Moj mobilni 5g na internetu - može li optika bolje

poruka: 10
|
čitano: 2.251
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav,

Unazad zadnjih mjesec dana otkako su završili radove saa prijašnjih 500, sada je brzina na mobitelu ova (fotografija ispod) - 1100 Mbps

Mobitel koristim tako da ga postavim na dijeljenje interneta i zatim se spojim sa računalima pa skidam 200-300gb u danu kad zatrebam, ali mi brzina (zbog udaljenosti desktop računala i drugih stvari, nebitno sad) padne na cca 400 Mbps za download iako na Speedtestu ispred kuće vrti ovu brzinu ili na balkonu.

Danas su krenuli ulicom A1 optika i T-com je najavio kroz mjesec dana, znači 2 optike, ima li ikakve šanse da njihove optika ponude nešto brže od 400 Mbps u downloadu? Moja ulica ima 30 kuća, od kojih 15 kuća ima starije od 60god i ne vjerujem da će u ulici biti puno korisnika koji išta skidaju, igraju itd, pa smatram da bi brzina trebala biti jaka jer neće biti dijeljenja na hrpu aktivnih korisnika ili se varam i to ne ovisi o tome?

Drugo pitanje - zvao me i agent T-coma i ponudio Gigabox+ te rekao da ako mi je kod kuće na mobitelu brzina oko 1gbps da bi i gigabox+ trebao dati takvo nešto, iako ne može garantirati jer blablabla, da li je to imalo točno?

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.8.2024 21:30 (crocro23).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Uvijek bolje žičani nasprem mobilnog interneta. A1 ima 2gbit u ponudi ako ti to igra ulogu. Žica će uvijek imat prednost zbog stabilnosti i pinga, mobilni uvijek varira i podložan poteškoćama. Ja bih na tvom mjestu uzeo i najjadniju optiku samo da se maknem s mobilne mreže.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.8.2024 22:19 (Lil Dice).
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Moj mobilni 5g na internetu - može li optika b
Lil Dice kaže...

Uvijek bolje žičani nasprem mobilnog interneta. A1 ima 2gbit u ponudi ako ti to igra ulogu. Žica će uvijek imat prednost zbog stabilnosti i pinga, mobilni uvijek varira i podložan poteškoćama. Ja bih na tvom mjestu uzeo i najjadniju optiku samo da se maknem s mobilne mreže.

2gbit je samo na papiru zar ne? Kad su korisnici online, prije i nakon posla to padne 3-4x? Tako sam čitao uvijek, a i po speedtestovima postavljenima online rijetko kad vidim da ljudima prelazi 1gbit

16 godina
crocro23 kaže...
Lil Dice kaže...

2gbit je samo na papiru zar ne? Kad su korisnici online, prije i nakon posla to padne 3-4x? Tako sam čitao uvijek, a i po speedtestovima postavljenima online rijetko kad vidim da ljudima prelazi 1gbit

Ne znam baš gdje si vidio takav pad brzine, nikad ga nisam vidio ni na A1 ni kod HT-a, ali nisam imao optike brže od 1 Gbit. Tako što bi se moglo očekivati na rijetkim, jako poddimenzioniranim lokacijama (i realno nema veze s optkom).

Druga stvar je pouzdanost, latencija i slično - tu mobilni pristup uvijek može imati problema.

6 godina
neaktivan

Rijetko,ali ipak moguće!

0 0 hvala 0
15 godina
crocro23 kaže...
Lil Dice kaže...

Ne pada brzina 3-4 puta,brzina je većini koji imaju 2 Gbit koliko sam pratio po forumima oko 1 jer im uređaji ne podržavaju radi mrežne kartice ne podrzavaju vece brzine.Meni je isto 1Gbps iako imam 2 radi ograničenja laptopa i Xboxa i PS5.

BE HAPPY 要開心 : )
9 godina

Nitko od vas nije napisao najbitniju stvar - operater je dužan isporučiti 70% ugovorene brzine. Kod HTa se uglavnom dobije 290-310 na paketu 300, 450-510 na 500 i 920-1050 na paketu od 1 gbit. Dakle, ako je ugovoreno 500, to znači da kad je najveće opterećenje oni trebaju isporučiti minimalno 350 mbit (a to obično i piše pod minimalna ili uobičajena brzina kod ugovaranja, kako tko to zove nije bitno). Na A1 su imali drugi problem jer su pustili 2 gbit hrpi korisnika pa je navečer bio smijeh i padanje na daleko ispod 70% ali kao što kolega gore reče, to uopće nije do optike nego do njihove infrastrukture.

Naravno, ostatak kućne mreže (mrežna oprema, računala) moraju biti sposobna progurati i koristiti te brzine. Fiksna veza (optika, coax, bakar - recimo VDSL2 ili G.Fast) će uvijek biti bolja od mobilne po pitanju stabilnosti i latencija - pogotovo ako se koristi mobitel kao hotspot. Mobilna možda može ponuditi trenutne i povremeno veće brzine od fiksne veze ali rijetko kad to traje duži period i ovisi o puno više faktora (broj korisnika tj. opterećenje bazne stanice, kvaliteta modema/antena, vremenski uvjeti, okolna RF smetala...) nego žica koja ili radi, ili ne radi.

3 0 hvala 0
5 godina

Situacija je ovakva. Lokacija na primorju (Novi Vinodolski), boravi se koji mjesec preko ljeta i ponekad se tokom godine ode dolje za vikend. Na lokaciji bi trebao biti aktivan video nadzor cijele godine. Optika nije opcija, kakva su iskustva s 5G mobilnim internetom od HTa? Ne očekujem cijelo vrijeme 200 Mbit, ali postoji li šansa da tijekom turističke sezone mreža bude toliko preopterećena da brzine budu ispod 10 Mbit, da veza puca i bude nestabilna? Ima li tko kakvih praktičnih iskustava?

0 0 hvala 0
16 godina
BigD_Cro kaže...

Situacija je ovakva. Lokacija na primorju (Novi Vinodolski), boravi se koji mjesec preko ljeta i ponekad se tokom godine ode dolje za vikend. Na lokaciji bi trebao biti aktivan video nadzor cijele godine. Optika nije opcija, kakva su iskustva s 5G mobilnim internetom od HTa? Ne očekujem cijelo vrijeme 200 Mbit, ali postoji li šansa da tijekom turističke sezone mreža bude toliko preopterećena da brzine budu ispod 10 Mbit, da veza puca i bude nestabilna? Ima li tko kakvih praktičnih iskustava?

Sve je ovisno o točnoj lokaciji, stanju ljeti i slično.

Ako je potreban video nadzor cijelu godinu, možda Starlink?

6 godina
BigD_Cro kaže...

zapravo ako želiš biti još više siguran trebaš nabavit 5g i žicu. ako jedno zakaže da imaš drugo.

iako ne vidim potrebu za video nadzorom 24/7/365 u realnom vremenu

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2024 10:58 (gpd).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice