Da, naravno da je.
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
- poruka: 5.886
- |
- čitano: 981.080
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Dokaži!!
Dokaži!!
U Crysisu 3 sve jezgre kucaju na 100%, grafa oko 70-80% (GTX 760). Bottleneck je...
Dokaz 1. a možeš ih naći još.
Ovaj thread je prava potvrda clanku koji je jucer objavljen pod naslovom Glup, gluplji. O cemu 99% vas prica? Bottleneck (a vecina ocito nema pojma sta ta rijec znaci) je nuzna i neizbjezna pojava, procesor, graficka i/ili software - nesto od tog mora biti bottleneck.
Aplikacija moze biti tako isprogramirana i podesena da i najbrzi danasnji procesor bude bottleneck pored slabe graficke kao sto i najbrza graficka moze biti bottleneck pored sporog cpu-a. Iz tog se nuzno zakljucuje da generalizirajuca, opcenita pitanja tipa da li xxx cpu koci xxx grafu, nemaju smisla jer zavisi od igre do igre.
Ako nekog buni kako software moze biti bottleneck - to vam je ono kad je grafa na 45%, cpu na 35% a framerate pada, drugim rijecima igra ne zna iskoristiti hardware.
I zasto su ljudi opsjednuti bottleneckom kod brutalnih konfiguracija tipa clockani i7 i SLI ili CF? Sta je bitno sta grafe nisu na 100% ako je min. framerate npr. 72fps?? Doci ce i 4K monitori pa ce se grafe itekako morat oznojit...
Dokaži!!
U Crysisu 3 sve jezgre kucaju na 100%, grafa oko 70-80% (GTX 760). Bottleneck je...
Šta igraš na crt televizoru reza 576p i low postavke???
i5 2500k ne može gurat gtx 760!!
Ne, C3 je jednostavno šit.
EDIT: Igra užasno puno draw calls na CPU radi, zato je toliko zahtjevna za CPU. Zato što se Crytek preserava, eto zašto.
Jel moguce da i5 2500k moze bottleneckat grafu tipa 7970?
ATiGamer posjeduje doticnu kombinaciju, naveo je da mu GPU jedino u Metro 2033 sa i5 2500K na 4.2GHZ usage nekada padne na 95%.
Tako da, pristojno clockan 2500K nije usko grlo, na 4.5GHZ u velikoj vecini naslova, u ostalima mozda sitno.
Stock da.

Osvrt na moj bottleneck koji mi je bio poprilicno zbunjujuc-da bi dansa skuzio jos "wierd" stvar!
Kako je moguce da mi je FPS u igri War Thunder viši kada je konfa opterečenija???
U biti nisam siguran u toćan broj FPS,pratim se po boji slova koja pokazuju jel FPS ok ili ne(Ljubičasta,Zelena i Crvena)
Dakle-Sama igra varira u Ljubičastoj ili crvenoj boji,opterecena pjesmom u pozadini i frapsom ne izlazi iz Zelene boje i puno je ljepša grafika!
Nadam se da kužite o cemu govorim i da ovaj post je u odgovarajućoj temi.
Osvrt na moj bottleneck koji mi je bio poprilicno zbunjujuc-da bi dansa skuzio jos "wierd" stvar!
Kako je moguce da mi je FPS u igri War Thunder viši kada je konfa opterečenija???
U biti nisam siguran u toćan broj FPS,pratim se po boji slova koja pokazuju jel FPS ok ili ne(Ljubičasta,Zelena i Crvena)
Dakle-Sama igra varira u Ljubičastoj ili crvenoj boji,opterecena pjesmom u pozadini i frapsom ne izlazi iz Zelene boje i puno je ljepša grafika!
Nadam se da kužite o cemu govorim i da ovaj post je u odgovarajućoj temi.
Ti si malo pobrkao lončiće. Za War Thunder ne mogu ništa reć, al to što kažeš da ti je fps bolji što ti je komp opterećeniji baš i nema smisla. To ti je ko da nosiš vreću krompira od 50kg i na to dodaš još jednu od 10kg i kažeš da ti je sad lakše nosit nego prije. To što odokativno mjeriš ne znači da je išta bolje ili lošije, a i multiplayer igre puno variraju i teško je jednako opteretiti PC svaki put kad igraš, rezultati se mogu puno razlikovati.
Da ne kažem da po današnjim standardima imaš loš procesor i grafičku te da uopće nije čudo da imaš silnih problema u modernim igrama. Ovdje se ljudi javljaju ljudi s puno novijim i jačim procesorima s problemima, kako da ih onda tvoj dual core (pretpostavljam Athlon prvi) nema.
