva reklama.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
garfildd kaže...

Mislim da se za taj novac izbor bitno sužava vjerovatno neki Lenovo LOQ.

Sve što vrijedi kroz koncept dobar ekran - koji nosi najviše novaca, puno rama sa nekim jačim cpuom , veliki ssd to sve spada u kategoriju preko 2,5K, ozbiljne stvari oko 3.5-4K.

Uglavnom previše novaca sve skupa za nekog kome to ne donosi novac. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 16:08 (UncleJimbo).
3 godine

Hvala vam na detaljnim odgovorima, da možda sam ja tu uletio malo sa mišlju kako za isti novac kao kada sam kupovao stari laptop da ću možda moći kupiti nešto znatno bolje, očito tome nije tako...

Da, zaboravio sam napisati kako za editiranje video zapisa koristim Filmoru, CyberLink PowerDirector, dakle ništa posebno, jednostavna obrada 1080p video zapisa namjenjena za Youtube.

Mislio sam možda stati stepenicu više što se tiče kvalitete video zapisa, iako i 1080p funkcionira ok. Nisam profesionalac, teški amater, ali eto silom prilika našao sam se u Youtube vodama i sada mi je to postao primarni posao već nekoliko godina...

0 0 hvala 0
12 godina
garfildd kaže...

Hvala vam na detaljnim odgovorima, da možda sam ja tu uletio malo sa mišlju kako za isti novac kao kada sam kupovao stari laptop da ću možda moći kupiti nešto znatno bolje, očito tome nije tako...

Da, zaboravio sam napisati kako za editiranje video zapisa koristim Filmoru, CyberLink PowerDirector, dakle ništa posebno, jednostavna obrada 1080p video zapisa namjenjena za Youtube.

Mislio sam možda stati stepenicu više što se tiče kvalitete video zapisa, iako i 1080p funkcionira ok. Nisam profesionalac, teški amater, ali eto silom prilika našao sam se u Youtube vodama i sada mi je to postao primarni posao već nekoliko godina...

Filmora ima proxy editing tako da si sa time možeš pomoći.

Realno mislim da bilo koja mašina novijeg datuma će biti namanje 2x bolji doživljaj makar imala isti radni takt i količinu rama kao model od prije 5-7-10 godina ali da su cijene drastično otišle gore to je točno.

3 godine

Evo da nabacim mali update, laptop je konačno kupljen a radi se o modelu MSI Alpha 17 C7VF-055 – 17,3″. Link: https://team-media.hr/proizvod/msi-alpha-17-c7vf-055-173-qhd-240hz-display-amd-ryzen-7-7840hx-32gb-ddr5-ram-1tb-ssd-nvidia-geforce-rtx-4060-windows-11-home/

Kako mi je moj stari ASUS bio kao neko mjerilo čvrstoće izrade, a kako sam obilaskom po trgovinama primjetio pa i dosta skupljih laptopa različitih brendova, kako se uvija na malo jači dodir i ne odaje neku čvrstoću, i tu mi je ASUS Strix bio top, znači ovaj MSI me izuo iz cipela, laptop je doslovno kao stjena, u životu nisam vidio čvršći laptop bolje izrade, ne za ovaj novac, znači ostao sam ugodno šokiran... 

Evo čisto da znate, ako netko bude u potrazi za povoljnim gaming laptopom a iz nekog razloga ga standardna dosadna ponuda po trgovinama ne zadovoljava...

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2024 11:52 (garfildd).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice