Prije nekih cca. 2 tjedna primjetio sam da mi monitor na sekundu dvije izgubi sliku.
To je onako random, a cini mi se da se najcesce desi nakon sto nesto na kompu radim i onda da ostavim na miru, ali nije pravilo. Provjerio sam konekcije i struje i DP, sve je OK. Driveri za grafu uredni.
Prije neki dan sam primjetio da se i na drugom monitoru isto poselo desavati. E sad - monitori nisu u dual monitor setupu nego je jedan spojen na privatni desktop, a drugi na poslovni laptop. Tako da nema veze sa kompom. Oba monitora su identicna.
Ono sto je monitorima zajedno je da su spojeni na istu strujnu letvicu, pa sam posumnjao na nju.
Prespojio sam letvicu sa zidne uticnice (obicna letvica vulgaris) na drugu APC letvicu koja je par mjeseci stara sa prenaponskom zastitom. Na toj letvici su spojeni i laptop i desktop.
Problem se i dalje ponavlja tako da sumnjam na tu vulgaris letvicu da bi mogla biti problem.
Jer nema nikakvog prekida u radu desktopa (laptop ima bateriju, pa nije bas relevantan), pa onda nebi trebalo biti problema sa samom strujom u zidu.
Medjutim, mali mi kaze da se isto i njemu dogodi ponekad. Njegov komp je u drugoj sobi, ali dijeli nas isti zid. On ima dual monitor setup i to mu se desi samo na jednom monitoru, ali na drugom ne. Taj na kojem se desi je 165Hz varijablni, onaj na kojem se ne desi je 60Hz obicni. Moja oba su 144Hz varijablni ako to ista znaci.
Kod njega je na istoj letvici i TV i mozda jos nesto, niti jedan drugi uredjaj nema taj random gubitak slike na sekundu dvije. Ali on kaze da se njemu taj problem desava puno, puno duze.
E sad - da li je problem u samim instalacijama ili ipak u toj vulgaris letvici?
Da li moze biti uopce da dolazi do nekih problema sa samim instalacijama u zidu i da se onda manifestira samo na djelomicnom gubitku slike samo na monitorima, ali ne i na kompu koji je na istoj struji. I jos je tu i stolna lampa, nikad nisam prijetio da dodje do prekida.
Da li je moguce da su monitori vise osjetljivi, pa se nekekav problem/prekid na njima manifestira, a na kompu samom ne. Oba kompa imaju vrlo kvalitetna napajanja, pa moze li biti da se zbog toga na njima ne manifestira?
Moze li biti da su DP kablovi osjetljiviji ako su mozda slabije kvalitete?
Onak , cudna situacija...
Neka misljenja/iskustva iskusnije ekipa koja se puno vise kuzi u struju i napone, ja sam tu poprilican laik.
Monitori gube sliku
- poruka: 6
- |
- čitano: 765
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Da nije to opet onaj slučaj da je stolica kriva?
Ispada da bi moglo biti. Malo sam gledao po netu po savjetu korisnika na PC Ekspertu i faka izgleda da bi staticki elektricitet mogao biti.
Obojica imamo SecretLabs Titan vec jedno 4 godine.
Razlika je da se njemu kako kaze to vec negdje 2 godine javlja i on to moze i namjerno reproducirati. Bas mi je i demonstrirao.
Meni se desi i ne mogu to namjerno reproducirati, ali nakon sto sam procitao po netu za slucaj i sam sam se sjetio da se najcesce pojavi nakon sto se dignem iz stolice i to nekih zadnjih dva tjedna.
Ni kod njega ni kod mene nema tepiha na podu, samo parket.
Ovako nekako kao na videu, ali ni kod njega ni kod mene nema ovako izbijanja elektriciteta kada dodirnemo nesto:
. Samo na sec dvije nestane slike na monitoru.Probaj nabaviti feritne prstene i staviti na kabele.
Imaš u elmatisu (ako si u Zagrebu):
https://elmatis.hr/Products.aspx?categoryId=275
Uzmeš da je ovakva izvedba i da stane kabel unutra (izmjeri debljinu kabela): https://images.chipoteka.hr/image/cachewebp/catalog/products/7824-1063/feritni-filter-dijeljivi-za-kabel-do-75-mm-JQBMTK4ST-1155x1155.webp
Vidim da na nekim ima ovakav podatak:
Impedancija kod 25MHz: 80Ω Impedancija kod 100MHz: 130Ω
Da li je to bitno koje su vrijednosti ili je samo bitno da kabel stane unutra?
Da, nebitna je impedancija.
Samo da kabel stane unutra.