I da se osvrnem na taj tvoj prijašnji problem koji nisam vidio prije - razlog zašto ti je grafička na 99% u meniju a 40% u igri je što u meniju procesor ne mora voditi računa o umjetnoj inteligenciji, fizici, efektima i užasnom rendereru (način na koji se 3d objekti obrađuju). Dakle, kad igraš, procesor ima više posla nego kada sjediš u početnom izborniku te onda ne može u potpunosti iskoristiti snagu grafičke kartice.
+ kako ti je kolega 191x7 rekao, Assassin's Creed 3 je užasno neoptimizirana igra, nešto u što sam se i sam prije tjedan-dva podsjetio. I na mojoj konfiguraciji se užasno vrti i ne koristi grafu u potpunosti, tako da uz sve što sam prije naveo, još si i lošu igru odabrao za testirat. Rezultate jedino malo možeš popraviti overclockom, ali ne preporučam ti to jer ništa znatno s time nećeš ostvariti, pogotovo ako ne znaš što radiš.
Moj savjet - prestani mjeriti. Kompjuter ti je na izmaku snaga i nema smisla da se sekiraš zbog nečega što je nepopravljivo i neizbježno. Jedini pravi lijek je novi hardver, a sada nije pravo vrijeme za kupovinu novog jer su nove tehnologije pred vratima i nema smisla ulagati u nešto što je isto tako na izmaku.
Igraj ono što možeš pokreniti dok ne nabaviš jače komponente.
Ti si malo pobrkao lončiće. Za War Thunder ne mogu ništa reć, al to što kažeš da ti je fps bolji što ti je komp opterećeniji baš i nema smisla. To ti je ko da nosiš vreću krompira od 50kg i na to dodaš još jednu od 10kg i kažeš da ti je sad lakše nosit nego prije. To što odokativno mjeriš ne znači da je išta bolje ili lošije, a i multiplayer igre puno variraju i teško je jednako opteretiti PC svaki put kad igraš, rezultati se mogu puno razlikovati.
Da ne kažem da po današnjim standardima imaš loš procesor i grafičku te da uopće nije čudo da imaš silnih problema u modernim igrama. Ovdje se ljudi javljaju ljudi s puno novijim i jačim procesorima s problemima, kako da ih onda tvoj dual core (pretpostavljam Athlon prvi) nema.
I da se osvrnem na taj tvoj prijašnji problem koji nisam vidio prije - razlog zašto ti je grafička na 99% u meniju a 40% u igri je što u meniju procesor ne mora voditi računa o umjetnoj inteligenciji, fizici, efektima i užasnom rendereru (način na koji se 3d objekti obrađuju). Dakle, kad igraš, procesor ima više posla nego kada sjediš u početnom izborniku te onda ne može u potpunosti iskoristiti snagu grafičke kartice.
+ kako ti je kolega 191x7 rekao, Assassin's Creed 3 je užasno neoptimizirana igra, nešto u što sam se i sam prije tjedan-dva podsjetio. I na mojoj konfiguraciji se užasno vrti i ne koristi grafu u potpunosti, tako da uz sve što sam prije naveo, još si i lošu igru odabrao za testirat. Rezultate jedino malo možeš popraviti overclockom, ali ne preporučam ti to jer ništa znatno s time nećeš ostvariti, pogotovo ako ne znaš što radiš.
Moj savjet - prestani mjeriti. Kompjuter ti je na izmaku snaga i nema smisla da se sekiraš zbog nečega što je nepopravljivo i neizbježno. Jedini pravi lijek je novi hardver, a sada nije pravo vrijeme za kupovinu novog jer su nove tehnologije pred vratima i nema smisla ulagati u nešto što je isto tako na izmaku.
Igraj ono što možeš pokreniti dok ne nabaviš jače komponente.
Nisam niakav frik koji pati od FPS-a i ostalih "sviđalica",te ne kužim se baš u te FPS,niti ne znam kada je bolje-da je fps viši ili niži....Bitno mi je da je mome oku igra ljepa!
No,u War thunderu,kao što sam i naveo,taj fps brojač mjenja boju i kada je zelene boje linije aviona u kao "smooth",uglađene,ljepe sa odsjajem.....sve to u kompletu ljepo izgleda!
Opet kada je fps u crvenoj boji,linije-rubovi su oštri,bez uglađenosti........ono,nije velika razlika,ali nekako je ružno oku!
Nadam se da me razumiješ o čemu pricam?!
E sada,u potpunosti mi je jasno tvoja usporedba sa vrecom krumpira i u taj dio se pomalo i kontam i meni nema uopce smisla-ali je tako!
Sada sam probao tu sve uslikati da ne misliš da tu sada nesta kenjam,ali nasao sam se u problemu da ne znam kako da ti slikam igru u 1440x900 rezoluciji+full screen+pozadinski programi.
Mogu ja to uslikati ali u window modu sa puno nižom rezolucijom,no tada je komp znatno "lakši za vrecu krompira" ,tako da to onda i nema smisla!
Moj savjet - prestani mjeriti. Kompjuter ti je na izmaku snaga ........
Niti ne mjerim care,samo me zanima-cisto ono da znam!
MOJ KOMP NA IZMAKU SNAGA??Ma to je pila,ždere moderne igrice za doručak!
FPS ti je povezan s brzinom izvođenja igre, ne direktno s izgledom same igre. Neće ti igra izgledat gadnije ako je fps niži, samo će se vrtiti sporije i u tome leži cijela važnost broja sličica u sekundi.
FPS ti je povezan s brzinom izvođenja igre, ne direktno s izgledom same igre. Neće ti igra izgledat gadnije ako je fps niži, samo će se vrtiti sporije i u tome leži cijela važnost broja sličica u sekundi.
Sa ovime FPS-om kao da lagano idemo u offtopic,ali sam se sjetio jedne sitnice,koja mozda je bitna u svezi sa mojim kompom?
Prije godinu dana dok sam jos imao ADSL,šibao sam na istoj konfi Battlefield 3.Igra je opcenito bila jako bugovita i morao sam hrpe stvari poštelati na kompu da bi se na kraju bilo OK-između svega sam nesta morao drkhati između CPU-a,core 1 i 2(da me ubijes ne mogu se sjetiti detalja),nešta kao "zakljucavanje jedne od jezgri".
Sve se radilo iz OS-a.
U međuvremenu sam nakon Battlefielda 3 napravio reinstal OS-a.
Jel moguce da sam nesta time Core 1-2 shebo,da sada pravi toliki bottleneck?
Zaista nemam pojma-bubam:
Možda,ali možda,tim "zakljucavanjima" jezgri,mozda sam naterao moj Phenom da radi na jednoj jezgri,tek sa opterecivanjem ukljucim i drugu jezgru,pa time dobijem bolje preformanse???
Možda?
A da otključaš tog x2 Phenoma u x3 / x4?
A da otključaš tog x2 Phenoma u x3 / x4?
............
Kakav sarkazam, napisao si da imaš AMD Phenom x2 Black Edition, a to su svi odreda četverojezgreni procesori.
Odlična kombinacija, ništa ne brini.
Tu nema uskoga grla, ako možeš kupi FX8320 jer je razlika u cijeni mala.

Pa masno clockan da, u većini naslova.
Ja bih ti preporučio da nekako skupiš za 8320, kako god znaš.
Na to već možeš ubaciti što poželiš.
Slažem se s kolegom, kako god znaš probaj skupit još koju stoticu za taj fx8320, a što se tiče grafe, da uzimam u tom rangu prvi i jedini izbor mi je r9 270x hawk, možda gaming verzija.
pozdrav svima
zanima me vase misljenje o smislenosti kupnje r9 270x za moj komp, proc je navedeni 960t oko 3.6-3.8ghz, hoce li biti ikakvih problema, tocnije moze li ju 960t podnijeti?
hvala
pozdrav svima
zanima me vase misljenje o smislenosti kupnje r9 270x za moj komp, proc je navedeni 960t oko 3.6-3.8ghz, hoce li biti ikakvih problema, tocnije moze li ju 960t podnijeti?
hvala
taj je proc mrvicu jaci od i5 760 kaj se tice ciste cpu snage, a na tom taktu od 3.6-3.8ghz nemas niti najmanje brige...evo pa se i sam uvijeri! LP
http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
ovdje na bugu se vrte i puno jace grafe s tim procom bez vecih problema, naravno overklokan!
taj je proc mrvicu jaci od i5 760 kaj se tice ciste cpu snage, a na tom taktu od 3.6-3.8ghz nemas niti najmanje brige...evo pa se i sam uvijeri! LP
ovdje na bugu se vrte i puno jace grafe s tim procom bez vecih problema, naravno overklokan!
Duuud, Phenom II x4 > i5 760?
Možda jedino unlockan u x6.
Duuud, Phenom II x4 > i5 760?
Možda jedino unlockan u x6.
gle tak pokazuju cpu benchevi, neznam sta se cudis! na 3.8ghz taj je proc odlican i upotpunosti ce ispratiti 270x/7870!
Zar nije 280x=7970, 270x=7950 i 260x=7870?
Ako je, onda može procesor ispratiti 260x, za 270x sumnjam...